“Žalgirio” krepšininkai tapo klaidų įkaitais, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Dėl nesėkmės Eurolygos devintojo turo mače su Sienos “Montepaschi” LKL čempionai kaltino tiktai save

Kauno “Žalgirio” krepšininkai neišsikapsto iš nesėkmių ruožo, į kurį pateko dar gruodžio mėnesį. Užvakar Eurolygos rungtynėse žalgiriečiai patyrė trečiąjį pralaimėjimą iš eilės, savoje aikštėje nusileidę Sienos “Montepaschi” (Italija) 73:75 (22:17, 21:21, 12:19, 18:18). Ši nesėkmė gerokai sukomplikavo “Žalgirio” galimybes patekti į antrąjį Eurolygos etapą, tačiau laiko atsigriebti dar yra – komandoms grupės varžybose liko sužaisti po penkerias rungtynes. Dešimtojo turo mačą sausio 22 dieną “Žalgiris” žais išvykoje su Bolonijos “Skipper” (Italija).

Pražudė klaidos

“Žalgirį” jau ne pirmą kartą šį sezoną paskandino klaidos ir skuboti sprendimai. Paskutiniajame ketvirtyje ne kartą žalgiriečiai nepataikė iš po krepšio, nesugebėjo pelnyti 2 taškų po greitos atakos į priekį nuskubėjęs Dainius Šalenga. Likus žaisti 12 sekundžių ir Sienos ekipai pirmaujant 72:71, kamuolį ties tritaškio linija prarado iki tol neblogai rungtyniavęs Edas Kota. Likus 4 sekundėms, šeimininkai dar turėjo progą išlyginti rezultatą, tačiau iš toli nepataikė Mindaugas Timinskas.
“Eurolygoje varžovai tokių klaidų nedovanoja”, – tarstelėjo “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Kauno komandos krepšininkai dvikovoje su Italijos klubu neturėjo savo pavojingiausio ginklo – dėl ligos nerungtyniavo vidurio puolėjas Arvydas Sabonis. Dėl Achilo sausgyslės traumos aikštėje nepasirodė ir serbas Miroslavas Beričius.
Kitą savaitę Bolonijoje “Žalgiriui” taip pat gali tekti rungtyniauti be sergančio Arvydo Sabonio.

Pasijuto valstiečiu

Po pralaimėjimo žalgiriečiai persirengimo kambaryje sėdėjo nunarinę galvas ir tarsi negalėjo patikėti tuo, kas atsitiko.
“Paskutinis mano mestas tritaškis buvo planuotas, bet į krepšį mečiau tarsi valstietis iš kolūkio atėjęs, – negailėjo kritikos sau “Žalgirio” kapitonas Mindaugas Timinskas, iki to nelemto metimo ne kartą vedęs komandą į priekį. – Buvau pakankamai pavargęs, kad nejausčiau nervinės įtampos, todėl negaliu suprasti, kodėl metimas buvo toks nevykęs. Būčiau pataikęs, galbūt per pratęsimą būtume laimėję. Aišku, rungtynėse buvo momentų, kai turėjome iniciatyvą ir galėjome priversti varžovus atsidurti tokioje situacijoje, kokioje atsidūrėme mes”.
Pasak M.Timinsko, varžovai pasinaudojo tuo, kad nebuvo A.Sabonio, be to, reikalai pradėjo blogėti, kai 4 pražangas gavo Tanoka Berdas ir dar trečiajame kėlinyje buvo priverstas sėsti ant atsarginių suolo.
“Tačiau privalėjome laimėti ir be jų. Gynėmės neblogai, bet retkarčiais trūko sėkmės, ypač puolant. Vėl padarėme per daug klaidų. Klaidos tapo didele mūsų problema, taip dažnai klysti negalima”, – vardijo nesėkmės priežastis M.Timinskas.

Optimizmo nepraranda

“Nelabai ką turiu pasakyti. Patys padovanojome pergalę, rungtynių pabaigoje atidavę kelis kamuolius varžovams į rankas, nepataikydami iš po krepšio”, – neslėpdamas nusivylimo spaudos konferencijoje pasakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.
Į klausimą, kodėl taip ilgai žaidė Dainius Šalenga, prametęs visus 7 metimus, treneris atsakė: “Neturėjau kuo jį pakeisti. Jeigu vietoje Dainiaus būčiau išleidęs Giedrių Gustą, būtume turėję daugiau problemų gindamiesi. M.Beričiui skauda Achilo sausgyslę. Paulius Jankūnas nieko gero nenuveikė. Gal būtų buvę viskas kitaip, jeigu trečiajame kėlinyje nebūtų reikėję keisti ketvirtą kartą prasižengusio Tanokos Berdo, kuris neblogai kovojo po krepšiu”.
A.Sireika pripažino, kad nebuvo pakankamai išnaudotas Ainaras Bagatskis, kuris pataikė net 4 iš 5 tritaškių.
“Tačiau tikiu, kad dar turime galimybių atsitiesti ir patekti į kitą etapą. Iki paskutinės kovos būsiu optimistas”, – tvirtino A.Sireika.

