Nesėkmė neužvėrė žalgiriečiams Eurolygos durų, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Kauno komandos lyderis ir savininkas A.Sabonis tapo naudingiausiuoju reguliariojo sezono žaidėju

Teisybė triumfavo – į Eurolygos vyrų krepšinio turnyro antrąjį etapą daugiausia komandų pateko iš B grupės, pelnytai vadintos “mirtininkų”.
Paskutinė vieta, suteikusi teisę rungtyniauti tarp 16 stipriausiųjų Europos klubų, atiteko Kauno “Žalgiriui”, nors ir pralaimėjusiam paskutines rungtynes Maskvos CSKA (Rusija) komandai 75:78, tačiau savo gretose turinčiam naudingiausią Eurolygos reguliariojo sezono žaidėją – Arvydą Sabonį.

Maskviečių pergalei užteko 1,6 sekundės

Sporto halėje vėlų ketvirtadienio vakarą džiaugsmo proveržius keitė gilūs nusivylimo atodūsiai. Kai “Žalgirio” pergalė arba bent pratęsimas atrodė čia pat, visas mūsiškių viltis sudaužė CSKA vidurio puolėjas amerikietis Viktoras Aleksanderis, kurio mestas kamuolys paskutinę sekundę perskrodė tinklelį.
Esant rezultatui 75:75, “Žalgiris” paskutinei atakai turėjo 12 sekundžių.
Visas rungtynes patikimai rungtyniavęs “Žalgirio” įžaidėjas Edas Kota paskutinę ataką pradėjo neužtikrintai, neryžtingai, o likus žaisti 1,6 sekundės iš nepatogios padėties metė Giedrius Gustas, tačiau arbitras iš Serbijos ir Juodkalnijos užfiksavo neįtikėtiną dalyką – parodė, kad pažeista 3 sekundžių taisyklė.
CSKA strategas serbas Dušanas Ivkovičius iškart paprašė minutės pertraukėlės. Po jos iš užribio išmestas kamuolys pateko į prie tritaškio linijos jo laukusio V.Aleksanderio rankas. Metimas buvo taiklus.
Trumpam nuščiuvę žiūrovai greitai atsitokėjo ir atsistoję padėkojo savo mylimai komandai už pastangas, kovingumą, nors tuomet dar nežinojo, kad “Žalgirio” žygis Europoje nesibaigė.

Priekaištai arbitrams

“Per visą mano karjerą nėra buvę atvejo, kad tokiu metu, likus kelioms sekundėms, be rimtos priežasties būtų užfiksuotas 3 sekundžių pažeidimas. Paprastai tokiu metu arbitrai net baudų nešvilpia. Labai apmaudu”, – po rungtynių sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika, labai retai komentuojantis teisėjų veiksmus.
Akivaizdu, kad rungtynių arbitrai iš Serbijos ir Juodkalnijos bei Kroatijos buvo tarsi šeštasis CSKA žaidėjas. Trečiasis jų kolega iš Ispanijos nesiėmė iniciatyvos, tiesiog sąžiningai fiksavo tai, ką matė.
Štai ką apie Kroatijos teisėją 52 metų Danko Radičių po “Žalgirio” ir CSKA dvikovos Rusijos dienraščiui “Sovetskij sport” sakė buvęs CSKA krepšininkas Sergejus Bazarevičius: “Vienas iš teisėjų – geras Ivkovičiaus draugas. Pirmajame Eurolygos turnyre Ivkovičius treniravo graikų AEK, kuris žaidė pusfinalyje su ispanų “Tau Ceramica” Atėnuose.
Graikai buvo atsilikę 1 ar 2 taškais ir, turbūt praėjus 5 sekundėms po finalinės sirenos, įmetė į krepšį ir laimėjo. Ir būtent tas teisėjas, krotas, metimą įskaitė. Buvo skandalas. Rungtynes vėliau peržaidė, bet AEK vis tiek pateko į finalą”.

