„Žalgirio“ ir Eurolygos „One Team“ programa keičia gyvenimus (VIDEO) 0

Su krepšinio sezono pabaiga pasibaigė ir Kauno „Žalgirio“ kartu su Eurolyga vykdomas „One Team“ projektas. Per ketverius veiklos metus 12 savaičių trukmės programą išklausė 110 į nusikalstamą veiklą linkusių jaunuolių.

Kelias tikslų link

Vykdomo projekto pagrindinė misija – ugdymas per krepšinio žaidimą. Vykdant programą ne tik žaidžiamas krepšinis, įvairūs komandiniai žaidimai, bet ir kalbama jaunuoliams aktualiomis temomis. Pirmiausiai – skiepijamas poreikis nuolat kelti sau tikslus, planuoti ir juos įvykdyti. Šiai temai skiriama didžioji dalis vykdomų sesijų.

Išklausę programą daugiau nei 80 procentų jaunuolių teigia, kad tai jiems padėjo suvokti tikslus savo gyvenime. Tarp artimiausių tikslų dažniausiai minimas ne tik noras kuo greičiau atlikti bausmę (nedarant nusižengimų, gerai elgiantis), bet ir užbaigti mokslus, įgyti specialybę ar net įstoti į universitetą, susirasti darbą ar turėti savo verslą, padėti savo šeimai, sportuoti.

„Projekto metu įgijome naujos patirties ir mes, ir vaikinai. Padėjome jiems atitrūkti nuo kasdienybės, pabendravome, pasidalinome patirtimi iš vaikystės apie pirmuosius žingsnius tikslų link bei iškilusias kliūtis. Padėjome jiems suprasti, kad krepšinis – ne tik žaidimas. Kad krepšinyje – kaip ir gyvenime, norint pasiekti aukštumas reikia daug ir sunkiai dirbti“, – sakė šio sezono „One Team“ projekto ambasadorius Antanas Kavaliauskas.

Sudėtingos sąlygos namuose

Užsiėmimų metu kartu su jaunuoliais kuriamos taisyklės, kalbama apie emocijas ir jų valdymą, paliečiama tolerancijos tema, projekto dalyviai skatinami išsirinkti savo sektiną pavyzdį, idealą.

„Daugelis vaikinų užaugo sudėtingoje socialinėje aplinkoje, dažniausiai neturėdami gero pavyzdžio šeimoje. Tai viena galimų priežasčių, kodėl jie pasuko nusikaltimų keliu, – sakė „One Team“ programos vadovė Akvilė Dagilytė. – Geresnėje socialinėje aplinkoje augantys vaikai dažnai savo tėvus pasirenka kaip žmones, į kuriuos nori lygiuotis, o šie vaikinai neturėjo tokios progos, neturėjo tinkamų pavyzdžių ir dažnu atveju net nežino, kad galima gyventi kitokį gyvenimą.“

Ne vienas „One Team“ programoje dalyvavęs jaunuolis yra augęs be tėvų, be pastogės ar padidintos rizikos socialinėje aplinkoje. Todėl renkant žalgiriečius, kurie bus „One Team“ projekto ambasadoriais atkreipiamas dėmesys į jų analogišką patirtį.

„Mano paties vaikystė buvo nelengva. Būdavo momentų, kai sunkiai sudurdavome galą su galu. Bet turėjome mamą, kuri dirbo per kelis darbus ir iš visų jėgų stengėsi padėti pagrindus mano ir sesers gyvenimui. Krepšinio bateliai treniruotėms jau būdavo didžiulis pirkinys, dėl kurio visa šeima turėdavo atsisakyti kitų išlaidų“, – analogiška patirtimi su jaunuoliais dalinosi A.Kavaliauskas.

Panašios patirtys ir sėkmės istorijos vaikinams dažnai tampa pavyzdžiu ir po programos tarp pasirinktų idealų minimi ir „One Team“ ambasadoriai.

Perspektyvos ir integracija

Nuo „One Team“ pradžios 2013 metais buvo dirbama su įvairiomis organizacijomis – Kauno berniukų socializacijos centru, Kauno apygardos probacijos tarnyba, o nuo šio sezono pradžios pradėta dirbti ir su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriumi – pataisos namais.

„Apie tokį žingsnį galvojome jau anksčiau, bet vis nesiryžome. Ir skambėjo grėsmingai, ir atrodė, kad nesugebėsime suvaldyti jaunuolių. Visuomenės nuomonė ir nusistatymai tikrai veikė neigiamai, bet nuo pat pirmo užsiėmimo supratome, kad tai bus grupė, su kuria dirbti bus lengviausia. Jie noriai dalyvavo užsiėmimuose, diskutuodavo ir vykdydavo komandines užduotis“, – apie išankstinių nusistatymų kuriamą barjerą pasakojo A.Dagilytė.

Dalis bausmę atliekančių jaunuolių turi brandesnį požiūrį į gyvenimą, jau yra supratę padarytas klaidas ir susimąstę, ką daryti, kad negrįžtų į tą patį kelią. Tam didelę įtaką padarys ir visuomenės požiūris į iš įkalinimo įstaigų grįžusius asmenis. Todėl dalis vaikinų perspektyvas mato įsitvirtinant užsienyje, kur ne taip svarbu tavo praeitis – svarbu, ką gali ir ko sieki.

Įvairiapusė nauda

Į „One Team“ projekto veiklą įsitraukia ne tik krepšininkai, užsiėmimuose sudalyvauja ir „Kauno Žalgirio“ futbolo komandos žaidėjai, po užsiėmimą kiekvienai grupei ne vienerius metus praveda ir sporto psichologė Aistė Žemaitytė.

Tikrasis programos poveikis matosi apklausus projekto dalyvius. Jie įvardina, kad „One Team“ juos išmokė komandinio darbo, susikurti ir laikytis taisyklių, palaikyti kitus – ne tik veikti už save, išklausyti ir geriau suprasti kitus, pasitikėti savo jėgomis, pagalvoti apie padarinius prieš ką nors darant.

„Į projektą vaikinai įsijungė su dideliu entuziazmu. Labai svarbu, kad šia veikla parodoma vaikams, kad jie yra svarbūs – nesvarbu, ar jie suklydę praeityje, ar ne, kokia buvo jų vaikystė. Jaučiu, kad tai daro labai didelę įtaką jų pokyčiui, savęs suvokimui visuomenėje, į kurią jie netrukus grįš. Tai užprogramavimas ateičiai, o sėkmės istorijas išgirsime po keleto metų“, – apie projektą kalbėjo įkalinimo įstaigos direktorius Vytautas Lamauskas.

Įkalinimo įstaigai sudarius sąlygas geriausi vaikinai taip pat paskatinami apsilankymu „Žalgirio“ arenoje vykstančiose rungtynėse, dalyvavimu „Žalgirio“ 3×3 gatvės krepšinio turnyre.

Komentarai