Pergalės Maskvoje iškovoti nepavyko, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

LKL čempionai „Žalgirio" krepšininkai Eurolygos septintojo turo dvikovoje turėjo pripažinti grupės lyderių pranašumą

Kauno "Žalgirio" komanda Eurolygos pirmąjį ratą baigė nesėkme Maskvoje, 81:90 pralaimėdama septintojo turo dvikovą stipriausiajam Rusijos klubui CSKA. "Žalgiris", turintis keturias pergales ir tris pralaimėjimus, išliko trečioje B grupės vietoje. CSKA, turintis 6 pergales iš 7 galimų, išsaugojo lyderio pozicijas.
Žalgiriečiai nepadovanojo Arvydui Saboniui pergalės Eurolygoje gimtadienio proga – lyderiui ir klubo šeimininkui šiandien sukanka 39 metai. Tačiau komanda tai padaryti galės rytoj per principines šalies krepšinio lygos rungtynes, kai Vilniuje kovos su pagrindiniu varžovu "Lietuvos rytu".

Kova vyko permainingai

“Žalgiris” rungtynes pradėjo be sirguliuojančio Arvydo Sabonio. Nors po pirmųjų atakų svečiai išsiveržė į priekį 4:2, netrukus CSKA krepšininkai, daugiausia sėkmingos kovos dėl kamuolio dėka, pradėjo kaupti persvarą (10:4, 16:11, 28:22). 6-ąją min. aikštėje pasirodė A.Sabonis ir “Žalgiriui” tapo šiek tiek lengviau kovoti po krepšiu.
Antrajame ketvirtyje įsižaidusiems žalgiriečiams pavyko priartėti prie varžovų (38:36), tačiau po didžiosios pertraukos vėl sėkmingiau kovojo CSKA, 27-ąją min. įgijusi 10 taškų pranašumą (59:49). Vis dėlto “Žalgiris” ginklų sudėti tuo metu dar neketino. Laimėję 2 min. atkarpą 11:0, svečiai 29-ąją persvėrė rezultatą savo naudai (60:59).
Lemtingas buvo paskutinysis ketvirtis, kai kauniečiai 5 minučių atkarpą pralaimėjo 0:13 ir atsiliko 64:77. Po šio smūgio “Žalgiris” jau neatsitiesė.

Ginantis neišvengta klaidų

“Kiek tereikia tokiose rungtynėse – viena blogai sužaista atkarpa ir pergalės nebėra, nors, atrodo, jau buvome “pasigavę” varžovus”, – po rungtynių telefonu sakė “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos asistentas Gintaras Krapikas.
Jo teigimu, komanda padarė klaidų gindamasi, todėl praleista daug taškų: “Ilgą laiką pasiteisino gynyba aikšte, bet vėliau CSKA krepšininkai prie jos prisitaikė. Įsižaidė amerikiečiai Džonas Holdenas ir Markusas Braunas, lemiamu momentu ranka nedrebėjo Draganui Tarlačui. O rungtynių pradžioje nemalonumų pridarė Viktoras Aleksanderis. Nors kovojome prieš vieną stipriausių Europos klubų, turinčių didelį žaidėjų pasirinkimą, rezultatu nesame patenkinti”.
Anot G.Krapiko, negalima priekaištauti dėl kovingumo stokos nė vienam žalgiriečiui, nors galbūt jiems ir ne viskas sekėsi. Kaune jis pažadėjo siekti revanšo.
Tiesiai iš ligos patalo į Maskvą atvykęs A.Sabonis vėl tempė paskui save visą komandą. G.Krapiko teigimu, vidurio puolėjas vakar jau neturėjo temperatūros, todėl ir pasirodė aikštėje.
“Jeigu Arvydas dar būtų karščiavęs, tikrai nebūtume rizikavę jo sveikata ir jis nebūtų žaidęs”, – tvirtino treneris.

