Po pergalės žalgiriečiai teigė nebeturėję kur trauktis, „Respublika“ 0

Andrius GUGINIS
Romanas BURŠTEINAS

Po pergalės Eurolygos B grupės varžybose prieš Malagos "Unicaja" ekipą žalgiriečiai teigė, kad nebeturėjo kur trauktis, o pralaimėjusiems ispanams Eurolygos kovos baigsis vasario viduryje.

Buvo reikalinga tik pergalė

Po rungtynių Kauno "Žalgirio" vidurio puolėjas Arvydas Sabonis "Respublikai" sakė, kad susitikimas su ispanais buvo bene sunkiausias mačas psichologiniu atžvilgiu. "Turėjome laimėti. "Žalgiriui" nebebuvo kur trauktis. Prieš tai vykusiose rungtynėse priešininkams geriau sekėsi – ir Fortūna buvo jų pusėje, ir tritaškius jie taikliau metė. Ši pergalė, manau, sugrąžins komandai psichologinę pusiausvyrą, kuri dabar itin reikalinga", – sakė naudingiausias kauniečių ekipos žaidėjas.
Paklaustas, iš kur rado tiek jėgų mačo pabaigoje, kai pataikė tritaškį, atkovojo kamuolį, Arvydas atsakė: "Nepasakyčiau, kad tų jėgų buvo labai daug. Bet mes kito kelio neturėjome, reikėjo eiti į priekį. Kiek galima pralaimėti. Ir aš atbėgiojau iki galo". Priminus, kad aikštėje jis atrodė įsiutęs, A.Sabonis atšovė: "Jau gana atrodyti ramiam. Reikia būti įsiutusiam, juk reikia laimėti".

Padėjo kritika

Labiausiai A.Sabonio įsiūtį aikštėje jautė Giedrius Gustas, kuriam net porą kartų teko teisintis A.Saboniui dėl prastos gynybos: "Nors sužaidžiau geriausias rungtynes Eurolygoje šį sezoną, kritikos neišvengiau. Antrajame kėlinyje prie manęs priėjęs Arvydas pyktelėjo dėl prastos gynybos. Liepė niekur nesitraukti nuo rezultatyviausio "Unicaja" žaidėjo Beno Rodrigezo. Tokios pastabos ne tik man, bet ir visai komandai padeda geriau rungtyniauti".

Atlygis už sunkias treniruotes

"Pagaliau už sunkias treniruotes atsilyginta. Daug dirbome, daug vargome, kol nutraukėme pralaimėtų rungtynių seriją. Tikiuosi, kad ir ateityje už darbą bus atlyginta", – taip laimėjimą apibūdino Kauno "Žalgirio" kapitonas Mindaugas Timinskas. Kapitonas teigė, kad pergalę lėmė stabilus visų krepšininkų žaidimas. "Be abejo, labai išsiskyrė A.Sabonis, kuris rungtynių pabaigoje pataikė labai svarbų tritaškį. Neaišku, į kurią pusę būtų pakrypusios rungtynės, jei A.Sabonio metimas būtų skriejęs pro šalį", – kalbėjo M.Timinskas. Komandos kapitonas teigė, kad po šio tritaškio žalgiriečiai patikėjo sugebėsią laimėti svarbias rungtynes. "Po to tritaškio aš patikėjau, kad mes laimėsime prieš ispanus. Be to, ir A.Sabonis visus mus nustebino, kad po ligos žaidė fantastiškai. Nenorėjome ir negalėjome nuo jo atsilikti".

Kartu – stiprūs

"Tai kol kas didžiausia šio sezono pergalė, – džiaugsmo drabužinėje neslėpė įžaidėjas Edas Kota. – Giedrius, Mindaugas ir Sabas žaidė įspūdingai. Mums reikėjo šio žingsnio anksčiau. Manau, kad Sabonis sužaidė geriausias sezono rungtynes po dviejų praleistų savaičių. Dabar mums reikės kitos didelės pergalės. Visi sveiki, tikiuosi, Miroslavas jau galės žaisti. Kartu mes esame stiprūs". Paklaustas apie psichologinį spaudimą prieš rungtynes krepšininkas pagalvojęs prisipažino, jog įtampa jautėsi. "Jautėsi, jog žaidėjai įsitempę, nes privalėjome laimėti. Jau įpratau žaisti greitai, kol Sabonio nebuvo, o dabar reikėjo persiorientuoti ir žaisti lėtai". Legionierius kalbėjo, kad jo nesėkmingą žaidimą kompensavo puikus G.Gusto pasirodymas. "Tai nebuvo mano geriausios rungtynės. Giedrius mane išgelbėjo. Greitai susirinkau baudas, tad buvo sunku, bet džiaugiuosi, kad jis žaidė puikiai. Klausiau trenerių, kodėl jis nežaidžia. Juk jis neprivalo visą laiką žaisti atakuojančio gynėjo pozicijoje, gali žaisti ir įžaidėjo. Esu didelis jo žaidimo gerbėjas".

