Įveikti Eurolygos komandą sunkiau nei iškopti į ULEB taurės finalą 0

Kauno „Žalgiris“, Baltijos krepšinio lygos (BBL) finale 64:60 įveikęs Vilniaus „Lietuvos rytą“, dar kartą, šį sezoną jau ketvirtą, įrodė, kad Eurolygos komandos meistriškumu gerokai lenkia ULEB taurės turnyro lyderius. „Žalgirį“ į pergalę vedė traumą išsigydęs vidurio puolėjas Tanoka Beardas, pademonstravęs aukšto lygio krepšinį, išsklaidęs abejones dėl suprastėjusio žaidimo. „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai prieš T.Beardą buvo bejėgiai. Lemiamais momentais žalgiriečiai moka susikaupti, o Vilniaus krepšininkai tam dar nepribrendę. Taip mano krepšinio specialistai, mūsų svetainei komentavę rungtynes tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“.

Sergejus Jovaiša, pasaulio ir Europos čempionas, Anykščių „Puntuko-Jarimpekso“ vyriausiasis treneris: „BBL finalas tarp „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ buvo labai gražus, kupinas emocijų. Dar kartą pamatėme, kad vilniečiai nemoka sėkmingai žaisti rungtynių pabaigoje, todėl jie gali ir nelaimėti ULEB taurės.
„Žalgiris“ šį sezoną „Lietuvos rytą“ nugalėjo jau ketvirtą kartą. Skaičiai įrodo, kad Eurolygos komandos meistriškumu pranoksta ULEB taurės turnyre rungtyniaujančias komandas. Lemiamomis akimirkomis žalgiriečiai moka susikaupti, o sostinės krepšininkai tam dar nepribrendę. Jiems trūksta stabilumo.
Abi komandos atakavo netaikliai. Prieš šias varžybas „Žalgiris“ Palangoje turėjo fizinio parengimo stovyklą. Tokios stovyklos prideda energijos, bet truputį sumažina žaidybinius ryšius, taiklumą.
Finale puikiai žaidė traumą išsigydęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Jis vienas atkovojo kur kas daugiau kamuolių nei visi „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai. Dėl to nereikėtų labai stebėtis. T.Beardas — NBA lygio krepšininkas, o Vilniaus klubo aukštaūgiai, išskyrus Robertą Javtoką, yra vidutiniokai, todėl iš jų daug tikėtis negalima. Veterano Gintaro Einikio vaidmuo gali būti tik epizodinis, jis jau nepajėgus tempti didelio krūvio. „Lietuvos ryto“ treneris Tomo Mahoričius supranta, kad Povilas Čiukinas per silpnas kovoti su T.Beardu, todėl P.Čiukino į aikštę visai neleido. Ką nuveikė Saulius Kuzminskas, matėme. Beje, R.Javtoko naudingumas po įvykusios avarijos sumažėjo. Patirta trauma krepšininkui paliko gilų pėdsaką.
„Lietuvos rytas“ netaupė jėgų ULEB taurės finalui, vilniečiai labai norėjo laimėti ir grūmėsi iš visų jėgų. Todėl „Žalgirio“ pergalė yra visavertė“.