Maskva laukė krepšinio dievo

A.Sabonio atvykimas į Maskvą jau daugelį dienų buvo nekantriai laukiamas ir aptarinėjamas. Informacija apie jo sveikatos būklę, rašyta “Žalgirio” interneto svetainėje, pastarosiomis dienomis buvo skelbiama kartu su svarbiausiais pranešimais apie rinkimus Rusijoje ir Sadamo Huseino sučiupimą.
“Jei Sabas neatvažiuos, šuniui ant uodegos bus visas darbas”, – guodėsi amerikietis Karlas Šrekas, parengęs anglų kalba Maskvoje išeivių laikraščiui publikaciją “Lietuvos krepšinio dievas vėl Maskvoje”.
Apie A.Sabonį šiomis dienomis Maskvoje buvo rašyta daug ir šiltai. Rusai didžiuojasi savo geriausiuoju šiandienos žaidėju Andrejumi Kirilenka, rungtyniaujančiu NBA. Tačiau, pasak jų, jam dar toloka iki A.Sabonio pergalių sąrašo ir krepšinio fenomeno šlovės.

A.Macijauskas – nesulaikomas

Užvakar Eurolygoje puikiai sužaidė Vitorijos "Tau Ceramica" snaiperis iš Lietuvos Arvydas Macijauskas – per C grupės susitikimą namuose su Vilerbano ASVEL jis per 30 min. pelnė net 40 taškų ir lėmė savo komandos pergalę 92:76. Jo reitingas šiose rungtynėse – 50 balų, kas praktiškai garantuoja Arvydui savaitės žaidėjo titulą.
Neišsprendžiama problema varžovams tapęs A. Macijauskas pataikė 4 iš 7 dvitaškių, visus 6 tritaškius ir visas 14 baudų. Jis taip pat atkovojo ir perėmė po 2 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo net 9 varžovų pražangas. Per pirmąją rungtynių pusę A. Macijauskas pelnė 27 taškus, pataikęs penkis tritaškius.
Vilerbano ekipos legionierius iš Lietuvos Rolandas Alijevas liko tarp atsarginių.
"Tau Ceramica" iškovojo ketvirtąją pergalę, tačiau grupėje dalijasi tik 4-5 vietas su Vroclavo "Idea-Šląsk", o pirmauja po 5 pergales turintys Valensijos "Pamesa", Stambulo "Efes" ir Trevizo "Benetton".

Eurolygos rekordai

Didesnį naudingo balą už A.Macijauską – 55 – yra gavęs vienintelis Jaka Lakovičius (Atėnų “Panathinaikos”). Taip pasižymėti jam pavyko 2001 metais, kai dar atstovavo Novo Mesto KRKA ekipai.
Daugiau taškų – po 41 – Eurolygos rungtynėse yra įmetę tik trys krepšininkai: latvis Kasparas Kambala, atstovaudamas Stambulo “Efes Pilsen”, Karltonas Majersas (Bolonijos “Paf”) ir Alfonsas Fordas (Atėnų “Persiteri”). Kaip ir A.Macijauskas, 40 taškų yra įmetęs Vlado Ščepanovičius (Belgrado “Partizan”).

Kaip žaidė kitos komandos

Trečiadienį B grupėje dar vieną pralaimėjimą patyrė Malagos “Unicaja” (Ispanija), 72:80 (18:17, 17:22, 17:20, 20:21) namuose pralaimėjusi artimiausiems “Žalgirio” kaimynams turnyro lentelėje Bolonijos "Skipper" (Italija) komandai.
Kiti trečiadienio rungtynių rezultatai. A grupė: Zagrebo "Cibona VIP" (Kroatija) – Liublianos "Union Olimpija" (Slovėnija) 95:86 (26:25, 26:19, 22:29, 21:13), Trevizo "Benetton" (Italija) – Vroclavo "Idea Šląsk" (Lenkija) 98:56 (31:12, 23:14, 22:14, 22:16); C: Stambulo "Efes Pilsen" (Turkija) – Valensijos "Pamesa" (Ispanija) 69:59 (20:17, 15:7, 20:9, 14:26).

Komentarai