Jautėsi nebereikalingas

"Mums reikėjo šios pergalės, vaikinai žaidė labai gerai. Didelis vyrukas sugrįžo ir parodė, kodėl jis yra superžvaigždė. Tai puikus vakaras mums, – kalbėjo Tanoka Berdas, jis neatrodė labai laimingas: – Kai Sabonis sirgo, visiems reikėjo mano pagalbos, o dabar, kai jis grįžo, jiems manęs nebereikia. Esu nusivylęs. Kaip ir anksčiau, prieš jo ligą. Tačiau bet kokiu atveju džiaugiuosi, kad laimėjome. Sugrįžome į mūšio sūkurį ir, manau, viskas bus gerai".
Kalbėdamas apie praėjusias rungtynes su Bolonijos "Skipper", kuriose T.Berdas pagerino Eurolygos naudingumo rekordą, legionierius pabrėžė faktą, jog komanda pralaimėjo. "Tai, aišku, neblogas laimėjimas, tačiau tai nėra mano geriausios rungtynės. Tai tiesiog dar vienos rungtynės".

Lėmė paskutinės minutės

"Unicaja" įžaidėjas Mustafa Sonko sakė, jog rungtynių rezultatą lėmė paskutinės dvi minutės. "Neapsigynėme taip, kaip turėjome. Jie atkovojo keletą kamuolių, pataikė iš toli. Pabaigoje mums pritrūko koncentracijos. Visi žinome, kad Sabonis yra didis žaidėjas, net jei jis nebėra jaunas. Neturėjome tokio didelio žaidėjo, todėl jį buvo labai sunku sustabdyti". Komandos draugui pritarė argentinietis Valteris Hermanas, kuriam "Respublikos" žurnalisto klausimus vertė kitas aukštaūgis Germanas Gabrielis: "Iki paskutinių dviejų minučių kontroliavome rungtynių eigą, tačiau Sabonis, geriausias žaidėjas šioje komandoje, viską pakeitė. Kodėl žaidžiau mažai? Tai buvo trenerio sprendimas. Didžiąją laiko dalį turėjau žaisti kaip sunkusis krašto puolėjas". Geriausias ispanų žaidėjas šiose rungtynėse Benas Rodrigezas kalbėjo, jog rungtynės buvo lygios: "Rungtynes lėmė paskutinės minutės, ypač paskutinis Sabonio atkovotas kamuolys. Sabonis vienas gali laimėti bet kokias rungtynes per dvi minutes. Eurolygoje galimybių nebeturime, tačiau toliau kovosime Ispanijos ACB lygoje. Mano žaidimas? Turbūt tai geriausios mano rungtynės Eurolygoje, tačiau geriau surinkti 8-10 taškų, bet laimėti.

Bijojo prognozuoti

"Šiandien jau geriau žaidžiau, – sakė sportinę formą atgaunantis D.Šalenga. – Varžybos buvo sunkios, bet į komandą grįžus A.Saboniui mūsų žaidimas susitvarkė. Iškovojome svarbią pergalę. Jei būtume pralaimėję, būtume likę priešpaskutinėje vietoje. Labai sunku žaisti, kai pralaimi trejas varžybas iš eilės. Ketvirtasis pralaimėjimas galbūt būtų atėmęs viltis rungtyniauti kitame Eurolygos varžybų etape".
Pasak D.Šalengos, jam reikia dar šiek tiek laiko. "Mano situacija tokia, lyg aš pradėčiau kilti nuo nulio. Varžybose su ispanais rungtyniavau daug geriau nei su Bolonijos "Skipper", – aiškino krepšininkas. Jis nesiryžo prognozuoti, kaip baigsis kitos savaitės rungtynės išvykoje su Šarūno Jasikevčiaus Tel Avivo "Maccabi" komanda.

Slėgė įtampa

"Jautėsi, kad vyrai jaudinosi. Labai gerai, kad tokiu momentu pasveiko Arvydas, matėme, kokią svarbą jis turi komandai. Ne tik taškais, bet ir morališkai, nes žaidėjai jaučiasi drąsiau, kai jis aikštelėje, – kalbėjo trenerio asistentas Gintaras Krapikas. Vertindamas "Žalgirio" galimybes kitose rungtynėse kovoti su Tel Avivo "Maccabi", G.Krapikas įžvelgė teigiamų dalykų. "Maccabi" jau pasiekė atkrintamąsias varžybas ir jai tai nebus žūtbūtinis mūšis. Jei neišsigąsime ir parodysime, jog esame nusiteikę ryžtingai, turėsime pliusą. Galbūt taip ir nebus, bet aš taip svajoju. Bet kokiu atveju ruošiamės tik pergalei".

Komentarai