“Žalgirio” įžaidėjas iškasė duobę Malagos ekipai, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Dar viena plėšte išplėšta Kauno “Žalgirio” pergalė Eurolygoje. Šįkart – Ispanijoje prieš Malagos “Unicaja”. Po dramatiškos užvakar vidurnaktį pasibaigusios kovos Lietuvos krepšinio lygos čempionai nugalėjo aikštės šeimininkus 74:72. Pergalę lėmė taiklus įžaidėjo Edo Kotos metimas iš vidutinio nuotolio likus žaisti 2,3 sek. Tai – trečioji “Žalgirio” pergalė Eurolygoje iš keturių galimų ir pirmoji, laimėta išvykoje.

Ranka nesudrebėjo

Malagos “Jose Martin Carpena” renoje nuožmi kova užvirė nuo pirmųjų minučių. Rungtynės vyko taškas į tašką visą laiką, apčiuopiamo pranašumo nepavyko įgyti nei “Žalgiriui”, nei “Unicaja”. Didžiausią 5 taškų pranašumą 22 min. (42:37) turėjo “Žalgiris”, o 8 taškų skirtumą (62:54) 32 min. buvo įgiję šeimininkai. Tačiau po to 4 minučių atkarpą “Žalgiris” laimėjo 10:2 ir rezultatas vėl tapo lygus (64:64).
Paskutinę žaidimo minutę pergalės svarstyklės krypo tai į vieną tai į kitą pusę, nors visą laiką arčiau sėkmės buvo žalgiriečiai. Po Arvydo Sabonio metimo (72:70) Kauno krepšininkams pavyko apsiginti ir likus žaisti 26 sek. buvo galimybė dar labiau padidinti persvarą, tačiau paprastai taikliai baudas metantis Mindaugas Timinskas šįkart abu kartus nepataikė. Likus 12 sek., Bernis Rodrigesas išlygino rezultatą (72:72). Varžovų krepšio šturmą surengė E.Kota, pats vienas persivaręs kamuolį per aikštę ir pataikęs lemiamą metimą.
E.Kota jau gali vadintis “Unicaja” duobkasiu – prieš metus “Žalgirio” pergalę Malagoje lėmė taip pat jo metimas paskutinę sekundę, tik iš po krepšio.

Fortūna nusišypsojo “Žalgiriui”

“Rungtynės buvo labai atkaklios, tokiais atvejais pergalei reikia truputį laimės”, – pasibaigus dvikovai sakė žalgiriečių treneris Antanas Sireika. – Matėme kai kuriuos “Unicaja” rungtynių vaizdo įrašus ir žinojome, kad jie pakeitė trenerį ir žaidimo stilių. Varžovai turi daug gerų krepšininkų ir žaidžia geriau nei sezono pradžioje, todėl turėjome sunkumų visas 40 minučių. Tačiau B grupėje gali laimėti bet kuri komanda”.
“Mūsų komandai tai nebuvo geros rungtynės, nepataikėme daug baudų, – teigė Arvydas Sabonis. – Gerai gynėmės, bet nesėkmingai atakavome”.
A.Sabonio teigimu, laimėti rungtynes žaidžiant išvykoje, šioje vadinamoje mirtininkų grupėje, itin svarbu.
“Aš taip pat manau, kad mus pabaigoje lydėjo sėkmė. Nepradėjome sezono su didelėmis viltimis, bet kol kas laimime visas rungtynes, kurias galime, – sakė “Žalgirio” lyderis. – Priešakyje dar daug sunkių rungtynių, su tokiomis komandomis kaip CSKA ir “Maccabi”, todėl kiekviena pergalė mums yra labai svarbi”.

Radikalus sprendimas pasiteisino

A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas teigė, kad visiškai pasiteisino jų priimtas radikalus sprendimas – starto penkete vietoje Tanokos Berdo išleisti 20-metį Paulių Jankūną.
“Ankstesnėse rungtynėse matėme, kad Tanoka, būdamas aikštėje kartu su Saboniu, neranda vietos, jam trūksta erdvės. Todėl leidome jam daugiau žaisti “centru”. T.Berdo žaidimo pasikeitimas buvo akivaizdus – jis buvo labai aktyvus, pelnė daug taškų”, – sakė G.Krapikas.
E.Kota iniciatyvos baigiantis mačui ėmėsi neatsitiktinai. Anot G.Krapiko, treniruotėse yra modeliuojamos panašios situacijos ir, pasitikėdami Edo meistriškumu, treneriai leidžia jam imtis iniciatyvos.
Po pergalės treneriai ir komandos vadovai svečiavosi šalia Malagos esančiuose A.Sabonio namuose. Tą vakarą A.Sabonio žmona Ingrida kaip tik šventė gimtadienį, tad G.Krapikas pasidžiaugė, kad žalgiriečiai nesugadino Sabonių šeimai šventės.
A.Sabonis negrįžo kartu su “Žalgiriu” į Lietuvą – jis kelioms dienoms liko Malagoje, o į Kauną grįš sekmadienį.

“Unicaja” nepraranda vilčių

Malagos komandos treneris Serdžijas Skariolo sakė nemanąs, kad paskutinėje atakoje kaltas liko žalgiriečio nesulaikęs Mustafa Sonko, nes E.Kota sužaidė genialiai.
“Rungtynes galėjo laimėti bet kuri komanda, bet šaltakraujiškas Kotos žaidimas paskutinėmis sekundėmis buvo įspūdingas, – teigė jis. – Man teikia vilčių, kad pagaliau pamačiau gerą savo komandos žaidimą, nors padarėme nemažai klaidų, o Sabonis “nužudė” mus kovojant po krepšiais ir tokiais momentais mes prarasdavome žaidimo kontrolę. Komandai padėti labai stengėsi Bulokas, bet jis buvo ką tik išėjęs iš ligoninės ir nieko negalėjo padaryti. Dar ne viskas prarasta, bet morališkai mums yra labai sunku”.

Puolimą kompensavo gynyba

Su malonumu stebintis ir analizuojantis “Žalgirio” kovas buvęs legendinis žalgirietis, olimpinis čempionas Modestas Paulauskas sakė, kad mačo rezultatas jį tenkina, bet žaidimas – nelabai.
“Nuo sezono pradžios “Žalgirio” žaidimo kokybė nedaug pasistūmėjo į priekį. Vyrai rungtyniavo sunkiai, bet jau ne pirmą kartą “Žalgirį” išgelbėjo kovingumas, – kalbėjo M.Paulauskas. – Akivaizdu, kad dar ne visi Kauno komandos cilindrai dirba. Vėl visiškai nepritapo Miroslavas Beričius, ne taip gerai, kaip Kaune, išvykoje rungtyniavo Dainius Šalenga. Patiko Giedrius Gustas – žaidęs vos keletą minučių jis sugebėjo pelnyti taškus itin sunkiu ekipai momentu. Tai – lyg signalas, kad šis gynėjas gali sublizgėti. O Arvydas Sabonis jautėsi kaip tikras komandos šeimininkas, daręs tvarką po krepšiais. Kai kada blykstelėjo ir amerikiečiai. Didžiausia žalgiriečių problema yra puolimas – puolant varžovus “Žalgirio” žaidimas dar nėra sustyguotas, trūksta vieno solisto ansamblyje. Tačiau tai, kad komanda neblogai ginasi ir kovoja iki paskutinės akimirkos, ir leidžia jai laimėti”.

Komentarai