“Žalgiris” pralaimėjo jubiliejinį mačą, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Kauno “Žalgirio” krepšininkai vakar Atėnuose žaidė pirmąsias Eurolygos turnyro antrojo rato B grupės rungtynes su “Panathinaikos” ekipa ir pralaimėjo jai rezultatu 80:91.
Tai buvo 1000-asis Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) rengiamų varžybų mačas.
Prieš jį Graikijos sostinės viešbutyje “Divani Carabel” buvo surengtas iškilmingas šio įvykio paminėjimas.

Minėjime – garsūs treneriai ir žaidėjai

Į šventinės spaudos konferencijos prezidiumą buvo pakviesti Arvydas Sabonis, ULEB prezidentas Eduardas Portela, Eurolygos vadovas Chordis Bertomėjus bei Teisėjavimo departamento direktorius Kostas Rigas ir “Panathinaikos” vyriausiasis treneris Želkas Obradovičius.
Svečių gretose – “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika, “Panathinaikos” kapitonas Fragiskas Alvertis, legendiniai Graikijos krepšininkai Panajotis Janakis ir Panajotis Fasulas.
“ULEB visada laikėsi pozicijos, kad krepšinyje svarbiausius vaidmenis atlieka klubai, žaidėjai ir treneriai. Būtent jie, šiame minėjime atstovaujami Arvydo Sabonio bei Želko Obradovičiaus, į sporto arenas sutraukia tūkstančius žiūrovų”, – sakė E.Portela.

A.Sabonis palygino Eurolygą su NBA

Savo kalboje A.Sabonis pabrėžė, jog grįžęs iš JAV Europoje rado aukšto lygio, puikiai organizuotas ULEB Eurolygos varžybas. Pasak jo, Eurolygą jau dabar galima lyginti su NBA. A.Sabonis pasidžiaugė, jog Kauno “Žalgirio” klubas yra vienas Eurolygos įkūrėjų.
Lietuvos krepšininkas įteikė ULEB prezidentui E.Portelai specialiai 1000-ųjų rungtynių proga Kauno bendrovėje “Tūta” pagamintus “Žalgirio” marškinėlius, o Ch.Bertomėjui, K.Rigui bei Ž.Obradovičiui – knygas “Su meile – Lietuva”.
Pasak “Tūtos” direktoriaus Valentino Navikausko, sportiniai marškinėliai su “Žalgirio”, “Panathinaikos” bei Eurolygos simbolika buvo pagaminti per valandą.
A.Sabonis ir Ž.Obradovičius iškilmių pabaigoje pasirašė ant dviejų krepšinio kamuolių. Su vienu jų, kuris pateks į Eurolygos muziejų, buvo žaidžiamos rungtynės, o kitas, kaip suvenyras, atiteko jubiliejinio mačo arbitrams.

“Panathinaikos” baudė už klaidas

Sėkmingai pradėję jubiliejines rungtynes, žalgiriečiai pirmavo iki antrojo kėlinio vidurio (5:0, 18:12, 35:31). Varžovai po Fragisko Alverčio metimų buvo du kartus išlyginę rezultatą (20:20 ir 25:25).
Kauniečių pranašumas galėjo būti didesnis, tačiau pirmajame kėlinyje jie “Panathinaikos” žaidėjams buvo suteikę perdaug laisvės prie savo krepšio, be to, netiksliai mėtė baudas (2/5), gerokai dažniau klydo (6:1). Rungtynių pradžioje du tritaškius pataikiusį Miroslavą Beričių pakeitęs Dainius Šalenga nieko reikšmingo nenuveikė, tuo tarpu neatsirado krepšininko, kuris būtų sustabdęs įsižaidusius F.Alvertį ar Niką Chatzivretą.
Įpusėjus antrajam kėliniui ir Atėnų ekipai minimaliu skirtumu (36:35) išsiveržus į priekį, “Žalgiris” prarado du kamuolius iš eilės (suklydo Giedrius Gustas ir Mindaugas Timinskas), iškart po to tritaškį sumanė mesti (ir, žinoma, nepataikė) Tanoka Berdas. “Panathinaikos” atsakymas buvo skausmingas – 35:41.
Per du kėlinius kauniečiai suklydo net 8 kartus, varžovai – vos 1.

Varžovus pavyti nepasisekė

“Panathinaikos” atakų škvalas (pataikė N.Chatzivretas, Jaka Lakovičius, Arielis Makdonaldas, Haris Mujezinovičius) trečiajame kėlinyje nubloškė pakrikusį “Žalgirį” dar toliau – 65:49. Kauniečių žaidimui vadovavęs pagrindinis ekipos įžaidėjas Edas Kota per dešimt minučių suklydo keturis kartus (per visas rungtynes – 7).
M.Beričiaus ir A.Sabonio pastangomis ketvirtajame kėlinyje “Žalgiriui” pavyko sušvelninti rezultatą iki garbingo skirtumo – 74:79, 79:85, tačiau užbaigti susitikimą taip, kaip jis buvo pradėtas, sukliudė apmaudžios klaidos: E.Kota atakuodamas suklydo ir prasižengė, po to D.Šalenga nesugebėjo tiksliai išmesti į žaidimą kamuolį iš už galinės linijos…

Turkai uždengė Macą

Trečiadienį B grupėje įvyko vienerios rungtynės: Mindaugo Budzinausko Novo Mesto KRKA (Slovėnija) pralaimėjo septintąjį kartą, namuose 58:66 nusileidusi Bolonijos “Skipper” (Italija), nors po dviejų kėlinių sensacingai pirmavo 34:21.
Lietuvis per 29 min. pelnė tik 3 taškus (dvitaškiai 1/1, tritaškiai 0/3, baudos 1/2) ir atkovojo 2 kamuolius.
C grupėje Arvydo Macijausko Vitorijos “Tau Ceramica” (Ispanija) turėjo pripažinti Stambulo “Efes Pilsen” (Turkija) pranašumą 65:74.
Macas nepataikė nė vieno metimo žaisdamas (dvitaškiai 0/3, tritaškiai 0/3) ir taškus surinko tik baudomis (11/11). Lietuvis taip pat atkovojo 2 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.
Kitose šios grupės rungtynėse Rolando Alijevo Vilerbano ASVEL (Prancūzija) svečiuose nusileido Berlyno ALBA (Vokietija) 73:80 ir patyrė šeštąjį pralaimėjimą. Lietuvos krepšininkas buvo tarp atsarginių, bet aikštėje nepasirodė.
A grupėje Atėnų AEK (Graikija) netikėtai 83:82 įveikė Stambulo “Ulker” (Turkija), o Ispanijos “Barcelona” 86:65 sutriuškino Romos “Lottomatica” (Italija).

Komentarai