A.Sabonis dovanojo krepšinio spektaklį, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Karščiausia Lietuvos krepšinio lygos (LKL) naujiena – ilgai lauktas Kauno “Žalgirio” vidurio puolėjo Arvydo Sabonio debiutas čempionate. 38 metų 220 cm ūgio “centro” jėgą pirmieji savo kailiu pajuto Alytaus “Alitos” krepšininkai, o vakar A.Sabonis išbėgo į aikštę ir Sporto halėje vykusiame mače su Kėdainių “Nevėžiu”.

Žaidimas kėlė pasigėrėjimą

“Truputį jaudinausi – juk po daugelio metų vėl žaidžiau “Žalgiryje”, – po šeštadienį vykusio mačo su “Alita” pripažino Arvydas Sabonis. Iš persirengimo kambario jis išėjo paskutinis, nes po rungtynių ant jo per ilgus karjeros metus daug iškentėjusių kojų buvo dedami ledo kompresai, o po procedūrų Arvydui teko išlaikyti ir autografų prašančių sirgalių antplūdį.

Paskutinį kartą Kauno komandoje A.Sabonis žaidė 1989-aisiais.

Tų metų rudenį jis išvyko į Ispanijos Valjadolido “Forum”, iš ten 1992 metais perėjo į Madrido “Real” klubą. Nuo 1995-ųjų iki šių metų pavasario, išskyrus 2001-2002 metų sezoną, A.Sabonis rungtyniavo NBA klube “Portland Trail Blazers”.

Pasiteiravus, ar prisimena, kada paskutinį kartą žaidė Alytuje, A.Sabonis sakė, jog prisimena tik pirmąjį savo startą Dzūkijos sostinėje – 1978 metais su jaunučių rinktine.

Šeštadienį 26 minutes pirmose savo karjeroje LKL rungtynėse kovojęs vidurio puolėjas pelnė 16 taškų, atkovojo 15 kamuolių ir blokavo 5 varžovų metimus. A.Sabonio surengtas krepšinio spektaklis kėlė pasigėrėjimą.

Išvykoje žaidęs “Žalgiris” sutriuškino “Alitą” 92:63, o vakar Kaune 100:63 – ir Kėdainių “Nevėžį”.

Komplimentai – serbui

Po 6-7 minutes visuose keturiuose kėliniuose mače su “Alita” žaidęs A.Sabonis sakė, kad fiziškai buvo nelengva rungtyniauti: “Buvo sunku, nors pagal rezultatą gal taip ir neatrodo. Pirmos rungtynės – emocijų ir jėgos daugiau, nei racionalaus žaidimo. Bet vėliau viskas stos į savo vietas”.

A.Saboniui neblogą įspūdį paliko naujokas serbas Miroslavas Beričius, su kuriuo jam patiko kartu rungtyniauti: “Su M.Beričiumi žaidžiau pirmą kartą ir jis man patiko. Jis mato aikštę, jaučia žaidimą. Iš Miroslavo visada gali laukti perdavimo – jis paduos kamuolį ten, kur reikia ir tinkamu momentu, nors kartu treniravomės tik keletą kartų. Tačiau mums visiems dar reikia daug dirbti treniruotėse, nes trūksta susižaidimo”.

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika, kaip visada, buvo šykštus komplimentams: “Žaidėme gražiai, bet blogai”.

Jo teigimu, labiausiai trūksta savitarpio supratimo, nors atėjus A.Saboniui komandoje atsirado didelė jėga.

“Su A.Saboniu visiems malonu žaisti, juntama didelė jėga, nors tuo pačiu slėgė jaudulys ir jį patį, ir kitus krepšininkus”, – kalbėjo A.Sireika.

Dėkojo už krepšinio pamokas

Ir Alytaus, ir Kauno žiūrovai ovacijomis sutiko A.Sabonį. Starto penkete rungtynes Alytuje pradėjęs “centras” pirmasis atidarė komandos taškų sąskaitą, pataikęs tritaškį. Jau kitos atakos metu jis perdavė kamuolį po krepšiu atsidūrusiam Edui Kotai, o gindamas savo krepšį stovėjo tarsi mūro siena. Varžovai keletą kartų bandė mesti iš po krepšio, tačiau A.Sabonis ne kartą blokavo jų metimus, o vėliau, susidūrę su tokia kliūtimi, alytiškiai net bijojo arti krepšio prieiti.

Trečiajame kėlinyje “Alitos” puolėjas Martynas Andriukaitis buvo “pavaišintas” dviem iš eilės blokais, o netrukus toks pats likimas ištiko ir įžaidėją Marių Pociukonį. Blokavęs šio 33 cm žemesnio ir 18 metų jaunesnio krepšininko metimą, A.Sabonis jo tėviškai atsiprašė. Tik Vidui Ginevičiui dukart pavyko įmesti iš po krepšio, nors po juo stovėjo A.Sabonis.

Kirkšnies traumą baigęs gydytis vidurio puolėjas aikštėje be reikalo nerizikavo – jis neskubėjo, nešokinėjo, tačiau to ir nereikėjo – jo meistriškumui niekas neprilygo, o juvelyriniai kamuolio perdavimai kėlė susižavėjimą.

“Alitos” treneriui Algirdui Braziui po rungtynių teliko padėkoti A.Saboniui už krepšinio pamokas.

Komanda stengėsi dėl žiūrovų

Vakar Kaune pasigėrėti žaidžiančiu A.Saboniu susirinko beveik pilna Sporto halė žiūrovų. Gerai nusiteikęs krepšininkas padovanojo žiūrovams ne vieną įspūdingą akimirką. Šįkart jis žaidė 18 minučių, per kurias pelnė 14 taškų, atkovojo 9 kamuolius, atliko 4 perdavimus metimui ir blokavo 4 varžovų metimus.

Mačas su “Nevėžiu” žalgiriečiams buvo tarsi lengvas pasivaikščiojimas. Jų pranašumas nekėlė abejonių nuo pirmųjų minučių – 44:19, 66:32. Paskutiniajame ketvirtyje A.Sabonis jau nerungtyniavo.

“Džiaugiuosi ne rezultatu ir ne mūsų žaidimu, o žiūrovais, kurių tiek daug atvyko pažiūrėti LKL rungtynių. Dėl jų ir mūsų krepšininkai stengėsi žaisti efektingai, gražiai”, – sakė A.Sireika.

Be nuostolių – tik favoritai

LKL čempionate tik abu lyderiai – “Žalgiris” bei Vilniaus “Lietuvos rytas” – be vargo laimėjo visas šešerias rungtynes. Vilniečiai pirmoje vietoje yra dėl geresnio taškų santykio.

Atkakliausia LKL turo dvikova savaitgalį vyko Šiauliuose, kur “Šiauliai” tik po dviejų pratęsimų 101:92 palaužė Mažeikių “Naftą”.

Tačiau kitą dieną šiauliečiai nesugebėjo pasipriešinti “Lietuvos rytui”, pralaimėję 49:81 ir pasiekę sezono nerezultatyvumo rekordą.

Kauno “TOPO centras-Atletas” tris kėlinius lygiai kovojo Vilniuje su “Sakalais”, bet paskutiniajame ketvirtyje, dėl penkių pražangų pradėjus retėti lyderių gretoms, sėkmingai šį sezoną pradėję vilniečiai sugebėjo įrodyti pranašumą.

Komentarai