“Žalgirio” kelyje – vėl “Maccabi”, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ,
Romas PODERYS

Eurolygos varžybų antrajame etape Lietuvos krepšinio čempionai susitiks su Izraelio, Ispanijos ir Turkijos komandomis

Lietuvos čempionai, Kauno “Žalgirio” krepšininkai, Eurolygos varžybų antrajame etape rungtyniaus G grupėje kartu su Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis), Valensijos “Pamesa” (Ispanija) ir Stambulo “Ulker” (Turkija) komandomis.
Taip lėmė vakar Barselonoje ištraukti burtai, kurie suskirstė 16 ekipų į keturias grupes.
Šių grupių nugalėtojai pateks į finalinį “Didžiojo ketverto” turnyrą, kuris balandžio 29 – gegužės 1 dienomis vyks Tel Avive.

Tikėjosi silpnesnių varžovų

Kitose grupėse kovos: D – Maskvos CSKA (Rusija), Zagrebo “Cibona” (Kroatija), Vitorijos “Tau Ceramica” (Ispanija) ir Pirėjo “Olympiakos” (Graikija), E – Stambulo “Efes Pilsen” (Turkija), Bolonijos “Skipper” (Italija), Liublianos “Union Olimpija” (Slovėnija) ir Po-Ortezo “Elan Bearnais” (Prancūzija), F – “Barcelona” (Ispanija), Trevizo “Benetton” (Italija), Sienos “Montepaschi” (Italija) ir Atėnų “Panathinaikos” (Graikija).
“Net nežinau, kaip vertinti mums tekusius varžovus. Ir gaila, ir apmaudu, kad taip viskas susidėliojo.
Nesitikėjome, kad antrajame etape bus labai lengva, bet pažiūrėjus į E grupės komandas galima teigti, kad bent lengvesnius priešininkus buvo galima gauti. Manau, net “Barcelona” būtų palankesnė varžovė už “Maccabi”, – kalbėjo A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro generalinis direktorius Ginas Rutkauskas.
Jo teigimu, jau nuo sezono pradžios buvo aišku, kad Eurolygos finalo ketverto varžybų šeimininko “Maccabi” barjero niekas neperlips.
“Namie taškeliu galbūt juos ir galima užkabinti, bet Tel Avive – jokių šansų. Neįmanoma įsivaizduoti, kad Tel Avive vyksiančiose finalinėse Eurolygos varžybose nebūtų šeimininkų”, – teigė “Kauno dienos” pašnekovas.
Anot G.Rutkausko, ne dovanėlės ir kitos į G grupę patekusios ekipos – “Pamesa” bei “Ulker”. Ispanų klubas dar stiprinasi, turkų komanda ir taip pajėgi, ypač sugrįžus Ibrahimui Kutluajui.
“Nei “Pamesa”, nei “Ulker” nesėdės ausų suglaudę ir šiaip sau taškų nedalys”, – sakė “Žalgirio” vadovas.

Burtai buvo nepalankūs

Pasak “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos, “Maccabi” – blogiausias varžovas, kuris galėjo tekti komandai: “Ši komanda iš būsimų varžovų labiausiai nepatiko. Ne taip svarbu, kokie kiti priešininkai mums teko – su visais reikės kovoti, norint laimėti, bet aišku, kad svarbiausi varžovai yra iš pirmojo krepšelio”.
Vis dėlto, A.Sireikos teigimu, trauktis nėra kur, todėl komanda stengsis įveikti visas G grupės ekipas. Juolab kad praėjusį Eurolygos sezoną “Žalgiriui” Kaune pavyko kartą nugalėti “Maccabi”.
“Žydų komanda visais įmanomais būdais siekia patekti į finalo ketverto varžybas. Tad galima teigti, jog burtai mūsų dar kartą nepasigailėjo, – teigė ir A.Sireikos asistentas Gintaras Krapikas. – Su “Pamesa” ir “Ulker” ekipomis galima sėkmingai kovoti ir įveikti jas, nors antrame varžybų etape silpnų komandų nebebūna”.
Vakar “Žalgirio” komanda išvyko į Palangą, kur vyks relaksacinio pobūdžio treniruočių stovykla. Sunkių kovų išvarginti žaidėjai paplaukios baseine, pabėgios krosą, pakvėpuos grynu oru. Krepšinio salėje žalgiriečiams bus surengtos tik kelios treniruotės.
“Žalgiris” pajūryje apsigyveno Arvydui Saboniui priklausančiame viešbutyje “Pušų paunksmėje”.

Favoritas – žydų klubas

“Pamesa” vyriausiasis treneris Franciskas Olmos Ernandesas teigė, kad jo ekipa pateko į stiprią grupę, bet to ir reikėjo tikėtis: “Maccabi” turi nepriekaištingą komandą ir yra grupės favoritas, bet aš nenoriu nuvertinti ir kitų grupės ekipų. “Ulker” turi tokius žaidėjus kaip Naumoskį, Kutluajų, Rentzią ir Bleirą, “Žalgiris” – vieną geriausių priekinių linijų visoje Eurolygoje su Saboniu ir Berdu. Mano komanda yra geros sportinės formos”.
“Ulker” strategas Erginas Atamanas apgailestavo, kad pateko į vieną grupę su “Maccabi”: “Tai yra labai sunki grupė, be to, teks žaisti prieš komandą, kuri rengia finalinį turnyrą. O kaip liudija ankstesni sezonai, dažniausiai finalo varžybų šeimininkai ir tampa nugalėtojais. Tačiau ir kitos G grupės komandos yra labai stiprios. Manau, kad visi keturi klubai gali įveikti vienas kitą. Nors “Maccabi” yra favoritas, bet kuri iš kitų trijų ekipų gali pateikti staigmeną”.
Netiesiogiai Eurolygos favoritu “Maccabi” komandą įvardijo ir Eurolygos direktorius Chordis Bertomėjus, kuris po burtų traukimo ceremonijos pasakė: “Visoms 16 komandų dabar kiekvienas mačas yra lemiamas, siekiant aukščiausiojo tikslo – patekti į finalines varžybas Tel Avive. Naudodamasis proga noriu pasakyti, kad mūsų bendradarbiavimas su “Maccabi” yra puikus ir mes dėsime visas pastangas, kad Europai parodytume aukščiausiojo lygio varžybas, kokias tik galima surengti”.

