“Žalgiris” tikisi sutvirtėti, „Kauno diena“ 0

Alvydas STANIULIS

Pagrindinis LKL čempionų klubo bendrasavininkis M.Plūkas prognozuoja, jog šį sezoną tituluočiausia Lietuvos krepšinio komanda turėtų būti pajėgesnė nei praėjusįjį

Po vasaros atostogų daugelis Lietuvos krepšinio klubų skelbia apie savo sudėtis ir skuba rengtis artėjančiam naujam sezonui. Čempiono “Žalgirio”, kuriam vėl teks kovoti dėl LKL aukso žiedų ir šalies krepšinio prestižo Eurolygoje, stovykloje – kol kas olimpinė ramybė, kuri kelia nerimą daugeliui mėgstamos komandos gerbėjų.

– Tai nereiškia, kad nieko neveikiame ir tikimės stebuklo. Iš tikrųjų dirbame daug ir intensyviai. Baigiame surikiuoti žaidėjų ir rėmėjų gretas, bet nenorime viešinti jų pavardžių, kol sutartyse nepadėti parašai. Tačiau derybos vyksta sėkmingai ir po savaitės kitos pranešime galutinę komandos sudėtį. Manau, ji bus pajėgesnė nei ankstesnė”, – vakar atsakydamas į “Kauno dienos” klausimus teigė A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininkas Mindaugas Plūkas.

– Kodėl pasirinkote pernykštę taktiką, kai tik sezono išvakarėse baigėte sukomplektuoti komandą?
– Pavojaus varpais nereikia skambinti. Žalgiriečiai rinksis į pirmąsias treniruotes rugsėjo pradžioje. Šį laiką pasirinkome todėl, kad po mėnesio vyksiantis Europos čempionato finalinis turnyras pakoregavo būsimąjį klubinių komandų sezoną, kuris prasidės vėliau.
Lietuvos krepšinio lygos čempionatas startuos maždaug po dviejų mėnesių, o Eurolygos turnyras – tik lapkritį. Turime pakankamai laiko sėkmingai užbaigti visas derybas su mūsų komandos kandidatais.

– Ar žadamos didelės permainos LKL čempionų komandoje?
– Pasikeitimų bus, ir nemažų. Tikriausiai nežais Saulius Štombergas, Alytaus “Alitai” paskolinome Vidą Ginevičių, Darių Šilinskį. Šiuos ir kitus mūsų gretas palikusius krepšininkus teks pakeisti naujais. Norime suburti lietuvišką ekipą, kuriai atstovautų ne daugiau kaip trys legionieriai. Mums liko išsiaiškinti tik du principinius klausimus: ar pasiliks komandoje Edas Kota ir Mindaugas Timinskas. Jei sulauksime jų teigiamų atsakymų, beliks surasti gerą snaiperį atakuojančio gynėjo pozicijoje. Į ją kviestume europietį. Faktiškai jau turime rimtą kandidatą, bet neskubame užbėgti įvykiams už akių. Jį pristatysime krepšinio visuomenei tada, kai derybos pasibaigs kontraktu.
Su Timinsku, kuris šiuo metu JAV tvarko savo buities reikalus, beveik šimtu procentų sutarta, kad jis antrą sezoną iš eilės žais mūsų komandoje. Beliko sutvarkyti formalumus tik su Mindaugo agentu, kad sukirstume rankomis.
Jau po praėjusio sezono Edas Kota yra davęs panašų pažadą. Amerikietis pareiškė, kad jei sugrįš į Europą, tai pasirinks tik mūsų klubą. Manau, šiomis dienomis išgirsime ir įžaidėjo teigiamą atsakymą.

– Labiausiai dominantis klausimas: kada Arvydas Sabonis pasirašys kontraktą su “Žalgiriu”?
– Manau, tai bus tik simbolinė procedūra, nes ne tik “Žalgiris”, bet ir gerokai turtingesni klubai negali pasiūlyti visų laikų geriausiam Lietuvos krepšininkui tiek pinigų, kiek jis vertas.

– Kitos ekipos taip pat vilioja kaunietį, o NBA klubo “Trail Blazers” vadovai įsitikinę, jog Sabonis pasiliks Portlende ir negrįš į Kauną. Kaip manote, ar tikrai Arvydas ateinantį sezoną taps žalgiriečiu?
– Jis – savo gimtosios komandos patriotas ir nesimėto pažadais. Apie savo galutinį apsisprendimą sugrįžti į “Žalgirį” jis viešai pareiškė gegužės pabaigoje atėjęs į Kauno miesto tarybos posėdį. Nei aš, nei kiti “Žalgirio” klubo bendrasavininkiai negirdėjo, kad garsusis krepšininkas pakeistų savo nuomonę. Arvydas reikalingas ne tik “Žalgiriui”, bet ir Eurolygai. Jos teigiamas įvaizdis smarkiai pagerės, jei žais Sabonis.

