KLAUSIMAI “MIČAI” BERIČIUI 0

1. Papasakok, prašau, apie savo pirmuosius žingsnius krepšinyje. (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Pradėjau žaisti 1984 m. būdamas 11-os metų pajėgioje Novi Beograd jaunučių komandoje, po dvejų metų mane pakvietė į “Partizan” ir ten žaidžiau visų amžiaus grupių komandose. Visada ten žaidžiau, išskyrus metus, praleistus užsienyje. Buvau komandos kapitonas. Tokių ištikimų “partizanų” tėra vos du – Džordževičius ir aš.

2. Koks krepšininkas buvo Tavo idealas vaikystėje? (Andrius Žukauskas, Klaipėda)
Ryškaus idealo neturėjau, man patikdavo daugelis žaidėjų, pirmiausia iš “Partizan” komandos. Vis tik kiek daugiau mane žavėjo protingas ir labai kovingas krepšininkas, “Partizan” lengvasis kraštas Goran Grbič.

3. Su kokiu žaidėju Tau geriausiai sekėsi žaisti per visą karjerą? (Arnas Timukas, Kaunas; Asta Grybauskaitė)
Su Hariu Brkičium “Partizane”. Abu buvome gynėjai ir suprasdavome vienas kitą iš pusės žvilgsnio. Gaila, kad Harį nušovė banditai. Gerai viens kitą suprasdavome ir su Drobnjaku bei Tomaševičiumi. Vitorijos TAU buvo malonu žaisti kartu su Elmeru Bennettu.

4. Ar sprendimui rungtyniauti Kaune turėjo įtakos tai, kad komandoje žaidžia A.Sabonis? (Mindaugas Samkus, Zarasai)
Be abejonės, Sabonio buvimas komandoje suteikė “Žalgirio” pasiūlymui didesnį patrauklumą.

5. Kaip jautiesi naujoje komandoje? Ar sunku buvo išmokti naujus derinius? (Ieva Skudraitė, Joniškio raj.)
Kol kas jaučiuosi gerai. Mūsų komanda yra geras, vieningas kolektyvas. Žinoma, kai prasidės Eurolygos varžybos, visiems bus sunkiau, bet, tikiuosi, ši dvasia išliks ne tik kai laimėsime, bet ir jei pralaimėsime. Su deriniais nebuvo jokių problemų, išmokau labai greit, per dvi-tris dienas.

6. Kokius tikslus keli sau šį sezoną, atstovaudamas "Žalgiriui"? (Mantas Jankauskas, Kaunas)
Mano tikslas – kad komandai gerai sektųsi. To ir sieksiu pagal savo išgales ir sugebėjimus. Žinoma, norėčiau, kad ir man asmeniškai šis sezonas būtų sėkmingas.

7. Kodėl pasirinkai marškinėlius su 7-uoju numeriu? (Mindaugas Samkus, Zarasai)
Aš jų nepasirinkau – kitokio numerio jau nebuvo, kai atėjau į komandą. Jei būčiau galėjęs, būčiau pasirinkęs 9-tąjį numerį, su kuriuo visada žaidžiau “Partizan” ir rinktinėje. Tačiau šiaip numeriui neskiriu perdaug svarbos: Vitorijoje ir Veronoje žaidžiau su 15-uoju, o Pezare su 4-uoju numeriu ant marškinėlių.

8. Su kuo iš komandos draugų geriausiai sutari? (Asta Šmatauskaitė, Kaunas)
Sutariu su visais, bet tik gal bendrauju daugiau su Tanoka ir Edu – kartu valgome ar šiaip išeiname, o Tanoką pažįstu dar iš Ispanijos laikų.

9. Kaip galėtum apibūdinti 2003 m. Europos čempionų treneri? (Benas Kabašinskas)
Jo dar gerai nepažįstu, bet tai, kad jo vadovaujamas “Žalgiris” laimėjo LKL čempionatą, o Lietuvos rinktinė – Europos, manau, daug ką pasako.

10. Kokį įspūdį Tau palieka Ed Cota ir Tanoka Beard? (Donatas Bankauskas, Šakiai)
Abu jie puikūs žaidėjai ir draugiški žmonės už aikštelės ribų.

