„Olimpija“ pranoko „Žalgirį“ noru laimėti 0

Liublianos „Olimpija“ nėra stipresnė komanda už Kauno „Žalgirį“. Tačiau svečiai pranoko aikštės šeimininkus nusiteikimu, kovingumu, noru laimėti. Taip mano zalgiris.lt kalbinti krepšinio specialistai.

Rimas Kurtinaitis, olimpinis čempionas, Baku „Gala“ vyriausiasis treneris: „Manau, kad žalgiriečiai, prieš savaitę įveikę Atėnų AEK komandą, per anksti nusiramino. Patyrę žaidėjai neturėtų galvoti, kad tuo Eurolyga ir baigiasi. Savo aikštėje pralaimėta antrą kartą iš eilės. Tai labai didelė prabanga.
Nemanau, kad „Žalgiriui“ laimėti sutrukdė žinojimas, kad komanda „Olimpijai“ pralaimėjo šešerias rungtynes iš eilės. Slovėnijos klubas po praėjusio sezono gerokai susilpnėjo, smarkiai apkarpytas jo biudžetas, prie komandos vairo stovi visiškai jaunas treneris. Svečiai pranoko aikštės šeimininkus noru laimėti. Negalima pradėti varžybų taip nusiteikus, kaip tai padarė kauniečiai. Reikia kautis. Kai Eurolygos rungtynėse varžovai atitrūksta 20 taškų skirtumu, juos pavyti nepaprastai sunku.
„Žalgirio“ gynyboje daug problemų, žaidėjai nesugeba apsiginti net vienas prieš vieną. Tai jau kiekvieno krepšininko individuali problema. LKL čempionų puolimas nebuvo beviltiškas, bet komandai trūko šviežumo, greičio, kai reikėdavo iš gynybos staigiai pereiti į puolimą. Žalgiriečiai žaidė akademinį krepšinį.
Dabartinė „Žalgirio“ sudėtis meistriškumu tikrai nenusileidžia „Olimpijai“. Varžovai pranoko kauniečius tik nusiteikimu. Aš norėčiau, kad komandai daugiau naudos duotų užsieniečiai. Pats daug metų žaidžiau užsienyje ir žinau, ko reikalaujama iš legionierių. Užsienietis turi visą laiką bėgti, gintis. O Tanoka Beardas tik atakuoja gerai, tačiau prastai ginasi, atgal prie savo krepšio ne bėga, bet eina. Jis privalo bėgioti. O mūsų vaikinai bėgioti nenorėjo. Jaunasis Martynas Andriuškevičius stengiasi, bet jam Eurolygoje dar anksti žaisti. Tą patį galiu pasakyti ir apie Gediminą Navicką.
Pastebėjau, kad žalgiriečiai po savo krepšiu dažnai nesugriebia kamuolio, nemoka atitverti varžovų. Ketvirtajame kėlinuke, kai kauniečiai priartėjo, varžovai atkovojo kelis labai svarbius kamuolius. Tai buvo viena iš pralaimėjimo priežasčių.
Komandos žaidimui didelę įtaką turi trenerio sugebėjimas nuteikti krepšininkus. Tą meną buvo puikiai įvaldęs Aleksandras Gomelskis. Tai sakau iš savo patirties. Reikia tikėtis, kad žalgiriečiai kitoms rungtynėms bus deramai nusiteikę ir gal įveiks net „Barcelona“ ekipą“.