Žaidėjams pristigo jėgų

Mačo su CSKA baigtimi ilgai negalėjo patikėti ir E.Kota, kuris atidavė visas jėgas, bet pristigo šaltakraujiškumo rengdamas paskutinę ataką. Persirengimo kambaryje jis nuolat kartojo žodžius “negaliu patikėti, neįtikėtina”.
“Buvo rungtynių, kurias Edas “ištraukė” paskutinėmis sekundėmis. Šįkart pabaigoje jis sužaidė neprotingai, – sakė A.Sireika. – Pralaimėjimas CSKA – vienas apmaudžiausių. Pagrindinė nesėkmės priežastis – mačo pabaigoje žaidėjai pritrūko jėgų”.
Paklaustas, kodėl taip ilgai (22 min.) rungtyniavo gero žaidimo nedemonstruojantis Dainius Šalenga, A.Sireika atsakė: “Jeigu Mindaugas Timinskas nebūtų prisirinkęs baudų, jis nebūtų taip ilgai žaidęs. Bet koks jis yra, toks yra. Jeigu turėtume geresnių krepšininkų, o žaistų Dainius, tada galėtumėte mane kalti prie kryžiaus”.
Dėl nesėkmės labai išgyveno ir A.Sabonis. Dar rungtynių metu po vienos netaiklios atakos įpykęs jis nuplėšė nuo riešo juostą ir stipriai sviedė ją iš aikštės. Pagavęs vienas aistruolis minutės pertraukėlės metu grąžino ją Sabui.
“Gaila, kad pralaimėjome. Neįmetėme baudų, padarėme klaidų, nepataikėme iš po krepšio. Tie prarasti taškeliai ir nulėmė rungtynių rezultatą. O arbitrų darbas tikriausiai nepatiko visiems žiūrovams, išskyrus CSKA gerbėjus”, – kalbėjo A.Sabonis.

CSKA ataka buvo suplanuota

Visų rungtynių metu su teisėjais nuolat diskutavęs CSKA treneris D.Ivkovičius po rungtynių demonstravo įprastą jam pasitikėjimą savimi, pareiškęs, kad būtent taip jis ir suplanavo lemiamą ataką: “Niekas nesitikėjo, kad į krepšį mes Aleksanderis, bet mes būtent taip sutarėme per minutės pertraukėlę”.
Pasak jo, tai buvo labai sunkios, abiem komandoms itin svarbios rungtynės: “Mano komanda startavo nesusitelkusi, pernelyg skubėjo, prastai rezgė pozicines atakas, todėl “Žalgiris” atitrūko. Bet gana greitai mes perėmėme žaidimo kontrolę. O laimėjome lygiai taip pat, kaip praėjusią savaitę pralaimėjome Maskvoje, kai “Maccabi” per 1,6 sekundės išplėšė iš mūsų pergalę”.

Komanda verta pagyrimo

Buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas Gediminas Budnikas, nors ir išgyveno dėl nesėkmės, tačiau džiaugėsi, kad po prastai sužaistų rungtynių su KRKA ir “Maccabi” žalgiriečiai tarsi atsitiesė ir pagirtinai kovojo su CSKA.
“Jeigu ne kelios duobės rungtynių metu, ypač kai ilsėdavosi Sabonis ir komanda prarasdavo aštrumą, galbūt būtų “Žalgiris” laimėjęs. Be to, per keturis dešimtmečius, kuriuos esu sporte, nesu matęs ar girdėjęs, kad likus žaisti pusantros sekundės kas nors sušvilptų 3 sekundes. Tai tiesiog neetiška. Bet nepamirškime, kad A grupėje taip pat žūtbūtines rungtynes žaidė ir Belgrado “Partizan”, kuriam Kauno ekipos pergalė buvo neparanki”, – sakė G.Budnikas.
Pasak jo, nereikia labai kritikuoti D.Šalengos: “Esu tikras, kad jis atsigaus ir antrajame etape bus naudingas komandai. Tik jam nereikia imtis ne savo darbo, varinėti kamuolį. Dainius turi “traukti” komandą į priekį, būti atakų smaigalyje ir atidžiai gintis, ką jis moka. Juk kovojant su CSKA ne itin sekėsi ir Saboniui, bet kiek jis išliejo jėgų, emocijų ir noro siekdamas pergalės. Matyt, Dievas yra, kad jo pastangas, tegul ir ne iš karto, bet atlygino”.

