Klampi “Žalgirio” gynyba sugniuždė “Maccabi”, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Pasiaukojamas kauniečių žaidimas atvėrė kelius į pergalę prieš Eurolygos favoritus

Didžiulio noro vedami Kauno “Žalgirio” krepšininkai trečiuoju bandymu parklupdė vieną Eurolygos favoričių Tel Avivo “Maccabi” komandą. Aistringai palaikomi savų žiūrovų žalgiriečiai ketvirtadienį 78:70 (18:19, 22:15, 16:11, 20:25) įveikė Izraelio klubą ir atsirevanšavo už du pralaimėjimus, patirtus pirmajame Eurolygos etape.
Kitas rungtynes “Žalgiris” žais kovo 18 dieną išvykoje su Valensijos “Pamesa” (Ispanija).

Žaidžia daug geriau

Po pirmojo Eurolygos etapo “Žalgirį” tarsi kažkas pakeitė – komanda tapo vieninga lyg kumštis ir krepšininkai pagaliau pradėjo žaisti taip, kaip iš jų buvo laukta daugiau kaip pusę sezono. Dėl to buvo iškovota pergalė Turkijoje prieš “Ulker”, o užvakar – ir prieš “Maccabi”.
“Žalgirio” vidurio puolėjas Arvydas Sabonis, vis dar rungtyniavęs su neišgydyta trauma, persirengimo kambaryje pripažino, kad jaučiasi labai pavargęs. Tačiau iškovota svarbi pergalė užgožė nuovargį ir visus skausmus.
“Pertrauka Eurolygoje komandai buvo naudinga – atsipūtėme, lengvai pasitreniravome. Dabar žaidimas pagerėjo. Ir puolant, ir ginantis pradėjome kovoti visi kartu. Bet žaisti, ypač gintis prieš “Maccabi”, buvo labai sunku”.
Panašiai kalbėjo ir Dainius Šalenga, kuriam sezono viduryje teko nemažai kritikos dėl suprastėjusio žaidimo.
“Pertrauka tikrai padėjo, dabar jaučiuosi atsigavęs. Ir visi žaidėjai atrodo šviežesni. Jeigu ir toliau taip rungtyniausime – dėl komandos, o ne dėl statistikos rodiklių – pergalių dar bus”, – žadėjo D.Šalenga.

Gavo turkų snaiperio pavardę

“Džiaugiuosi, kad iškovojome tokią svarbią pergalę, bet truputį esu nusivylęs, kad liko per mažas skirtumas. Pagal tai, kaip žaidėme, mūsų persvara turėjo būti didesnė, – sakė “Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika. – Pagirtinai kovojome, gerai gynėmės. Rezultatyviausia Eurolygos komanda įmetė tik 70 taškų, o paskutinį tritaškį – paskutinę sekundę. Bet puolėme silpniau, todėl jokiu būdu negalėčiau pasakyti, kad tai buvo geriausios rungtynės šį sezoną”.
“Žalgirio” strategas už pastangas gyrė visus auklėtinius, kurie turėjo progą pasireikšti aikštėje.
“Komanda turi ir savo Ibrahimą Kutluajų (“Ulker” lyderis – red.) – Giedrių Gustą”, – šmaikštavo A.Sireika. Žalgiriečiai komandos draugą taip pakrikštijo dėl panašios kaip turkų gynėjo šukuosenos ir snaiperio savybių.
Ar užteks “Žalgiriui” 8 taškų skirtumo atsakomosiose varžybose Tel Avive, kur galbūt bus sprendžiamas pirmosios vietos likimas, A.Sireika nesvarstė: “Jūs kalbate apie šeštąsias rungtynes, o iki tol dar reikės sužaisti trejas, kurias privalėsime laimėti. Tai nebus lengva”.
A.Sabonis taip pat nenorėjo spėlioti, ar 8 taškų skirtumo pakaks: “Anksti apie tai kalbėti, nes dar daug rungtynių laukia, kuriose reikės kautis iš visų jėgų. Bet jeigu taip žaisime ir toliau, nebus traumų, tai galėsime pakovoti”.

