„Žalgiris“ nedemonstravo komandinio žaidimo 0

Kauno „Žalgiris“ Eurolygos pirmąjį ratą baigė pralaimėjimu grupės autsaiderei Vilerbano ASVEL (Prancūzija) komandai. Zalgiris.lt kalbintų krepšinio specialistų nuomonės apie rungtynes ir per pirmąjį ratą pasiektus rezultatus nesutapo, tačiau visi treneriai atkreipė dėmesį į prastą ir savanaudišką „Žalgirio“ legionieriaus Roberto Packo žaidimą.

Ramūnas Butautas, Šiaulių „Šiaulių“ vyriausiasis treneris: „Rungtynių pradžia „Žalgiriui“ susiklostė tragiškai, nes krepšininkai puolė pernelyg individualiai, chaotiškai, o komandos gynyba aiškiai šlubavo. „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Antanas Sireika elgėsi teisingai, aš jo vietoje irgi būčiau daręs tą patį. Tačiau lazda kartais iššauna. Vilerbano ASVEL buvo žinoma kaip komanda, nepasižyminti taikliais metimais, o vakar mačo pradžioje aikštės šeimininkams krito.
Ilgai taip tęstis negalėjo, nes kauniečiai pradėjo geriau gintis, rengti kontratakas, o prancūzai taiklius metimus greitai „iššaudė“. Tačiau „Žalgiris“ nesugebėjo persverti rezultato, įsivėlė į žaidimą „taškas į tašką“. Man nepatiko Kauno ekipos legionierių žaidimas, jie rungtyniavo žemiau kritikos. Tanokai Beardui nereikia rodyti nervų, tegul jis juos susikrauna į krepšį ir išsiveža į JAV. Robertas Packas aiškiai piktnaudžiavo individualiu žaidimu, klydo. Nesisekė ir Dainiui Šalengai, Mindaugui Timinskui.
LKL čempionų komandos aukštaūgis Darjušas Lavrinovičius šį sezoną tik pirmą kartą išbandė jėgas Eurolygoje. Todėl manau, kad jam nereikėjo imtis iniciatyvos. D.Lavrinovičius dažnai klydo. Darjušui dar vertėjo likti šešėlyje. Pirmajame rate „Žalgiris“ iškovojo tris pergales. Tai geras rezultatas, nes kauniečiai rungtyniavo be Arvydo Sabonio, iš rikiuotės dėl traumų buvo iškritę daug krepšininkų. Jei vakar žalgiriečiai būtų įveikę ASVEL, komandos pasirodymą pirmajame rate pavadinčiau labai geru“.

