Dėl čempiono žiedo kovos ir A.Sabonis, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Šiandien prasidės vienuoliktasis Lietuvos krepšinio lygos čempionatas

Arvydo Sabonio sugrįžimas, tradiciškai intriguojančios Kauno “Žalgirio” ir Vilniaus “Lietuvos ryto” akistatos, gabaus jaunimo veržimasis į meistrų komandas ir “Mažeikių naftos” milijonas pajėgiausių šalies komandų varžyboms – išskirtiniai šiandien prasidedančio naujo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono akcentai.

Pirmieji mačai – trijuose miestuose

11-ajame LKL čempionate, kaip ir praėjusiame, dalyvaus dešimt komandų. Pirmasis varžybų ratas šiandien prasidės Šiaulių “Šiaulių” ir Alytaus “Alitos”, Klaipėdos “Neptūno” ir Kėdainių “Nevėžio” bei Mažeikių “Naftos” ir Kauno “TOPO centro-Atleto” ekipų rungtynėmis.

Lietuvos čempionas “Žalgiris” į beveik aštuonis mėnesius truksiantį nacionalinių pirmenybių maratoną įsijungs spalio 3-iąją susitikimu Mažeikiuose su “Nafta”, o kitądien Kauno sporto halėje egzaminuos uostamiesčio “Neptūną”.

Būtent kauniečių mače su klaipėdiečiais laukiama istorinio momento – po ilgos pertraukos žalgiriečių gretose vėl rungtyniaujančio Arvydo Sabonio.

Kitas LKL favoritas – vicečempionas “Lietuvos rytas” – spalio 4 dieną Vilniuje varžysis su “TOPO centru-Atletu”. Pirmoji iš keturių labiausiai laukiamų reguliaraus sezono dvikovų tarp “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” vyks spalio 30-ąją Kaune.

Atkrintamosios varžybos vyks 2004 metų balandžio 16 – gegužės 25 dienomis. Viena čempionato naujovių – iki trijų pergalių pratęstos pusfinalių serijos (praėjusį sezoną kelialapiui į finalą pakako dviejų laimėtų rungtynių).

Didžiajame finale komandos kovos iki keturių pergalių.

Naftininkai atseikėjo milijoną

Vakar Vilniuje surengtas LKL valdybos posėdis išvengė jo išvakarėse žadėtų “karštų diskusijų” ir baigėsi solidžios rėmimo sutarties su “Mažeikių nafta” pasirašymu.

Ši kompanija čempionatui skyrė 1 milijoną litų, todėl varžybose bus kovojama ir dėl “Mažeikių naftos” taurės. 900 tūkstančių litų teks čempionato prizininkams – nugalėtojai gaus 500 tūkst., vicečempionai – 300 tūkst., trečiosios vietos laimėtojai – 100 tūkst.

Dar 200 tūkst. litų LKL biudžetą papildė pratęsta bendradarbiavimo sutartis su “Omnitel” bendrove, tad gandai, kad lyga vos sudurs galą su galu, taip ir liko gandais.

“Džiaugiuosi, kad šiemet sėkmingai pavyko išspręsti visus lygos biudžeto klausimus, – sakė LKL prezidentas Šarūnas Kliokys. – Šį sezoną jis bus maždaug 1 milijonas 700 tūkstančių litų, beveik dvigubai didesnis nei anksčiau”.

“Mažeikių naftos” generalinis direktorius Polas Nelsonas Inglišas pridūrė, kad šiandieniniai bendrovės finansinės veiklos rezultatai suteikia jai galimybių realizuoti platesnio masto projektus, o bendradarbiavimas su LKL išpopuliarins “Mažeikių naftos” prekinį ženklą.

“Jei kitų metų Atėnų olimpinėse žaidynėse susitiks Lietuvos ir JAV krepšinio rinktinės, man neiškils abejonių, kurią komandą palaikyti,” – sakė Lietuvių krepšininkų pergalėmis susižavėjęs amerikietis.

“Omnitel” prezidentas Antanas Zabulis pažymėjo, jog Lietuvos telekomunikacijų rinkos lyderiai per visą bendradarbiavimo su LKL laikotarpį lygai jau skyrė per milijoną litų.

“Labai džiugu, kad šiemet ne mes vieni remiame lygą”, – sakė “Omnitel” vadovas.

Kol kas nepasirašyta sutartis su Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija, kuri paprašė LKL padidinti atlygį arbitrams, tačiau tai nesutrukdys laiku pradėti varžybas, juo labiau kad rengiamasi netrukus išspręsti šią problemą.

“Truputį gaila, kad vienuoliktasis čempionatas startuos tose pačiose krepšinio salėse kaip ir pernai. Pradedant ką nors nauja visuomet norisi neįprasto akcento. Vis dėlto neabejoju, kad per artimiausius dvejus ar trejus metus Lietuvoje bus pastatytos kelios naujos sporto salės – Vilniuje, tikriausiai Kaune bei Klaipėdoje, galbūt ir Šiauliuose”, – svarstė LKL direktorius Zenonas Kamarūnas.

Jaunimui bus į ką lygiuotis

Klubai jau pateikė oficialias paraiškas LKL direktoratui, tačiau už mokestį jas galės papildyti iki ketvirtojo rato pradžios – 2004 metų kovo 5 dienos. Savo gretas dar vienu legionieriumi artimiausiu metu ketina sustiprinti “Žalgiris”.

