Arvydo Sabonio pareiškimas Lietuvoje sukėlė rezonansą 0

Geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis dabar galėtų būti su šeima ir be rūpesčių leisti dienas saulėtoje Ispanijoje. Sporte jis pasiekė viską: tapo Europos, pasaulio, olimpiniu čempionu, buvo išrinktas geriausiu Europos krepšininku, sužavėjo NBA. Ir pinigų Arvydas užsidirbo pakankamai.
Tačiau A.Sabonis buvo davęs žodį, kad savo sportinę karjerą baigs Kauno „Žalgiryje“ – komandoje, kurioje žengė pirmuosius profesionalo žingsnius, kurioje subrendo, su kuria patyrė daugybę svaigių pergalės akimirkų. Ir jis savo žodį ištęsėjo. Legendinis krepšininkas ne tik sugrįžo į „Žalgiriuką“, bet ir visomis išgalėmis bando jam padėti.

Pasakė tai, ko niekas nedrįso

Pasirodo, tai nėra taip paprasta. Net toks garsus ir gerbiamas žmogus kaip A.Sabonis, norėdamas „Žalgiriui“ surasti rėmėjų, susiduria su rimta problema. „Žalgirio“ vidurio puolėjas ir vienas klubo savininkų ilgokai tylėjo, bet praėjusią savaitę nebeiškentė ir garsiai pasakė tai, ko iki šiol niekas nedrįso. „Terorizuojami rėmėjai. Terorizuojami teisėjai. Krepšinio Lietuvoje beveik nebeliko, viską užkulisiuose sprendžia Vainauskas, visi bijo „Lietuvos ryto“, – „Respublikos“ dienraščiui pareiškė A.Sabonis („A.Sabonis: „Man napoleonai – iki kelių!”).
Sabui skaudu, kad šlovingam, šį rudenį šešiasdešimtmetį švęsiančiam „Žalgirio“ klubui į ratus kaišiojami pagaliai. „Komandos problema yra aiški ir viena – daugelis verslininkų bijo remti „Žalgirį“, nes juos viešai terorizuoja „Lietuvos rytas“, kuris jau seniai susišluoja milijoninius biudžetus. Anksčiau „Lietuvos ryto“ vyriausiasis redaktorius Gedvydas Vainauskas, remdamasis savo įtaka, spaudė tik valdiškas įmones, dabar jau ir privačius verslininkus.
Nežinau, koks tai reketas, bet jie yra išgąsdinami. Vieni sako: „Na, suprask, negaliu. Kiti: „Gerai, bet man reikia važiuoti į Vilnių su Vainausku susitarti“. Atrodo, kad mūsų Lietuvos biudžetą sprendžia „Lietuvos ryte“, – „Respublikai“ prieš išvyką į Izraelį teigė A.Sabonis. Jis pažadėjo, kad po Eurolygos rungtynių su „Žalgiriu“ grįžęs iš Tel Avivo smulkiai papasakos viską, kas vyksta Lietuvos krepšinyje.

„Lietuvos ryto“ puolimą pripažino ir premjeras

Šis Sabo pareiškimas sukėlė milžinišką žiniasklaidos susidomėjimą. Iškeltą problemą pradėjo gvildenti ne tik „Respublika“, bet ir „Lietuvos žinios“, „Kauno diena“, „Vakaro žinios“. Problemos nuošalyje neliko ir regioninė spauda – „Vakarų ekspresas“, „Šiaulių kraštas“. Ją „pasigavo“ ir Lietuvos interneto svetainės: krepsinis.net, sportalas.com., delfi.lt.

