„Žalgiris“ ketvirtadienį neatlaikė klaidų karo, „Respublika“ 0

Romanas BURŠTEINAS

Iki Eurolygos rungtynių tarp "Žalgirio" ir "Maccabi" pabaigos likus kelioms sekundėms žiūrovai pamažu pradėjo skirstytis. "Tai ką, kai laimime – plojate, o kai pralaimime – išeinate?" – po finalinės sirenos eidamas į drabužinę sirgaliams riktelėjo Arvydas Sabonis.

Klaidų karas

– Gaila, kad žiūrovai išeidinėjo. Nors paplotų, taigi stengėmės! Pralaimėjome, visi galvas nuleido ir išeina, – drabužinėje emocingai kalbėjo A.Sabonis. – Kai laimime, jie džiaugiasi ir po rungtynių. Tai kodėl dabar nepasidžiaugus? Ką, neatidavėme visų jėgų? Pralaimėjome, nieko čia tokio – nuvažiuosime ten ir laimėsime.

– Kokios buvo pagrindinės pralaimėjimo priežastys?
– Patys pralaimėjome. Baudų nepataikėme, porą kvailų kamuolių praradome – taip ir išėjo. Gynyba buvo beveik gera. Turėjome aštuonių ar dešimties taškų persvarą ir paskiau greitai, per nesąmones ją praradome. Su tokiomis komandomis tokie dalykai nepraeina. Jie tuo pasinaudojo, įgijo iniciatyvą ir gale jau buvo sunku.

– Ar tai galima pavadinti nervų karu, kurį laimėjo varžovai?
– Koks nervų. Čia jiems gal nervų, mums – klaidų karas. (Juokiasi.) Ką darysi, gyvenimas juk nesibaigia. "Maccabi" rimta komanda. Tikrai galėjome laimėti ir nėra jie stebuklingi, kad jų nugalėti būtų neįmanoma. Tiek žinių.

Su favoritais galima žaisti

– Beveik tris kėlinukus, o paskui viską sugadinom. Apmaudu, kai turi persvarą beveik dešimt taškų ir labai lengvai ją atiduodi. Per 30 sekundžių jie pelnė šešis taškus ir iškart atsigavo, pajuto, kad gali dar kabintis, ir tuo pasinaudojo, – sakė žalgirietis Dainius Šalenga.

– Ar jaučiate, kad galite kaip lygūs su lygiais žaisti su Eurolygos favoritais vadinamomis komandomis?
– Tai ir parodo, kad žaisti galime, tik darome daug vaikiškų klaidų, o žaidžiant su tokiomis rimtomis komandomis tai atsiliepia.

– Arvydas sakė, kad laimėsite išvykoje. Ar jis taip sakė iš pykčio, ar iš tikrųjų galima prieš juos laimėti Tel Avive?
– Ką čia dabar galvosi. Žaidžiame kiekvienas rungtynes, nesvarbu, stipri ar silpna komanda.

– Ar Eurolygos favoritų vardas kaustė bent jau varžybų pradžioje?
– Nežinau, apie tai negalvoju.

Pergalę paleido iš rankų

– Tai buvo puikios rungtynės ir "Maccabi" labai sėkmingai pasinaudojo gynybos klaidomis. Puldami žaidėme gerai, tačiau gindamiesi leidome jiems lengvai pelnyti taškus. Galima sakyti, kad iš rankų paleidome pergalę, – po rungtynių kalbėjo "Žalgirio" legionierius Edas Kota.

– Ar nemanote, kad kamuolius A.Saboniui po krepšiu buvo galima atiduoti daugiau kartų?
– Galima, bet tai nėra lengva. Jis nėra toks greitas kaip kadaise, varžovai jį stumdo, o teisėjai tai leidžia. Turite suprasti, kad visi žino, jog norime jam perduoti kamuolį, todėl tai yra dar sunkiau padaryti.

– Kaip vertinate savo žaidimą?
– Manau, kad rungtynes sužaidžiau neblogai. Tačiau pasikartosiu, kad nors ir puolėme gerai, gindamiesi turėjome problemų. Reikia pripažinti, kad varžovai puldami žaidė puikiai.

Teisėjai dirbo gerai

– Trečiojo kėlinuko pabaigoje, jei neklystu, pirmavome dvylikos taškų skirtumu. Leidome jiems pelnyti taškus ir "sugrįžti į žaidimą". Turėjome žaidimą savo rankose, – liūdnai kalbėjo Miroslavas Beričius. – Mes pralaimėjome labiau, nei "Maccabi" laimėjo. "Maccabi" gera komanda. Jie gerai atakuoja krepšį ir jų negalima nė sekundės palikti laisvų. Visada nemalonu pralaimėti namie, kai mato gerbėjai, tačiau reikia žvelgti pirmyn, pamiršti šias rungtynes ir būti pasirengusiems kitoms. Reikia pakelti galvas ir galvoti apie kitas rungtynes.

– Anksčiau dažnai minėjote prastą teisėjų darbą. Kaip šįkart?
– Kadangi niekas šiandien apie juos nekalba, vadinasi, jie dirbo gerai. Jie turbūt buvo geriausi iš visų teisėjavusių iki šių rungtynių.

– Turėjote žaisti su geriausiu Europos čempionato žaidėju Šarūnu Jasikevičiumi. Ar jis padarė jums įspūdį?
– Jis puikus žaidėjas, tačiau šiose rungtynėse jis nebuvo nesustabdomas.

Komandos rezultatas – svarbiausia

– "Maccabi" gerai puolė, padarėme keletą klaidų. Pačiu įtempčiausiu momentu jie parodė, kodėl turi tokią šlovingą praeitį, – kalbėjo drabužinės kampe sėdintis Tanoka Berdas.

– Kaip vertinate savo žaidimą? Atrodo, pamažu atrandate savo žaidimą.
– Svarbu, kaip žaidžia komanda. Niekad neturėjau abejonių dėl žaidimo šioje komandoje, abejojau tik dėl savo vaidmens. Šiuo metu juo esu labiau patenkintas, tačiau tokiose rungtynėse tai nepadėjo.

– Ar jums neatrodo, kad būtų gali dažniau perduoti kamuolį po krepšiu A.Saboniui?
– Jei tai darytume kiekvieną kartą, pralaimėtume 50 taškų skirtumu, nes kiekviena komanda žino, ką mes norime daryti. Aišku, būtų geriau, jei jis gautų kamuolį dažniau, tačiau komandos tai žino. Kiti žaidėjai turi daryti savo darbą ir tai darė 35 minutes, o per likusias penkias "Maccabi" mus pralenkė.

Komandos kapitonas Mindaugas Timinskas rungtynes komentavo trumpai: "Abi komandos buvo vertos pergalės. Pabaigoje geriau sužaidė varžovai ir iškovojo pergalę".

Nesitikėjo lengvų rungtynių

– Pergalės priežastis? Gynyba, – po rungtynių kalbėjo "Maccabi" lyderis Masejas Bastonas, kuris išėjo iš drabužinės pakalbėti su žalgiriečiu T.Berdu.
– "Žalgiris" – tai ne tik Sabonis. Jie turi Tanoką, Šalengą ir kitus žaidėjus. Eurolygoje visos komandos stiprios ir nesitikėjome lengvo pasivaikščiojimo.
Pasak Izraelio rinktinės lyderio Talio Buršteino, rungtynės buvo labai sunkios. "Sabonis pridarė mums daugybę rūpesčių, ypač antroje rungtynių pusėje. Mums pavyko sustabdyti "Žalgirį" ir jį pasivyti. Tai viena iš pagrindinių pergalės priežasčių".

Komentarai