Antrą kartą italų pragare “Žalgiris” nesudegė. „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno “Žalgirio” krepšininkai plėšte išplėšė pergalę trečiosiose Eurolygos rungtynėse, 87:77 parklupdydami Italijos čempionato lyderę Bolonijos “Skipper”. Žalgiriečiams teko palaužti ne tik gerai žaidusių varžovų pasipriešinimą – nemažai aistrų aikštėje ir šalia jos kėlė teisėjai, kurie neretai jautėsi pagrindiniais rungtynių veikėjais. Ši pergalė kauniečiams buvo puiki reabilitacija po nesėkmingos dvikovos su kita italų ekipa “Montepaschi” praėjusiame Eurolygos ture.

Kovojo sukandę dantis

“Tai pirmosios rungtynės, kuriose pergalė buvo iškovota tikrąja to žodžio prasme. Todėl po mačo padėkojau vyrams, kad jie pernelyg neapeliavo į arbitrus, norsi visi matėt, koks teisėjavimas buvo, o sukandę dantis dirbo. Tai labiausiai džiugino. Nors ne viskas buvo taip, kaip norėjosi, pasirodo, ne taip lengva suprasti, kada žaidžiame su Arvydu, kada – be jo. Trūksta susižaidimo, bet vis dėlto svarbiausia buvo tai, kad kovojome. Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad “Skipper” rungtyniavo labai gerai. Jų “centras” Smodišas sugebėjo pataikyti tris iš trijų tritaškius, o po krepšiu jo nesugebėjo sulaikyti net Tanoka Berdas. Tai sako, kad varžovų komanda yra išties pajėgi, nors itin garsių pavardžių joje nėra”, – po pergalės kalbėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Nors mačo metu ne itin sekėsi T.Berdui, tačiau jam baigiantis amerikietis pelnė svarbius taškus, atkovojo kamuolį ir privertė varžovus prasižengti.
“Žaidėjas gali įmesti 30 taškų, tačiau nepataikyti lemiamo metimo. O Tanokai nesisekė per visas rungtynes, jis yra labai emocionalus, o teisėjai savo veiksmais jį dar labiau išmušė iš vėžių. Bet Berdas kaip tik pelnė taškus tada, kai to labiausiai reikėjo”, – sakė A.Sireika.

Emocijos – kaip prieš 20 metų

“Žalgirį” vėl traukė Arvydas Sabonis, tačiau šįkart jis turėjo pagalbininkų – gerai žaidimui vadovavusį Edą Kotą ir puolėją Dainių Šalengą.
Tad kai 38-ąją min. A.Saboniui buvo skirta penktoji pražanga, A.Sireika teigia itin neišsigandęs: “Buvo mačo pabaiga, turėjome kelių taškų persvarą, tad didelės bėdos nebuvo, nors, aišku, tai nebuvo ir maloni akimirka”.
Kai A.Sabonis prasižengė 5-ąjį kartą, atsisėdęs ant atsarginių suolo jis išliejo nemažai emocijų.
“Sabas toks buvo 17 metų ir dabar, artėjant 39-ajam gimtadieniui, išliko toks pats, dar kupinas parako”, – juokėsi po rungtynių A.Sireikos asistentas G.Krapikas.
Pats A.Sabonis, jau nurimus kovos įkarščiui, apie teisėjus kalbėjo su jam įprastu humoru: “Gaila, kad vienas teisėjas viską tvarkė. Įdomu, kam kiti du buvo reikalingi. Aš galvojau, kad jam užteks pasireikšti pirmos varžybų pusės, pasirodo – ne, jis dar ir antrą pasiėmė”.

