Pergalei išplėšti užteko dviejų minučių, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Kauno “Žalgiris”, sužaidęs vienas blogiausių rungtynių Eurolygoje, vos ne vos išvengė nesėkmės

Kauno “Žalgirio” krepšininkai vėl privertė gerokai pasijaudinti savo gerbėjus.
Eurolygos 13-ojo turo rungtynėse Lietuvos čempionai tik vargais negalais 72:65 išvykoje palaužė Novo Mesto KRKA (Slovėnija) ekipą, nors 38 minutes ją vijosi. Ši pergalė išsaugojo “Žalgirio” viltis patekti į kitą Eurolygos etapą.

Varžovus vijosi 38 minutes

Rungtynių Novo Meste scenarijus buvo toks pats, kaip ir prieš savaitę Tel Avive, kai “Žalgiris” 30 minučių beviltiškai atsilikinėjo, o iš letargo miego pabudo tik paskutiniajame ketvirtyje. Tik tuomet įveikti “Maccabi” nepavyko, o šįkart žalgiriečiams nusišypsojo laimė.
25-ąją min. KRKA prieš “Žalgirį” pirmavo 15 taškų (46:31) ir visiškai kontroliavo padėtį aikštėje.
Trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo pradžioje laimėję keturių minučių atkarpą 11:0, “Žalgirio” krepšininkai sumažino skirtumą iki šešių taškų (49:55). KRKA komanda šią persvarą išlaikė dar keturias minutes (36 min. – 64:58). Likus žaisti 2 minutes, rezultatą persvėrė (66:64) Arvydas Sabonis, kuris netrukus, po netaiklaus Mindaugo Timinsko metimo, dar atkovojo kamuolį ir pelnė dvitaškį su bauda (69:64). Persvėrę rezultatą žalgiriečiai nebeišleido iniciatyvos iš savo rankų. Iš viso paskutinių keturių minučių atkarpą kauniečiai laimėjo 14:1.

Svečius lydėjo sėkmė

“Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika po rungtynių pripažino, kad varžovai įrodė savo pajėgumą žaisdami namuose, o jo auklėtinius pabaigoje lydėjo sėkmė.
“Prieš mačą kalbėjome su komanda, kad mūsų laukia sunkios rungtynės, – sakė A.Sireika. – Nepaisant to, kad KRKA yra paskutinėje grupės vietoje ir rungtynės jiems neturi reikšmės, žinojau, kad jie gali rimtai pasipriešinti. Varžovai yra pakankamai stiprūs savo arenoje ir jie tai įrodė. Beveik visą laiką vijomės priešininkus ir turėjome didelių problemų”.
“Tai nebuvo gražios rungtynės, ir aš net nežinau, kaip mums pavyko laimėti, – kalbėjo “Žalgirio” kapitonas Mindaugas Timinskas. – Bet visą laiką tikėjome, kad galime laimėti, ir rungtynėms baigiantis mums pavyko mobilizuotis”.

“Žalgiris” nenusipelnė pergalės

KRKA ekipos treneris Petaras Skansis pripažino, kad jo ekipos pralaimėjimą nulėmė “Žalgirio” aikštės gynyba.
“Manau, jog pirmąkart šių metų varžybose galiu pasakyti oponentams, kad jie nenusipelnė pergalės. Tiesiog mes rungtyniavome geriau šį vakarą, – kalbėjo treneris. – Gerai žaidėme beveik 40 minučių, tačiau paskui padarėme klaidų, kai “Žalgiris” pradėjo gintis aikšte, ir praleidome keletą lengvų metimų, daugiausia po krepšiais”.

Reikia ne smerkti, o palaikyti

“Iš tiesų zonos gynyba šįkart padėjo “Žalgiriui”, nors anksčiau ne kartą dėl to kauniečius kritikavome. Tačiau tokios gynybos veiksmingumas dažnai priklauso nuo to, kaip žaidėjai atlieka savo darbą. Gerai apsigynę žalgiriečiai išmušė iš vėžių varžovus. Tačiau taip žaisti jie pradėjo tik tada, kai pajuto, kad jų laivas baigia nuskęsti. Man pasirodė, kad daugelio žaidėjų veidai buvo apatiški, be ugnelės. Turbūt tik vienas Sabonis buvo užsivedęs”, – rungtynes Novo Meste komentavo olimpinis čempionas, buvęs “Žalgirio” krepšininkas Modestas Paulauskas.
Jis pripažino, kad stebint prastą “Žalgirio” žaidimą kovojant su silpniausia grupės komanda po dviejų kėlinių norėjosi išjungti televizorių.
“Sezono pradžioje sakiau, kad komandai reikia laiko, ji turi įsibėgėti. Nežinau kodėl, tačiau “Žalgiris” juo toliau, juo blogiau žaidžia. Galbūt žaidėjus graužia kokios nors vidinės problemos, o gal neigiamai paveikė kilęs ažiotažas spaudoje. Vis dėlto manau, kad šiuo metu reikia ne kritikuoti žalgiriečius, bet dvasiškai juos palaikyti, paskatinti – juk prasidėjo atsakingas metas, o “Žalgirio” pergalių laukia visa Lietuva”, – kalbėjo M.Paulauskas.

Išnaudojo individualų meistriškumą

“Abi komandos akcentavo gynybą ir tarsi pamiršo, kad žaidimas susideda iš dviejų dalių – reikia ir užpulti varžovų krepšį. Norėjosi atviresnio, greitesnio žaidimo, nes akademinis krepšinis buvo palankus jaunesniai ir patyrusių žaidėjų mažiau turinčiai KRKA komandai. Kai paskutinėmis minutėmis “Žalgiris” surengė keletą greitų atakų, tai iškart atsiliepė rezultatui”, – sakė buvęs garsus “Žalgirio” krepšininkas, pasaulio ir Europos čempionas, olimpinių žaidynių prizininkas Sergejus Jovaiša.
Jo teigimu, visą laiką buvo juntamas individualus žalgiriečių pranašumas, kuriuo ir pasinaudota svarbiausiomis akimirkomis.
“Įkaitęs ir rūstus Sabo veidas parodė, kokie jausmai virė jo galvoje. Jis ir vėl sužaidė puikiai, ypač ginantis, šlavė visus varžovus, atsidūrusius po krepšiu. Žaidimo skonį susigrąžino Šalenga, bet prastai rungtyniavo Ainaras Bagatskis. Giedrius Gustas, neturintis nuolatimės vietos komandoje, blaškėsi, tuo parodydamas, kad jis į žaidimą geriau įsitraukia nuo atsarginių suolo. Bet viskas gerai, kas gerai baigiasi”, – kalbėjo S.Jovaiša.
Praėjusią savaitę S.Jovaiša buvo tarsi blogas pranašas, pasakęs, kad jis labiau bijo dvikovos su KRKA nei su CSKA.
“Ir dabar, nepaisant neblizgančio žalgiriečių žaidimo, galvoju, kad su Maskvos klubu jie rungtyniaus visai kitaip, nes vien CSKA pavadinimas yra papildomas dirgiklis komandai, padedantis ją “užvesti”. Todėl lauksiu “Žalgirio” pergalės prieš istorinius varžovus”, – neabejojo savo buvusios komandos sėkme S.Jovaiša.

Komentarai