KRKA treneris savo žaidėjus palygino su mergaitėmis, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Šeštajame Eurolygos vyrų krepšinio turnyre Kauno “Žalgiris” iškovojo solidžią pergalę prieš Novo Mesto KRKA (Slovėnija) komandą, įveikęs ją 98:75 (16:23, 28:12, 31:24, 23:16).
Tai buvo lengviausia kauniečių pergalė Eurolygoje šį sezoną. Per 6 turus Kauno ekipa laimėjo ketverias rungtynes.
Kitą ketvirtadienį, gruodžio 18 dieną, “Žalgirio” laukia daug sunkesnis išbandymas – kova Maskvoje su CSKA klubu.

Įsismagino antrajame kėlinyje

Galima lažintis, kad pesimistų, kurie nebūtų tikėję “Žalgirio” pergale prieš KRKA, buvo nebent vienetai. Tačiau maždaug 12 minučių žiūrovai Sporto halėje sėdėjo nuščiuvę – savo valią aikštėje diktavo Slovėnijos klubas, kurių persvara 11-ąją minutę padidėjo iki 10 taškų – 26:16. Tačiau po to 3 min. atkarpą aikštės šeimininkai laimėjo 11:0 (27:26) ir vaizdas aikštėje pasikeitė.
“Sunku buvo, kol įsivažiavome. Atrodo, kad rungtynes pradėjome “nepersiprogramavę” iš LKL varžybų į Eurolygą. Bet vėliau viskas stojo į savo vietas. Manau, rezultatas atspindi komandų pajėgumą. Tačiau ar tai kol kas silpniausia grupės komanda, parodys laikas”, – po pergalės kalbėjo žalgiriečių kapitonas Mindaugas Timinskas.
Nuo atsarginių suolo į žaidimą įsijungęs Arvydas Sabonis sakė, kad tokia pradžia iliustravo, jog Eurolygoje negalima atsipalaiduoti nė vieneriose rungtynėse.
“Čia kiekvienas taškas brangus, ir dar atvažiuos nemažai komandų, kurias įveikti bus būtina, bet nebus lengva – tai “Montepaschi”, “Unicaja”. Taip pat ir KRKA aikštėje teks kovoti, nes tokie taškai mums verkiant reikalingi. O kaip bus rungtyniaujant su CSKA, “Maccabi” – nežinia. Bus gera diena – galima laimėti, nesiseks žaidimas – ką darysi”, – svarstė apie būsimas dvikovas netrukus 39-ąjį gimtadienį švęsiantis 220 cm ūgio vidurio puolėjas.

Serbas atsigauna?

“Po praėjusių varžybų padarėme išvadą, kad galbūt per ilgai kartu aikštėje laikome abu aukštaūgius, prastokai juos išnaudojome, todėl ryžomės eksperimentui ir rungtynes pradėjome be Arvydo Sabonio. Be to, varžovai – jauni, energingi, greiti, todėl ir mes nutarėme leisti jaunesnius žaidėjus. Mums svarbiau, kad Arvydas išsaugotų jėgas rungtynių pabaigai. Toks planas lyg ir pasiteisino. Žaidėme normaliai, išskyrus pirmąsias 10-12 minučių, kai per daug skubėjome. Vėliau pradėjome geriau gintis, daug gaivumo, kovos dvasios į žaidimą įnešė nuo atsarginių suolo įsitraukęs Mindaugas Timinskas. Tuomet ir kiti krepšininkai “užsivedė”, – išsakė savo mintis po mačo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Dvikovoje su KRKA, anot trenerio, buvo bandoma gaivinti Miroslavą Beričių, kurio žaidimas iki šiol netenkino.
“Leidome ilgiau jam parungtyniauti, specialiai jo nekeitėme. Šįkart jis žaidė neblogai. Kalbėjomės ir su krepšininku, ir su jo agentu, aiškinome, kad mums reikia metiko, kad Miroslavas turi mesti ir kad jam reikia būti aktyvesniam. Jis viską bandė daryti vidutiniu greičiu, o taip žaidžiant stebuklų nepadarysi, nesukursi situacijų, kad lėtai bėgdamas jis būtų visiškai laisvas ir galėtų netrukdomas mesti į krepšį. Gal padarė išvadas, tegul visą laiką taip žaidžia, kaip su KRKA”, – kalbėjo A.Sireika.
M.Beričius užvakar per 31 min. pelnė 14 taškų, pataikęs 4 iš 5 dvitaškių, 2 iš 3 tritaškių. Jis atkovojo 3, perėmė 1 kamuolį, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir 3 kartus suklydo.

