Prieš rungtynes su “Žalgiriu” žydai išsilaižo žaizdas 0

Po “neplanuoto” pralaimėjimo Tel Avive Bolonijos “Skipper” krepšininkams “Maccabi” stovykloje pasigirdo nerimo gaidos. Iki šiol nė kiek neabejoję, kad pateks į Tel Avive vyksiantį Eurolygos Finalo ketverto turnyrą ir jame nugalės varžovus, po praėjusio ketvirtadienio žydai staiga pastebėjo, kad jų geriausios komandos žaidime yra nemažai trūkumų ir sunerimę ėmėsi skaičiuoti variantus, kaip užimti pirmąją vietą “mirtininkų” B grupėje.

“Šiandieninėse rungtynėse prieš “Žalgirį” “Maccabi” nebegali leisti sau paslysti dar kartą, nes pralaimėjimas reikštų, kad mūsų klubas nebūtų kitame etape “pasėtas” su pirmaisiais, o tai iškart jį nublokštų į kritinę situaciją Finalo ketverto turnyro požiūriu”, – rašo šiandieniniam dienraščio “Ha’aretz” numeryje tilpusiame straipsnyje “Maccabi: Nekaltų nėra”.
Prieš rungtynes su “Žalgiriu” straipsnio autorius Eli Saharas sutelkia dėmesį į tai, kas – jo nuomone – sutrukdė Tel Avivo klubui įveikti “Skipper” praėjusią savaitę.
Pirmiausia, žurnalisto nuomone, žydai niekaip neįkando dviejų italų derinių.

“Pirmasis paremtas “Skipper” įžaidėjų ir priekinės linijos žaidėjų deriniu “du prieš du”. “Labai dažnai Gianmarco Pozzecco tverdavo užtvarą Thomasui van der Spiegeliui. “Maccabi” klaida buvo tai, kad jie nenuvarydavo Pozzecco į jo silpnąjį kairįjį kraštą, o bijodami, kad jis veršis link krepšio, versdavo Bastoną ar Bluthenthalį dengtį italą. To pasėkoje Matjažas Smodišas likdavo nedengiamas prie tritaškių linijos. Tuo naudodamasis slovėnas, gavęs atgal kamuolį iš Pozzecco, netrukdomas “įsodino” penkis tritaškius.
Antrajame derinyje dalyvaudavo “Skipper” snaiperiai, dažniausia – Milošas Vujaničius, o paskutiniame ketvirtyje – ir A.J.Guytonas. Užtvaros pagalba jie išsilaisvindavo nuo savo dengėjų ir mesdavo iš aikštelės kampų.”

Pasak “Ha’aretz” žurnalisto, rungtynėse su “Skipper” nekaltų žydų ekipoje nebuvo. Didesnę rungtynių dalį žydai gynėsi asmeniškai, ir čia autorius įžvelgia vieną didžiausių “Maccabi” problemų prastoje Šarūno Jasikevičiaus gynyboje. Pirmą kėlinį Šarūnas dengė “dar žalią” Marco Belinelli, tačiau paskutinį kėlinuką jis leido taip pat niekuo nepasižyminčiam Guytonui per jo rankas įmesti du labai svarbius tritaškius. Todėl autorius pataria treneriams P.Gershonui ir D.Blattui skirti lietuvį dengti mažiausiai pavojingą “Žalgirio” krepšininką. “Nors daugelis “Maccabi” problemų ginantis kildavo dėl Šarūno Jasikevičiaus kaltės, būtų neteisinga lietuviui suversti visą kaltę, -rašoma straipsnyje. – Šarūnas, o dar daugiau – Anthony Parkeris, tapo “Maccabi” taktikos auka.” Pasak autoriaus, “Skipper” tą vakarą neįtikėtinai taikliai atakavo krepšį, todėl Parkeris turėjęs dengti Carlosą Delfino arčiau, nepalikdamas jam erdvės manevrams. Apskritai, Parkeris pernelyg pasitikįs savo atletiškumu, gi tose rungtynėse jis nespėdavo sureaguoti ir blokuoti Delfino tritaškius metimus.
“Talis Bursteinas gerai dengia žaidėjus, kurie su kamuoliu veržiasi į baudos aikštelę, tačiau jis palieka varžovų gynėjams perdaug erdvės, – tęsia žydų ekipos žaidėjų analizę E.Saharas. – Mūsų fanai dar nepamiršo J.R.Holdeno tritaškio, kurį Bursteinas leido šiam įmesti pralaimėtose rungtynėse su CSKA, gi rungtynėse su “Skipper” jis leido varžovams net penkis kartus įmesti nuo tritaškio linijos, ir keturiskart tai padarė Vujaničius.”