11. Jau sužaidei kelerias rungtynes “Žalgirio” komandoje. Kaip manai, ar įmanoma su šia komanda pasiekti gerų rezultatų Eurolygoje ir kokios Tavo prognozės šiam sezonui? (Edmundas Gudžiūnas, Kybartai)
Nenoriu skubėti su prognozėmis – mūsų grupė labai stipri, maža, kas gali atsitikti, tačiau, jeigu visi bus sveiki, o ypač – Sabas, tai galėtume Eurolygoje tikrai su bet kuo susigrumti, nes komanda yra tikrai stipri.

12. Rungtynių metu atlieki nemažai rezultatyvių perdavimų. Ar gali žaisti kaip įžaidėjas? (Povilas Mačiulis, Kaunas)
Taip, galiu. Man yra tekę atlikti įžaidėjo vaidmenį kitose komandose, todėl, jeigu Edą kuriose rungtynėse ims labai ‘smaugti’, galėsiu jam padėti. Aikštelėje nesu egoistas, nemetu, jei matau, kad kitas yra gesenėje padėtyje ir galiu kamuolį perduoti

13. Kurį sezoną galėtum įvardyti kaip sėkmingiausią savo karjeroje? (Agnė Zeirytė, Vilnius)
Vieno sezono gal ir neišskirčiau, nes man buvo labai sėkmingi trys paskutiniai sezonai “Partizane”, kai laimėjome čempionate, o taip pat pirmasis Vitorijos TAU, kai patekome į finalą. Vitorijoje man patiko ir geras kolektyvas – toks, kokį dabar radau “Žalgiryje”.

14. Kokios nuotaikos buvo Serbijoje ketvirtfinalyje pralaimėjus Lietuvai? Ar tikėjaisi, jog lietuviai gali tapti Europos čempionais? (Ramūnas Matonis, Vilnius)
Žinoma, prastos. Nors visi žinojo, kad į Švediją važiuoja ne pati geriausia komanda, tačiau pas mus įprasta sulaukti bent sidabro medalių. O čia, prašau – pralaimėta taip anksti. Lietuva nebuvo mano pagrindinis favoritas laimėti auksą, tačiau ji buvo favoritų grupėje – tikėjausi, kad ji pateks į pusfinalį.

15. Ar prisimeni debiutą savo šalies rinktinėje? Ar labai tąsyk jaudinaisi? (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Labai gerai prisimenu. Tai buvo 1994 m. Atėnuose per “Akropolio taurės” turnyrą. Tada kažkas iš pagrindinių negalėjo žaisti, ir Ivkovičius mane rungtynėse su Italija išleido starto penkete. Žinoma, labai jaudinausi, tačiau žaisti tądien man sekėsi: pataikiau visus penkis mestus tritaškius ir surinkau 21 tašką. Tačiau tai nebuvo oficialios varžybos. Oficialiai debiutavau per 1995 m. Europos čempionatą.

16. Su Jugoslavijos rinktine Tu laimėjai auksą 1995 m. ir 1997 m. Europos čempionatuose, olimpinį sidabrą 1996 m. Atlantoje, pasaulio čempionato auksą 1998 m. Graikijoje. Kurios iš minėtų pirmenybių tau buvo labiausiai įsimintinos? (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Abi pergalės Atėnuose – 1995 m. Europos čempionate ir 1998 m. pasaulio čempionate. Pirmoji buvo įspūdingiausia, nes finale tiek Jugoslavijos, tiek Lietuvos komandose žaidė geriausi to meto Europos krepšininkai, ir tai, mano nuomone, buvo gražiausios pastarojo dvidešimtmečio rungtynės. Gi antroji man yra maloniausia, nes mūsų komandoje tada jau nebebuvo eilės įžymiųjų veteranų, o mes – naujoji karta – visiškai atnaujintu penketu žaidėme pirmą kartą ir vis tiek laimėjome auksą. Tada visą čempionatą žaidžiau starto penkete.

17. Ką galvoji apie Serbijos-Juodkalnijos ir Lietuvos šansus Atėnų Olimpinėse žaidynėse? (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Manau, kad abi bus tarp favoritų, tačiau viską lems tai, kokios sudėties jos rungtyniaus. Šiaip gi man susidaro įspūdis, kad amerikiečiai versis per galvą, kad tik nugalėtų Atėnuose.