Pirmoji dvikova vyks Stambule

Antrojo etapo varžybos vyks kovo 3-4, 10-11, 17-18, 24-25, 31 ir balandžio 1 bei balandžio 7-8 dienomis.
Pirmąsias rungtynes žalgiriečiai žais kovo 4 d. Stambule su “Ulker”, po to namuose susitiks su “Maccabi”, Ispanijoje – su “Pamesa”, Kaune – su “Ulker” ir “Pamesa” bei Tel Avive – su “Maccabi”.
Komentuodamas tvarkaraštį, “Žalgirio” strategas A.Sireika pastebėjo, jog nepalanku yra tai, kad galbūt lemiamos kauniečiams paskutinės rungtynės vyks būtent Tel Avive.

Gretas papildė aukštaūgis

Žvilgtelėkime į “Žalgirio” varžovų stovyklas.
Tel Avivo “Maccabi”. Nedaug ką naujo yra pridurti, išskyrus tai, kad šiomis dienomis vienvaldis Izraelio čempionato lyderis ir vienas Eurolygos favoritų sustiprino savo gretas NBA žaidusiu 218 cm ūgio vidurio puolėju Bruno Sundovu.
Kroatijos pilietybę turintis aukštaūgis penkerius pastaruosius metus bandė laimę įvairiose NBA ekipose. 1999-ųjų kovą jis atvyko į “Dallas Mavericks”, po to norėjo įsitvirtinti “Indiana Pacers” bei “Boston Celtics” klubuose.
Šį sezoną B.Sundovas atstovavo “Cleveland Cavaliers” komandai, tačiau sužaidė vos 4 mačus, vidutiniškai aikštėje praleidęs po 7 minutes, pelnęs 2,3 taško bei atkovojęs 2,5 kamuolio ir sausio mėnesį buvo atleistas. Kroatas sužaidė vieną mačą “New York Knicks” ekipoje (4 min., 2 tšk.), nes šis klubas su juo buvo pasirašęs 10 dienų kontraktą.
B.Sundovas rungtyniaus tik Eurolygos turnyre, jis negalės žaisti Izraelio čempionate, kadangi šiose varžybose “Maccabi” jau negali registruoti legionierių.

NBA veteranas padės “Pamesai”

Valensijos “Pamesa”. Komandai atstovauja Ispanijos, Argentinos, Italijos, JAV, Serbijos ir Juodkalnijos, Prancūzijos bei Graikijos krepšininkai.
Eurolygos turnyro pirmojo etapo C grupėje “Pamesa” užėmė 3-iąją vietą (9 pergalės ir 5 pralaimėjimai). Tarp ekipos lyderių – Demas Dikudis (206 cm), Fabricijas Obertas (207 cm), Dejanas Tomaševičius (208 cm), Antuanas Rigodo (200 cm), Chosė Antonijas Paraisas (203 cm).
Šią savaitę į Zagrebo “Cibona” išvykusį kroatą Marką Popovičių pakeitė lig šiol Europoje nerungtyniavęs 35-erių metų amerikietis įžaidėjas Robertas Pakas (186 cm). Per savo sportinę karjerą R.Pakas yra atstovavęs net aštuoniems NBA klubams – Portlendo, Denverio, Vašingtono, Dalaso, Bostono, Minesotos, Naujojo Orleano ir Niudžersio.
Ispanijos ACB lygos čempionate “Pamesa” užima 3-iąją vietą (17 pergalių ir 8 pralaimėjimai), atsilikdama tik nuo Vitorijos “Tau Ceramica” (21-4) bei “Barcelona” (18-7) klubų.

“Ulker” treneris – senas pažįstamas

Stambulo “Ulker”. Ekipoje rungtyniauja Turkijos, JAV, Makedonijos bei Graikijos krepšinio atstovai.
Eurolygos turnyro pirmojo etapo A grupėje “Ulker” užėmė 3-iąją vietą (8 pergalės ir 6 pralaimėjimai). Komandos branduolys – Melvinas Bukeris (185 cm), Petaras Naumoskis (194 cm), Eftimijas Rentzias (212 cm), Ibrahimas Kutluajus (197 cm), Jozefas Bleras (208 cm), Keremas Gionlumas (208 cm).
Treneris Erginas Atamanas neblogai pažįsta “Žalgirį”, nes praėjusį sezoną jo vadovaujama Sienos “Montepaschi” du kartus nuskriaudė kauniečius. Beje, J.Bleras tapo Eurolygos 2002-2003 m. reguliariųjų varžybų naudingiausiuoju žaidėju.
Turkijos čempionate “Ulker” šiuo metu užima 2-ąją vietą (14 pergalių ir 4 pralaimėjimai). Pirmauja Stambulo “Efes Pilsen” (16-2).

Komentarai