Sunkiausią momentą “Žalgiriui” nesisekė, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ, Romas PODERYS

Kauno “Žalgiris”, žaisdamas be sergančio Arvydo Sabonio, vakar savo aikštėje po dramatiškos kovos pralaimėjo Eurolygos varžybų devintojo turo rungtynes Sienos “Montepaschi” (Italija) ekipai 73:75 ir B grupėje iš penktosios vietos nukrito į šeštąją.

E.Kota reabilitavosi

Pirmojo kėlinio pradžia parodė, kokiu “Žalgiriu” ginklu gali būti Ainaras Bagatskis, jei jam sudaromos palankios pozicijos tolimiems metimams.
Būtent trys iš eilės latvio pelnyti tritaškiai sutrikdė varžovus ir padėjo kauniečiams perimti iniciatyvą – 13:12.
Vėliau “Montepaschi” žaidėjai akylai saugojo “Žalgirio” naujoką, tačiau įsižaidė Mindaugas Timinskas, Tanoka Berdas ir Edas Kota – 28:20.
Pastarasis ypač stengėsi reabilituotis po blankaus pasirodymo Atėnuose ir per pirmuosius du kėlinius atakavo Sienos ekipos krepšį pavydėtinu taiklumu: dvitaškių – 75 proc., tritaškių ir baudų metimų – po 100 proc.
Svečiai, kaip ir laukta, stengėsi efektyviau išnaudoti puolėjų grandį, pirmiausiai aukštaūgius Robertą Kjačigą ir Davidą Anderseną ar Džakomą Galandą. “Montepaschi” pranašumas kovoje dėl kamuolio buvo akivaizdus (po dviejų kėlinių – 16:8).
Kai kauniečiai rado kontrargumentų šiai varžovų taktikai ir išsiveržė į priekį 37:28, “Žalgirio” gynybą ėmėsi ardyti lengvasis krašto puolėjas Davidas Vanterpulas ir jo pastangomis Sienos ekipai pavyko sušvelninti rezultatą – 34:37.

Pritrūko tikslių metimų

Grumtynės dėl kiekvieno kamuolio “Žalgirį” užspeitė į kampą trečiajame kėlinyje, kai ketvirtąjį kartą prasižengė T.Berdas. Tuo iškart pasinaudojo varžovai, prie savo krepšio laimėję vieną po kitos keletą mikrodvikovų ir kontratakomis persvėrę rezultatą savo naudai – 50:52.
Per šį kėlinį kauniečiai suklydo net 7 kartus, “Montepaschi” – vos 1.
Rungtynių kulminacija tapo ketvirtojo kėlinio vidurys, kai žalgiriečiai pagaliau pavijo 2-4 taškais pirmavusius Italijos čempionato lyderius – T.Berdas išlygino 65:65. Po to daugiau nei keturias minutes komandos buvo tarsi ant svarstyklių – 67:65, 67:68, 69:68, 69:70, 71:70.
Vis dėlto šiuo ypač svarbiu momentu Dainius Šalenga sugebėjo neįmesti į krepšį iš patogiausios pozicijos, po to dar suklydo A.Bagatskis, E.Kota, ir “Montepaschi” iškovojo labai reikalingą pergalę.
“Mes negalėjome nepasinaudoti proga, kad “Žalgiryje” nežaidė Arvydas Sabonis ir Miroslavas Beričius. Klaidų gausybė nepapuošė mačo, tačiau tokiu atveju svarbiausia – galutinis rezultatas”, – po rungtynių teigė “Montepaschi” strategas Karlas Rekalkatis.
“Žaidimui be Arvydo Sabonio komanda nespėjo tinkamai pasirengti. Kita vertus, pergalę varžovams padovanojome, lemiamu momentu jiems tiesiog į rankas keletą kartų atidavę kamuolį, nepataikę iš po krepšio”, – sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Žaidėjai boksavosi stebint sirgaliams

B grupėje trečiadienį Bolonijos “Skipper” (Italija) namie po dviejų pratęsimų 114:118 nusileido Atėnų “Panathinaikos” (Graikija) ekipai. Italų klubo gynėjas Milošas Vujaničius pelnė 34 taškus. Jis pataikė net 8 tritaškius iš 13. Atėnų komandai 29 taškus pelnė Jaka Lakovičius.
Maskvos CSKA (Rusija) namie po pratęsimo 91:84 įveikė Malagos “Unicaja” (Ispanija) krepšininkus. Maskviečiams 17 taškų pelnė Markusas Braunas, 15 – Džonas Holdenas, 13 – Draganas Tarlačas.
Vakar Izraelyje susitiko Tel Avivo “Maccabi” ir Novo Mesto KRKA (Slovėnija). Rezultatu 98:58 laimėjo Izraelio čempionai.
Šių rungtynių išvakarėse susikivirčijo “Maccabi” krepšininkai – amerikiečiai Maseo Bastonas ir Davidas Blutentalis. Incidentas įvyko per eilinę ekipos treniruotę.
Kaip ir kiekvieną savaitę, pratybų pradžioje vyriausiasis treneris Pinis Geršonas bei įžaidėjas iš Lietuvos Šarūnas Jasikevičius šnekučiavosi su komandos sirgalių grupe, pasivadinusia “Geltona širdis”. Po pokalbio treneris leido sirgaliams pasilikti ir stebėti treniruotę.
Po metimo į krepšį dėl kamuolio kovojo M.Bastonas ir D.Blutentalis. Juo nepasidaliję, pradėjo kumščiuotis. Juos išskirti šoko visa komanda. Po šio įvykio itin piktas buvo M.Bastonas.
Krepšinio specialistai teigia, kad ekipoje bloga atmosfera susiformavo po praėjusio turo, kai “Maccabi” 75:87 nusileido B grupės autsaiderei Malagos “Unicaja” (Ispanija) ekipai.

Maco ekipa šventė pergalę

C grupėje Arvydo Macijausko komanda Vitorijos “Tau Ceramica” (Ispanija) namie 88:81 įveikė Trevizo “Benetton” (Italija) krepšininkus.
Lietuvis, per 32 min. pelnęs 21 tašką (dvitaškiai 4/5, tritaškiai 3/6, baudos 4/4), buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas. A.Macijauskas perėmė 3 ir atkovojo 1 kamuolį, blokavo 1 metimą, išprovokavo 5 varžovų pražangas, suklydo 5 kartus ir sykį prasižengė.
“Tau Ceramica” iškovojo penktąją pergalę, o “Benetton” patyrė trečiąją nesėkmę.
Kitose šios grupės rungtynėse Rolando Alijevo klubas Vilerbano ASVEL (Prancūzija) namie 67:73 pralaimėjo Stambulo “Efes Pilsen” (Turkija) komandai ir patyrė septintąją nesėkmę. Lietuvos krepšininkas nežaidė.
A grupėje Zagrebo “Cibona VIP” (Kroatija) savo aikštelėje 74:68 nugalėjo “FC Barcelona (Ispanija) ekipą. Vienas šių rungtynių teisėjų buvo lietuvis Kęstutis Pilipauskas.

Komentarai