Kaunas toliau rems “Žalgirį”, „Kauno diena“ 0

Romas PODERYS

Miesto Savivaldybės Taryba vienbalsiai skyrė krepšinio klubui dar 3 milijonus litų

Kauno miesto savivaldybė laikosi prieš pusantrų metų prisiimtų įsipareigojimų remti “Žalgirio” krepšininkus: vakar Taryba vienbalsiai nutarė šiemet skirti klubui 3 milijonus litų.
Tuo tarpu Kauno rajono politikų, atstūmusių žalgiriečius, laukia bylinėjimasis, nes Tarybos opozicija rengia apeliaciją Administraciniam teismui.
Pastarųjų dienų krepšinio aistros įkaitino ir sirgalius – baiminamasi, kad per rytoj Vilniuje vyksiančias “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” rungtynes neįvyktų riaušės.

Tarybos nariai neabejojo

Pasak Kauno miesto mero Arvydo Garbaravičiaus, Taryboje nekilo abejonių dėl paramos žalgiriečiams. “Sėkmingi “Žalgirio” pasirodymai Europoje garsina miestą, skatina kitų pasaulio šalių žmones domėtis ne tik Kaunu, bet ir visa Lietuva.
Be to, klubo veikla daro teigiamą įtaką socialiniams poslinkiams Kaune, skatina jaunimo domėjimąsi krepšiniu bei sportu, atitraukia juos nuo gatvės įtakos ir tokiu būdu mažina nusikalstamumą, tad miestui ši investicija atsipirks dešimteriopai”, – teigė meras.
2002 metų rudenį nusprendusi padėti žalgiriečiams, Kauno miesto savivaldybė per VšĮ “Krepšinio perspektyvos” įsigijo 6048 (arba 35 proc.) paprastąsias vardines uždarosios akcinės bendrovės (UAB) A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras akcijas, tapo “Žalgirio” komandos bendrasavininke ir valdytoja bei įsipareigojo iki 2007 metų iš biudžeto skirti klubui 15 milijonų litų, po 3 milijonus kasmet.
Savivaldybei UAB A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras valdyboje atstovauja Tarybos nariai Gediminas Budnikas ir Rimantas Mikaitis.

Sporto halėje padaugėjo žiūrovų

3 milijonai litų šiemet (beje, kaip ir pernai) iš Privatizavimo fondo per viešąją įstaigą (VšĮ) “Krepšinio perspektyvos” bus pervesti “Žalgiriui”. Lėšų atsirado pardavus transporto bendrovę “Kautra”.
Klubo reikmėms, neatskaičius mokesčių, teks 2 mln. 866 tūkst. litų. Ši suma bus padalyta žaidėjų, trenerių bei trenerių asistentų atlyginimams, sporto salių nuomos, viešbučių ir skrydžių į varžybas išlaidoms apmokėti.
100 tūkst. litų bus skirta Kauno “TOPO centrui-Atletui” – antrajai miesto komandai, dalyvaujančiai Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate ir Savivaldybės pripažintai rezervine “Žalgirio” ekipa. 34 tūkst. litų prireiks VšĮ “Krepšinio perspektyvos” išlaikyti.
Preliminariais duomenimis, planuojamas “Žalgirio” biudžetas šį sezoną – 13 milijonų litų. Be Savivaldybės ir pagrindinio klubo šeimininko Arvydo Sabonio paramos, kitas pajamas klubas gauna iš rėmėjų, ULEB Eurolygos, taip pat uždirba iš reklamos bei parduodamas bilietus į rungtynes.
Palyginti su 2003 m., šiemet Sporto halėje vykstančių varžybų lankomumas padidėjo 30 procentų.

