„Žalgirio“ dublerių trenerio išugdyti žaidėjai turi paklausą 0

Kauno „Žalgirio“ dublerių komanda Lietuvos krepšinio A lygos (LKAL) čempionate žais šeštą sezoną. Visą tą laiką ekipos vyriausiuoju treneriu dirba Rimantas Grigas. Ateinantį sezoną trys jo buvę auklėtiniai – Giedrius Gustas, Paulius Jankūnas ir Simonas Serapinas vilkės „Žalgirio“ marškinėlius.
Naująjį sezoną „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ pradės gerokai atjaunėjęs, nes nemažai krepšininkų atsisveikino su dublerių komanda. Šarūno Jasikevičiaus brolis Vytenis nutarė mokytis ir žaisti JAV, buvęs ekipos kapitonas Gytis Furmanavičius nusprendė pagrindinį dėmesį skirti ne krepšiniui, o mokslui. Jis žais tik Lietuvos studentų lygoje. Vidurio puolėjas Vilius Šumskis atstovaus Baku „Gala“ (Azerbaidžanas) komandai.
Puolėjas Jonas Mačiulis vilkės Kėdainių „Nevėžio“ marškinėlius. Šioje ekipoje rungtyniaus ir pernai didesnę sezono dalį „Žalgirio“ dublerių ekipoje žaidęs gynėjas Gediminas Maceina. Puolėjas Nerijus Strazdauskas žais Panevėžio „Aukštaitijoje“. Jis bus trečiasis „Žalgirio-A.Sabonio mokyklos“ krepšininkas, rungtyniausiantis Panevėžyje, nes šios komandos garbę gins anksčiau dublerių ekipoje žaidę Valentinas Jurkšaitis ir Giedrius Jankauskas.

Ekipą papildė trenerio sūnus

Apie komandoje įvykusius pasikeitimus, pasirengimą naujajam sezonui zalgiris.lt kalbėjosi su „Žalgirio-A.Sabonio mokyklos“ vyriausiuoju treneriu Rimantu Grigu.

– Kada „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“ pradėjo rengtis naujam sezonui?
– Komanda treniruojasi nuo rugpjūčio 2 dienos. Vaikinai visą laiką sportavo Kaune – Panemunėje, Dainų slėnyje. Pradžioje vyko fizinio parengimo pratybos, o mėnesio pabaigoje krepšininkai liejo prakaitą ir sporto salėje. Žaidėjai į rankas paėmė kamuolį, nes norėjome gerai pasirodyti ir pateisinti garbingą „Žalgirio“ vardą Klaipėdoje vykusiame tarptautiniame turnyre, skirtame „Neptūno“ klubo keturiasdešimtmečiui. Su kamuoliu savaitę dirbome A.Sabonio krepšinio mokykloje, nes „Kaustos“ sporto salė remontuojama.
Sportavome dar su tais žaidėjais, kurie paliks dublerių ekipą ir papildys kitas komandas. Nuo rugsėjo pradžios pradėsime rengtis sezonui su krepšininkais, šiemet atstovausiančiais „Žalgirio-A.Sabonio mokyklos“ komandai.

– Komandoje įvyko daug permainų?
– Nemažai. Iš žaidėjų, rungtyniavusių praėjusį sezoną, liko vidurio puolėjas Giedrius Rinkevičius, puolėjai Juozas Ramanauskas, Paulius Abramavičius, gynėjai Gediminas Navickas, Andrius Aleksandrovas, Mantas Kalnietis ir Šarūnas Straševičius. Dar nežinia, kaip bus su Martynu Andriuškevičiumi.
Ekipą papildė nemažai naujokų iš A.Sabonio krepšinio mokyklos. Tai puolėjai Vilmantas Dilys, Tautvydas Barštys, Povilas Butkevičius, mano sūnus Tomas Grigas, gynėjai Jonas Padegimas, Paulius Gasiūnas, Arminas Šaulys, Paulius Ivanauskas.

Aukštaūgiui dar reikia sutvirtėti

– Iš kurių vaikinų daugiausia tikitės?
– Iš visų, kuriuos kviečiame į dublerių komandą. Yra daug perspektyvių vaikinų. Labai stiprus Andrius Aleksandrovas. Jei jis ir toliau krepšiniui skirs tokį dėmesį, taip atkakliai treniruosis, gali daug pasiekti. Didelės Pauliaus Abramavičiaus galimybės. Sezono viduryje jis truputį „sėdo“, bet iki tol progresavo labai sparčiai. Gal taip atsitiko dėl didelių krūvių, nes vaikinas atstovavo ir dubleriams, ir savo amžiaus Lietuvos rinktinei.

