Ketvirtfinalių išvakarėse įtampa ir atsipalaidavimas, „Lietuvos žinios“ 0

Aurimas KUCKAILIS

LKL reguliarusis sezonas baigėsi paskutiniojo turo kovomis praėjusį savaitgalį. Viena iš labiausiai visus dominusių dvikovų vyko šeštadienį tarp Lietuvos čempionato favoritų Kauno "Žalgirio" ir Vilniaus "Lietuvos ryto" ekipų. "Žalgirio" krepšininkai savo aikštelėje "Lietuvos ryto" komandai nepaliko jokių vilčių nugalėti.

Gavo į skudurus

Be lyderio Arvydo Sabonio žaidę kauniečiai namie 93:75 nesunkiai įveikė tradicinius priešininkus LKL finaluose. "Žalgiris" kiek didesnį pasipriešinimą juto tik per pirmą kėlinį, kuriam baigiantis svečiai buvo išsiveržę į priekį 22:12. Per antrą ketvirtį spurtavę kauniečiai iki pertraukos įgijo 10 taškų pranašumą (47:37) ir iniciatyvos nepaleido iki pat mačo pabaigos. Vilniaus komandoje nerungtyniavo diskvalifikuotas Robertas Javtokas.
"Lietuvos ryto" strategas Kęstutis Kemzūra po rungtynių sakė, jog nebuvo svarbiausia nugalėti, nes rungtynių baigtis galutinei turnyro rikiuotei įtakos neturėjo. "Norėjau, kad jaunimas pajustų tą lygį, kovotų ir parodytų savo charakterį, – kalbėjo jis. – Nesisekė išlaikyti įtampos, o paskui pavyti varžovų nesugebėjome. Gavome į skudurus, ir tiek. Kai nelabai tiki pergale, taip ir išeina".
Paprašytas įvertinti lyderio Ramūno Šiškausko žaidimą vyriausiasis Vilniaus komandos treneris samprotavo, jog gynėjas, net ir prastai pradėjęs rungtynes, vėliau gali tarsi "iššauti", puikiai sužaisti ir nulemti rungtynių baigtį. Kažko panašaus buvo tikimasi ir dabar, tačiau kai lyderio žaidimas nepagerėjo, nuspręsta leisti pažaisti atsarginiams žaidėjams.
Kemzūra teigė, jog aikštelėje labai trūko Javtoko: "Robertas daug reiškia – ne tiek dėl savo meistriškumo, kiek dėl paties buvimo aikštelėje – suburia, uždega visus".
Paklaustas apie artėjančią LKL finalo seriją "Lietuvos ryto" strategas sakė: "Mes pasiryžę žaisti kur kas geriau".
Vyriausiasis "Žalgirio" treneris Antanas Sireika rungtynių daug nekomentavo: "Pirmas kėlinukas nepavyko, tačiau per antrą viskas susitvarkė. Nebuvau ramus, nežinojau, kaip vyrai pasirodys, tačiau laimėjome".
Kalbėti apie finalo seriją Kauno komandos strategas atsisakė. Pasak jo, pirmiausia reikia galvoti apie ketvirtfinalio ir pusfinalio kovas. Vertindamas komandos rezultatus per reguliarųjį LKL sezoną Sireika sakė: "Esame toje vietoje, kurioje ir reikėtų būti. Bet čia tik reguliarusis sezonas".

