“Žalgiris” pradeda žygį į Europą, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno “Žalgirio” krepšininkams prasideda stipriausiųjų Europos vyrų krepšinio klubų varžybos – Eurolyga. Rytoj Sporto halėje Lietuvos čempionai žais pirmąsias turnyro rungtynes su Atėnų “Panathinaikos”.
Svarbiausiųjų mačų išvakarėse “Žalgirio” vyriausiajam treneriui Antanui Sireikai, regis, nereikėtų nerimauti – Lietuvos krepšinio lygoje jo vadovaujama komanda rungtyniauja be nuostolių, “Žalgiryje” po praėjusio sezono išliko ir itin svarbūs žaidėjai – Tanoka Berdas, Edas Kota, Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga. Be to, sugrįžo ir visų laikų geriausias Lietuvos krepšininkas Arvydas Sabonis. Tačiau treneriui, šiemet jau iškovojusiam didžiausią karjeros pergalę, kai jo vadovaujama Lietuvos rinktinė tapo Europos čempione, dėl daugelio dalykų dar neramu.

Trūksta susižaidimo

– Treneri, kaip vertinate komandos pasirengimą Eurolygai?
– Nesu pesimistas, bet esu savikritiškas. Man niekada nebūna viskas gerai, norisi dar geriau ir tam nėra ribų. Todėl niekada nepasakysiu, kad esame labai gerai pasirengę. Visą laiką norėjau, kad sezono pradžioje visi kartu būtume susirinkę anksčiau ir kad dabartinės sudėties komanda jau būtų vykusi į ikisezoninius turnyrus Prancūzijoje. Tačiau tuomet neturėjome nei Arvydo Sabonio, nei Miroslavo Beričiaus. Bet yra kaip yra. Ir žaidime kol kas įžvelgiu daugiau blogybių, kurias reikia šalinti. O gerus dalykus tegul mato ir džiaugiasi jais žiūrovai.

– Kokius didžiausius trūkumus įžvelgiate?
– Labiausiai trūksta savitarpio supratimo. Yra spragų ir puolant, ir ginantis. Ginantis galbūt daugiau.

– Kokie “Žalgirio” tikslai Eurolygoje?
– Suprantu klubo norus ir žinau, kad svarbiausia – patekti į antrąjį Eurolygos etapą, nors mūsų grupė yra labai stipri, turbūt stipriausia iš visų, juk joje rungtyniauja dvi praėjusio sezono finalo ketverto dalyvės – Maskvos CSKA ir Sienos “Montepashi”. Taip pat yra ir triskart Eurolygos čempionų Atėnų “Panathinaikos” ekipa, Bolonijos klubas. Tad jeigu įveiksime pirmąjį barjerą, galėsime sakyti, kad mūsų pasirodymas buvo patenkinamas, netgi neblogas. Jei toliau nueisime – kad pasirodymas buvo geras. Visi to norime, bet bus, kaip Dievas duos.

Favoritai – “Maccabi” ir CSKA

– Arvydas Sabonis minėjo, kad, išėjus į kitą etapą, “Žalgiris” jau galės tikėtis sąlyginai silpnesnių varžovų. Ar sutinkate, kad šiemet pats sunkiausias darbas jūsų laukia jau grupės varžybose?
– Sutinku. Įveikus grupės varžybas būtų atliktas didelis darbas ir gali būti, kad tokių galingų varžovų kitame etape nesutiktume. Tiesa, ekipos kasmet keičiasi ir gali būti visokių netikėtumų.

– Ar galima būtų išskirti aiškius B grupės favoritus?
– Tikrasis favoritas turėtų būti Tel Avivo “Maccabi” – jų arenoje numatytos finalo ketverto varžybos ir klubas daro viską, kad ten dalyvautų. Todėl ir komanda surinkta labai galinga, neatsitiktinai žydai pakvietė naudingiausiąjį Europos čempionato žaidėją Šarūną Jasikevičių. CSKA pernai suklupo tik finalo ketverto varžybose ir šiemet, be abejo, bus kupini ryžto laimėti Eurolygą. Tačiau ir visos kitos komandos yra labai galingos, negalima nurašyti ir slovėnų KRKA. Pernai, regis, taip gerai rungtyniavo kita šios šalies ekipa “Olimpija”, o KRKA ją nugalėjo šalies čempionato finale.

