Kauno miestas nepritaria rajono Savivaldybės poelgiui, „Respublika“ 0

Kristina KUČINSKAITĖ
Andrius GUGINIS

Legendinis Lietuvos krepšininkas ir vienas iš Kauno "Žalgirio" savininkų Arvydas Sabonis neslėpė nusivylimo po Kauno miesto savivaldybės atsisakymo remti komandą.
"Ką čia gali vertinti, kuo tada tikėti, su kuo tartis. Kai yra žodinis susitarimas, tada suprantu, sulaužai ir būna vyriška šneka, bet kai yra valdžia, yra raštiški susitarimai ir kai vieni paskiria, o paskui patys atėję į valdžią nubalsuoja kitaip, tada nežinau net kaip atsakyti į šitą klausimą. Jų reikalas, bet taip daryti yra negražu ir gėda", – nusivylimo neslėpė A.Sabonis.
Liberaldemokratų valdoma Kauno rajono savivaldybė, pernai nusprendusi penkerius metus finansiškai remti Kauno "Žalgirio" krepšinio komandą, atsisakė įsipareigojimų. Per penkerius metus Kauno klubas neteks dviejų su puse milijono litų pajamų.
A.Sabonis piktinosi, kad viduryje sezono nutraukiama sutartis, nes Savivaldybės pažadėti pinigai yra įtraukti į komandos biudžetą, be to, Savivaldybė dar nebuvo pervedusi visos sumos už praėjusius metus.
Krepšininkas neatmetė galimybės kreiptis į teismą, nes, pasak jo, negalima leisti, kad su "Žalgiriu" būtų elgiamasi kaip kokia nors viena partija panori. Šiuo metu Kauno rajono savivaldybės meras yra liberaldemokratas Leonardas Gineika. Su šiuo politiku A.Sabonis buvo susitikęs sezono pradžioje ir šis žadėjo nieko nekeisti, o pasirūpinti, kad žadėti pinigai "Žalgiriui" pasiektų greičiau, tačiau dabar jo nuomonė kardinaliai pasikeitė.
A.Sabonis neslėpė apmaudo, kai po laimėtų rungtynių valdžios vyrai lenda fotografuotis, o paskui už nugaros ne tik nepadeda Kauno komandai, o dar kiša pagalius į ratus: "Gaila, kad tokie dalykai vyksta. Grįžau į Lietuvą, aišku, po daug metų, tačiau man dar nuo senų laikų yra likęs. Aišku, gyvenimas keičiasi, tačiau kai taip elgiamasi man yra net gėda kalbėti’, – kalbėjo vienas iš Kauno "Žalgirio" savininkų.
Beveik visi Kauno rajono tarybos nariai pernai pritarė "Žalgirio" klubo akcijų įsigijimui, tuo įsipareigodami per penkerius metus komandai sumokėti du su puse milijono litų. Tačiau pasikeitus valdžiai rajono Savivaldybėje dalis politikų pakeitė nuomonę, Kauno rajono meru tapęs Leonardas Gineika – taip pat.
O Kauno miesto politikai vieningai tvirtino nepritarią Kauno rajono savivaldybės sprendimui nutraukti sutartį su viešąja įstaiga "Kauno "Žalgirio" rėmėjas". Visi jie tvirtino, kad rajono politikai paskubėjo ir teisingiausia jiems būtų atnaujinti sutartį be i ištaisyti padėtį.
Kauno miesto Kultūros ir švietimo komiteto pirmininkas Gediminas Budnikas sakė, kad A.Sabonio nuomonė dėl rėmimo yra labai svarbi kauniečiams. "Prisižadėti ir netesėti yra mažų mažiausiai negarbinga. Kauno rajono politikų poelgis – didelis ir skanus kąsnis "Lietuvos ryto" klubui", – sakė G.Budnikas.
Anot jo, rajono Tarybos nariai turėtų peržiūrėti sutartį, jei joje yra klaidų – ištaisyti ir pasirašyti naują dokumentą: "Visi viliasi, kad dar ne viskas prarasta, nes neįmanoma patikėti, kad patyrę žmonės taip galėtų pasielgti".
G.Budniko teigimu, Kauno rajono savivaldybė mažų mažiausiai turėtų atiduoti praėjusių ir šių metų skolą. Politiko teigimu, "Žalgirio" klubas savo biudžetą planavo ir krepšininkus samdė žinodamas, kiek turi pinigų ir gali sau leisti. Vidury sezono pasikeitus planams viskas griūva. "Rajonas turi sumokėti šių metų pinigus. Jie buvo įtraukti į "Žalgirio" biudžeto sąmatą. Pagal tai komplektuota komanda", – sakė komiteto pirmininkas.
Jo nuomone, teisingiausiai Tarybai būtų perrašyti sutartį. G.Budnikas nemano, kad atidaryta "Žalgirio" paramos sąskaita bus veiksmingas problemos sprendimo būdas: "Matėme mes tų fondų ir paramą. Procedūra užtrunka ilgai, o surenkama 20-30 tūkst. litų. Šių pinigų nepakaks komandai".
G.Budniko nuomone, rajono Taryba kuo skubiau turėtų sėsti su "Žalgiriu" prie derybų stalo ir nepolitikuoti.
Kauno miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas mano, jog rajono politikai ne visiškai įsigilino į situaciją. "Pakeisdami savo ankstesnį sprendimą jie neatsakingai pasielgė. Mane toks sprendimas nustebino. Jis stipriai susilpnina komandos biudžetą", – tvirtino A.Grabnickas.
Jo nuomone, prieš atsakingas Eurolygos varžybas ir ypač rungtynių dieną rajono Tarybos nariai neturėjo taip pasielgti: "Viskas įvyko ne laiku. Tokie sprendimai sukelia įtampą tarp žaidėjų ir kenkia jų darbui".
Kauno miesto Tarybos narys Andrius Kupčinskas taip pat pripažino, jog rajonas paskubėjo. "Gal jie per daug greitai ėmė vertinti "Žalgirį" kaip galingą komandą, kuriai nereikia nei pinigų, nei pagalbos? Politinė konfrontacija visai nereikalinga. Pasikarščiavimas ir pats sprendimas nėra aukšto lygio politikos rezultatas. Anaiptol – mes dabar turime teisę manyti priešingai", – kalbėjo politikas.
A.Kupčinskas įsitikinęs, jog sprendimas buvo priimtas dėl vietinių rajoninio lygio politinių rietenų. "Miestas, manau, tokiais klystkeliais tikrai nepasuks", – kalbėjo A.Kupčinskas.

Komentarai