D.Šalenga žaidė čempioniškai

“Sunki kova buvo. Varžovai gerai gynėsi. Nors įmetėme nemažai taškų, tačiau visi jie buvo labai sunkūs, “pagimdyti”. Įgydavome kelių taškų persvarą ir ją tuoj pat prarasdavome, tad psichologiškai buvo nelengva, nes tik kažką gero padarai ir vėl viską turi pradėti iš naujo. Daug problemų kėlė “centrai”, gerai pataikę iš toli. Tačiau buvome pasirinkę tokią taktiką – geriau leisti jiems žaisti per “centrus”, kurie vis tiek po 30 taškų neįmes, nei per gynėjus, kurie yra dar pavojingesni. Tai pasiteisino”.
Šių metų Europos čempionas D.Šalenga didžiausią įkvėpimą pajuto antroje rungtynių pusėje, kai nepabijojo imtis iniciatyvos ir pelnė nemažai taškų, be to, keletą kartų jis meistriškai perdavė kamuolį po krepšiu buvusiam A.Saboniui.

“Skipper” – tarsi darnus ansamblis

A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas teigė, kad sunkiausia buvo tai, jog komanda ilgai negalėjo atsiplėšti nuo “Skipper”: “Žinojome, kad žaidžiame su Italijos čempionato lyderiais ir kad bus sunku. Teisėjavimas, sakykime, buvo labai smulkmeniškas, žaidėjai prisirinko daug pražangų, todėl teko nemažai laiko gintis aikšte, nors prieš tokią judrią ir snaiperių nestokojančią komandą aikštės gynyba nėra pats patikimiausias ginklas. Nors taip gintis vertė situacija, vis dėlto ji iš dalies pasiteisino”.
Į pastabą, kad “Žalgiris” geriau žaidė prieš žvaigždžių nestokojančią Atėnų “Panathinaikos”. nei prieš itin garsių pavardžių neturinčius italų klubus “Montepaschi” ir “Skipper”, G.Krapikas atsakė: “Skipper” neturi pirmo ryškumo žvaigždžių, tačiau žvaigždė yra pati komanda. Jauni žaidėjai suburti į puikų ansamblį, jiems vadovauja geras treneris, tad Bolonijos komanda yra grėsmingas priešininkas. Aišku, žaisdami namuose, jausdami stiprią sirgalių paramą, ir mes esame ne mažiau grėsmingi”.

“Žalgiris” – kovotojų komanda

“Rungtynės buvo įdomios, kovingos, po mačo buvo smagu matyti visą švytintį Arvydą Sabonį. “Žalgiris” laimėjo rimtą kovą su jaunais, aukštais ir ambicingais varžovais. Šių metų “Žalgiris” – kovotojų komanda ir tai, mano supratimu, didžiausias yra Antano Sireikos nuopelnas”, – kalbėjo buvęs septintojo-aštuntojo dešimtmečio “Žalgirio” vidurio puolėjas Gediminas Budnikas.
Jo teigimu, “Žalgiris” buvo vertas pergalės, nepaisant to, kad komandos žaidime dar yra trūkumų. Didžiausias jų – per menkas A.Sabonio išnaudojimas.
“Krito į akis tai, kad Arvydui labai retai perduodamas kamuolys, nors jis dažnai jo prašo. Jeigu žalgiriečiai sugebėtų Sabui laiku paduoti kamuolį krūtinės aukštyje, problemų būtų daug mažiau. Kartais net skaudu žiūrėti, kiek pastangų Sabonis įdėdavo, kirsdamas į baudos aikštelę arba atsipalaiduodamas nuo varžovų, tačiau veltui – kamuolio jis nesulaukdavo, – kalbėjo buvęs vidurio puolėjas ir juokais pridūrė: – Sergejaus Jovaišos trūksta, kuris vienintelis anais laikais sugebėdavo laiku paduoti kamuolį Saboniui”.
G.Budniko manymu, neblogą porą po krepšiu su A.Saboniu sudaro jaunasis Paulius Jankūnas: “Jis yra judresnis, palieka erdvės Saboniui, o kai šis kartu žaidžia su Berdu, pastarasis tiesiog nublanksta. Amerikietis gerokai pajėgesnis atrodo tuomet, kai aikštėje nebūna Sabonio”.
G.Budnikas atkreipė dėmesį ir į tai, kad per daug inteligentiškas aikštėje yra Miroslavas Beričius – jam vertėtų būti agresyvesniam.

Komentarai