Pasitelks “centro” universalumą

– Kai praėjusio sezono pradžioje sunkią traumą gavo Mindaugas Timinskas, jo taip niekas ir nesugebėjo pakeisti. Ar šiemet, ištikus panašiai situacijai, pagrindiniams žaidėjams turėtumėte lygiavertę pamainą?
– Taip niekada nebūna, nes reikėtų turėti 10 vienodo meistriškumo žaidėjų. Bet kuris iš pagrindinės sudėties iškritęs krepšininkas mūsų komandos pajėgumą sumažintų 30 proc., du – 50 proc. Todėl ir nemėgstu prognozių, nes nežinai, kas bus kitą dieną, o kalbėti apie tai, kas gali būti po pusės metų, visai nėra prasmės. Reikia melsti Dievą, tikėti fortūna, kad nepersekiotų ligos, traumos ir kad galėtume normaliai dirbti. Tik tokiu atveju galime tikėtis sėkmės.

– Ar pritariate nuomonei, kad galinga priekinė linija – pavojingiausias “Žalgirio” ginklas?
– Galbūt labiau išsiskirianti. Nei priekinės linijos, nei kitų pozicijų krepšininkai vieni nieko nepadarys. Turi būti komanda, kuri žaistų, kurtų situacijas ir padėtų lyderiui. Jeigu nebus atakuojančių žmonių, priekinė linija neišgelbės. Džiaugiuosi, kad turime universalumu pasižymintį Arvydą Sabonį. Jam nebūtina įmesti 20 taškų, jis nesistengs kakta pramušti sienos – tereikia, kad šalia Arvydo būtų komanda ir jis padarys viską, kad mums būtų kuo geriau.

Laukia snaiperio metimų

– Ar rengiatės žaisti ir be Arvydo Sabonio?
– Rengiamės žaisti ne tik be Arvydo, bet ir be Edo Kotos, be Mindaugo Timinsko ir kitų. Juk mes negalvojame, kad Arvydas rungtyniaus 40 minučių. Vadinasi, bus laikas, kai teks verstis be jo.

– Ar šį sezoną teko stipriai koreguoti taktiką?
– Taktika priklauso nuo to, kokius turime atlikėjus. Arvydas Sabonis gali atiduoti tikslų perdavimą ir gali pats įmesti, jis gali kovoti po krepšiu ir apsiginti. Arvydas yra tarsi trijų žaidėjų lydinys. Jeigu mes jam bandysime kamuolį perduoti tik po krepšiu, vadinasi, mes neišnaudosime kitų jo savybių, nes jis gali pataikyti iš toli, tiksliai atiduoti kamuolį. Taip ir prie kitų krepšininkų individualių sugebėjimų deriname taktiką..

– Daug tikimasi iš Miroslavo Beričiaus, tačiau kol kas jis neatlieka snaiperio funkcijų. Kodėl?
– Iš tiesų trūksta jo taškų. Laukiame, kada jis pradės pataikyti. Miroslavui ir pačiam nėra labai malonu, kai negali įvykdyti tai, ko iš jo labiausiai laukiama. Tikimės, kad jo rankos atsiriš, kai labiau pripras prie komandos, įgis daugiau pasitikėjimo.

– Kaip apibūdintumėt kitų krepšininkų sportinę formą?
– Dainius Šalenga yra puikios formos. Jis su rinktine treniravosi visą vasarą, tačiau Europos čempionate jam teko mažiau pasireikšti, todėl dabar jis išlieja tai, ką turi sukaupęs savyje gero. Vis dėlto dauguma krepšininkų dar nėra pasiekę geros sportinės formos.

Eurolyga jau startavo

Oficialiai 2003-2004 metų Eurolygos sezonas startavo pirmadienį. Tą dieną įvyko vienerios A grupės rungtynės, kuriose Eurolygos čempionų titulą ginanti “Barcelona” (Ispanija) išvykoje 61:59 nugalėjo Romos “Lottomatica” (Italija) ekipą. Kitos komandos Eurolygos kovas pradės šiandien ir rytoj.

Komentarai