“Žalgiris” įmetė, kiek galėjo, “Skipper” – kiek reikėjo, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno komanda Eurolygos turnyre patyrė ketvirtąjį pralaimėjimą iš eilės

Retas atvejis, kad komanda, šiuolaikiniame gynyba paremtame krepšinyje, įmetusi 107 taškus, pralaimėtų rungtynes.
Būtent taip nutiko Kauno “Žalgiriui”, Eurolygos dešimtajame ture Italijoje 107:117 nusileidusiam Bolonijos “Skipper”.
Šiame ture Kauno ekipai palankiai baigėsi kitos B grupės kovos, tačiau patys žalgiriečiai nesugebėjo padėti sau.

Svečius nokautavo tritaškiai

Vis dar be sergančio Arvydo Sabonio rungtyniavęs “Žalgiris” pralaimėjo ketvirtąjį Eurolygos mačą iš eilės. Pralaimėjo tada, kai kiekvienas taškas, norint patekti į antrąjį Eurolygos etapą, gali turėti neįkainojamos vertės.
Visą “Skipper” priekinę liniją išguldė “Žalgirio” vidurio puolėjas Tanoka Berdas, pelnęs 35 taškus, atkovojęs 19 kamuolių ir uždirbęs net 63 reitingo balus. Tai – absoliutus Eurolygos rekordas.
Tačiau rungtynių didvyriu gali vadintis laimėjusios ekipos snaiperis Milošas Vujaničius, pelnęs 31 tašką. “Skipper” snaiperiai pataikė net 15 tritaškių, o juos metė taikliau nei dvitaškius. Italų klubo žaidėjams suteikta veiksmų laisvė pavertė niekais visas žalgiriečių pastangas.
Dvi valandas trukęs mačas Bolonijoje tapo rekordiniu pagal pelnytų taškų skaičių.

Pralaimėjo nepalankiu skirtumu

“Žalgiris” šioje dvikovoje pirmavo tik sykį – 2:0. Vėliau jiems visą laiką teko alsuoti priešininkams į nugarą, pirmavusiems 3-10 taškų skirtumu. Antrajame kėlinyje technine pražanga buvo nubaustas “Žalgirio” treneris asistentas Gintaras Krapikas, nesutikęs su akivaizdžia teisėjų klaida. Vis dėlto arbitrai, fiksavę kiekvieną prisilietimą, ir vėliau priėmė abejotinų sprendimų “Žalgirio” nenaudai.
Likus žaisti 3 minutes, “Žalgiris” buvo priartėjęs iki 101:106, tačiau lemiamu metu geriau sekėsi šeimininkams. Kauniečiai turėjo galimybę pralaimėti mažesniu nei 10 taškų skirtumu (tokia persvara jie laimėjo Kaune), tačiau paskutinės atakos metu kamuolį prarado Edas Kota ir “Skipper” vėl susigrąžino 10 taškų pranašumą. Amerikietis lemtingai suklydo jau antrose rungtynėse iš eilės.
Antrojo kėlinio pabaigoje iš aikštės su neštuvais į ligoninę buvo išgabentas “Skipper” žaidėjas Stefanas Mančinelis, kuris griūdamas stipriai susitrenkė nugarą ir alkūnę. Italui taip baigėsi susidūrimas su “Žalgirio” puolėju Artūru Javtoku, kai bandė šiam sutrukdyti pelnyti du taškus.
Krepšininkui buvo konstatuotas stiprus sutrenkimas, nors iš pradžių buvo baiminamasi stuburo pažeidimo – nugriuvęs S.Mančinelis net negalėjo judinti kojų.

Leido varžovams įsibėgėti

“Nenoriu net kalbėti, – nebandė slėpti emocijų “Žalgirio” strategas Antanas Sireika, tačiau netrukus atlyžo: – Varžovams buvo perdaug sėkminga diena, tik tuo galiu paaiškinti tokį fantastišką taiklumą. Juk jie ne visada laisvi metė, tačiau pataikė ir iš sunkių padėčių. Galbūt iš pradžių per švelniai gynėmės, tuo pasinaudoję “Skipper” krepšininkai įsivažiavo, paleido toliašaudę artileriją. Nors Milošas Vujaničius tokį taiklumą demonstravo jau ne pirmose rungtynėse”.

Trenerio pastaba sunervino

Tvirtindamas, kad vyrai kovojo ir žaidė visai neblogai, A.Sireika turėjo pripažinti, kad jo komandoje vis dėlto trūko varžovų meistriškumui prilygstančių žaidėjų. Dar prieš sezoną jis kalbėjo, kad “Žalgiris” laimės tada, kai visi pagrindiniai krepšininkai sužais gerai, tačiau jeigu bent vienam nesiseks, komandai bus sunku.
A.Sireika labai nusivylė Dainiumi Šalenga, kuris ne tik blogai puolė, bet ir silpnai gynėsi: “Anksčiau jis dar bent ginantis padėdavo, bet dabar akivaizdu, kad jis visiškai praradęs sportinę formą, pasirodo, jis ne tokio lygio žaidėjas, kokio tikėjomės. Darysime išvadas”.
Dar vienas niuansas, itin sugadinęs trenerio nuotaiką, – E.Kotos klaidos lemiamu metu. A.Sireika specialiai paėmė minutės pertraukėlę ir aiškiai išdėstė, kad būtina nepralaimėti didesniu kaip 10 taškų skirtumu. Tačiau E.Kota pasielgė visiškai priešingai, nei jam buvo pasakyta – užuot laikęs kamuolį iki mačo pabaigos, jis pabandė veržtis ir jį prarado.
“Nežinau, kas jam užplaukė, jūs jo paklauskite. Kai rūbinėje aš jo apie tai paklausiau, jis labai susinervino”, – sakė A.Sireika.

Trūksta komandinių veiksmų

Buvęs legendinis “Žalgirio” krepšininkas, olimpinis čempionas Modestas Paulauskas teigė, kad dvikova Bolonijoje labiau priminė draugišką mačą nei Eurolygos rungtynes: “Abi komandos tik metė ir metė. Turbūt nė viena iš šių ekipų Eurolygoje dar nebuvo pelniusios tiek taškų.
Tačiau būtų neteisinga teigti, kad “Žalgiris” visai nesigynė. Italai metė ir iš labai toli, kai mūsiškiai stovėjo atsitraukę nuo jų ir nesitikėdavo atakos. Dieviškas pataikymas “Skipper” komandai leido taip žaisti.
Susidarė įspūdis, kad “Žalgiriui” lyg ir trūksta draugiškumo aikštėje – vis dar nėra komandinio žaidimo, nors sezonas jau persirito į antrą pusę. Pastebėjau, kad E.Kota kamuolį visada stengiasi atiduoti tik savo tėvynainiui Berdui arba Šalengai, kuris visiškai negalėjo pataikyti. Jau ne pirmas kartas, kai Kota nedavė kamuolio kitiems žaidėjams. Tai amerikiečiams būdingas savanaudiškas stilius.
“Žalgirio” žaidimas nebekelia pasitikėjimo, kaip buvo sezono pradžioje. Tačiau jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad jau viskas prarasta. Gerai žaisdami žalgiriečiai galėtų įveikti bet kurią komandą. Galbūt grįžęs Arvydas Sabonis mobilizuos komandą, nes laiko atsitiesti, nors ir nedaug, bet dar yra. Teks kovoti “per negaliu”.

Komentarai