Sergejus Jovaiša, pasaulio ir Europos čempionas, Anykščių „Puntuko-Jarimpekso“ vyriausiasis treneris: „Man atrodo, kad „Žalgiris“ pasirinko netinkamą taktiką. „Olimpija“ žaidimo mechanizmas yra labai gerai suderintas ir žinomas. Nereikėjo pamiršti, kuo stipri „Olimpija“. Kauniečiai buvo blogai išsidėstę, nesugebėjo varžovams primesti savo žaidimo.
Iki pertraukos žalgiriečiams labai nesisekė gintis, o puolė jie statiškai. Žaidėjams reikėjo keistis ginamaisias, bet pradžioje to nebuvo. Po pertraukos Kauno komanda kovojo geriau, reikia ją pagirti, kad sugebėjo atsitiesti. Iki pergalės trūko nedaug – šiek tiek sėkmingesnio visų krepšininkų žaidimo. Bet jie kartais sužingsniuodavo, kartais prarasdavo kamuolį.
Visi žinome, kad „Žalgirio“ kapitonas Mindaugas Timinskas yra tikras kovotojas. Ir šįkart Mindaugas labai stengėsi, bet vakar aiškiai buvo ne jo diena – kapitono metimai dažniausiai skriejo pro šalį. LKL čempionų ekipoje neliko Artūro Javtoko. Atrodo, didesnės galimybės atsivėrė Pauliui Jankūnui. Deja, su slovėnais ir jam nesisekė.
Manau, jog kauniečiams reikėjo aktyviau gintis, spausti varžovus, ypač varžybų pabaigoje, kai buvo perimta iniciatyva. Sutinku, kad „Žalgiris“ dabar labai „nukraujavęs“, bet negalėčiau tvirtinti, kad „Olimpija“ yra stipresnė komanda. Savo aikštėje tokio lygio varžovus reikia įveikti. Tačiau krepšininkų nenoriu peikti. Tie vyrai, kurie liko rikiuotėje, žaidė visai normaliai. Linkiu, kad iš išvykos į Ispaniją ir Italiją žalgiriečiai parsivežtų bent vieną pergalę“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Sunku pasakyti, kodėl žalgiriečiai rungtynių pradžioje žaidė tarsi apsnūdę. Gal komandą psichologiškai veikė tai, kad ji „Olimpijai“ buvo pralaimėjusi šešis kartus iš eilės. Žinoti tikrąsias priežastis gali tik tas, kas yra arti komandos. Bet taip, kaip vakar rungtyniavo „Žalgiris“, negalima. Žalgiriečiai Lietuvai padarė kiaulystę.
Kauniečių vyriausiasis treneris Antanas Sireika žaidėjus buvo įspėjęs, kad „Olimpija“ sugeba pataikyti tritaškius. Ir kas iš to. Gal žalgiriečiai nesigina per treniruotes, kad visiškai to nesugeba padaryti per varžybas. Kai „Žalgiris“ gynėsi aikšte, buvo dar blogiau. Nieko neišėjo, kai kauniečiai bandė žaisti du prieš du.
Iš visų mūsiškių tik Dainius Šalenga pasirodė pagal galimybes. Momentais dar neblogai atrodė Vidas Ginevičius, bet ir jis neišvengė klaidų. Blogai žaidė abu amerikiečiai. Roberto Packo tiesiog negalėjau pažinti, nes neseniai juo visi tiesiog žavėjosi. Mindaugas Timinskas buvo visiškas nulis. Prieš metus negalėjome atsigėrėti Pauliumi Jankūnu. Dabartinis jo žaidimas nė iš tolo neprimena pernykščio. Kai kurie LKL čempionai darė tokias klaidas, kurių išvengia dešimties metų vaikai.
„Žalgirio“ sudėtis yra stipresnė už „Olimpijos“, bet Liublianos krepšininkai kovėsi iš visų jėgų ir savo nedidelį šansą išnaudojo. Apie žalgiriečius to pasakyti negalėčiau. Nesuvokiu, kodėl tokio lygio komanda taip greitai smuko. Juk prieš savaitę Atėnuose ji žaidė gerai. Manau, kad blogiau rungtyniauti jau neįmanoma. Kitas varžybas kauniečiai žais išvykoje su „Barcelona“. Norėtųsi, kad vyrai pademonstruotų bent kovingumą“.

Komentarai