– Kaip atrenkate žaidėjus į „Žalgirio-A.Sabonio mokyklą“? Rekomenduoja A.Sabonio mokyklos treneriai, ar patys stebite ir atsirenkate gerą įspūdį palikusius vaikinus?
– Kalbame su treneriais, kurie gerai pažįsta savo auklėtinius, patys stebime jų žaidimą, kviečiame jaunuosius krepšininkus į mūsų komandos rytines treniruotes. Jose stebime tuos vaikinus, kuriuos esame numatę pakviesti į ekipą po metų. Ir šiemet taip darysime.

– Kuris „Žalgirio“ dublerių komandos žaidėjas yra vyriausias, kuris – jauniausias?
– Vyriausias – Giedrius Rinkevičius. O jauniausi – 1987 metų spalio mėnesį gimę vaikinukai.

– G.Rinkevičiui jau 21-eri, o jis vis dar atstovauja dubleriams. Paskolinti jį kuriam nors LKL klubui dar anksti?
– Giedrius jau prieš kelis metus buvo atkreipęs „Žalgirio“ trenerių dėmesį. Treneriai norėjo aukštaūgį įtraukti į komandos sudėtį. Tačiau vaikinas padarė klaidą ir išvyko į JAV. Per tą laiką jis visiškai nepatobulėjo. Dar daugiau – jo meistriškumas gerokai smuko. Per sezoną, kai jis grįžęs į Lietuvą vėl žaidė dublerių komandoje, vaikinas pasiekė tik panašią sportinę formą, kurią buvo įgijęs iki išvykstant į JAV.
Jei Giedrius nebūtų išvykęs už Atlanto, nepraradęs poros metų, jo niekam nereikėtų skolinti, tikriausiai jis jau žaistų „Žalgiryje“. O dabar G.Rinkevičiui reikalingi dar vieneri metai, kad aukštaūgis tvirtai atsistotų ant kojų. Praktika rodo, kad jei žaidėjai į kitas komandas išeina ne visiškai parengti, jie labai greitai atsisėda ant suolelio arba būna atleidžiami. Todėl geriau krepšininką ilgiau palaikyti dublerių ekipoje.

Nustebino kapitono sprendimas

– Prieš metus G.Rinkevičiaus ir M.Andriuškevičiaus ūgis buvo vienodas – 217 cm. Kaip yra dabar?
– Didesnę praėjusio sezono dalį Giedrius buvo pusę centimetro aukštesnis už Martyną. Sezono pabaigoje jų ūgis nesiskyrė. Aš aukštaūgių nematavau, bet dabar visi kalba, kad M.Andriuškevičius išaugo iki 219 cm.

– Praėjusį sezoną komandos kapitono pareigas ėjo Gytis Furmanavičius. Tačiau jis atsisveikino su ekipa. Kas išrinktas naujuoju kapitonu?
– Prieš išvykdami į turnyrą Klaipėdoje, išrinkome laikinąjį kapitoną. Juo tapo Gediminas Navickas. Šis vaikinas yra pareigingas, turi organizacinių sugebėjimų, gerai žaidžia. Komanda pati renkasi kapitoną. Gal žaidėjai, įvertinę jo sugebėjimus, patikės G.Navickui kapitono pareigas ir per tikrus rinkimus.

– Kaip vertinate G.Furmanavičiaus sprendimą atsidėti mokslams ir žaisti tik Lietuvos studentų krepšinio lygoje?
– Man Gyčio sprendimas buvo labai netikėtas. Gaila ir įdėto darbo. Į vaikiną dėjau nemažai vilčių. Kai G.Furmanavičius nusprendė profesionaliai nežaisti, buvo labai skaudu. Tačiau aš jo jokiu būdu nekaltinu. Kiekvienas renkasi savo kelią. Gal Gyčio pasirinkimas ateityje jam bus naudingesnis.