Ekipų sudėtys liudija, jog dauguma kolektyvų – patyrusių, užsigrūdinusių ir perspektyvių jaunų krepšininkų derinys. Pasaulio jaunių vicečempionas Paulius Jankūnas “Žalgiryje” žais su dvidešimčia metų už jį vyresniu A.Saboniu, o Stepono Babrausko partneriu “Lietuvos ryte” bus devyneriais metais vyresnis Andrius Šležas.

33-ejų metų “Šiaulių” senbuvis Robertas Giedraitis turės ką patarti septyniolikmečiam naujokui Dainiui Marčiauskui, “TOPO centro-Atleto” gynėjas Darius Sirtautas (33 m.) – aštuoniolikmečiam įžaidėjui Laurynui Pečiukaičiui, o “Sakalų” veteranas Rolandas Skaisgirys (34 m.) – aštuoniolikmečiam puolėjui Renaldui Seibučiui.

Vidutinis LKL komandų amžius – 23,8 m. Tarp vyriausiųjų – “Žalgiris” (27 m.), “Sakalai” (25 m.), jauniausia – “Alita” (21 m.).

Z.Kamarūno duomenimis, tarpsezoniu meistrų ekipas tiesiai iš sporto mokyklų, aplenkdami studentų ir A lygos klubus, papildė vienuolika krepšininkų. Iš užsienio grįžo 15 žaidėjų.

LKL žinoma ir Gvinėjoje

Egzotiškiausia naujiena – pirmą kartą Lietuvoje rungtyniaus legionierius iš Gvinėjos: šios Afrikos šalies jaunimo rinktinės narį, 186 cm ūgio įžaidėją Fofaną Abubakarą pasikvietė “Neptūnas”.

“Su Fofanu susipažinome viešėdami Kinijoje. Jis ten bandė jėgas mūsų komandoje ir paliko gerą įspūdį. Įžaidėjas yra aukšto meistriškumo ir turėtų gerokai sustiprinti mūsų gretas”, – sakė Klaipėdos ekipos vyriausiasis treneris Grigorijus Pancerovas.

Tuo tarpu Z.Kamarūnas abejojo, ar F.Abubakaras šiandien debiutuos rungtynėse su “Nevėžiu”, nes užsitęsė krepšininko registravimo formalumai.

“Dar negavome šio žaidėjo paleidžiamojo rašto. Apskritai buvo pakankamai sudėtinga užmegzti ryšį su Gvinėjos krepšinio organizacija, juo labiau kad Fofano Abubakaro agentas yra kinas”, – teigė LKL direktorius.

Užsienio šalių krepšininkai (iš JAV, Latvijos, Gruzijos) taip pat atstovaus “Žalgiriui”, “Lietuvos rytui”, “Alitai” ir “Šiauliams”.

Aukščiausias (220 cm), sunkiausias (132 kg) ir vyriausias (gim. 1964 m.) LKL čempionato žaidėjas – žalgirietis A.Sabonis. Greta jo pagal ūgį rikiuojasi “Alitos” vidurio puolėjas Darius Šilinskis (216 cm) bei “Šiauliams” atstovausiantis Michailas Anisimovas (215 cm), pagal svorį – vėlgi D.Šilinskis ir “Žalgirio” legionierius Tanoka Berdas (abu – po 120 kg) ir mažeikietis Aivaras Jokubaitis (118 kg).

Žemiausias – “Naftos” įžaidėjas Andrius Mažutis (179 cm), jauniausias – “Nevėžio” atakuojantis gynėjas Tomas Stankevičius (17 m.).

Kritiką reikės gerai pasverti

“Atsižvelgdami į tarptautinio krepšinio aktualijas bei praėjusio LKL čempionato pamokas, varžybų nuostatus papildėme keletu naujų sąlygų bei reikalavimų.

Šį sezoną komandos bus klasifikuojamos pagal iškovotus taškus: už pergalę teks 2 taškai, pralaimėjimą – 1, o pralaimėjimą netekus teisės žaisti – 0 taškų. Pastaroji taisyklė taikoma tuomet, kai ekipa dėl nepateisinamų priežasčių išeina iš aikštelės vykstant rungtynėms arba atsisako tęsti žaidimą. Šitaip pasielgusiai komandai taip pat bus įrašomas pralaimėjimas rezultatu 0:20 ir skiriama 10 tūkstančių litų bauda.

Atsisakėme čempionato vyriausiojo teisėjo pareigybės. Dabar arbitrus ir techninius komisarus varžyboms skirs Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija, o juos tvirtins LKL direktorius.

Sugriežtinome reikalavimus žiūrovams. Vienas jų – bus draudžiama per rungtynes naudoti iškabas, emblemas, simbolius ar tekstus, tiesiogiai ar netiesiogiai skatinančius smurtą, įžeidžiančius ar turinčius tikslą neigiamai paveikti varžybų dalyvius. Tokie dalykai, kaip praėjusį sezoną Alytuje sirgalių “eksponuotas” šiauliečio Žydrūno Urbono portretas su gedulo rėmais ir juosta, bus netoleruojami.

Nuostatai reglamentuoja, kad visos problemos, kylančios tarp klubų, trenerių, žaidėjų ir teisėjų, pirmiausiai turėtų būti sprendžiamos pačioje lygoje, o ne žiniasklaidoje. Už bet kokią viešą teisėjų, sekretoriato darbuotojų, ekipų narių ir atstovų ar LKL oficialių asmenų kritiką vienas kito atžvilgiu bus skiriama 500 litų bauda”, – pabrėžė LKL direktorius Z.Kamarūnas.

Komentarai