A.Sabonis pagyrė “Žalgirio” atsarginius, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Trečiąją pergalę Eurolygoje iškovoję kauniečiai išsaugojo viltis patekti į finalo ketverto varžybas

Įvyko tai, ko visi laukė ir tikėjosi – Eurolygos G grupės ketvirtosiose rungtynėse Kauno “Žalgiris” namuose gana lengvai 95:72 (23:15, 24:22, 25:18, 23:17) įrodė pranašumą prieš Stambulo “Ulker” (Turkija). Kol neaiškus likimas kitų užvakar turėjusių vykti, bet atidėtų rungtynių tarp Tel Avivo “Maccabi” ir Valensijos “Pamesa” komandų, “Žalgiris”, iškovojęs trečiąją pergalę, tapo grupės lyderiu. Balandžio 1 dieną kauniečiai Sporto halėje kausis su “Pamesa” ekipa.

Gyrė jaunesnius žaidėjus

“Žalgiris”, kovodamas su “Ulker”, savo pranašumu neleido suabejoti nė akimirkos. Nuo pat pirmųjų minučių komanda įgijo iniciatyvą, žaidė greitai, pelnė nemažai lengvų taškų ir žiūrovams demonstravo įspūdingas krepšinio akimirkas. Atitrūkę žalgiriečiai retkarčiais leisdavo sau atsipalaiduoti, dėl ko varžovai priartėdavo, tačiau realios grėsmės šeimininkams rungtynių metu nebuvo iškilę.
Kauniečių starto penketas nebuvo įprastas – jame pasirodė Darjušas Lavrinovičius ir Simonas Serapinas.
“Ulker” gretose nebuvo sergančio Ibrahimo Kutluajaus ir Eftimijo Rentzio.
Iki pat rungtynių pabaigos žaidė vidurio puolėjas Arvydas Sabonis, nors baigiantis antrajam kėliniui jam teko šaldyti pėdą, kai skaudantį kojos pirštą užmynė varžovas.
“Treneris norėjo, kad žaisčiau iki pabaigos. Aš ir žaidžiau mielu noru. Kai laimi, malonu rungtyniauti”, – kalbėjo vidurio puolėjas.
Jis neblogai įvertino ir jaunesnius komandos draugus, iki šiol beveik nerungtyniavusius Eurolygoje: “Lavrinovičius gerai kovojo, Serapinas drąsiai įsijungė į žaidimą, Lepinaitis nesutriko. Aišku, žaidime pasitaikė klaidų, ypač ginantis, bet svarbiausia – laimėjome”.

Treneris komplimentų nežarstė

Komandos žaidimu iškart po rungtynių džiaugėsi ir antrasis “Žalgirio” treneris Gintaras Krapikas: “Žaidėme agresyviai, greitai, beveik be klaidų, laimėjome kovą dėl kamuolio. Gerai į žaidimą įsitraukė iki šiol svarbiose rungtynėse beveik nepasireiškę Lavrinovičius, Serapinas. Be abejo, jautėsi, kad varžovų gretose trūko Kutluajaus ir Rentzio. Mūsų žaidėjai, keletą kartų atitrūkę, truputį atsipalaiduodavo, galvodami, kad traiškys priešininkus ir toliau, todėl rungtynių baigtis išsisprendė tik antroje varžybų pusėje. Vis dėlto gražių momentų ir gero krepšinio dvikovoje netrūko”.
Labiausiai nepatenkintas 23 taškais laimėjusių auklėtinių žaidimu buvo vyriausiasis “Žalgirio” treneris Antanas Sireika. Kalbėdamas apie savo komandos gynybą rungtynių pradžioje jis sakė, kad jam plaukai stojosi matant tai, apie ką buvo kalbėta prieš rungtynes.
“Prieš mačą sakiau, kad labiausiai bijau, jog žaidėjai tikėsis lengvo pasivaikščiojimo. Tuos mano žodžius išgirdo pusė komandos. Akcentavau, kad varžovų ginklas yra tritaškiai. Ir kai rungtynių pradžioje praleidome keturis tritaškius iš eilės, o kėlinį baigėme neturėdami pražangų, galvojau, kad žaidėjai nenusiteikę kovai, kad jie manęs neišgirdo. Tolesni įvykiai parodė, kad jėgos buvo nelygios, bet žaidėme blogai. Taip vyrams ir pasakiau rūbinėje. Esu nepatenkintas žaidimu, nieko gražaus čia nebuvo. Galime džiaugtis tik tuo, kad laimėjome”, – sakė treneris.