Algirdas Linkevičius, buvęs „Žalgirio“ snaiperis: „Šiose nerezultatyviose rungtynėse dominavo gynyba. Abi komandos atrodė vangokai. Buvo mažai komandinio žaidimo, tiek kauniečiai, tiek vilniečiai siekė rezultato individualiais veiksmais. O individualūs prasiveržimai dažnai įstrigdavo varžovų gynybos gniaužtuose.
Jei „Lietuvos rytas“ taip žais ir antradienį, ULEB taurės nelaimės. Vilniečiai dabar atrodo „sėdę“. Ne savo žaidimą demonstravo Robertas Štelmaheris. Žalgiriečių vangumą, suprastėjusį pataikymą galima paaiškinti fizinio parengimo stovykla. Po tokių stovyklų nepataiko net Šarūnas Jasikevičius. Tačiau „Žalgiriui“, baigusiam kovas Eurolygoje, fizinio parengimo stovyklos reikėjo, kad žaidėjai atgautų jėgas.
Abi komandos kovėsi iš visų jėgų. „Žalgiryje“ didelį darbą atliko amerikietis Tanoka Beardas. Manęs visiškai nenustebino toks šaunus jo žaidimas. Tanoka išsigydė traumą ir pademonstravo, ką moka. Jis puikiai realizuoja komandos derinius. T.Beardas – geriausias iš LKL rungtyniavusių aukštaūgių legionierių. Neveltui jis vakar gavo tiek prizų, kad net negalėjo panešti. „Lietuvos ryto“ aukštaūgiai „Žalgirio“ vidurio puolėjui neprilygsta. Saulius Kuzminskas yra dar vaikas, jis nebetobulėja, Gintaras Einikis jau solidaus amžiaus ir ekipai gali padėti tik retsykiais. Robertas Javtokas šį sezoną irgi neblizga. Robertas ginasi neblogai, bet puolime turėtų žaisti rezultatyviau“.

Algis Gedminas, krepšinio ekspertas: „Malonu, kad visas tris pirmąsias BBL čempionato vietas užėmė Lietuvos komandos. Galima teigti, kad mūsų šalies krepšinis yra gero lygio.
„Žalgiris“, mačo pradžioje gerokai atsilikdamas, nepalūžo, sugebėjo atsitiesti ir įveikti dabar pakilime esantį „Lietuvos rytą“. Tai rodo komandos tvirtumą. Žalgiriečiai tikrai nesužaidė geriausių rungtynių, tačiau laimėjo. Šį sezoną vilniečiai „Žalgiriui“ nusileido ketvirtą kartą. Tai puikiai iliustruoja, jog Eurolygos komandos yra gerokai stipresnės net už ULEB taurės turnyro lyderes. „Žalgiris“ pajėgesnė ekipa už „Lietuvos rytą“.
Iš žalgiriečių vakar gerai kovojo Dainius Šalenga, Mindaugas Timinskas. Vienas iš geresnių varžybų sužaidė „Žalgirio“ vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Jis ir gynėsi kur kas geriau nei anksčiau. Tikriausiai anksčiau patikimai gintis jis negalėjo dėl traumos, kurią pagaliau išsigydė. T.Beardas vienas susidorojo su „Lietuvos ryto“ priekine linija, nors grumtis su Robertu Javtoku nėra lengva.Vilniečiai nesugebėjo sutramdyti amerikiečio. Gintaras Einikis vakar buvo tuščia vieta. Kad taip gali atsitikti, aš pagalvojau dar per „Lietuvos ryto“ mačą su „Ventspils“, nes vilniečių treneris G.Einikiui su latviais leido žaisti vos keletą minučių. Tai buvo klaida. Nenuostabu, kad per rungtynes su „Žalgiriui“ Gintaras nieko neparodė. Dabar visiškai sulūžęs atrodo perspektyvus aukštaūgis Saulius Kuzminskas. Vaikinas bijo net į krepšį pažiūrėti. S.Kuzminskas gali tobulėti, tačiau „Lietuvos ryte“ jo meistriškumas mažėja. Treneriai nemoka Sauliaus išnaudoti. S.Kuzminskas yra kuklus, geras vaikinas, treneris turi įteigti, kad jis gali sėkmingai žaisti. Deja, to nematome.
Nustebino Tomo Mahoričiaus sprendimas neleisti į aikštę Povilo Čiukino. Tai dar viena trenerio klaida. Antradienį jis vis tiek turės leisti P.Čiukinui rungtyniauti, o aukštaūgiui bus tik sunkiau.
Noriu atkreipti dėmesį, kad abi mūsų ekipos turi tą pačią bėdą. Jos nemoka žaisti su dviem aukštaūgiais – vidurio puolėju ir sunkiuoju kraštu. Komandos tam neparengtos taktiškai. „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ sunkieji kraštai, kai aikštelėje būna vidurio puolėjai, žaidžia tarsi gynėjai“.

Komentarai