Traumos sutrikdė “Žalgirio” treniruočių ritmą, „Kauno diena“ 0

Dovilė KAMARAUSKIENĖ

Rengiantis lemiamai Eurolygos kovai, kauniečiams trūko visaverčių pratybų

Kauno “Žalgirio” krepšininkai šįryt užsakomuoju reisu iš Karmėlavos oro uosto išskrido į Izraelį. Rytoj Tel Avive vyks paskutinė Eurolygos G grupės dvikova tarp “Maccabi” ir “Žalgirio”. Šio mačo pergalės kaina – kelialapis į Eurolygos finalo ketverto varžybas.

Žaidėjai demonstravo taiklumą

Antradienį ryte “Kaustos” sporto salėje vykusioje “Žalgirio” treniruotėje darbavosi 10 žaidėjų, vienas jų – Vidas Ginevičius, kuris neturi Eurolygos licencijos. Rytinėse pratybose, kaip įprasta, nedalyvavo Arvydas Sabonis.
Pagal individualų planą treniruoklių salėje su fizinio parengimo treneriu Aleksandru Kosausku sportavo puolėjas Paulius Jankūnas, kuris Tel Avive dar nežais – traumuotas kelis vėl sutino, krepšininko sugrįžimas į aikštę atidėtas dar bent dviem savaitėms. Darjušas Lavrinovičius laukia kelio raiščių operacijos.
Vakar ryte žalgiriečiai daugiausia dėmesio skyrė metimams. Stebint iš šalies atrodė, kad niekas negali pramesti, ypač – Ainaras Bagatskis, kuris vieną po kitos į krepšį siuntė taiklias metimų serijas iš įvairių padėčių. Iš vidutinio nuotolio pagirtinai atakavo ir Artūras Javtokas, kuris, pasak “Žalgirio” vyriausiojo trenerio Antano Sireikos, pasižymi taiklumu.
Komandoje tvyrojo tyla ir susikaupimas, kurį tik retkarčiais praskaidrindavo viena kita šmaikštesnė replika. Daugiau girdėjosi tik treniruotei vadovavusio A.Sireikos asistento Gintaro Krapiko balsas.
“Stengiamės neakcentuoti, kokios svarbos rungtynės mūsų laukia, tačiau visi tai žino”, – sakė A.Sireika.

A.Sabonio jėgos tausojamos

A.Sireika neslėpė, kad, rengiantis lemiamai Eurolygos kovai, komandai trūko visaverčių treniruočių: “Gali kurio nors žaidėjo nebūti varžybose, bet reikia, kad treniruotėse būtų visi ir net daugiau krepšininkų, kad būtų galima juos keisti ir modeliuoti situacijas.
Kaip mes galime per rungtynes leisti kartu žaisti Ti (Tanokai Berdui – red.) ir Arvydui, jeigu jie taip nežaidžia treniruotėse? Pratybose mes negalime jų laikyti viename penkete, nes kitame nelieka nė vieno tokio žmogaus. Ką “centru” ir “ketvirtu” numeriu leisti žaisti? Taip ir sakiau prieš sezoną, kad komandos rezultatai priklausys nuo to, ar nepersekios traumos, ar treniruotėse vyks visavertis darbas. O rengiantis kovai su “Pamesa” praėjusią savaitę čiurną buvo pasisukęs ir Artūras Javtokas, tad sykį treniruotėje iš aukštaūgių buvo tik Berdas”.
Anksčiau, kai trūkdavo krepšininkų, žalgiriečiai į pagalbą pasitelkdavo dublerių ekipos žaidėjus, tačiau šiuo metu jie yra išvykę į turnyrą Ispanijoje, o geriausieji jų atstovavo Lietuvos jaunių rinktinei Europos čempionato atrankos turnyre.
“Treniruotės nevisavertės, tad darome, ką galime – tobuliname metimus”, – apie antradienį ryte vykusias pratybas sakė “Žalgirio” treneris.
Anot jo, kviesti A.Sabonį į rytines treniruotes netikslinga: “Jis gali ateiti į visas treniruotes, bet tai nebūtų naudinga komandai. Arvydą privalome taupyti rungtynėms. Jeigu jis treniruosis dukart per dieną, sveikatos varžyboms neužteks”.
Kai į komandos darbą po traumos vasario mėnesį visa jėga įsitraukė D.Lavrinovičius, anot trenerio, jau buvo galima žaisti penkiese prieš penkis ir aukštaūgiai jau galėdavo pasikeisti. Tuomet ir Arvydui lengviau būdavo, jis galėdavo dažniau atsipūsti. Tačiau toks darbas komandoje truko neilgai.

Eksperimentuoti neketina

Kalbėdamas apie būsimą mačą Tel Avive, A.Sireika nekėlė auklėtiniams ypatingų reikalavimų: “Labai svarbu, kad žaidėjai nebūtų įsitempę.
Turime stengtis viską atlikti laisvai, kaip mokame, tuomet galima tikėtis, kad truputį padės ir Dievas – įkris koks netikėtas metimas. Daugiau nieko ypatinga nereikia. O gintis iš visų jėgų privalome visose rungtynėse, nesvarbu, su kuo žaidžiame”.
Su “Maccabi” žalgiriečiai šį sezoną žaidė tris kartus ir, regis, jau neblogai žino Izraelio klubą. Rengdamiesi ketvirtajai kovai “Žalgirio” treneriai pergalės recepto ieškojo daugiau analizuodami tas “Maccabi” ekipos rungtynes, kuriose ji patyrė nesėkmes.
“Kaune mums gera diena buvo, Giedrius Gustas gerai įsijungė, pataikęs tris tritaškius.
“Maccabi” žaidėjai nemėgsta netikėtumų, jiems nepatinka, kai varžovai drąsiai, net įžūliai atakuoja. Taip buvo jiems žaidžiant su “Skipper”, kai Delfino taikliai metė net iš aštuonių metrų atstumo. Kai jiems reikia vytis, jie pradeda nervintis ir nežaidžia, kaip gali. Panašiai nutiko “Maccabi” dvikovoje su CSKA komanda, kuri nemažai atsilikdama sugebėjo pavyti ir laimėti”, – dalijosi mintims apie būsimų varžovų žaidimą A.Sireika.
Į klausimą, ar “Žalgiris” prieš “Maccabi” kovos jau patikrintais metodais, ar bandys pateikti kažkokių staigmenų, “Žalgirio” strategas atsakė: “Neketiname eksperimentuoti tokiose rungtynėse – žaisime kuo paprasčiau”.

Komentarai