Lietuva: kąsnelis dangaus ir purvo 0

Kai tavęs paklausia, kokią naujieną norėtum išgirsti pirmiausia – gerą ar blogą, aišku, kad iš pradžių nori išklausyti tai, kas gali sugadinti nuotaiką, o pabaigai pasilikti desertą.

Tačiau šį kart padarysime atvirkščiai.

Pirmiausia reikia pasidžiaugti, kad Lietuva šį savaitgalį mums jau padovanojo akimirkas, kurios nors trumpam leidžia mus pasijusti Europos “dievais”, aišku, kol kas, dar visais mažyčiais, bet vis dėlto “dievais” – vėl žinome, koks yra krepšinio pergalių ir džiaugsmo ašarų skonis. Turbūt net didžiausias optimistas nesitikėjo, kad lietuviai taip galingai startuos 2005 Europos čempionate. Panašu, kad to nesitikėjo ir varžovai.

Lietuva Serbijoje – vieninga kaip kumštis, todėl yra stipri. Visi B grupės varžovai lietuvių buvo nugalėti daugiau nei dešimties taškų skirtumu. Turkai, gavo dvylikos taškų antausį, kroatai, nors ir spardėsi beveik visas rungtynes, tačiau per penkias minutes buvo priversti pamiršti pergalę ir buvo sutriuškinti aštuoniolikos taškų skirtumu. Bulgarai taip pat negalės pasigirti, kad laimėjo prieš Europos čempionus, paskutiniai Lietuvos varžovai B grupėje gali pasidžiaugti nebent tuo, kad pralaimėjo tik 13 taškų skirtumu ir nenusipelnė absoliučių grupės autsaiderių etiketės.

Taigi, Lietuva jau ketvirtfinalyje. Padgoricoje lietuviai jau turi savo istoriją, ketvirtadienį Belgrade bus parašyta nauja – gal ir be skambių pavardžių, todėl dar brangesnė.

Lietuvos klubinio krepšinio istorija taip pat atvertė naują puslapį. Saldainis, “apvilktas” blizgančiu popieriumi, bet supuvusiu turiniu – taip būtų galima pavadinti neseniai patvirtintą “legionierių projektą”. Ketvirtadienį, rezultatu 6:2, LKL paskelbė verdiktą mūsų krepšinio ateičiai. Panevėžiečiai balsavo “už”, nes nesugebėjo atsispirti padėvėtų kėdžių žavesiui, “Šiauliai” – oficialiai pasirinkę neutralią poziciją, slapta pasielgė dar skurdžiau – pasidavė įtakai tų, kurie “atsikelia anksčiausiai”. Pastarieji, atrodo, užsimojo nubrėžti kitokias Europos Sąjungos sienų ribas – dabar latviai ir estai yra labiau ES piliečiai, nei pavyzdžiui, ispanai, italai ar lenkai, kurie, tokiu būdu, yra diskriminuojami ir pagrįstai galėtų būti nepatenkinti.

Panašu, kad nuo šiol mūsų jaunimas krepšinio paslapčių mokysis iš latvių ir estų.

Dabar mes išdidžiai plojame Lietuvos rinktinei, kuri garsina mūsų šalį visame pasaulyje. Tačiau ar turėsime kam ploti vėliau, jei Lietuvos krepšinio aikštelėse žais vien tik užsieniečiai? O gal taip pat išdidžiai plosime latviams ir estams??

Komentarai