Pasak ispanų, “Unicaja” sužaidė savo geriausias savo rungtynes 0

Išskyrus daugumą Katalonijos leidinių, ignoravusių ne savo komandų rungtynes, kiti Ispanijos sporto ir kiti dienraščiai aprašė “Žalgirio” rungtynes Malagoje. Žinoma, daugiausia dėmesio joms skyrė vietiniai laikraščiai – “El Diario del Sur” ir “La Opinion”. Atkaklios rungtynės, pasibaigusios sėkminga Edo Cotos akcija, atitinkamai įtakojo ir spausdinamų rašinių antraštes: “”Žalgiris” paliko “Unicaja” toliau stovėti ant bedugnės krašto” (“El Mundo”), “”Unicaja” nesėkmingai suklumpa”, “Pagerėjusio žaidimo neužteko” (“El Diario del Sur”), “Geriausiai šiemet žaidęs Herrmannas nesugebėjo susitvarkyti su Saboniu” (“AS”), “”Žalgiris” išstūmė “Unicaja” pusantros pėdos už Eurolygos durų” (“Marca”), “Sabonis paliko savo pėdsaką “Žalgirio” pergalėje Malagoje” (“ABC”), “Cota pasirašė ant “Unicaja” ketvirtojo pralaimėjimo Eurolygoje” (“Europa Press”), “Cota užtemdo “Unicaja” reakciją” (“La Opinion”). Rungtynių aprašymuose ir komentaruose dominuoja keli pasikartojantys motyvai: “Unicaja” dar niekada šį sezoną nežaidė taip gerai nei ACB čempionate, nei Eurolygoje kaip rungtynėse su kauniečiais; malagiečių padėtis kritiška ir tik dar pagerinę žaidimą jie turėtų šiokių tokių šansų patekti į kitą Eurolygos varžybų etapą; Sabonis yra Sabonis – jis žino, ką daro, tik gaila, kad ant žalių marškinėlių, kuriuos jis vilki namų rungtynėse, užrašyta “Žalgiris”, o ne “Unicaja”; po antrus metus pasikartojančio rungtynių finalo Edas Cota – “Unicaja” prakeikimas.

“Likus 8 min., “Unicaja” pirmavo 62 – 54 ir sunki, bet pelnyta pergalė atrodė vis labiau pasiekiama, – rašo Malagos “El Diario del Sur”. – Perdaug gerai, kad būtų tiesa. Sužaidę geriausias “Scariolo eros” rungtynes ir pagaliau turėdami savo gretose pilnavertį Herrmanną, Malagos krepšininkai nesugebėjo laimėti rungtynių, vėl nupikiravę pagal savo užkeiktąją šių metų trajektoriją: komanda nenusipelnė pralaimėjimo – dominavę didesnę rungtynių dalį, kovodami prieš visas negandas – malagiečiai vis tiek pralaimėjo, beveik kaip visada, Vėl kaip ir prieš metus Žalgiris išėjo iš “Martin Carpena” sporto rūmų nugalėtoju: Cota metė į krepšį likus dviems sekundėms, priversdamas plyšti sirgalių širdis. Sirgalius, kuriuos prieš rungtynes klubas vyliojo ir keptos žuvies patiekalais, ištiko nusivylimo infarktas. Tačiau šįkart jie išlydėjo savo komandą ilgais ir audringais plojimais.”

“El Diario Sur” priekaištauja Malagos krepšininkams dėl kai kurių principinių klaidų svarbiais rungtynių momentais. Likus žaisti šešias minutes, Sabonis, Timinskas ir Šalenga buvo prasižengę po 4 kartus, 4 komandines pražangas buvo surinkęs ir “Žalgiris”, tačiau šeimininkai iš to neišpešė jokios naudos – vos du L.Bullocko baudos metimai ir tie patys netaiklūs. Beje, laikraštis neturi priekaištų nė vieno iš 8 metimų ir abiejų baudos metimų nepataikiusiam amerikiečiui – jis tik likus porai valandų iki rungtynių pradžios buvo paleistas iš ligoninės, kur šešias valandas jam buvo lašinami skysčiai dehidratacijai po ūmaus gastroenterito kompensuoti. “Visi Bullocko mesti kamuoliai atsimušė į lanką, nė vienas nepasiekė tinklelio,- rašo laikraštis. – Visiška priešingybė Tanokai Beardui, kuris antrąjį kėlinį vėl priminė tą vidurio puolėją, kuris ne vieną sezoną dominavo ACB lygos varžybose”. Tuo pat metu “El Diario Sur” giria trenerį Scariolo už kai kuriuos taktinius sprendimus: “Pirmąjį kėlinį stebino Sabonio veiksmai puolant. Jis dažnai žaidė gan toli nuo krepšio, todėl Scariolo tuoj pat įvertino situaciją ir antrąjį kėlinį paskyrė didžiajam Sabui kitą dengėją – Lewisą, tuo tarpu Weisą “perstūmė” prie Tanokos.” Kitas malagiečių žaidimo privalumas ilgą laiką buvęs kantrumas puolant, kurį jie prarado tik po to, kai “keista lietuvių kombinuota gynybos sistema sugriovė šeimininkų puolimą ir leido jiems susigrąžinti iniciatyvą”.