Varžovų treneris nenusiminė

“Maccabi” treneris Pinis Geršonas neatrodė labai nusiminęs dėl nesėkmės: “Jeigu gali būti geras pralaimėjimas, tai šis priklauso būtent tokiai kategorijai. Juk mums dar teks kovoti ateityje. “Žalgiris” atkovojo daugiau kamuolių, ypač atakuodamas, mes 16 kartų praradome kamuolį, o dauguma šių klaidų virto taškais į mūsų krepšį. Varžovai labai gerai gynėsi ir sumažino mūsų pelnomų taškų Eurolygoje vidurkį 20 taškų – nuo 90 iki 70. Tai ir lėmė jų pergalę.
Manau, žaidimas ginantis mums pavyko ta prasme, kad sugebėjome leisti “Žalgiriui” pataikyti tik 45 proc. metimų, taip pat varžovai neblizgėjo mesdami baudas. Tai – vieninteliai dalykai, kuriais galime džiaugtis šioje dvikovoje”.
Komentuodamas lietuvio Šarūno Jasikevičiaus, kuris ne kartą tempė į priekį buksuojantį “Maccabi”, žaidimą, P.Geršonas sakė: “Nesu gerai išanalizavęs statistikos duomenų, bet faktas, kad jis prarado 7 kamuolius, kalba pats už save. Kamuolio praradimai rungtynių pradžioje išmušė mus iš ritmo, nors Šarūnas buvo rezultatyviausias mūsų komandoje. Bet vienas žaidėjas negali “ištraukti” rungtynių. Jis labai gerai žaidė ankstesniuose mačuose, todėl šįkart jautė didelį psichologinį spaudimą”.
Pats Š.Jasikevičius teigė, kad “Žalgiris” jo komandą šįkart pranoko viskuo, o pirmiausia – agresyvumu.

A.Sabonis sulaukė pagalbos

“Žalgirio” ir “Maccabi” rungtynes komentuoja buvęs ilgametis “Žalgirio” gynėjas ir kapitonas Mindaugas Arlauskas: “Kauniečių pergalę pirmiausia lėmė gera ir patikima gynyba. Ginantis kaip visuomet pirmuoju smuiku griežė Arvydas Sabonis, jam gerai padėjo kiti aukštaūgiai.
Truputį labiau į akis krito, kad atakuojantys žaidėjai niekaip nepataikė iš toli. Išskyrus Giedrių Gustą, iš trijų taškų zonos negalėjo pataikyti Dainius Šalenga, Ainaras Bagatskis, Mindaugas Timinskas, kurie visi bendrai nepataikė nė vieno iš 8 mestų tritaškių. Tad čia yra rezervų, kuriuos ateityje reikėtų išnaudoti. Reikia susikurti geresnių padėčių metimui, statyti daugiau užtvarų.
Vis dėlto “Žalgirio” ir “Maccabi” rungtynės buvo labai aukšto lygio. Labiausiai gaila, kad žalgiriečiams nepavyko išsaugoti didesnės persvaros. Jie buvo verti pergalės didesniu skirtumu”.

Jautėsi tvirta trenerio ranka

Gediminas Budnikas, buvęs “Žalgirio” vidurio puolėjas: “Įdomios rungtynės, išskirtinis buvo ir sirgalių įkarštis. Žalgiriečiai geru ir pasiaukojamu žaidimu nusipelnė tokio audringo sirgalių palaikymo.
Gera “Žalgirio” gynyba verta aukščiausio įvertinimo. Šįkart jautėsi ir tvirta trenerio ranka, kuris į aikštę žaidėjus leido su aiškiomis užduotimis. Pasiteisino Artūro Javtoko išleidimas starto penkete, kuris puikiai susidorojo su Maseo Bastonu. Giedrių Gustą, manau, galima vadinti sezono atradimu.
Mače su “Maccabi” tarp žalgiriečių nebuvo vieno ryškaus lyderio. Tačiau gynyboje visi žaidė puikiai, tik puolime truputį silpniau. Manau, paskutinio kėlinio pabaigoje nereikėjo Edui Kotai prisiminti žvaigždžių dienos ir vaikytis efektingumo – tokiose rungtynėse, kur svarbus kiekvienas taškas, reikia branginti kamuolį.
Labai svarbu, kad pasijautė potencinės “Žalgirio” galimybės – tai komanda, kuriai jau yra įveikiamos visos kliūtys, ypač, jeigu ji ir toliau žais taip vieningai ir pasiaukojamai.
Kalbėdamas apie “Maccabi” galiu pasakyti, kad iš NBA į Izraelio komandą atėjęs Bruno Sundovas nepaliko jokio įspūdžio, jis neprilygo nei Saboniui, nei Berdui. O Šarūnas Jasikevičius pirmuosius du kėlinius atrodė kaip tikras NBA žaidėjas”.

Komentarai