Fortūna palanki kovingiems 0

Kauno „Žalgiriui“ įveikti Sienos „Montepaschi“ krepšininkus padėjo kovingumas, geras psichologinis pasirengimas, netaiklūs varžovų baudų metimai ir fortūna. Taip mano krepšinio specialistai, mūsų tinklalapiui komentavę vakarykštes Eurolygos rungtynes tarp „Žalgirio“ ir „Montepaschi“.

Algirdas Linkevičius, buvęs „Žalgirio“ snaiperis: „Žalgiris“ žaidė ne itin gražiai: darė daug klaidų, dažnai pramesdavo. Tačiau aikštės šeimininkai rungtyniavo dar prasčiau, ir kauniečiai tuo pasinaudojo. Siekiant pergalės, būtinas meistriškumas, bet reikalinga ir sėkmė. Šį sezoną ji neapleidžia „Žalgirio“. Mačo pabaigoje mūsiškiams pasisekė, kad baudų stojo mesti „Montepaschi“ vidurio puolėjas Benjaminas Eze. Matosi, kad jis nėra geras metikas, aukštaūgis neturi metimo technikos ir pataikyti gali tik atsitiktinai. Aukšto meistriškumo krepšininkas tokiu momentu turi įmesti bent vieną baudą.
Komandos rungtyniavo nerezultatyviai, nes per šį mačą dominavo ne puolimas, o gynyba. Viena iš „Montepaschi“ pralaimėjimo priežasčių – netaiklūs baudų metimai. Italijos komanda pataikė tik pusę baudų, o „Žalgiris“ jas metė 80 proc. taiklumu. Tai atsiliepė rungtynių rezultatui.
Man labai patiko „Žalgirio“ vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Amerikietis pademonstravo aukšto lygio krepšinį ir atakuojant, ir kovojant dėl kamuolių. Momentais jo ir Pauliaus Jankūno tandemas kėlė pasigėrėjimą. Reikėtų pagirti „Žalgirio“ kapitoną Mindaugą Timinską, kuris per pratęsimą pataikė visas keturias baudas. Pusė bėdos sužaidė Dainius Šalenga. Kiti žalgiriečiai prie pergalės prisidėjo tiek, kiek galėjo.
Sienoje vilčių nepateisino LKL čempionų komandos jaunimas. Kelis kartus prametė Martynas Andriuškevičius, Simonas Serapinas. Pastarasis blaškėsi, nerado sau vietos. Treneris ir toliau nerodo pasitikėjimo Darjušu Lavrinovičiumi. Gal jis nėra geros sportinės formos. Mane neramina tai, kad žalgiriečiai dažnai klysta perduodami kamuolį.
Iš „Montepaschi“ ekipos labai gerą įspūdį paliko Mindaugas Žukauskas. Su „Žalgiriu“ jam sekasi rungtyniauti, lietuvis į kauniečių krepšį įmeta daugiau taškų nei į kitų varžovų. Mindaugo tritaškis varžybų pabaigoje buvo labai svarbus. M.Žukauskas su „Žalgiriu“ galėjo žaisti ir prasčiau. Iš Italijos komandos man dar patiko gynėjas Vrbica Stefanovas.
Nepaisant to, kad daugelio Eurolygos klubų biudžetai didesni už „Žalgirio“, kad Kauno ekipai atstovauja nemažai jaunų žaidėjų, galima kovoti su visais varžovais, nes Lietuva turi gerą krepšinio mokyklą“.