Žaidė lyg su gėlytėmis rankose

Vaizdingais išsireiškimais kalbantis KRKA treneris Petaras Skansis pralaimėjimo priežastis apibūdino taip: “Žalgiris” atkovojo kamuolį 15 kartų daugiau už mus. Mes padarėme 15 klaidų. Komandų naudingumo koeficientas 132:62 ne KRKA naudai. Daugiau būtų galima nieko ir nesakyti, bet pažiūrėkime dar – visi “Žalgirio” atsarginiai žaidėjai kažką nuveikė aikštėje, o mūsų nė vienas nieko gero nepadarė. Šeimininkai metė 31 baudą, o mes – 9. Gal mano vyrai žaidė kaip mergaitės? Iš tikrųjų komanda žaidė su gėlyte rankose, o ne su špaga”.
Vis dėlto P.Skansis neabejojo, kad “Žalgiris” yra pajėgesnis ir laimėjo pelnytai: “Mes neatvažiavome laimėti, todėl nesu nusivylęs. Bet esu labai įniršęs – mane pykina nuo tokio krepšinio, kokį žaidėme. Man krepšinis yra karas. O kai žaidėjui vienodai gerai, įkrito kamuolys į krepšį ar neįkrito – tai ne krepšinis”.
Į klausimą, kodėl neėmė minutės pertraukėlės, kai “Žalgiris” spurtavo, P.Skansis atsakė jam įprastu stiliumi: “Man atsibodo kalbėti. Paėmęs minutės pertraukėlę kalbu ir kalbu, o niekas nesikeičia”.

Ekipos – skirtingo meistriškumo

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, buvęs ilgametis “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas ketvirtadienio dvikovoje įžvelgė aiškų komandų meistriškumo skirtumą.
“Žalgiris” visa galva aukštesnis, bet nereikia stebėtis, kad iš pradžių varžovai buvo įgiję nedidelį pranašumą – per 5-10 minučių ir būnant stipresniam sunku įgyti 20 taškų persvarą. KRKA ekipoje išsiskyrė treneris – P.Skansis mums geriausiai yra pažįstamas nuo Atlantos olimpiados, kur jo vadovaujamą Kroatijos rinktinę nugalėjome tik po pratęsimo. Tai patyręs, gudrus treneris, bet jam, tik prieš mėnesį stojusiam už komandos vairo, dar reikia laiko, kad jo mintis žaidėjai įgyvendintų”, – kalbėjo V.Garastas.
V.Garastas atkreipė dėmesį į protingą A.Sireikos ir jo asistento Gintaro Krapiko sumanymą išbandyti keletą variantų manipuliuojant aukštaūgiais: “Treneriams reikia turėti galimybę rinktis, kurią aukštaūgių porą leisti kartu į aikštę. Manau, kad ateityje dar bus įvairių situacijų, dar reikės kartu leisti ir Sabonį su Berdu. O mačas su KRKA suteikė puikią galimybę išbandyti įvairius variantus, pažiūrėti, kaip sekasi kartu žaisti Artūrui Javtokui su Berdu”.

Gerai kovojo baudos aikštelėje

V.Garasto teigimu, žaidžiant su KRKA žalgiriečiams nereikėjo ypatingų derinių: “Kai varžovai silpnesni, komanda į tikslą gali eiti trumpiausiu keliu – vienas kitas perdavimas ir metimas. “Žalgirio” krepšininkai gražiai įveikdavo priešininkus žaisdami vienas prieš vieną ir neblogai kovojo baudos aikštelėje, pelnydami nemažai lengvų taškų iš po krepšio. O kai taip žaidi po krepšiu, nereikia ir tolimų metimų”.
Nors M.Beričius užvakar blykstelėjo, V.Garasto manymu, kol kas atrodo, jog tai nėra tas krepšininkas, kokio reikėjo komandai. Tačiau jis neskubėjo “nurašyti” serbo: “Gali būti, kad Beričius dar atsigaus, nes pasitaiko, kai vienam ar kitam krepšininkui prireikia pusmečio, kad jis pritaptų naujoje komandoje. Galbūt jis iš tų žaidėjų, kuris blykstelės tada, kada labiausiai reikės. Juk šis gynėjas yra patyręs ir dar gali tarti savo žodį”.

Komentarai