18. Ar nebijojai Lietuvos sirgalių sutikimo arenose, ypač prisimenant 1995 m. finalą Atėnuose? (Benas Kabašinskas, Kaunas)
Nė kiek. Juk sporte visko pasitaiko. Aš niekam nieko blogo nesu padaręs, o pykti už pergales ar pralaimėjimus – nerimta. Jau įsitikinau, kad ir Lietuvos sirgaliai galvoja panašiai.

19. Būtų įdomu išgirsti apie Tavo asmeninę patirtį su legendiniais treneriais Dušanu Ivkovičiu ir Željko Obradovičiu. (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Abu jie puikūs treneriai, ir su abiem mums teks šiemet susidurti Eurolygoje. Lakoniškai galėčiau apibūdinti taip: Obradovičius yra puikus taktikas, geriausias šiuo požiūriu visoje Europoje, o Ivkovičius – labai patyręs treneris ir puikus psichologas. Ivkovičius labai jaučia situaciją ir žino, kaip elgtis su žaidėjais – kada nuraminti, o kada pakelti balsą ar aprėkti. Matyt, todėl jis ir Gomelskiui taip patinka.

20. Ką manai apie dabartinę Belgrado "Partizan" komandą? (Asta Grybauskaitė)
Tai jauna ir perspektyvi komanda. Panaši į pernykštę, tik skirtumas tas, kad dabar joje nebėra Milošo Vujaničiaus. Jis žaidė puikiai, tačiau rungtynių metu kamuolys dažniausia būdavo būtent pas jį, tad komandos rezultatai priklausydavo nuo to, kaip jam sekdavosi tą dieną. Šiemet daugiau žaidžia ir kiti žaidėjai, žaidimas tapo komandiškesnis. Nemanau, kad “Partizan” pasieks labai daug, tačiau jie planuoja patekti į Top 16, ir tai gan realūs planai, turint omeny, kad toje grupėje žaidžia ne itin pajėgios komandos – tokios kaip “Roma”, “Olimpija”, “Cibona”, AEK.

21. Ką veiki laisvu nuo treniruočių bei rungtynių metu Lietuvoje? (Povilas Mačiulis, Kaunas)
Kad to laisvo laiko nedaug ir turiu. Stengiuosi pailsėti, pažiūrėti per televiziją krepšinio ar futbolo varžybas, kartais nueinam su Ediku kur kavos išgerti.

22. Kokiomis kalbomis kalbi? Ar nenorėtum pramokti ir lietuvių kalbos? (Benas Kabašinskas, Kaunas)
Kalbu visomis penkiomis buvusios Jugoslavijos kalbomis [juokiasi], anglų, ispanų ir italų, šiek tiek suprantu bet nekalbu rusiškai. Norėčiau pramokti ir lietuviškai. Šį tą jau spėjau išmokti – kai aplink visi kalba lietuviškai, kai kurie žodžiai patys įstringa galvoje.

23. Kokia yra Tavo mėgstamiausia virtuvė ir valgis? Gal jau teko paragauti ir lietuviškos vietuvės patiekalų? (Artūras Čadas, Zarasai)
Man patinka ispanų ir italų virtuvė, gi mėgstamiausias mano patiekalas – sarma, serbiški balandėliai. Nežinojau, kad ir jūs turite panašų patiekalą, reiks paragauti. Kol kas su lietuviška virtuve nesu susipažinęs, nes su Edu ir Tanoka paprastai valgome tarptautinius valgius.

24. Ar jau spėjai paragauti lietuviško alaus? (Artūras Čadas, Zarasai)
Vienąkart ragavau, tačiau nesu nei alaus ekspertas, nei mėgėjas, todėl nesiimu vertinti.

25. Ką planuoji veikti baigęs krepšininko karjerą? (Marius Nevedomskas, Kauno raj.)
Norėčiau turėti kokį verslą ir tuo pat metu išlaikyti ryšį su krepšiniu. Mano bičiuliai iš “Partizan” sako, kad man klubo durys bus visada atviros. Gal būt, su Predragu Danilovičium ir Vlade Divacu kartu ten ir dirbsime klubo vadovybėje.

Komentarai