“Žalgiris” pasinaudojo A.Sabonio korta, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Įspūdingas vidurio puolėjo žaidimas atvedė Kauno komandą į pergalę Eurolygos rungtynėse

Pagaliau Kauno “Žalgirio” krepšininkai nutraukė keturių nesėkmių Eurolygoje seriją ir užvakar padovanojo gerbėjams itin svarbią pergalę, Kauno sporto halėje 89:81 (20:22, 23:19, 20:21, 26:19) įveikę Malagos “Unicaja” (Ispanija).
Iškovoję penktąją pergalę per 11 rungtynių, žalgiriečiai išsaugojo galimybes kovoti dėl vietos antrajame Eurolygos etape.

Lūžis – mačo pabaigoje

Iki “Žalgirio” dvikovos su “Unicaja” pabaigos likus žaisti 1 min. 58 sek., ispanų gynėjas Berni Rodrigesas tritaškiu persvėrė rezultatą (79:78). Įsiutęs tarsi sužeistas žvėris žalgiriečių vidurio puolėjas Arvydas Sabonis atsakė tuo pačiu (81:79) ir nuo tos akimirkos šeimininkai tvirtai perėmė iniciatyvą į savo rankas.
“Šis Arvydo tritaškis mums įliejo tiek jėgos, kad jeigu dar būtų likę daugiau laiko, būtume laimėję didesniu skirtumu”, – teigė “Žalgirio” strategas Antanas Sireika.
Netrukus po pataikyto tritaškio Sabas juvelyriškai po krepšiu perdavė kamuolį Edui Kotai, kuris pelnė du taškus su bauda. Po netaiklaus amerikiečio metimo, pademonstravęs stulbinančią reakciją ir vikrumą, Sabonis kelių varžovų apsuptyje sugebėjo atkovoti kamuolį. Paskutiniąsias 2 min. “Žalgiris” laimėjo 11:2.
“Rungtynės buvo gražios ir emocingos, jas laimėti galėjo bet kuri komanda. Tačiau nugalėjo ta, kuri savo gretose turėjo Sabonį”, – po mačo sakė “Unicaja” treneris Serdžijas Skariolas.
Po ligos į aikštę sugrįžęs A.Sabonis ir pasiaukojamai gynėsi, ir pelnė 23 taškus (9/11 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 1/3 baudų), atkovojo 8 kamuolius, blokavo 4 metimus ir išprovokavo 4 varžovų pražangas.

Lyderis buvo įsiutęs

“Mums verkiant reikėjo laimėti. Jau buvome įkritę į psichologinę duobę, nes pastaruoju metu lyg ir kovojome, bet tai laimės pritrūkdavo, tai kažkas geriau metė tritaškius. Todėl pergalė prieš “Unicaja” turėtų pakelti komandos dvasią”, – kalbėjo A.Sabonis.
Dirstelėjęs į gerokai priešininkų aptalžytas savo rankas jis pripažino, kad jėgų mačo pabaigoje nebuvo likę daug: “Tačiau kelio atgal nebuvo, privalėjome eiti į priekį, nes gana tų skausmingų pralaimėjimų”.
Pastebėjus, kad aikštėje “centras” dažnai atrodė įsiutęs, jis atsakė: “Jau gana ramiai sėdėti. Reikėjo būti įsiutusiam, nes reikėjo laimėti”.
Antrajame kėlinyje pylos nuo Sabo gavo Giedrius Gustas, keletą kartų be priežiūros palikęs B.Rodrigezą. Tačiau rezultatyviai žaidęs gynėjas tvirtino, kad visa išgirsta kritika jį paveikė teigiamai ir privertė susitelkti.
“Reikia manyti, kad po šių rungtynių įgausiu daugiau trenerių pasitikėjimo”, – vylėsi G.Gustas.

Italas neslėpė susižavėjimo

“Jeigu turėčiau skrybėlę, ją nusiimčiau ir nusilenkčiau šiam didžiam čempionui, – tokiais žodžiais A.Saboniui pagarbą išreiškė italas S.Skariolas. – Ne tik už tas 23 minutes, kurias jis praleido aikštėje po sunkios ligos. Bet ypač už dvi paskutiniąsias minutes, kai jis pataikė tritaškį, atkovojo kamuolį ir juvelyriškai atidavė komandos draugui – tokie veiksmai sudaro krepšinio esmę ir jie nulėmė rungtynių baigtį”.
“Džiaugiuosi, kad sirgaliams, kurie nuo mūsų nenusisuko, pagaliau padovanojome pergalę. Galbūt dabar nukris psichologinė įtampa, – atsiduso “Žalgirio” vyriausiasis treneris A.Sireika. – Ne laimėjome, bet iškovojome pergalę Arvydo Sabonio, Mindaugo Timinsko, Edo Kotos, kuris šįkart neklydo rungtynių pabaigoje, dėka. Prie pergalės prisidėjo ir kiti. Manau, dabar sunkumas nusiris nuo mūsų pečių, nors trūkumų komandos žaidime dar matau pakankamai daug”.
Komentuodamas Ainaro Bagatskio ir Dainiaus Šalengos žaidimą, treneris sakė: “Bagatskis sutriko, o ką galėčiau pasakyti apie Dainių? Nieko gero”.
A.Sireika neslėpė, kad jau prieš rungtynes jis pastebėjo, jog nerodo aktyvumo Tanoka Berdas: “Tikinome jį, kad jam teks daug žaisti, nes Arvydas po ligos. Bet aktyvumo jam trūko nuo pat pradžių. Neįprasta, kad per 21 minutę Tanoka atkovotų tik 2 kamuolius. Visa laimė, kad Arvydo ligos nepalaužė, jis atidirbo ir už save, ir už Tanoką”.