Eksperimentų nebijojo

A.Sireika teigė, kad nebijojo starto penkete įleisti D.Lavrinovičių ir S.Serapiną: “Vyrai į starto penketą patenka atsižvelgiant į du dalykus – į varžovus ir į tai, kaip žaidėjas atrodo treniruotėse. Jis gali pusę metų sėdėti ant suolo, bet jeigu įgijo gerą sportinę formą, nė kiek nebijau jo išleisti į aikštę”.
Treneris tikėjosi, kad D.Lavrinovičius gali gerai sužaisti, tačiau tai, kad jis pelnė 17 taškų ir buvo rezultatyviausias, truputį nustebino.
Kodėl iki pabaigos rungtyniavo A.Sabonis, nors dvikovos baigtis buvo aiški, A.Sireika paaiškino taip: “Aš suprantu, kad jį reikia taupyti. Bet esu tokių pažiūrų žmogus – išleisti į aikštę kurį nors šiaip pažaisti nenoriu. Aš noriu, kad žmogus išeitų kautis. Pasodinti Arvydą matant tokį jo entuziazmą – man skaudėtų širdį. Kai aikštėje viskas atlikta, kai rezultatas aiškus, norisi pažaisti ir savo malonumui”.

Šeimininkų pranašumas – akivaizdus

Apie Kauno ir Stambulo komandų rungtynes “Žalgirio” interneto svetainėje mintimis pasidalijo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, buvęs “Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas: “Turkijos komanda, žaidusi be lyderių Kutluajaus ir Rentzio, meistriškumu neprilygo šeimininkams. Akivaizdžiai matėsi, kad “Žalgiris” – geresnė komanda. Mūsiškiams problemų nebuvo nuo rungtynių pradžios, todėl neaiškus buvo tik vienas klausimas – kokiu skirtumu kauniečiai laimės. Truputį nustebino trenerių sprendimas į starto penketą išleisti Lavrinovičių ir Serapiną. Tačiau kažkada reikia “pailginti suoliuką”. Kadangi varžovai atvyko be lyderių, atsirado gera proga išbandyti žaidėjus, daugiausia laiko praleidusius ant suolo. Abudu rungtyniavo labai gerai, tarsi būtų nuolat kovoję Eurolygos varžybose. Jie pateisino pasitikėjimą, todėl galima teigti, kad trenerių sprendimas pasiteisino.
Dainius Šalenga ir anksčiau panašiai žaidė, tačiau negalėdavo pataikyti. O “Ulker” krepšį atakavo taikliai. Tai džiugina. Visi žalgiriečiai šiame mače atrodė pavojingi, sugebėjo pelnyti taškus. Taip rungtyniaujantį “Žalgirį” norėtųsi matyti visada”.
Ramūnas Butautas, “Šiaulių” vyriausiasis treneris: “Sprendimas išleisti Lavrinovičių ir Serapiną buvo rizikingas. Bet įvykiai aikštėje parodė, kad jis visiškai pasiteisino. “Žalgiris” pagirtinai ir puolė, ir gynėsi. Pagaliau gerai rungtyniavo Šalenga. Jautėsi, kad svečiams trūko lyderių, tačiau Turkijos komanda ir be Kutluajaus ir Rentzio turi gerų krepšininkų, todėl tai visiškai nemenkina įspūdingos LKL čempionų pergalės”.

Komentarai