Už varžovus žaidė protingiau

– Ką rekomenduotumėte M.Andriuškevičiui – likti dublerių ekipoje ar bandyti jėgas LKL klube? Ko Martynui trūksta, kad galėtų kautis su vyrais?
– Aukštaūgiui dar daug ko trūksta. Jį labai išmušė iš ritmo sezono viduryje gautos traumos, kurias jis patyrė atstovaudamas Lietuvos jaunimo rinktinei. Martynas grįžo neatpažįstamas, tarsi visai nesitreniravęs. Jis atrodė tragiškai. Tarptautiniame jaunių turnyre Tel Avive M.Andriuškevičius žaidė labai prastai, tokios blogos formos aš jį mačiau pirmą kartą. Ar jis buvo palūžęs po traumos, ar nesitreniravęs. Bet ką tada jis veikė per rinktinės treniruotes?
Dabar Martynas po truputį atsigauna. Neseniai Klaipėdoje vykusiame turnyre jis gerai žaidė ir su „Neptūnu“, ir su „Chimki“ komandomis. M.Andriuškevičius pelnydavo nemažai taškų, blokuodavo varžovų metimus.
Kur jam žaisti? Jei ne „Žalgiryje“, tai geriau likti dublerių ekipoje nei atstovauti Vilniaus „Sakalams“ ar Kėdainių „Nevėžiui“. Tada Martyną mes matysime, jis galės treniruotis su žalgiriečiais, kurie yra kur kas aukštesnio lygio krepšininkai nei „Sakalų“ ir „Nevėžio“ žaidėjai. Treniruotis su Arvydu Saboniu aukštaūgiui būtų labai naudinga.

– Savaitgalį „Žalgiris-A.Sabonio mokykla“, pasistiprinusi žalgiriečiais Ainaru Bagatskiu, Pauliumi Jankūnu ir Simonu Serapinu, laimėjo tarptautinį keturių komandų turnyrą Klaipėdoje. Kauniečiai įveikė „Neptūną“, Kazanės „Unics“ ir Chimkų „Chimki“. Rusai atvyko ne stipriausių sudėčių?
– „Unics“ žaidė ne stipriausios sudėties, o „Chimki“ atsivežė neblogus žaidėjus. Komandos sudėtyje buvo milžinas Denisas Jeršovas, kuris net 5 centimetrais aukštesnis už M.Andriuškevičių. Bet mes žaidėme protingiau, todėl ir laimėjome. Kodėl lietuviai krepšinyje daug pasiekia? Todėl, kad yra gudresni už varžovus.
Prie mūsų komandos labai gerai pritapo patyręs A.Bagatskis. Jis aikštelėje buvo tarsi antrasis treneris. Pagal situaciją Ainaras sugebėdavo sulėtinti arba paspartinti žaidimą. Kai A.Bagatskis būdavo aikštelėje, vaikinai daug labiau pasitikėdavo savo jėgomis, nes žinojo, jei nepasiseks jiems, įmes Ainaras. Ekipai daug naudos davė puolėjas Paulius Jankūnas. Jis, nors ir būdamas 10 cm mažesnis už varžovus, susirinkdavo kamuolius. S.Serapinas atrodė silpnokai. Gal todėl, kad vasarą daug treniravosi su Lietuvos nacionaline rinktine ir buvo nepailsėjęs. O gal jis norėjo gerai pasirodyti prieš gimtojo miesto žiūrovus ir „perdegė“.

Vyks į turnyrą Rakverėje

– Kurie dublerių ekipos krepšininkai paliko gerą įspūdį?
– Puikiai žaidė Gediminas Navickas. Apmaudu, kad per mačą su „Neptūnu“ varžovai jam įspyrė į kojos raumenis, o per rungtynes su „Chimki“ vėl pasikartojo tas pat ir Gediminas negalėjo žaisti. Su tvirtesniais rusų krepšininkais pagirtinai kovėsi Jonas Mačiulis, gerai žaidė M.Andriuškevičius, turnyro pradžioje neblogai rungtyniavo G.Rinkevičius, bet jam įtrūko šlaunies raumuo. Vieną mačą neblogai sužaidė Andrius Aleksandrovas.

– Ką parodė turnyras – ko jauniems žaidėjams trūksta, kuo jie stiprūs?
– Mes žaidėme beveik nesitreniravę, bet buvome geresni už varžovus. Akivaizdu, kad Lietuvos krepšinio mokykla žymiai geresnė už Rusijos, mūsų žaidėjai aikštelėje žaidžia protingiau. „Žalgirio“ dubleriai buvo ir žemesni, ir fiziškai silpnesni už Rusijos komandas, bet sugebėjo laimėti.

– Ar prieš LKAL čempionatą dar vyksite į kokį turnyrą?
– Taip. Dalyvausime tarptautiniame turnyre, kuris vyks Estijos mieste Rakverėje. Joje žais Rakverės krepšininkai ir Rusijos komandos.

– Kada žaisite pirmąsias LKAL pirmenybių rungtynes, kokius tikslus keliate komandai?
– Pirmasis mačas įvyks spalio 7 dieną. Mūsų užduotis visada tokia pat – užimti kuo aukštesnę vietą. Bet pagrindinis tikslas – parengti žaidėjų „Žalgirio“ komandai. Stengsimės, kad jauni krepšininkai sparčiai tobulėtų.

Komentarai