Intriguojantis ruduo prasideda 0

Pasibaigusi vasara dar stipriau parideno krepšinio kamuolį. Paskutinę savaitę iki rudens Lietuva gyveno Europos čempionato nuotaikomis, akylai stebėdama nacionalinės vyrų rinktinės pasiruošimo žingsnius pakeliui į Europos čempionatą Serbijoje. Serbų žemėse vykęs draugiškas “ProMonte Super Cup” turnyras ragavo ne tik lietuvių prakaito, bet ir kraujo bei nervų. Sulaužyta nosis draugiškame mače su nedraugiškais kroatais suskaldė brolių Lavrinovičių duetą bei išvedė iš kantrybės G.Krapiką. “Velniškas” ketvirtasis kėlinukas su serbais turėjo neraminti ne tik lietuvių trenerių štabą, bet ir šalia jų sėdėjusį naujai išrinktą rinktinės kapitoną Mindaugą Žukauską. Kaip reikia gintis Mindaugas Žukauskas parodė jau Vilniuje. Atsigavęs po traumos jis, kartu su komandos draugais, tarsi uraganas parklupdė latvius. Tiesa, apie uraganus reikėtų šnekėti truputį atsargiau – galima tik prisiminti, kaip Jungtinėse Amerikos Valstijose siautėjusi “Katrina” nusiaubė būsimąją Arvydo Macijausko gyvenamąją vietą. Kambala – tokį uraganą per mačą su Latvija “išgyveno” Robertas Javtokas, kuris dėl prakirsto ir sumušto smakro prisijungė prie Kšyštofo Lavrinovičiaus ir alkūnės uždegimą besigydžiusio Simo Jasaičio. Nuo latviško skersvėjo Lietuvą išgelbėjo ne tik puikus žaidimas, tačiau ir įspūdingo, maždaug 200 kvadratinių metrų pločio sirgalių atsinešta trispalvė. Mūsų kaimynus “pristabdė” ir arenoje sublizgėjusi 2003 Europos čempionų taurės kopija. Nuo šiol tokios kopijos bus įteikiamos visiems Europos čempionato nugalėtojams.

Rungtynės su airiais, kaip ir buvo galima tikėtis, baigėsi lengva pergale. Šis mačas buvo puiki proga dar kart išbandyti įžaidėjo pozicijoje žaidžiančius krepšininkus – T.Delininkaitį, M.Lukauskį, G.Gustą ir Vidą Ginevičių, kuris, po mačo, rinktinės strategui paliko geriausią įspūdį. Tačiau ir toliau rinktinei koją kiša traumos. Su airiais nerungtyniavo ne tik R.Javtokas, S.Jasaitis, K.Lavrinovičius, bet ir A.Macijauskas, kuriam po mačo su Latvija, kaip įtariama, trūko kojos raumuo. Tik prasidėjus varžyboms, iš aikštės šlubčiodamas išėjo D.Šalenga. Nors jo trauma nėra rimta, tačiau tokie nemalonumai trukdo sėkmingam pasirengimo procesui.

Moteriškas arsenalas, šiek tiek pamirštas ir likęs vyrų šešėlyje, taip pat jau šturmuoja Europą. Kol kas gana banguotai ir tarsi ant greitųjų kalnelių – įsibėgėjo su Ispanija, žemyn su Serbija ir vėl aukštyn su Turkija.

Lietuvos klubai taip pat yra artėjančio krepšinio sezono sūkury. Tačiau vėjo gūsius ir vėl kelia ne tik priešsezonio darbai.

Aistrų katilas verda ir dėl legionierių kvotos LKL čempionate. “Hamletiškas” klausimas – “būti ar nebūti” gali kilti lietuviams krepšininkams, jeigu LKL čempionate latviams ir estams bus suteiktas “nelegionieriaus” statusas. Tokiu atveju visai realu, kad mūsų šalies lygos aikštelėse žiūrovai galės stebėti tik užsieniečių žaidimą, o Lietuvos čempionatą tuomet bus galima vadinti “užsienio žaidėjų lyga”.

Dėmesį atkreipė ir viename nacionaliniame dienraštyje pasirodančios publikacijos, kuriose su pasigardžiavimu buvo akcentuojamas Lino Šalkaus interviu.

Panašu, kad žiniasklaidos “milžinas” ir vėl kas rytą “staigmenomis džiugins” Kauno “Žalgirį”. Todėl nereikia nustebti, kai “ekstra” intriga virsta ekstra atsiprašymu.

Taigi, pabaigai galima pacituoti rusų rašytojo Antono Čechovo žodžius: “reikia supratingai teisti, o ne šiaip sau…Nors išlupk, bet už reikalą, teisingai.”

Komentarai