Už klaidas “Žalgiris” sumokėjo pergale, “Kauno diena” 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Iki šiol pergalingai Sporto halėje žaidusius Kauno “Žalgirio” krepšininkus Eurolygos penktajame ture sustabdė vienas galingiausių Europos klubų Tel Avivo “Maccabi”.
Po dramatiškos kovos svečiai išplėšė pergalę 91:87. Tai antroji Kauno ekipos nesėkmė Eurolygoje per penkerias rungtynes.
Gruodžio 12 dieną “Žalgiris” vėl namuose žais su Novo Mesto KRKA (Slovėnija).

Dėl nesėkmės kalti patys

Pasibaigus rungtynėms “Žalgirio” lyderis Arvydas Sabonis pažadėjo: “Laimėsime Tel Avive. Varžovai nėra stebuklingi, kurių nebūtų galima įveikti.
Patys kalti dėl pralaimėjimo – nepataikėme baudų, praradome daug kamuolių, nors gindamiesi žaidėme normaliai.
Turėtą persvarą išbarstėme dėl kelių padarytų nesąmonių. O tokie varžovai klaidų nedovanoja”.
“Gaila, kad žiūrovai iškart nusisuko ir nuleidę galvas išėjo.
Brač, nors paplotų, juk labai stengėmės. Argi neatidavėme visų jėgų?” – kalbėjo A.Sabonis, truputį nusivylęs tuo, kad visas rungtynes audringai palaikę žalgiriečius žiūrovai po pralaimėjimo nepadėkojo savo komandai už pastangas.

A.Javtokas buvo naudingas

“Apmaudu, kad pralaimėjome. Buvome planavę namuose nepasiduoti niekam. Bet nusileidome stipriai komandai. Žinojome, kad “Maccabi” visada įmeta per 90 taškų, todėl labai svarbų vaidmenį kovoje su šia ekipa atlieka gynyba, bet mums nepasisekė. Tai buvo viena pralaimėjimo priežasčių. Antroji – blogai pataikėme baudas svarbiu momentu, kai varžovai pradėjo vytis, trečioji – pritrūko jėgų. Šiuo atžvilgiu galbūt yra ir mano kaltės. Bandžiau keisti žaidėjus, norėjau leisti pailsėti pagrindiniams, tačiau nieko iš to neišėjo – nei vieni pailsėjo, nei kiti davė naudos”, – apibūdino nesėkmės priežastis “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Jo manymu, pasiteisino sumanymas nuo pat pradžių į aikštę išleisti puolėją Artūrą Javtoką, kuriam teko užduotis sustabdyti vieną naudingiausiųjų Eurolygos žaidėjų Maseo Bastoną: “Per pirmus du kėlinius šis krepšininkas nepelnė nė taško. Per kitus du, kai Artūrą dėl pražangų turėjome keisti, Bastonas įmetė 17 taškų. Jeigu ne pražangos, manau, Artūras šįvakar būtų buvęs vienas geriausių, nes Tanokai Berdui nelabai sekėsi, net po puikių Arvydo perdavimų jo mestas kamuolys vis išsisukdavo iš lanko”.
A.Sireika pritarė A.Saboniui, kad “Maccabi” – galinga, tačiau įveikiama komanda: “Tris kėlinius juk pirmavome. Po to sustojome. Būna tokių situacijų, kai matai mažėjantį skirtumą, o nieko negali padaryti, net baudų nepataikai. O už menkiausią klaidą buvome baudžiami”.

Halėje pasiseks nedaugeliui

“Maccabi” įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius spaudos centre tvyrojusią slogią nuotaiką pabandė išsklaidyti pokštaudamas. Jis rimtu balsu į žurnalistus kreipėsi rusiškai: “Klausimų bus?”
Š.Jasikevičius teigė, kad visada malonu grįžti namo ir laimėti: “Bet tai nėra galutinė pergalė. Laimėjome tik vienerias varžybas, tiesa, labai svarbias. Manau, nebus daug komandų, kurios sugebės Sporto halėje įveikti “Žalgirį”.
Anot krepšininko, “Žalgiriui” jie patys leido įgyti pranašumą antrajame kėlinyje, nes aikštėje viską darė atvirkščiai, nei sakė treneris.
“O kai trečiajame kėlinyje pradėjome geriau gintis, sumažinome skirtumą ir aikštėje vėl prasidėjo kova”, – sakė krepšininkas.
Antrajame kėlinyje vienu metu aikštėje kažką juokdamiesi tarpusavyje aiškinosi Š.Jasikevičius ir A.Sabonis. Pasiteiravus, ką jam sakė Arvydas, Šarūnas atsakė: “Kai jis atėmė iš manęs kamuolį, aš, kaip esu įpratęs, teisėjui pasakiau, kad buvo pražanga. Tada Sabas ir mestelėjo: “Kokia pražanga, nieko nebuvo”.

Aukšto lygio dvikova

Rungtynes Sporto halėje stebėjo Permės “Ural-Great” treneris, buvęs ilgametis “Žalgirio” krepšininkas, Seulo olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius.
“Rungtynės paliko labai gerą įspūdį, buvo išties malonu stebėti aukšto lygio kovą. 35 min. matėme tokį “Žalgirį”, kokį visi norime matyti. Apmaudu, kad kelios klaidos ginantis ir puolant lėmė pralaimėjimą. Tačiau į viską reikia žiūrėti iš profesionalios pusės – prieš “Maccabi” galima laimėti”.
Į klausimą, ar ne Miroslavas Beričius padarė paslaugą varžovams, paskubėjęs atakuoti iš trijų taškų zonos, kai buvo likę žaisti maždaug 30 sek. ir “Žalgiris” buvo atsilikęs tik vienu tašku, V.Chomičius atsakė: “O ką sakytume, jeigu jis būtų pataikęs? Taip pat galime svarstyti, ar vertėjo Edui Kotai specialiai pramesti antrąją baudą?
Gal labiau būtų pasiteisinę įmesti abi ir iškart prasižengti, o per likusias 6 sek. bandyti surengti ataką? Kaip reikėjo elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, gali spėlioti tik po rungtynių”.
Vis dėlto jis pripažino, kad komandai labai trūksta pajėgaus ir šaltakraujiško atakuojančio gynėjo, kuriam ranka nedrebėtų bet kokioje situacijoje.
V.Chomičius negailėjo komplimentų savo buvusiam komandos draugui A.Saboniui: “Jis ne tiek pats stengiasi pelnyti taškus, kiek bando sudaryti progas kitiems. Arvydas – puikus atakų organizatorius, be to, yra labai “užsivedęs”. Gaila, kad jis pats ne visada laiku sulaukia perdavimo, nors, atrodo, nepaduoti Sabui kamuolio yra neįmanoma”.

Komentarai