Neišvengė žurnalisto kritikos ir aukštaūgiai. “Kai aikštelėje būdavo Nadavas Henefeldas, žaidėjai gerai pasikeisdavo dengiamaisiais, ir žaidėjas su kamuoliu būdavo puikiai dengiamas. Viena didžiausių “Maccabi” gynybos problemų yra Nikolos Vujčičiaus negrabūs veiksmai. Kai Vujčičiaus žmogus išeina statyti užtvarą prie tritaškių linijos, Vujčičius nespėja paskui jį. Užtekdavo Van der Spiegeliui užtverti užtvarą Bursteinui ir Vujaničius galėdavo netrukdomas bombarduoti “Maccabi” krepšį iš toli. Tuo tarpu Bastonas ne tik nepadėjo puolant, bet ir pridarė klaidų gynyboje dengdamas Smodišą, kuris kartą net įsigudrino nusitempti Bastoną paskui save ir per jį įkrauti į krepšį.”

Šalies sostinės Jeruzalės dienraštis “Jerusalem Post” šiandien išspausdintame straipsnyje “Tel Avivo “Maccabi” ketvirtadienį vakare priims buvusią NBA žvaigždę Sabonį ir “Žalgirį”” taip pat pabrėžia, jog po pralaimėjimo “Skipper” žydams iškilo pavojus likti grupėje tretiems. Tačiau medžiagos autorius Frankie Sachs daug dėmesio skiria ne tik saviškių gynybinėms problemoms, bet ir kauniečių ekipos apibūdinimui ir palyginimui su Tel Avivo krepšininkais. Pacitavęs “Maccabi” trenerio Pini Gershono žodžius apie išryškėjusias problemas gynyboje, autorius išreiškia savo ir visų komandos fanų viltį, kad “dalis tų problemų bus eliminuotos iki rungtynių pradžios ir tai leis atsilaikyti prieš “Žalgirio” mirtinų smūgių serijas “trumpas-ilgas, trumpas-ilgas”, su kuriomis varžovai susiduria krepšinio ringe susidūrę su Arvydu Saboniu ir Tanoka Beardu.”
Straipsnyje teigiama, kad “Sabonis – įžymiausias jo kartos krepšininkas Europoje – galbūt, paskutinį kartą lankosi Tel Avive kaip žaidėjas.” Skaitytojams primenama, kad “praėjusią vasarą Sabonis nusprendė ištesėti seniai kauniečiams duotą pažadą vieną sezoną žaisti miesto komandoje, kurios savininkas jis dabar yra. “Po septynių sėkmingų sezonų NBA “Portland Trail Blazers” gretose, Sabonis su fanfaromis grįžo į namus, nor buvo abejojančių, ar jis dar sugebės ir ar turės noro tempti komandą ant savo pečių. Jų dar padaugėjo, kai Sabonis nedalyvavo priešsezoninės stovyklos dalyje pratybų, o po to dėl traumų praleido ir keleriose Lietuvos čempionato rungtynėse. Tačiau Sabonis jau seniai privertė užsičiaupti visus skeptikus. Šiandien jis yra geriausias Eurolygos žaidėjas, atkovojantis daugiausia kamuolių (10,9) ir blokuojantis daugiausia metimų (2,1). Jo dvitaškių pataikymo procentas yra įspūdingas (67,1 – 4-tas Eurolygoje), o tarp rezultatyviausiųjų jis su 16,7 tšk. per rungtynes žengia 7-toje vietoje.”

