M.Grigonis: „Žmonės per mažai prisideda prie visuomenės tobulėjimo“ 0

Šeštus metus tarptautinę socialinės atsakomybės programą „One Team“ pabaigęs Kauno „Žalgiris“ įvertino jos rezultatus, o šio sezono programos ambasadorius Marius Grigonis atkreipė dėmesį, kad prie visuomenės socialinių problemų sprendimo turėtų prisidėti kuo daugiau žmonių. Tai padėtų ne tik vietos bendruomenėms augti, bet ir tobulėti visai šaliai.

„Turėdamas galimybę prisidėti prie šios Eurolygos inicijuotos programos supratau, kad mes visi gyvename užsidarę savo artimųjų rate ir ne tik mažai prisidedame prie pagalbos vietos bendruomenėms, bet net nesuprantame, su kokiomis problemomis kasdien susiduria žmonės, gyvenantys kitoje aplinkoje. Esame tarsi uždarame akvariume ir kitų problemos mums nerūpi. Nesuprantame, kad daug mažiau galimybių pasiekti kažko gyvenime turi jaunuoliai, augę sudėtingose šeimose ir galbūt niekada neturėję tinkamo pavyzdžio, tinkamo paskatinimo siekti kažko aukščiau“, – sakė M.Grigonis.

Per šešerius veiklos metus Kauno „Žalgiris“ kryptingai dirbo su sunkumų turinčiais jaunuoliais – dažniausiai nusikalsti linkusiais, turinčiais raidos sutrikimų ar tiesiog susiduriančiais su sunkumais brendimo amžiuje. Standartinė programos struktūra – 12 savaičių užsiėmimų ciklas, kurių metu jaunuoliai per krepšinio žaidimus tobulina savo vertybių sistemą.

Po programos atliekamos apklausos parodo aiškų teigiamą poveikį – net 95 proc. projekto dalyvių teigia, kad per užsiėmimus jie išmoko kažko naujo, kas pravers gyvenime, o 84 proc. dalyvių sako, kad ši klubo iniciatyva jiems padėjo nusistatyti artimiausius tikslus. Tarp jų – baigti mokyklą, įstoti į kolegiją ar universitetą, išbandyti įvairių hobių, kas padėtų atrasti save ir panašiai.

Užsiėmimus paįvairina ne tik programos ambasadorių žalgiriečių vizitai, bet ir galimybė susipažinti su kitomis sporto šakomis – futbolu, regbiu ar amerikietišku futbolu, ar susitikimai su vežimėliuose krepšinį žaidžiančiais atletais.

„Pastebėjome, kad didžiausią įspūdį programos dalyviams palieka susitikimas su neįgaliųjų sporto atstovais. Išklausę atletų istorijas jaunuoliai suvokia, kaip svarbu nepasiduoti po nesėkmių, tvirtai laikytis įsikibus į gyvenimą. Taip pat – kad būnant sveikam yra daug paprasčiau siekti savo tikslų. Kai tą suvokia – jiems būna tarsi paskata pradėti veikti dabar ir čia, išsikelti sau tikslą ir jo kryptingai siekti“, – pasakojo programos koordinatorė, Kauno „Žalgirio“ komunikacijos direktorė Akvilė Dagilytė.

Didžioji dalis dalyvių turi labai netvirtą socialinį pagrindą, o programos metu jie turi galimybė praplėsti akiratį, pabendrauti su kitokioje aplinkoje gyvenančiais žmonėmis, pasimokyti iš jų. Neretai jaunuoliai po programos paprašyti pagalvoti, kas yra jų sektinas pavyzdys gyvenime, įvardija žalgiriečius ar programą koordinuojančius „Žalgirio“ darbuotojus ar savanorius.

Kauno „Žalgiris“ iki šiol dirbo su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriumi – pataisos namais, Kauno apskrities probacijos tarnyba, Kauno berniukų socializacijos centru ir Psichologinės paramos ir konsultavimo centru, kitam sezonui planuoja ieškoti naujo socialinio partnerio diegti tolimesnius pokyčius vietos bendruomenei.

Už vykdomą veiklą Eurolyga klubui yra skyrusi apdovanojimą už geriausiai vystomą „One Team“ iniciatyvą. Prie programos gerų rezultatų prisideda ir antrus metus projektą palaikanti socialiai atsakinga įmonė „Ramirent“.

Komentarai