M.Timinskas: “Žalgiriečiai – tarsi viena šeima“ 0

Šiandien Kauno „Žalgirio“ komandos kapitonas Mindaugas Timinskas švenčia trisdešimtmetį. „Tobulėti dar galima, bet kalnų jau nenuversiu. Tačiau senoliu mane vadinti būtų per anksti. Štai Arvydui Saboniui gruodžio mėnesį sukaks 40 metų, o jis dar puikiai žaidžia“, – mūsų tinklapiui sakė M.Timinskas. Su krepšininku kalbėjomės jo jubiliejaus išvakarėse.

Jaučiasi subrendusiu žaidėju

– Kaip ruošiatės atšvęsti jubiliejų?
– „Žalgirio“ komandoje yra tokia tradicija, kad gimtadienį švenčiantis žaidėjas atsineša truputį šampano ir saldumynų. Po treniruotės būna trumpas visų krepšininkų susibūrimas. Žinoma, jubiliejų paminėsiu ir su šeima, giminėmis.

– Trisdešimt metų krepšininkui jau daug ar dar ne? Kiek metų dar tikitės žaisti?
– Ir daug, ir mažai. Aš jau esu subrendęs krepšininkas. Tobulėti dar įmanoma, bet kalnų jau nenuversiu. Kiek dar rungtyniausiu? Kol kas nežinau.

– Ką jums krepšinis davė ir ką atėmė?
– Davė viską, ką dabar turiu. Ką atėmė? Sunku pasakyti, nes nežinau, kaip viskas būtų susiklostę, jei nežaisčiau krepšinio.

– Esate ragavęs legionieriaus duonos – žaidėte Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje. Kur labiausiai patiko, kur – nelabai?
– Labiausiai prisimenu Ispaniją. Šios šalies krepšinio čempionatas stiprus, aš rungtyniavau geroje komandoje, su Vitorijos „Tau Ceramica“ buvome pasiekę Eurolygos finalą. Man įsimintinas ir pirmas sezonas Italijoje. Tada gavau gerą „krikštą“. Blogiausią šalį sunku išrinkti. Nemanau, kad turėčiau kažką peikti.

Turi galimybių žaisti finaliniame ketverte

– Šį sezoną „Žalgirio“ sudėtis stipri, komandai atstovauja ir geriausias visų laikų Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis. Kodėl vos patekote į kitą Eurolygos etapą?
– Ko gero pagrindinė priežastis ta, kad komandos ne pagal pajėgumą buvo suskirstytos į grupes. Aišku, taip išėjo netyčia. Bet akivaizdu, kad tuometinės mūsų grupės ekipos buvo labai stiprios ir joms dabar gerai sekasi antrame Eurolygos etape. Antra priežastis – „Žalgiryje“ sezoną pradėjo daug naujų žaidėjų, jie turėjo apsiprasti, o šis procesas užtrunka.

– Antrajame etape „Žalgiris“ rungtyniauja sėkmingai. Tikite, kad pateksite į finalinį ketvertą?
– Pirmiausia reikia įveikti Valensijos „Pamesą“, o vėliau galvoti apie kitas rungtynes. Įsitikinęs, kad mes turime šansų patekti tarp keturių stipriausių komandų. Ar jais pasinaudosime, parodys laikas.

– Kuri komanda turi didžiausią galimybę laimėti Eurolygą?
– Dabar geriausiai atrodo Maskvos CSKA. Antrajame etape ji nepralaimėjo nė karto. Tai daug ką pasako.

Tikisi antro LKL čempiono žiedo

– Kokį įspūdį palieka šių metų LKL čempionatas. Jo lygis, palyginus su praėjusiu sezonu, pakilo, išliko toks pat ar smuko?
– Lentelės viduryje esančios komandos gal truputį sustiprėjo. Šiemet labai gerai žaidžia Mažeikių „Nafta“. Alytaus „Alita“, turinti prastas sąlygas, sugebėjo visai neblogai pasirodyti. Gerą įspūdį palieka Vilniaus „Sakalai“, Šiaulių „Šiauliai“. Bet skirtumas tarp stipriausių ir silpniausių LKL komandų yra didžiulis.

– Kodėl „Žalgirio“ dvikovos su Vilniaus „Lietuvos rytu“ žiūrovams tiek pat įdomios kaip ir kovos Eurolygoje? Aistruoliai per mačus su vilniečiais emocijų išlieja net daugiau…
– Per „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ varžybas intrigos netrūksta. Kiekvienoje šalyje yra dvi komandos, kurios tarpusavyje nelabai sutaria. Jų dvikovos sukelia labai didelį ažiotažą. Taip dabar yra, kai žaidžia „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“. Gal tai ir geras dalykas, nes šios dvikovos populiarina mūsų krepšinį.