„Respublika“ šeštadienio numeryje išspausdino interviu su legendiniu žalgiriečiu, pavadinusi jį „Arvydas Sabonis: „Ar tai – ne teroras“? Paklaustas, kas jį paskatino prabilti apie Lietuvoje klestintį reketą ir terorą, Arvydas atsakė: „Vos tik užsiminiau „Respublikai“, kad pasakysiu visą tiesą apie korupciją sporte, „Žalgirio“ vadybininkus ėmė reketuoti ir terorizuoti „Lietuvos ryto“ rėmėjai. Į Izraelį paskambino bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ generalinio direktoriaus Tomo Kučinsko žmonės ir pagrasino: jeigu neužsičiaupsiu, jie nutrauks „Žalgirio“ rėmimą… Įsivaizduokite mūsų būseną prieš rungtynes su „Maccabi“. Ar tai ne teroras? Ar tai pakelia sportinę „Žalgirio“ žaidėjų dvasią“?
„Sabas pagaliau pamatė, kas čia vyksta, ir garsiai apie tai prabilo. Gal ir kiti įsidrąsins“, – taip po A.Sabonio viešo pareiškimo „Respublikai“ sakė FIBA kategorijos teisėjas Virginijus Dovidavičius („Banditizmą įvardijęs teisėjas buvo trypiamas“). Šis arbitras per pernykštį LKL finalą užsitraukė „Lietuvos ryto“ pyktį ir šiame dienraštyje buvo vadinamas „sirgalių akyse susikompromitavusiu teisėju“.
„Respublika“ straipsnyje „Premjeras: „Lietuvos rytas“ puolė mane už paramą „Žalgiriui“ rašo, kad Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas viešai patvirtino, kad po to, kai bandė padėti Kauno „Žalgiriui“, jis asmeniškai tapo „Lietuvos ryto“ taikiniu.
„Kai aš pabandžiau visokiais būdais remti „Žalgirį“, prasidėjo „Lietuvos ryto“ ir Vainausko puolimas prieš mane asmeniškai“, – penktadienį Noreikiškėse susitikime su Kauno rajono gyventojais bei vietos Savivaldybės nariais sakė premjeras.

Internetas užsikimšo nuo komentarų

„Kauno diena“ straipsnį pavadino „Arvydas Sabonis metė iššūkį „Lietuvos rytui“. „Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas ir vienas klubo savininkų Arvydas Sabonis pirmasis ryžosi prabilti sudėtingai misijai – atskleisti ne vien sportinius, bet ir politinius bei finansinius šalies krepšinio užkaborius. Žalgirietis žiniasklaidoje apkaltino pagrindinės kauniečių varžovės Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipos šeimininkus ir jų leidžiamą to paties pavadinimo dienraštį negarbingais konkurencijos metodais“, – rašo „Kauno diena“.
Dienraščio žurnalistai pakalbino A.Sabonio „Žalgirio“ krepšinio centro valdybos narį ir rinkodaros direktorių Gediminą Navikauską. „Nors dokumentinių įrodymų nėra, tačiau Arvydas nemeluoja, jis pats viską patyrė ir išgirdo bendraudamas su įmonių vadovais. Mes netgi juokaujame, kad „pramušdami“ rėmimą „Žalgiriui“ padedame rasti rėmėjų ir „Lietuvos rytui“, kurie turi viską derinti su Vainausku“, – „Kauno dienai“ sakė G.Navikauskas.
Paradoksalu, kad reklama ant „Lietuvos ryto“ žaidėjų marškinėlių kainuoja brangiau nei ant „Žalgirio“ krepšininkų, kurie rungtyniauja prestižiškiausiame Eurolygos turnyre. Anot „Žalgirio“ rinkodaros direktoriaus, rėmėjai pasako, kad to priežastis – „Lietuvos ryto“ dienraštis.
G.Navikausko teigimu, „Žalgirio“ žaidėjai džiaugėsi, kad tai, apie ką buvo nuolat tyliai kalbama, pagaliau pasiekė dienos šviesą.
Lietuvos krepšinio lygos vykdantysis direktorius Zenonas Kamarūnas „Kauno dienai“ teigė, kad A.Sabonis turi teisę kalbėti, jis žino, ką kalba, ir atsako už savo žodžius.
„Tas pūlinys anksčiau ar vėliau turėjo trūkti, nes ilgai taip tęstis negalėjo. Arvydas Sabonis ilgai gyveno kitame pasaulyje, kur yra tikra demokratija, o ne deklaruojama, todėl grįžęs jis pamatė gyvenimo skirtumus ir neišlaikė. Reikėjo, kad į LKL ateitų toks žmogus kaip Sabas“, – dienraščiui aiškino tarptautinės kategorijos arbitras Virginijus Dovidavičius, kurį „Lietuvos ryto“ laikraštis po pernykščio LKL finalo kaltino blogu teisėjavimu ir gan ilgai negailestingai kritikavo.
„Kauno diena“ pastebėjo, kad A.Sabonio atvirumas sulaukė didelio sporto mėgėjų dėmesio. „Internetas užsikimšo nuo komentarų, kuriais ir pritariama žalgiriečiui, ir juo abejojama“, – rašo dienraščio žurnalistai.