Prezidentas kreipėsi į premjerą

Remti “Žalgirį” buvo nutarusi ir Kauno rajono savivaldybė, tačiau, Taryboje pasikeitus politinių jėgų santykiui, neseniai atšaukė 2002 m. nutarimus.
Šis žingsnis sulaukė didelio neigiamo atgarsio visuomenėje bei šalies aukščiausios valdžios sluoksniuose. Kauno rajono politikų sprendimui nepritarė Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas.
Be to, po A.Sabonio pareiškimo, kad “Žalgirio” rėmėjai jaučia nepalankiai nusiteikusios žiniasklaidos, konkrečiai – dienraščio “Lietuvos ryto” spaudimą, kilo diskusijų audra dėl privačios krepšinio komandos rėmimo.
Į ją įsitraukė ir Prezidentas R.Paksas, paprašęs premjero Algirdo Brazausko skirti “Žalgiriui” pinigų iš biudžeto. Į tai A.Brazauskas atsakė, kad Vyriausybė negali skirti lėšų klubinei komandai, tačiau ketina svarstyti finansinę paramą visam Lietuvos krepšiniui.
Planuojama, kad premjero ir krepšinio klubų atstovų susitikimas bus surengtas kitą savaitę. A.Brazausko teigimu, “jeigu mes turėsime vieną gerai finansuojamą komandą, tai reikš, jog Lietuvoje krepšinio nėra. Man norėtųsi, kad visi gerai žaistų. Tokiu būdu bus išlaikytas Lietuvos krepšinio lygis”.

Opozicija nenuleidžia rankų

Kauno rajono taryba taip pat sustabdė buvusio mero Petro Mikelionio įgaliojimus atstovauti Savivaldybei UAB A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras valdyboje, o VšĮ “Kauno “Žalgirio” rėmėjas” pasiūlė nutraukti akcijų pirkimo sutartį derybų keliu.
Kol kas jokios derybos neprasidėjo. Be to, Tarybos opozicija rengiasi kreiptis į Administracinį teismą ir pateikti apeliaciją, kad nutarimas neremti “Žalgirio” būtų pripažintas negaliojančiu, nes paremtas nepagrįstais argumentais, o jį priimant pažeistas reglamentas. Tai vakar “Kauno dienai” patvirtino Tarybos narys P.Mikelionis.
“Žalgiris” savo ruožtu ketina oficialiai priminti Kauno rajono savivaldybei, kad ji įvykdytų visus sutartyje numatytus 2003 m. įsipareigojimus ir grąžintų skolą (350 tūkst. litų). Jei susitarti nepavyks, žalgiriečiai, pasak UAB A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centras valdybos nario Gedimino Navikausko, kreipsis į teismą dėl viso ieškinio – 2,5 milijono litų.

Prabilta apie sirgalių muštynes

Vilniuje rytoj vyks centrinės LKL trečiojo rato rungtynės, kuriose susitiks čempionato lyderis “Žalgiris” ir šalies vicečempionas “Lietuvos rytas”.
Pirmojo rato dvikovą Kaune rezultatu 77:73 laimėjo žalgiriečiai, antrojo mačą sostinėje 81:77 – vilniečiai. “Žalgiriui” dar kartą įveikus “Lietuvos rytą”, kauniečiai beveik užsitikrintų LKL reguliaraus sezono nugalėtojo titulą.
Pastarosiomis dienomis kai kuriose interneto sporto svetainėse pasirodė anoniminių, tačiau agresyvių užuominų, jog Vilniuje “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” sirgaliai neišvengs muštynių.
“Kauno dienos” žiniomis, žalgiriečių komanda jau pasirūpino apsauga. Klubas taip pat rengėsi kreiptis į LKL direktoratą, kad “Lietuvos ryto” arenoje, kur mačą stebės ir “Žalgirio” fanai, būtų imtasi papildomų saugumo priemonių.
Pagal LKL čempionato nuostatus, tvarką rungtynių metu ir žiūrovų saugumą privalo užtikrinti varžybų šeimininkai. Už aplaidumą gali tekti pakloti nuo 400 iki 5000 litų.

Komentarai