Linas Šalkus, Vilniaus „Sakalų“ vyriausiasis treneris: „Kauno komanda jau yra susižaidusi, turi savo braižą, išvengia „duobių“. Vakar „Žalgiriui“ padėjo ir fortūna. „Montepaschi“ aukštaūgis Benjaminas Eze lemiamu momentu prametė abi baudas. Sunku suvokti kaip galima nepataikti baudų, kai gauni tokius didelius pinigus. Gal šiam krepšininkui vertėtų atvykti į A.Sabonio mokyklą ir pasimokyti mėtyti baudas. B.Eze turėtų sporto salėje miegoti.
Man keisti atrodė „Montepaschi“ trenerio sprendimai. Kodėl aikštelėje tiek mažai žaidė patyrę aukštaūgiai Roberto Chiacigas ir Giacomo Galanda? Treneris leido rungtyniauti tiems krepšininkams, kurie anksčiau nebuvo pagrindiniai. O Tanoka Beardas žaidė gudriai, savo oponentus maudė kaip norėjo. Manau, tokie trenerio sprendimai turėjo įtakos rungtynių rezultatui. Žinoma, italams koją pakišo ir netaiklios baudos.
Iš žalgiriečių išsiskyrė T.Beardas. „Žalgirio“ lyderis turi puikią savybę – jis yra kovotojas. Nesvarbu, su kuo žaistų „Žalgiris“ – su „Nevėžiu“, „Lietuvos rytu“ ar Eurolygos komanda, T.Beardas visada kovoja. Kai Tanoka trumpam atsisėdo ant suolelio, „Žalgirio“ žaidime pasijuto spragos, nes Martynui Andriuškevičiui nesisekė.
„Montepaschi“ komandoje nėra tokių krepšininkų kaip „Žalgiryje“ T.Beardas. Labai stengėsi Carltonas Myersas, bet jam ne viskas sekėsi. Du prieš du gerai rungtyniavo Mindaugas Žukauskas, svarbiu momentu jis pataikė tritaškį. Tačiau Mindaugas yra žaidėjas, labiau plušantis gynyboje.
Tokios atkaklios varžybos grūdina ir žaidėjus, ir trenerius. Ši pergalė – viso kolektyvo nuopelnas. Dabar „Žalgiris“ gali lengviau atsipūsti“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Kauniečių pergalė logiška. Viena iš sėkmės priežasčių – kovingumas. Žalgiriečiai pademonstravo tvirtą valią. Tai ne tik žaidėjų, bet ir trenerių nuopelnas, kurie gerai parengė komandą psichologiškai. „Žalgirio“ krepšininkai pasitikėjo savimi, todėl kovojo iki galo. Štai pirmoje rungtynių pusėje nesisekė Mindaugui Timinskui ir Robertui Packui, bet jie nesutriko, parodė valią ir pradėjo rinkti taškus. Lemiamu momentu Mindaugas pataikė visas baudas.
Antroji mūsiškių pergalės priežastis – labai netaiklūs varžovų baudos metimai. Mane nustebino toks prastas „Montepaschi“ komandos pataikymas. Psichologiškai Italijos ekipos krepšininkai buvo nepasirengę. Benjaminas Eze lemiamu momentu nepataikė, nes buvo aiškiai palūžęs psichologiškai.
LKL čempionai puikiai perduodavo kamuolį Tanokai Beardui. Aš likau sužavėtas bent keturiais nuostabiais perdavimais. To jau seniai nebuvau matęs. O ir pats T.Beardas kovojo įspūdingai. Antroje mačo dalyje patiko M.Timinsko ir R.Packo žaidimas. Vidas Ginevičius rezultatyvumu nepasižymėjo, bet man paliko gerą įspūdį jo perdavimai, perimti kamuoliai. „Žalgirio“ jaunimui nesisekė, bet iš to nereikia daryti tragedijos, nes jauni krepšininkai aukšto lygio varžybose negali žaisti stabiliai.
Gerai užsirekomendavo „Montepaschi“ marškinėlius vilkintis lietuvis Mindaugas Žukauskas. Jo pasirodymas aikštėje italams buvo naudingas. Mindaugas rungtyniavo racionaliai. Jis pabėgdavo į greitą puolimą, atsidurdavo po krepšiu.
Nepaisant gausių klaidų, „Žalgiris“ iškovojo pergalę. Vis dėlto treneriams reikėtų atkreipti dėmesį į tokį klaidų skaičių. Džiugina, kad aikštėje kovoja ne atskiri žaidėjai, bet visa komanda. Mažėja ir taktikos trūkumų. Galima tvirtinti, kad „Žalgiris“ – pajėgi komanda, galinti daug nuveikti. Nereikia pamiršti, jog ekipa turi ir rezervų – šiuo metu yra „nutupdytas“ talentingas aukštaūgis Darjušas Lavrinovičius“.

Komentarai