„Žalgirio“ sėkmės garantas – gera gynyba 0

Kauno „Žalgiriui“ pergalę prieš Tel Avivo „Maccabi“ lėmė puiki gynyba ir geresnis aukštaūgių žaidimas. Taip mano krepšinio specialistai, mūsų tinklapiui komentavę šias Eurolygos turnyro rungtynes.

Modestas Paulauskas, olimpinis čempionas, buvęs „Žalgirio“ krepšininkas: „Dar šių rungtynių išvakarėse aš sakiau, kad jei „Žalgiris“ rungtyniaus taip, kaip su Maskvos CSKA, Stambulo „Ulker“, būtinai laimės. Taip ir atsitiko. Vakar „Žalgiris“ atrodė kaip superkomanda. Visi krepšininkai grūmėsi, siekė pergalės. Nors Dainius Šalenga nepataikė tritaškių, tačiau jis gerai gynėsi, puikiai kovojo dėl kamuolių.
Nudžiugino Giedrius Gustas. Galima teigti, kad gimė naujas geras žaidėjas. Jis su amerikiečiu Edu Cota sudaro puikų tandemą. G.Gustas atakoje pasidarė labai aktyvus – gauna kamuolį ir taikliai jį švysteli.
Patiko aktyvi „Žalgirio“ gynyba. Galiu pagirti visus rungtyniavusius žaidėjus. Visi prisidėjo prie pergalės. Nebuvo tokių, kurie žaidė blogai. Kovojo ir Artūras Javtokas, ir Tanoka Beardas. Aš jau nekalbu apie Arvydą Sabonį.
Atsakomosios rungtynės Izraelyje bus neišpasakytai sunkios. „Finalinio ketverto“ varžybos vyks Tel Avive, todėl „Maccabi“ neįsivaizduoja, kad galėtų jose nedalyvauti. Tačiau mūsų komanda jau spėjo pakankamai užsigrūdinti“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Taktiškai „Žalgiris“ žaidė geriau su Stambulo „Ulker“. Per rungtynes su Tel Avivo „Maccabi“ buvo daugiau emocijų. Manau, kad reikėjo mažiau mėtyti tritaškius ir labiau išnaudoti priekinę liniją. Be to, neturėjo mėtyti tie, kam nekrito. Štai Dainiui Šalengai iš toli nekrito, bet jis atkakliai atakavo.Vis dėlto šis žaidėjas po truputį atsigauna.
Esu įsitikinęs, kad aikštėje daugiau laiko turėtų praleisti Giedrius Gustas. Giedrių pavadinčiau blogiausiai išnaudojamu žalgiriečiu. Jis galėtų leisti daugiau pailsėti įžaidėjui Edui Cotai, kuris žaidžia beveik be keitimų.
„Žalgirio“ legionierius Tanoka Beardas yra egoistas, jis nori žaisti starto penkete, trokšta būti komandos lyderiu. Sabas, visai to nenorėdamas, jį užgožia. Tuo amerikietis nėra patenkintas, todėl ir su „Maccabi“ sužaidė prasčiau. T.Beardas turėtų suprasti, kad A.Sabonis tikrai nenori jo palikti šešėlyje, stengiasi jam perduoti kamuolį. Jei T.Beardas su Sabu susižaistų, būtų fantastiškas duetas.
Nepaisant paminėtų trūkumų, džiaugiuosi iškovota pergale. Pastebėjau, kad psichologinis „Žalgirio“ nusiteikimas veikia net varžovus. Pirmą kartą „Maccabi“ atrodė palūžęs. Tik gaila, kad paskutinę rungtynių sekundę varžovai pataikė tritaškį. Persvara didesniu taškų skirtumu labai reikalinga.
Kuo „Žalgiris“ pranoko Izraelio komandą? Aikštės šeimininkai geriau išnaudojo savo aukštaūgius ir patikimiau gynėsi, ypač po pertraukos. Svečiai už mūsiškius buvo pranašesni tik mesdami baudas.
Man kartais atrodydavo keisti teisėjų sprendimai. Tačiau arbitrai tikrai nešvilpė į vieną pusę. Jie klydo abiejų komandų naudai.
Kaip varžybos klostysis Tel Avive? „Žalgiriui“ bus gerokai sunkiau. Įsitikinęs, kad Izraelyje rungtynės vyks taškas į tašką“.

Ramūnas Cvirka, Kauno „TOPO centro-Atleto“ treneris: „“Žalgiriui“ pavyko susitvarkyti su „Maccabi“ aukštaūgiais. Artūras Javtokas uždengė Maceo Bastoną. Kauniečiai gerai gynėsi, tik gaila, jog varžybų pabaigoje išbarstė įgytą solidžią persvarą. Ką gali žinoti, gal tų taškų ateityje ir pritrūks.
„Žalgiriui“ pavyko pelnyti nemažai lengvų taškų. Greitą kauniečių puolimą rezultatyviai užbaigdavo Dainius Šalenga. Jau kelintas rungtynes iš eilės savo sugebėjimų nepavyko pademonstruoti Ainarui Bagatskiui. Jis – ribotas žaidėjas. Varžovai žino, kad nedengiamas latvis pataiko iš toli, todėl laisvo jo nepalieka. O pataikyti per varžovų rankas A.Bagatskiui yra sunku. Žalgiriečiams per mačą su „Maccabi“ trūko snaiperio. Gerai, kad iniciatyvos ėmėsi Giedrius Gustas, kuris kompensavo snaiperių trūkumą. Vis dėlto norėtųsi daugiau tritaškių.
Svečių ekipoje rezultatyviausiai žaidė kaunietis Šarūnas Jasikevičius. Tačiau jis padarė net septynias klaidas. Šarūnas ėmėsi iniciatyvos, todėl dažnai klydo. Įžaidėjo naudingumo koeficientas skaičiuojamas pagal tai, kiek jis atliko rezultatyvių perdavimų ir kiek kartų suklydo. Jei įžaidėjas suklysta dažniau nei rezultatyviai perduoda kamuolį, vadinasi sužaidė nekaip. Šarūnas suklydo dažniau.
Labai svarbu, kad iki paskutinių rungtynių Tel Avive „Žalgiris“ už Izraelio komandą turėtų viena pergale daugiau. Tada įmanoma ir nepralaimėti didesniu nei aštuonių taškų skirtumu. Jei prieš mačą Tel Avive abi komandos surinks vienodai taškų, tikėtis įveikti aikštės šeimininkus bus nepaprastai sunku“.

Komentarai