Kirto pagrindiniu koziriu

“Žalgirio” ir “Unicaja” rungtynes komentuoja buvęs garsus “Žalgirio” krepšininkas, olimpinių žaidynių prizininkas, pasaulio ir Europos čempionas Sergejus Jovaiša: “Lietuvoje yra trys tikri dalykai – premjeras Algirdas Brazauskas, Rokiškio sūris ir Arvydas Sabonis. Pirmasis – protingas, antras – skanus, o į trečiąjį smagu žiūrėti.
Rungtynės buvo atsargios, todėl žaidėjai retai klydo. Aikštėje visą laiką dvelkė Sabo dvasia. Kai jis aikštėje, į “Žalgirį” ir varžovai kitaip žiūri, ir patys žalgiriečiai kitaip jaučiasi. Be abejo, ketvirtadienio dvikovoje kauniečių veiksmams įtakos turėjo ir rungtynių svarba, nes trauktis nebuvo kur.
Puikiai Sabonio korta sužaidė Antanas Sireika. Išlaikęs jį ant atsarginių suolo pirmajame kėlinyje, treneris sugebėjo sukelti įtampą varžovų komandoje, kuri buvo įsitempusi ir su baime laukė pasirodant Sabo. Arvydas buvo išleistas tada, kada to reikėjo, todėl iki pabaigos išsaugojo jėgų.
Su “Unicaja” puikiai kovojo komandos kapitonas M.Timinskas. Jis moka gintis, yra kovingas. Maloniai nustebino G.Gustas – jis tarsi suprato, kad žaidžiant Saboniui komanda vis tiek laimės ir drąsiai ėmėsi iniciatyvos atakuodamas.
Dabar svarbiausia, kad likusiose Eurolygos rungtynėse “Žalgirio” vyrai būtų sveiki ir fiziškai, ir psichologiškai. Manau, reikia laimėti dvi iš trijų likusių dvikovų ir “Žalgiris” pateks į kitą etapą. Kovojant su “Maccabi” galima tikėtis sėkmės. Gal pasirodys keista, bet labiau bijau rungtynių su KRKA nei su CSKA. Žaisdami Slovėnijoje žalgiriečiai gali atsipalaiduoti, o CSKA vardas ir komandą, ir žiūrovus mobilizuoja ir nuteikia žūtbūtinei kovai”.

Latvio žaidimą išstudijavo

“Šiaulių” komandos vyriausiasis treneris Ramūnas Butautas “Žalgirio” interneto svetainėje taip pat tvirtino, kad už pergalę komanda turi būti dėkinga A.Saboniui: “Jo buvo pilna visur, Arvydas net spėdavo grįžti į gynybą, kai varžovai rengdavo greitas atakas. Už šias rungtynes Sabui reikėtų paminklą pastatyti. Patiko G.Gusto žaidimas. Gal Lietuvoje bus dar vienas geras krepšininkas. Neblogai atrodė ir M.Timinskas. Bet vėl nuvylė D.Šalenga, taip pat – A.Bagatskis”.
Kauno “TOPO centro-Atleto” ekipos treneris Ramūnas Cvirka teigė neabejojęs žalgiriečių sėkme: “Nors rungtynės buvo atkaklios, jautėsi, kad “Žalgiris” laimės. Kodėl? Todėl, kad nuolat turėjo iniciatyvą. “Unicaja” nemažai taškų stengėsi pelnyti tritaškiais, bet visą laiką pataikyti iš toli yra sunku. Svarbiausiu momentu aikštės šeimininkai sugebėjo uždengti varžovus, atkovojo kamuolius. Be to, “Žalgiris” turėjo Sabonį, o ispanų ekipa tokio žaidėjo neturėjo.
Jau įpratome prie silpno D.Šalengos žaidimo, bet šįkart neparodė to, ko iš jo laukiama, ir A.Bagatskis. Varžovai išstudijavo jo žaidimą ir suprato, kad jis nesugeba prasiveržti”.

Komentarai