Geros žinios iš A grupės

Tai, kad “Žalgiris” pateko į antrąjį Eurolygos varžybų etapą, paaiškėjo tik pasibaigus A grupės komandų rungtynėms, kurios ketvirtadienį prasidėjo viena valanda vėliau nei mačas Kaune.
Po to, kai Liublianos “Union Olimpija” (Slovėnija) namie po pratęsimo 85:81 įveikė Zagrebo “Cibona VIP” (Kroatija) klubą, Po Ortezo “Elan Bearnais” (Prancūzija) svečiuose 80:73 nugalėjo Romos “Lottomatica” (Italija) penketuką ir Belgrado “Partizan Mobtel” (Serbija ir Juodkalnija) krepšininkai 78:71 palaužė Atėnų AEK (Graikija) ekipos pasipriešinimą, keturios šios grupės komandos – “Union Olimpija”, “Elan Bearnais”, AEK ir “Partizan” – iškovojo po šešias pergales.
Pagal tarpusavio mačų rodiklius šeštoje vietoje atsidūrė AEK klubas, kurio įmestų ir praleistų taškų santykis (-33) blogesnis nei “Žalgirio” (0). Dar anksčiau, trečiadienį, iš kovos dėl paskutinio kelialapio į TOP-16 pasitraukė šeštoji C grupės komanda – Vroclavo “Idea-Sląsk” (taškų santykis -53).

“Maccabi” treneris pasitikėjo Šaru

Pergale reguliarųjį sezoną B grupėje baigė Tel Avivo “Maccabi” su Šarūnu Jasikevičiumi. Izraelio čempionai savo aikštėje 88:86 įveikė Sienos “Montepaschi” ekipą, kuriai atstovauja Mindaugas Žukauskas.
Šaras nugalėtojams pelnė 27 taškus ir buvo rezultatyviausias savo komandoje. Jis per 37 minutes pataikė 7 dvitaškius iš 9, 2 tritaškius iš 6, realizavo visus 7 baudų metimus, atkovojo du kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus. Š.Jasikevičius, surinkęs 32 reitingo balus, tapo naudingiausiu 14-ojo turo žaidėju.
M.Žukausko sąskaitoje – 9 taškai per 24 minutes. Jis prametė dvitaškį, pataikė tris tritaškius iš 4, atkovojo 1 kamuolį ir atliko tris rezultatyvius perdavimus.
Kitose B grupės rungtynėse Bolonijos “Skipper” krepšininkai namie 82:60 nugalėjo Malagos “Unicaja”, o Atėnų “Panathinaikos” savo aikštėje 101:67 sutriuškino paskutinę vietą grupėje užėmusį Mindaugo Budzinausko Novo Mesto KRKA.
Lietuvis šiame mače per 19,5 minutės pelnė 4 taškus ir atkovojo du kamuolius. M.Budzinauskas prametė du tritaškius bei realizavo visus 4 baudų metimus.

Burtus trauks pirmadienį

Antrojo etapo burtai bus ištraukti pirmadienį Ispanijoje, Barselonos “Palau Sant Jordi” arenoje. Komandos bus suskirstytos į keturis naujus pogrupius.
Atsižvelgiant į reguliariojo sezono rezultatus, į 1-ąjį krepšelį pateko “Barcelona”, CSKA, “Efes Pilsen” ir “Maccabi”, į 2-ąjį – “Cibona VIP”, “Benetton”, “Skipper” ir “Pamesa”, į 3-iąjį – “Ulker”, “Union Olimpija”, “Montepaschi” ir “Tau Ceramica”, į 4-ąjį – “Elan Bearnais”, “Panathinaikos”, “Olympiakos” ir “Žalgiris”.
Traukiant burtus bus laikomasi dviejų apribojimų: į vieną TOP-16 grupę negalės patekti daugiau nei dvi ekipos, pirmajame etape žaidusios toje pačioje grupėje; taip pat į vieną grupę negalės patekti daugiau nei dvi komandos, atstovaujančios tai pačiai šaliai.
Neatmetama galimybė, jog gali susiklostyti tokia situacija, kad kuris nors apribojimas taps neįgyvendinamas. Tokiu atveju didesnį svorį turės pirmoji sąlyga.
Pajėgiausiųjų šešioliktuko varžybos prasidės kovo 3 dieną.

Komentarai