– Kol kas turite tik vieną LKL čempiono aukso žiedą. Pavasarį užsimausite antrą? Ar įsivaizduojate, kad galėtų būti kitaip?
– Tikiuosi, kad bus galimybė užsimauti antrą žiedą. Esu nusiteikęs optimistiškai, nors reikia pripažinti, jog LKL finale su „Lietuvos rytu“ nėra lengva kovoti. Vis dėlto aš tikiu „Žalgirio“ pergale.

– Praėjusį sezoną per LKL finalo rungtynes su „Lietuvos rytu“ įsiminė jūsų fantastiškas metimas. Per tris dešimtąsias sekundės spėjote pagauti Edo Cotos išmestą kamuolį ir taikliai švystelti į krepšį. Šis metimas lėmė „Žalgirio“ pergalę – 82:80. Ar realu kada nors pakartoti tokį metimą?
– Labai sunku tikėtis tokių aplinkybių susiklostymo. Tada buvo labai įdomios aplinkybės. Pakartoti tokį metimą – nepaprastai sunku. Tai buvo laimės dalykas.

LKL čempionai – draugiška komanda

– Šiemet į Sporto halę renkasi žymiai daugiau žiūrovų. Ar krepšininkai reaguoja į žiūrovų lankomumą?
– Pilna Halė žiūrovų žaidėjams suteikia papildomo impulso, daugiau energijos. Nors žiūrovai varžybų nelaimės, bet krepšininkams kur kas smagiau, kai tribūnos pilnos aktyviai palaikančių aistruolių.

– Ką jums reiškia „Žalgirio“ kapitono pareigos?
– Esu tarsi tarpininkas tarp trenerių ir komandos, klubo ir komandos.

– Išrinkimas kapitonu rodo, kad žaidėjai jus gerbia, pasitiki.
– Tikiuosi, kad pasitiki. Kita vertus, mes visi vieni kitais pasitikime. Negalima sakyti, jog manimi pasitiki, o kitais – ne. „Žalgirio“ žaidėjai – tarsi viena šeima.

– Kaip jus vadina komandos draugai?
– Tima.

– Su kuriuo iš žalgiriečių daugiausia bendraujate už aikštės ribų?
– Su visais krepšininkais bendrauju vienodai.

– Su kuriuo iš legionierių jūsų santykiai šilčiausi?
– Negalėčiau išskirti nė vieno. Su visais maloniai bendraujame – nueiname pavakarieniauti, šiaip susitinkame.

Norėtų likti „Žalgiryje“

– Kaip įsikūrėte Kaune?
– Gyvenu senamiestyje. Sąlygos labai geros.

– Ar jūsų žmonai Barbarai Kaune nenuobodu? Ji šiek tiek supranta lietuviškai?
– Žmona pasiilgsta Amerikos, savo miesto. Natūralu pasiilgti namų. Bet ji Kaune jau apsipratusi, nes ne pirmi metai. Žino, kas, kur yra. Žmona truputį supranta lietuviškai, kai ką gali ir pasakyti. Bet negalėčiau teigti, kad ji labai mokytųsi lietuviškai.

– Jūsų dukrelės geriau kalba lietuviškai ar angliškai?
– Trejų ir dviejų metų dukrelės lanko lietuvišką vaikų darželį, todėl geriau kalba lietuviškai. Namuose stengiamės daugiau bendrauti angliškai, nes noriu, kad jos abi kalbas mokėtų vienodai. Aš su dukromis kalbu įvairiai.

– Ką dažniausiai veikiate laisvalaikiu?
– Daugiausia laiko praleidžiu namuose. Nuvykstame papietauti į restoraną, aplankome gimines.

– Jūs kilęs iš Šilutės. Aplankote tėviškę?
– Šilutės neįmanoma užmiršti. Juk ten esu praleidęs tiek metų. Tačiau ilgai pabūti Šilutėje negaliu dėl laiko stokos. Pasisvečiuoju pusdienį ir grįžtu į Kauną.

– Anksčiau truputį žaidėte „Šilutėje“. Dabar dar domitės, kaip sekasi buvusiai komandai?
– Visada paskaitau laikraštyje, pasižiūriu į turnyro lentelę. Dauguma „Šilutės“ krepšininkų pasikeitę, bet kelis dar atsimenu. Man sunku įsivaizduoti dabartinį komandos lygį.

– Kur norėtumėte tęsti karjerą po šio sezono? Gal galvojate likti „Žalgiryje“?
– Kiekvienais metais stengiuosi turėti kelis variantus. Jei „Žalgiris“ bus suinteresuotas, kad aš likčiau komandoje, aš irgi būsiu tuo suinteresuotas.

– Kokios svajonės krepšinyje jums dar nepavyko įgyvendinti?
– Tapti Eurolygos čempionu.

– To ir linkime.

Komentarai