Klaipėdiečiai tyli

Klaipėdos dienraštis „Vakarų ekspresas“ publikaciją pavadino „Lietuvos ryto“ teroro šmėkla baugina ir Kaipėdos krepšininkus“. „Lietuvos krepšinio dinozauro Arvydo Sabonio viešas pareiškimas apie „Lietuvos ryto“ reketą Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ vadovus pavertė tyliomis pelytėmis, kurios sako nieko nežinančios ir niekur nesikišančios“, – rašo Klaipėdos dienraštis „Vakarų ekspresas“.
„Vakarų ekspresui“ pasidomėjus, ar apie „Lietuvos ryto“ reketą ką nors yra girdėjęs ir uostamiesčio krepšinio klubo „Neptūnas“ vyriausiasis treneris Grigorijus Pancerovas, šis buvo itin nekalbus. „Nesidomiu. Nežinau, gal ir teisybę Sabas kalba. Nei teigiu, nei neigiu to. Jų problemos“, – dienraščiui komentavo G.Pancerovas.
Paklaustas, ar rėmėjų ieškodamas „Neptūnas“ susiduria su „Lietuvos ryto“ įtaka, treneris atkirto: „Nežinau“.

Krepšinio legendai nėra ko bijoti

„Lietuvos žinios“ rašinyje „Žalgiris“ prieš „Lietuvos rytą“: karas vėl įsiliepsnojo“ teigia, kad „Lietuvos ryto“ kovos metodai „Žalgirio“ krepšinio klubo savininkui, legendiniam vidurio puolėjui Arvydui Saboniui nepriimtini. „Vakaro žinios“ taip pat pranešė, kad A.Sabonis G.Vainauską apkaltino reketu ir iš karto pajuto klubo rėmėjų spaudimą nutilti.

Sabo iškeltai problemai nepanoro likti abejingas „Šiaulių krašto“ laikraštis, perspausdinęs „Respublikoje“ publikuotus rašinius: „Arvydas Sabonis: „Man napoleonai – iki kelių“, „Banditizmą įvardijęs teisėjas buvo trypiamas“.

Daug dėmesio drąsiems „Žalgirio“ vidurio puolėjo pareiškimams skyrė interneto svetainė krepsinis.net. Ji perspausdino šalies žiniasklaidoje šia tema pasirodžiusius straipsnius: „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ konfliktas: visos versijos“, „Rėmėjas neneigia daręs spaudima „Žalgiriui“, „A.Sabonis: „Ar tai – ne teroras“, „Lietuvos rytas“ kategoriškai atmeta kaltinimus“, „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ karas kenkia LKL įvaizdžiui“, „Premjeras: „Lietuvos rytas“ puolė mane už paramą „Žalgiriui“.

Neatsilieka ir interneto svetainė sportalas.com, paskelbusi rašinius „Skandalo atgarsiai žiniasklaidoje“, „Skandalas įsibėgėja“, „J.Vainauskas neigia Sabo kaltinimus ir grasina teismais“.
„Man nėra ko bijoti“, – yra sakęs A.Sabonis. Telieka pridurti, kad tas, kuris nieko nebijo, yra toks pat galingas, kaip ir tas, kurio visi bijo.

Komentarai