“Žalgirį” sustiprins dar vienas čempionas, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Kauno “Žalgiris” rytoj Mažeikiuose maču su vietos “Naftos” komanda pradės naują Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezoną.

Kol kas nežinoma, ar šiose rungtynėse žais Arvydas Sabonis, tačiau tikimasi, jog jis išbėgs į aikštę poryt, kai Kaune žalgiriečiai Sporto halėje susitiks su Klaipėdos “Neptūnu”.

Savaitgalį LKL čempionų gretas papildys dar vienas legionierius – pasaulio ir dukart Europos čempionas serbas Miroslavas Beričius.

Atvyks žaidėjas, kurio reikėjo

Pasikvietęs M.Beričių, “Žalgiris” baigia komandos komplektavimą. Kauno klubui kaip tik trūko atakuojančio gynėjo.

Trisdešimtmetis serbas pasaulio čempionu tapo 1998 metais, Europos auksą iškovojo 1995 ir 1997 m. 1998 ir 1999 m., atstovaudamas Vitorijos “Tau Ceramica” ekipai, žaidė Ispanijos ACB lygos čempionato ir taurės turnyro finaluose.

M.Beričius ir A.Sabonis buvo susitikę dramatiškai pasibaigusiame 1995 m. Europos čempionate Atėnuose.

2001-2003 m. 200 cm ūgio ir 95 kg svorio gynėjas atstovavo Pezaro “Scavolini” (Italija) ekipai.

Praėjusį sezoną jis “Serie A1” čempionate sužaidė 31 rungtynes, per kurias pelnė 357 taškus (vid. 11,5). Gynėjo dvitaškių taiklumas – 48,1 proc., tritaškių – 33,8 proc., baudų metimų – 65,1 proc. Pezaro krepšininkai tarp 18 klubų užėmė 13-ąją vietą.

Užpernai M.Beričius buvo rezultatyvesnis ir taiklesnis – 379 taškai per 30 rungtynių (vid. 12,6), dvitaškiai – 59,2 proc., tritaškiai – 36,9 proc., baudų metimai – 73,5 proc. “Scavolini” klubas nacionalinėse pirmenybėse liko šeštasis.

2001-2002 metų sezoną Italijos komanda dalyvavo Eurolygos turnyre. Po pirmojo etapo ji D grupėje užėmė 4-ąją vietą, po antrojo – irgi 4-ąją E grupėje, bet į atkrintamąsias varžybas nepateko.

Pastaruoju metu M.Beričius turėjo laisvojo agento statusą bei treniravosi su Belgrado “Partizan” (Serbija ir Juodkalnija) komanda, kurioje rungtyniavo 1992-1997 m. Su “Žalgiriu” jis pasirašė vienerių metų sutartį.

Į treniruotes kviečiasi dublerius

A.Sabonis kirkšnį pasitempė per antradienio vakarinę treniruotę. Treneriui Gintarui Krapikui vidurio puolėjas prasitarė, jog trauma iš pradžių buvo skausminga, tačiau ilgiau pavaikščiojus skausmas atlėgo.

Krepšininkas šlubčiojo ir trečiadienį Prezidentūroje, kur kartu su “Žalgirio” vyriausiuoju treneriu Antanu Sireika buvo nuvykęs Prezidento Rolando Pakso kvietimu pasikalbėti apie Lietuvos krepšinio problemas ir ateitį.

“Nežinau, kiek rimta trauma. Aišku, ketinu žaisti, bet matysime, kaip bus”, – sakė A.Sabonis, klausiamas apie artėjančias savaitgalio varžybas Mažeikiuose bei Kaune.

“Pasak Arvydo, patempimas trukdo aktyviai, visa jėga treniruotis, tačiau nėra taip, kad išvis nebūtų galima sportuoti”, – “Kauno dienai” teigė G.Krapikas.

Vis dėlto vakar A.Sabonis, nenorėdamas rizikuoti, nutraukė rytinę treniruotę.

Kaip žinoma, traumas gydosi žalgiriečiai Mindaugas Timinskas ir Darjušas Lavrinovičius, todėl į treniruotes komandos treneriai pasitelkia kai kuriuos dublerių ekipos žaidėjus.

Šią savaitę su “Žalgirio” pagrindine sudėtimi darbavosi Gytis Furmanavičius, Jonas Mačiulis, taip pat po bevaisių klajonių užsienyje į Kauną grįžęs aukštaūgis (217 cm) Giedrius Rinkevičius.

“Kai aikštėje yra dvyliktukas ar daugiau krepšininkų, mes galime, keisdami žaidėjus, rungtyniauti dviem penketukais, būna paprasčiau atlikti kai kuriuos derinius, patikrinti puolimo bei gynybos schemas. Kita vertus, jaunimui neprošal pasitreniruoti su labiau patyrusiais žalgiriečiais”, – aiškino G.Krapikas.

Anot trenerio, M.Timinskas irgi jau galėtų įsijungti į darbą, tačiau to daryti neskubama: “Mindaugas mina treniruoklį, pabėgioja, bet nuo žaidimo jį sulaikome. Kol vyksta reabilitacija, bus geriau, jei jis dar šiek tiek luktelės, kad vienintelis atsitiktinis žaidybinis kontaktas aikštėje nepadarytų naujos žalos”.

Banko dovana žalgiriečiams

Vakar “Žalgirio” žaidėjai Dainius Šalenga ir Giedrius Gustas, taip pat treneris G.Krapikas bei komandos fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas buvo pagerbti banko “NORD/LB Lietuva” Kauno filiale.

Šis bankas yra Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmėjas. Pergalės Europos čempionate proga žalgiriečiams, atstovavusiems nacionalinei ekipai, “NORD/LB Lietuva” Kauno filiale buvo įteiktos dovanos – mokėjimo kortelės “Gold Eurocard-Mastercard”. Tokios pat kortelės teko ir kitiems Europos čempionams.

“Rinktinės fizinis ir taktinis pasirengimas man priminė gerai parengtą biznio planą. Viskas nuoseklu, apgalvota: prie cento buvo pridėtas litas, po to investicijos vis augo ir galiausiai atėjo sėkmė”, – sakė “NORD/LB Lietuva” Kauno filialo valdytojas Algimantas Stasys Anužis.

Komentarai