Nors ispanus nudžiugino galingas ir visapusiškas Herrmanno žaidimas, leidęs komandai pretenduoti į pergalę, jų žaidimui trukę tokio dirigento kokį turėjo “Žalgiris” Cotos asmenyje. Ir, žinoma, tokio žaidėjo, koks yra Sabonis.

Pasak “AS”, “Malagos krepšinio mėgėjams pasisekė, nes jie stebėjo, gal būt, paskutinį “Caro” Sabonio pasirodymą Ispanijoje”. Deja, tai atsitiko per rungtynes, kuriose jų mylima ekipa, nors ir gerai žaisdama, buvo “mirtinai sužeista Eurolygos varžybose”.

“Sabonio kerai, padedant blaivia galva rungtyniavusiam Beardui, apsvaigino žiūrovus “Carpena” rūmuose. Metimai kabliu, neįsivaizduojami kamuolio perdavimai, blokuoti metimai – visa tai ir yra Sabonis. Jį pristabdyti gali tik asmeninės pražangos. Tribūnose dešimtys jo bičiulių lietuvių sveikino jo veiksmus, žinodami, kad gigantas atsidėkos už tai didžiule fiesta savo namuose Torremolinose.
Vynas sendamas gerėja. Nekilnojamas turtas metams bėgant perkainojamas. Kai kurių meno kūrinių kaina išauga jų autoriams mirus… Ir Sabonis žaidžia vis geriau su kiekvienomis rungtynėmis. Vakar jis pelnė 14 taškų, atkovojo 10 kamuolių, dukart asistavo ir blokavo metimus. Tačiau ne vien statistiniais duomenimis jis pademonstravo, kad mitas tebėra gyvas ir sveikas… Ne vienas Malagos “žaliasis” vakar užsisvajojo, jog jei gerai elgsis, klubo prezidentas jam kitam sezonui atveš dovanų Sabonį. Sabas atsisveikino su Malaga. Gaila, tačiau ar matėte jo sūnus, žaidžiančius per pertrauką?
Sabonis yra gimęs lyderis ir toks jis yra bet kurioje komandoje, kurioje žaidžia. Vakar jis užtikrino lietuvių baudos aikštelės saugumą taip kaip niekas kitas. Jis įvarė tokią baimę Malagos centrams, kad jie prieš Sabą atrodė tarytum bokštai šachmatų lentoje, kuriems tik labai retai pavykdavo persirokiruoti po varžovų krepšiu.
Sabonio 221 cm buvo lemiamas faktorius. Sabui tuoj 39-eri, bet jis tas pats kaip anksčiau. Apsieinantis su kamuoliu kaip 40-čia centimetrų žemesnis įžaidėjas, taiklus iš vidutinių nuotolių kaip krašto puolėjas. Jo pirmas kamuolio perdavimas vakar buvo kaire ranka už nugaros. Antras veiksmas buvo taiklus metimas iš 5 metrų… Apie gynybą nėra reikalo ir kalbėti. “ Mums dar trūksta treniruotumo ir tarpusavio supratimo,- aiškino TV komentatoriui Sabas per rungtynių pertrauką. Lietuvių treneris, kuris yra Sabonio darbuotojas (krepšininkas turi 43 procentus klubo akcijų ir yra didžiausias jo akcininkas), dozavo jo laiką aikštelėje rungtynių metu, ir tai leido Tanokai Beardui priminti apie savo gerus laikus ACB lygoje.”

“El Mundo Deportivo” įvertino krepšininkų žaidimą trijų žvaigždučių sistemoje. Aukščiausiu pažymiu įvertintas T.Beardo, A.Sabonio, E.Cotos bei B.Rodriguezo žaidimas, dvi žvaigždutes gavo M.Timinskas, D,Šalenga, W.Herrmannas, L.Lewisas, M.Sonko, G.Gabrielis ir Ch.Kornegay.
Pirmą kartą šį sezoną “Unicaja” sirgaliai buvo kartu su komanda ir jai plojo net po apmaudaus pralaimėjimo. “Aš šiandien jau įžvelgiau krepšinį mūsų žaidime, – teigė po rungtynių S.Scariolo. – Deja, lemiamais momentais per tris ar keturias atakas mes bandėme įveikti Sabonį, ir nė karto to nepavyko padaryti. Vietoj to tereikėjo dar bent vieno kamuolio perdavimo ir tada tikrai būtume laimėję rungtynes. Mes buvome pasiruošę valgyti pergalės medų, bet jo pateko tik ant mūsų lūpų.”. Treneris gyrė Walter Herrmanno žaidimą ir nekaltino Moustapha Sonko, nors šis už paskutinį žalgiriečių metimą prisiėmė kaltę sau (“Aš stengiausi, kad Cota neprasiveržtų link krepšio, tačiau apgaulingų judesių pagalba jis sugebėjo susidaryti progą taikliam metimui. Aš blogai gyniausi”). “Nemanau, kad jis gynėsi blogai. Tenka pripažinti varžovo nuopelnus ir jį sportiškai pasveikinti: Cota pademonstravo klasę ir sumanumą. Tai nebuvo bloga Sonko gynyba, bet puiki Cotos akcija”.

Komentarai