Pakilti nepavyko

Staigmeną per penktadienio rungtynes pateikė "Nevėžio" krepšininkai. Aštuntojoje LKL turnyrinės lentelės vietoje likusi ekipa namie 84:67 įveikė trečiojoje vietoje čempionatą baigusius "Šiaulius". Po puikios pradžios (14:2) šiauliečiai leido šeimininkams išlyginti žaidimą, o galiausiai nesugebėjo sustabdyti kovingai nusiteikusių kėdainiečių. Mačą apsunkino Arvydo Čepulio kojos trauma. "Šiaulių" gynėjas ketvirto kėlinio pradžioje mesdamas į krepšį šoktelėjo, nesėkmingai leidosi ant varžovo kojos ir pasitempė čiurną.
"Šiandien ypač kovingai rungtyniavę "Nevėžio" krepšininkai pranoko mus visuose žaidimo komponentuose. Kėdainiečiai patvirtino prognozes, kad gerai susižaidę į čempionato pabaigą taps sunkiai įkandamu riešutėliu bet kuriam varžovui", – gyrė juos "Šiaulių" strategas Ramūnas Butautas. Vyriausiasis "Nevėžio" komandos treneris Rūtenis Paulauskas po rungtynių pareiškė, kad šiauliečiai mačui nebuvo deramai nusiteikę: "Mes išėjom kautis su atsipalaidavusiu varžovu".
"Nevėžio" krepšininkus įkvėpė ir galimybė pakilti į aukštesnę turnyrinės lentelės vietą. Išvykoje kėdainiečiai šeštadienį žaidė su "Aukštaitija". Laimėję prieš Panevėžio krepšininkus daugiau nei 7 taškų persvara jie galėjo pakilti į septintąją poziciją, tačiau per įtemptas rungtynes "Nevėžiui" pavyko išplėšti tik 3 taškų pranašumą (79:76). Net trys "Aukštaitijos" žaidėjai – Žydrūnas Valuckis, Paulius Staškūnas ir Marius Janišius žaidė be poilsio. Pastarasis atkovojo 15 kamuolių ir tapo geriausiu reguliariojo LKL sezono kovotoju po krepšiais (vidutiniškai 9,39 kamuolio per rungtynes).

Repeticija

Prieš atkrintamųjų varžybų dvikovas savotišką repeticiją turėjo Vilniaus "Sakalai" ir Alytaus "Alita". Kaip sakė abiejų komandų vyriausieji treneriai, komandos nežaidė iš visų jėgų, mėgino įvairiausius derinius ir žaidėjus. Vilniečiai Alytuje nesunkiai įrodė savo pranašumą 98:80.
"Jau prieš šias rungtynes buvo aišku, kad greičiausiai teks su "Sakalais" kautis ketvirtfinalyje. Ir mes, ir jie nekovojo iš visų jėgų. Stengėmės pasižiūrėti, ką naujo mokėmės, taip pat elgėsi ir varžovai. Jų suolelis ilgesnis ir jie žaidė kaip ledo ritulyje – vieną kėlinuką vienas penketas, kitą – kitas. Mes šito daryti negalime, nes ir suoliukas trumpesnis, ir žaidėjai nelygiaverčiai", – kalbėjo "Alitos" strategas Sigitas Krukis.
"Krepšininkai žaidė atsipalaidavę. Mūsų pataikymo procentas buvo gana aukštas. Norėjau išmėginti visus žaidėjus, – sakė "Sakalų" vyriausiasis treneris Linas Šalkus. – Šios rungtynės nieko nelėmė, įtampos nebuvo. Jei būtų reikėję laimėti, rezultatas būtų kitoks. Tikrą komandos veidą pamatysime per artėjančias atkrintamąsias varžybas".
Po paskutinio LKL reguliariojo sezono turo praėjusį šeštadienį paaiškėjo galutinė turnyrinė lentelė ir keturios atkrintamųjų varžybų poros. Ketvirtfinalio seriją iki dviejų pergalių ketvirtadienį pradės "Žalgiris" ir "Nevėžis", "Sakalai" ir "Alita", o penktadienį susigrums "Lietuvos rytas" ir "Aukštaitija" bei "Šiauliai" ir "Nafta". Pirmosios ir, jei prireiks, trečiosios serijos rungtynės vyks aukštesnę vietą reguliariajame sezone užėmusios komandos arenoje.

Komentarai