– Ar išvengs problemų su teisėsaugos organais savo tėvynėje puolėjas Tanoka Berdas? Amerikiečiui pateikti kaltinimai, kad jo kompanijos organizuotame renginyje, kuriame buvo pažeistos prekybos alkoholiu taisyklės ir vartojami narkotikai, apsaugos darbuotojai neįsileido patikrinimui atvykusių policijos pareigūnų. Gal teko apie šį incidentą pasikalbėti su Tanoka?
– Užpraėjusią naktį kalbėjomės su žaidėjo agentu. Pasak jo, viskas buvo ne taip, kaip, pasirėmusios vien policijos informacija, visuomenės informavimo priemonės išpūtė šį burbulą. Nufilmuota vaizdo medžiaga iš įvykio vietos liudija ką kita, todėl krepšininko advokatai optimistiškai prognozuoja būsimų įvykių eigą. Pasak jų, jei ir vyks teismo procesai, jie nesukliudys Berdui laiku atvykti į Kauną.

– Ar šiemetinis “Žalgiris” bus pajėgesnis už pernykštį?
– Tuo net neabejoju, bet reikia, kad viskas vyktų pagal mūsų planą. Tada komanda taptų patyrusių ir pajėgių žaidėjų bei perspektyvaus jaunimo lydinys. Galime tik įsivaizduoti, kokia galinga būtų priekinė linija, kurią sudarytų Arvydas Sabonis, Tanoka Berdas ir Darjušas Lavrinovičius. Kitų žaidėjų meistriškumas taip pat nekelia abejonių. Manau, jie tinkamai pakeistų palikusius mūsų klubo gretas senbuvius.

– Su kai kuriais jų “Žalgiriui” tenka atsisveikinti nelabai smagiai, net per teismus. Kada jiems grąžinsite skolas?
– Atsiskaitysime, tikrai neliksime skolingi. Pinigų reikia ir naujiems įvairiems projektams įgyvendinti ateinantį sezoną, todėl nekantriai laukiame, kada mūsų klubo biudžetas papilnės. Kauno miesto ir rajono savivaldybių žadėtos lėšos dėl įstrigusių kai kurių objektų privatizavimo problemų atsilieka nuo numatyto finansavimo grafiko – jų bendra skola sudaro apie du milijonus litų.

– O ką žada kiti klubo bendrasavininkiai? Pavyzdžiui, jums priklauso net 42,5 proc. akcijų, bet neretai esate kritikuojamas už tai, kad “Žalgiriui” neteikiate reikiamos finansinės paramos.
– Mano nuomone, per tuos metus, kai esu su tituluočiausia Lietuvos komanda, jai nemažai padėjau. Kitų kolegų parama taip pat yra akivaizdi. Tačiau be valstybės paramos keliems verslininkams neįmanoma išlaikyti tokio aukšto lygio klubą.

– Kaip vertinate mūsų klubo ir varžovų potencines galimybes būsimame Eurolygos turnyre?
– Mes patekome į labai pajėgią grupę, kurioje nebus lengvų rungtynių. Norėdami patekti į antrojo etapo varžybas, privalome kovoti iš visų jėgų su nepalyginamai turtingesniais ir sustiprėjusiais klubais. Štai Maskvos CSKA turi pinigų kaip šieno ir gali leisti nusipirkti daugelį krepšinio žvaigždžių. Vertinant tai, kad jas treniruos labai reiklus ir nemėgstantis pralaimėjimų garsus krepšinio specialistas Dušanas Ivkovičius, Rusijos superklubo galimybės vertinamos labai aukštai.

– LKL čempionate tradiciškai turėsite vieną rimtą konkurentą – Vilniaus “Lietuvos rytą”. Kaip vertinate žaidėjų permainas vicečempionų gretose?
– Nors jie atsisveikino su keliais patyrusiais žaidėjais, didžiausias nuostolis, kad Arvydas Macijauskas persikėlė į Ispaniją. Šį lyderį bus sunku pakeisti. Tačiau vilniečiai nusipirko pajėgų puolėją amerikietį Simpkinsą, į rikiuotę sugrįžo Robertas Javtokas, jie pasikvietė keletą jaunų ir perspektyvių krepšininkų. Manau, kad ir šį sezoną tęsis intriguojantis mūsų sportinis ginčas su “Lietuvos rytu”. Tačiau reikia įvertinti ir kitas ekipas, kurioms, kaip ir ankstesniais metais, nestigs ambicijų parklupdyti abu favoritus.

Komentarai