Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjas metus rungtyniaus LKL čempionų komandoje „Žalgiryje“, „Respublika“ 0

Andrius GUGINIS

A.Javtokas: „Žaisti prieš brolį nebus sudėtinga“

Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ 26 metų 206 cm ūgio puolėjas Artūras Javtokas šį sezoną rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ ekipoje. Komandoje jis pakeitė netikėtai traumą gavusį Dariušą Lavrinovičių. Pernai puolėjas vidutiniškai per rungtynes žaisdavo 21,5 minutės, pelnydavo 9,8 taško ir atkovodavo 4,5 kamuolio. Naujasis „Žalgirio“ žaidėjas tiki, kad ekipa šiais metais ne tik apgins Lietuvos krepšinio lygos nugalėtojų žiedus, bet ir bus viena stipriausių Europoje.

– Ar tikėjotės rungtyniauti Kauno „Žalgiryje“?

– Man pasiūlymas iš Kauno klubo buvo visiškai netikėtas. Džiaugiuosi, kad manimi susidomėjo šiuo metu stipriausia krepšinio komanda Lietuvoje. Komanda jau buvo sukomplektuota ir vargu ar kas galėjo patikėti, kad mane pakvies rungtyniauti ekipoje. Visą vasarą laukiau darbo ir pasiūlymas iš Kauno klubo mane nudžiugino.

– Ar buvo kitų pasiūlymų, be Kauno „Žalgirio“?

– Mano agentas sakė, kad manimi domėjosi Lenkijos klubai, tokie kaip Vroclavo „Idea-Sląsk“ ar Sopoto „Trefl“, tačiau nenorėjau labai nusipiginti ir rungtyniauti prastose komandose.

– „Lietuvos rytas“ su Jumis sutartį nutraukė anksčiau, nei buvo numatyta kontrakte. Kaip išsprendėte šią problemą?

– Nesu konfliktuojantis žmogus. Radome abipusį sprendimą. Su Vilniaus ekipa turėjau dvejų metų kontraktą, tačiau jau po metų likau be darbo. Komandos strategai mane pirko kaip sunkųjį kraštą, bet laikui bėgant žaidžiau sau neįprastoje pozicijoje. Per varžybas nesugebėjau atsiskleisti. Visiškai kitaip atrodydavau per treniruotes nei per rungtynes. Sezono viduryje sostinės klubo treneriai nusprendė manęs nebeleisti į startinį penketą. Į žaidimą įsitraukdavau tik nuo atsarginių suolelio.

– Kaune rungtyniausite kartu su Arvydu Saboniu. Nebus baisu?

– Gerai, kad žaisiu vienoje komandoje su legendiniu krepšininku. Kai Arvydas žais ekipoje, visai komandai bus lengviau. Tarkim, Eurolygos varžybose priešininkai stengsis uždengti Arvydą, o kitiems žaidėjams bus palikta didesnė laisvė.

– Vienoje komandoje teks žaisti ir su Tanoka Berdu. Praėjusių metų LKL finalinėje serijoje tarp T.Berdo ir Jūsų aikštėje nuolat kildavo konfliktinės situacijos. Ar dėl praėjusių metų netapsite priešais su T.Berdu?

– Manau, kad ne. Abu esame profesionalai. Žinome, kad krepšinio aikštelėje reikia kovoti iki galo, todėl praėjusių metų susistumdymai LKL finalinėje serijoje yra abiejų darbo dalis. Tikiuosi, su komanda gerai sutarsiu.

– Ar trenerio Antano Sireikos buvimas komandoje lėmė Jūsų apsisprendimą rungtyniauti Kaune?

– Kauno komandoje šiais metais įvyko daug permainų, kurios tik sustiprino ekipą, o su „Žalgirio“ treneriu esu pažįstamas nuo senų laikų. Jis žino, koks aš esu žaidėjas ir kaip galiu žaisti. Pasiūlymas rungtyniauti Kaune man buvo geriausias. Esu krepšininkas ir viską vertinu iš savo pusės. Neabejoju, kad Kauno komanda šį sezoną bus geriausia Lietuvoje ir viena geriausių Europoje.

– Rungtyniauti prieš brolį „Lietuvos ryto“ vidurio puolėją Robertu Javtoką nebus sunku?

– Ne kartą esu minėjęs, kad žaisti prieš brolį nėra sunkumas, o malonumas. Oficialiose varžybose į krepšinį žiūriu kaip į darbą, todėl nesvarbu, ar priešininkų komandoje žais Robertas, vis tiek stengsiuosi jį geriau uždengti. Aišku, jei lieps treneriai.

– Gyvenate Vilniuje, rungtyniausite Kaune. Kaip išspręsite šią problemą?

– Kai bus treniruotės ir rungtynės, būsiu Kaune, o turėdamas laisvo laiko visuomet stengsiuosi grįžti į Vilnių ir į Šiaulius, kur gyvena mano tėvai.

– Ką veikėte vasarą likęs be komandos?

– Buvau išvykęs į Jungtines Amerikos Valstijas, Atlantos miestą. Ten kasmet vyksta vasaros krepšinio stovykla, kur susirenka fiziškai stiprūs žaidėjai. Krepšinio vasaros stovykla skirta žaidimo techniniams elementams tobulinti. Krepšinio aikštelėje teko pasistumdyti su tokiais vyrais, kokių nei Lietuvos, nei Eurolygos pirmenybėse nėra. Stovykloje dalyvavo NBA (Nacionalinė krepšinio asociacija) bandantys ar bandysiantys įsitvirtinti žaidėjai. Taip pat buvo daug krepšininkų, šiais metais baigusių JAV universitetus. Žodžiu, buvo su kuo pasigalynėti aikštėje.

Komentarai