Pasinaudojo suteiktu šansu

“Tai, kad “Žalgiryje” nežaidė Arvydas Sabonis ir Miroslavas Beričius, buvo puiki proga mums laimėti, kuria negalėjome nepasinaudoti. Rungtynės buvo negražios, daug klaidų, tačiau svarbiausia – galutinis rezultatas. Vis dėlto tarp gausybės klaidų mano komanda retkarčiais žaisdavo taip, kaip reikia. Nors po didžiosios pertraukos šeimininkams leidome atkovoti per daug kamuolių, tačiau jų mažiau praradome – gal 3 ar 4", – po dvikovos kalbėjo “Montepaschi” ir Italijos rinktinės vyriausiasis treneris Karlas Rekalkatis.
Starto penkete rungtynes pradėjęs lietuvis Mindaugas Žukauskas iš pradžių niekuo nepasižymėjo ir po 7 minučių ilgam sėdo ant atsarginių suolelio. Tačiau paskutiniajame ketvirtyje vėl išleistas į aikštę buvęs žalgirietis atrodė tarsi kitas žaidėjas ir nemažai prisidėjo prie komandos sėkmės, pelnęs 7 svarbius taškus.
“Norėjau išleisti tokį žaidėją, kuris sustabdytų Timinską. Žukauskas sužaidė efektyviai”, – pagyrė legionierių K.Rekalkatis.
“Taip tik atrodo, kad aš pražudžiau “Žalgirį”, nes mačo pabaigoje pavyko įmesti tritaškį, vėliau – ir dvitaškį. Bet iki tol aš žaidžiau už “Žalgirį”, nes kamuolį perduodavau ne komandos draugams, o kažkur į užribį”, – patenkintas juokavo M.Žukauskas ir džiaugėsi, kad jam nereikėjo su pergale sveikinti savo pirmojo trenerio A.Sireikos.

D.Šalenga – praradęs veidą

Buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas Gediminas Budnikas dvikovą su “Montepaschi” įvertino nevienareikšmiai: “Mačas buvo įdomus, kovingas, tik jo baigtis gerokai sugadino nuotaiką. Vėl tos nelemtos klaidos niekais pavertė visas pastangas. Dabar jau trauktis nėra kur – “Žalgiriui” būtina išbristi iš krizės, kad patektų į kitą etapą.
Gerai, kad komanda įrodė, jog gali kovoti be Arvydo Sabonio – juk buvo visos galimybės laimėti. Vis dėlto Arvydo trūko – manau, jeigu jis būtų žaidęs, pergalės kauniečiai nebūtų išleidę iš savo rankų.
Priekinės linijos žaidėjai rungtyniavo neblogai, vis tvirčiau aikštėje jautėsi Tanoka Berdas. Tačiau visiškai savo veidą praradęs Dainius Šalenga, sezono pradžioje buvęs vienas komandos lyderių. Jis jau seniai praradęs sportinę formą ir, atrodo, psichologinį pasitikėjimą. Iš šalies žiūrint susidaro įspūdis, kad jam paprasčiausiai reikia pailsėti nuo krepšinio”.

Neišnaudojo snaiperio

Anot G.Budniko, daugumai žalgiriečių būtų sunku priekaištauti dėl kovingumo stokos: “Visi stengėsi, ypač pasiaukojamai žaidė Timinskas, manau, pagal galimybes po krepšiu grūmėsi ir Artūras Javtokas. Man patiko ir Ainaras Bagatskis – tai racionalus, protingas žaidėjas, turintis taiklią ranką. Tačiau kaip anksčiau būdavo neišnaudojamas Sabonis, taip dabar – Bagatskis”.
Buvusio žalgiriečio teigimu, komanda snaiperiui iš Latvijos nepastatė nė vienos užtvaros, nors jam reikėtų statyti netgi dvigubą užtvarą.
“Žaidžiant namuose, mano supratimu, kauniečiams vertėjo paspausti varžovus, tačiau tokią aktyvią gynybą dažniau naudojo “Montepaschi”. Tai iš tiesų pajėgi, gerai sukomplektuota ir protingai žaidžianti ekipa. Jos treneris Karlas Rekalkatis, regis, sugebėjo išnaudoti visus savo auklėtinių privalumus”, – reziumavo G.Budnikas.

Komentarai