Linas Šalkus, Vilniaus „Sakalų“ vyriausiasis treneris: „Ar galima „Žalgirio“ pralaimėjimą vadinti netikėtu? Vienareikšmiai atsakyti sunku. Rungtynėms reikia atsakingai rengtis su bet kuriuo varžovu. „Žalgiriui“ skausminga buvo mačo pradžia, vėliau komanda „įsivažiavo“.
Su autsaideriais kovoti sunkiausia, jie gali pateikti siurprizų. Taip vakar ir atsitiko. Antanas Sireika bandė ir vieną gynybos sistemą, ir kitą. Tačiau Vilerbano krepšininkai varžybų pradžioje atakavo fantastiškai. Ekipa, lyg ir nesugebanti taikliai atakuoti, žalgiriečių krepšį atakavo beveik be klaidų. „Žalgirio“ legionierius Robertas Packas ėmėsi iniciatyvos. Kartais jam pavykdavo, kartais – ne. Vis dėlto legionierius neturėtų taip klysti, ypač lygioje vietoje. Kam R.Packui reikėjo mėginti įdėti į krepšį, kai galėjo paprastai įmesti? Tiesiog netelpa galvoje. Atsakingais momentais amerikietis ne kartą neišsaugojo kamuolio.
Visiškai nemačiau Dainiaus Šalengos. Jo nesimatė nei puolime, nei gynyboje. Jei esi aukšto lygio krepšininkas, negali vieną dieną įmesti 20 taškų, kitą – nė vieno. Tanoka Beardas sužaidė kaip visada. Tanoka pagirtinai kovojo dėl kamuolių, gerai žaidė vienas prieš vieną. Jis gavo nesportinę pražangą. Galima buvo jos išvengti, bet aš suprantu T.Beardą, jis yra kovotojas. Krepšinio aikštelėje negali būti geru žmogumi, turi degti kovos dvasia. Žmogus turi būti geras už aikštės ribų.
Vertas pagyrimo gynėjas Vidas Ginevičius, neblogą įspūdį paliko Darjušas Lavrinovičius. Pastarasis dėl traumos nerungtyniavo devynis mėnesius, todėl jam buvo sunku. Tačiau Darjušas sugriebdavo kamuolius, išprovokuodavo pražangas. Kai aukštaūgis atsigaus, jis „Žalgiriui“ bus labai naudingas.
Pirmajame Eurolygos rate kauniečiams teko verstis be kelių traumuotų krepšininkų, kartais aikštelėje pasirodydavo visiškai jauni vaikinukai – Vilmantas Dilys, Gediminas Navickas, Martynas Andriuškevičius. „Žalgiriui“ aiškiai trūko žaidėjų, todėl iškovotas tris pergales vertinu teigiamai. Jei ne žaidėjų traumos, žalgiriečiai turėtų viena ar dviem pergalėmis daugiau“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Kauniečiai varžybų pradžioje žaidė taip, kaip LKL rungtynes su Šiaulių „Šiauliais“. Aiškėja, kad „Žalgiris“ yra nevaldomas. Prieš mačą visada vyksta psichologinis žaidėjų parengimas. Galima kalbėti, kad krepšininkai yra profesionalai ir sugeba patys pasirengti, tačiau tai nebus teisybė – viską turi įteigti treneris. A.Sireiką labai gerbiu, bet jis nevaldo komandos. Trenerio tokia profesija, kad žaidėjams labai geras negali būti. Kai treneris per pirmuosius darbo metus nepakelia balso, žaidėjai tai vertina teigiamai. Tačiau kai komanda ką nors pasiekia, krepšininkai pasijunta žvaigždėmis, o tada būtinas griežtesnis žodis. A.Sireika privalo būti griežtesnis, reiklesnis.
Kai komanda atsilieka, ji negali dengtis aikšte, nes nėra asmeninės atsakomybės. Per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinukus „Žalgiris“ gynėsi asmeniškai, bet buvo jau per vėlu. Baisiai žaidė Kauno klubo legionierius Robertas Packas. Iš jo niekas nesulaukdavo perdavimų, amerikietis viską norėjo padaryti vienas, klysdavo. Tanokos Beardo nesportinė pražanga rodo, kad legionieriui trūksta drausmės, jis negalvoja, kad taip prarandami taškai. Nesuprantu, kodėl aikštėje tiek daug laiko praleido Mindaugas Timinskas, kuris pasirodė prastai, darė vaikiškų klaidų. Mindaugo žaidimas suprastėjo, jis rungtyniauja labai nestabiliai. Nereikėjo mačo pabaigoje jam mesti tritaškio, tai turėjo daryti kuris nors iš „Žalgirio“ gynėjų. Truputį daugiau laiko aikštėje turėjo praleisti Vidas Ginevičius. Po traumos pasveikęs Darjušas Lavrinovičius grūmėsi sėkmingai, atkovojo kamuolių, blokavo varžovų metimą, tačiau buvo pasodintas. Na, gal treneris jį dar saugojo. Be D.Lavrinovičiaus, dar galėčiau pagirti tik V.Ginevičių.
ASVEL žaidė geriau nei anksčiau, nes žalgiriečiai visiškai nesigynė. Tai sustiprino Prancūzijos komandos entuziazmą. Aš susidariau įspūdį, kad „Žalgirio“ taktinis, komandinis žaidimas subyrėjęs, nėra komandinės gynybos. Pirmajame rate LKL čempionai turėjo iškovoti keturias, jei ne penkias pergales. Buvo įmanoma geriau išnaudoti abu amerikiečius. Komanda per treniruotes turi didesnį dėmesį skirti juodam darbui, tada ir rezultatai bus geresni“.

Komentarai