Be to Sabonis pirmauja Eurolygos MVP įskaitoje (28,8), kurio pirmajame 15-tuke yra ir daugiau abiejų komandų žaidėjų: Vujčičius yra trečias (23,3), Parkeris – penktas (22,5), Beardas – vienuoliktas (18,4), Bastonas – keturioliktas (17,7). Kalbėdamas apie kitus “Žalgirio” krepšininkus, “Jerusalem Post” pabrėžia, jog jei Sabonio stiprybė yra jo pastovume, tai Beardas yra mažiau prognozuojamas žaidėjas, kuris vienok gali sprogti nepaprastai galingai, kaip jis padarė Bolonijoje, kai rungtynėse su “Skipper’ pademonstravo puikų žaidimą ir smarkiai pagerino Eurolygos reitingo vieneriose rungtynėse rekordą.
“Kiti “Žalgirio” lyderiai yra buvusi Š.Karolinos universiteto žvaigždė Edas Cota (12,6 tšk), kuris Eurolygoje užima antrąją vietą pagal rezultatyvių perdavimų skaičių (5,2), minkštu metimu pasižymintis Ainars Bagatskis (10,6 tšk., 50 proc. iš trijų taškų zonos) ir Mindaugas Timinskas (8,4 tšk., 6.2 atk.kam.). Bagatskis aiškino, kad “Žalgiris” mačui pasiruošęs: “Mes žinome, kaip žaisti su “Maccabi”. Mūsų didžiausias pranašumas bus mūsų aukštaūgiai Arvydas Sabonis ir Tanoka Beardas. Šios rungtynės svarbios ir tai mus slėgs, bet, manau, mūsų varžovus slėgs dar didesnis spaudimas, nor jie ir rungtyniaus savo aikštėje, nes kiekvienas pralaimėjimas namuose yra tragedija Tel Avivui.”

Autorius pabrėžia, kad abiejų komandų stipriosios pusės yra panašios. Abi ekipos yra tap Eurolygos lyderių pagal pelnomus taškus, dvitaškių pataikymo procentą, atkovotų kamuolių skaičių ir rezultatyvius perdavimus. Komandų šansus siekti pergalės šįvakar suvienodina ir jų rungtyniavimo namuose ir svečiuose tendencija. Vienavertus, “Žalgiris” neblizga žaisdamas išvykoje (1 – 4), antravertus stebina ir “Maccabi” nesugebėjimas daugiau pasinaudoti savo aikštės privalumais (3 – 2).
Abi komandos rungtyniaus beveik stipriausios sudėties. Antradienį Parkeris buvo nykstelėjęs čiurną, tačiau vakar vakare jis vėl treniravosi. Šią savaitę treniravosi ir dėl nugaros skausmų sekmadienį šalies čempionate nežaidęs aukštaūgis Deonas Thomas. Negalės dalyvauti rungtynėse tik Yoavas Saffaras, tačiau jis ir taip mažai rungtyniavo.
Tam, kad įvykdytų sezono pradžioje keltą užduotį – užimti grupėje pirmąją vietą, Tel Avivo krepšininkams būtina pergalė namuose bet kokiu skirtumu šiandien prieš “Žalgirį” ir po dviejų savaičių – prieš Sienos “Montepaschi”, o taip pat nemažesniu negu keturių taškų skirtumu kitą savaitę Maskvoje.
“Jerusalem Post” nuomone, šioje sunkioje situacijoje reikia ieškoti naujų, netikėtų sprendimų. Praėjusią savaitę tokiu slaptu ginklu tapo puikiai pasirodęs Davidas Bluthenthalis, per rungtynes su italais per 15 minučių pelnęs 12 taškų, po to čempionato rungtynėse su Nahariya per 14 minučių vėl pelnęs 12 taškų. “ Jis įrodė, kad rungtynėse su “Žalgiriu” yra pasiruošęs pakeisti Thomasą ar Bastoną, jeigu šiems nesisektų žaisti prieš Beardą”, – teigiama straipsnyje.

Publikacijos pabaigoje autorius pabrėžia, kad šiose rungtynėse yra ir dar viena siužetinė linija – susijusi su Šarūnų Jasikevičiumi. Cituojami jo žodžiai: “Žaisti “Žalgiryje” man visada buvo ir visada bus kažkas ypatingo. Vaikystėje aš nesvajojau apie nieką kitą. Nesvajojau apie “Barcelona”, nesvajojau apie “Chicago Bulls” – tik apie Kauno “Žalgirį”. Bet aš jau nebe vaikas ir šiandien mano komanda yra “Maccabi”.” Kad Jasikevičiui tikrai rūpi pastaroji, F.Sachso nuomone, įrodo ir 16 taškų, kuriuos lietuvis įmetė į “Žalgirio” krepšį pirmojo rato rungtynėse.

Komentarai