Tryliktasis LKL čempionatas bus perpus trumpesnis 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) pradeda tryliktąjį sezoną. Naujasis aštuonių komandų LKL čempionatas startuos jau rytoj, tik šįkart jis bus integruotas į Baltijos vyrų krepšinio lygos (BBL) varžybas. Pirmieji į kovą stos “Šiaulių” ir Kėdainių “Nevėžio” krepšininkai.

LKL čempionate ir toliau bus kovojama dėl “Mažeikių naftos” taurės, tačiau bendrovės skiriama suma šįkart nesieks milijono.

Teisėjaus trys arbitrai

Tryliktojo čempionato nepradės į teismų karuselę įsisukęs Alytaus “Alitos” klubas. Nesugrįžta į elitinę lygą ir LKL nariu esanti Mažeikių “Naftos” komanda. Gali būti, kad šie klubai prisijungs prie Marijampolės, Šilutės, Plungės komandų, kurios nesugebėjo išlikti stipriausioje šalies krepšinio lygoje.

LKL čempionatui sutrumpėjus per pusę, “Mažeikių nafta” skirs pusę milijono litų – 400 tūkstančių litų atiteks 1-4 vietas užėmusioms komandoms ir 100 tūkstančių lygai.

Pirmą kartą LKL čempionate teisėjaus trys arbitrai. Pasak FIBA kategorijos teisėjo Virginijaus Dovidavičiaus, Lietuva tapo viena paskutiniųjų krepšinio valstybių, priėmusių tokį sprendimą.

Naujasis LKL varžybų direktorius Tomas Rimkus teigė, kad trys arbitrai komandoms leis žaisti kokybiškesnį krepšinį. „Prieš keletą dienų buvo surengtas LKL klubų trenerių ir teisėjų seminaras. Kasmet įvyksta tam tikrų taisyklių pasikeitimų, todėl buvo nagrinėjami vaizdo įrašai, aptariamos tam tikros situacijos“, – pasakojo T.Rimkus.

Didžiausios šio čempionato naujovės – per pusę trumpesnis sezonas, nes komandos reguliarųjį sezoną žais tik du ratus ir tai, jog netrukus LKL rungtynes bus galima tiesiogiai stebėti internete. „Kiekviena arena turės būti kompiuterizuota, kad būtų galima iškart matyti visą rungtynių statistiką. Truputį vėliau, kai suderinsime visas technines galimybes su BBL, internete bus galima stebėti transliacijas tiesiogiai“, – aiškino LKL varžybų direktorius.

Sezono metu ketinama suburti krepšinio žonglierių grupę, kurie keliautų iš vieno miesto į kitą ir pagyvintų LKL rungtynes.

Pasikeitė trijų ekipų treneriai

Visose LKL komandose įvyko nemažai pasikeitimų. Pagal išankstines paraiškas, Lietuvos čempionate žais rekordinis užsieniečių skaičius – 18, kuris sezono metu dar gali keistis. Daugiausia jų – šešis – turės “Lietuvos rytas”. Išskyrus “Žalgirio” ir “Lietuvos ryto” legionierius, kitose komandose rungtyniaus mažai žinomi krepšininkai, kuriuos įsigyti klubai ryžtasi dėl to, jog jie yra pigesni už panašaus pajėgumo lietuvius.

Be legionierių žada verstis „Šiauliai“, „Sakalai“ ir „Nevėžis“.

Po praėjusio sezono visose komandose įvyko tam tikrų žaidėjų pasikeitimų, o kai kurias jų pradėjo treniruoti nauji specialistai.

Didžiausias netikėtumas – LKL vicečempionų klubo „Lietuvos ryto“ vyriausiojo trenerio iš Slovėnijos Tomo Mahoričiaus atleidimas. Jį rugsėjo antroje pusėje pakeitė kroatas Nevenas Spahija. Kroatijos žurnalistų teigimu, šis 42 metų treneris savo šalyje yra vadinamas antruoju treneriu po Žasmino Repešos.

„Neptūną“ ateinantį sezoną treniruos amerikietis Deanas Murray, o „Šiauliuose“ dirbusį pasaulio jaunimo čempionų trenerį Ramūną Butautą pakeitė buvęs Mažeikių „Naftos“ vyriausiasis treneris Aloyzas Rudys.

Žais atnaujintose salėse

Kai kurios komandos šį sezoną pradės naujose arba atnaujintose sporto salėse.

Neseniai buvo atidaryta naujoji Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio arena, esanti šalia „Siemens“ rūmų. Ši salė skirta Vilniaus ekipos treniruotėms, taip pat LKL ir BBL rungtynėms, kurios sutraukia mažiau žiūrovų. Joje rungtynes galės stebėti 1700 žiūrovų. Arenoje įrengtos įvažos neįgaliesiems.

Naujosios salės drabužinės – erdvios ir patogios. Vilniaus ekipos krepšininkų persirengimo kambaryje įrengta juodomis, baltomis ir raudonomis plytelėmis grįsta sūkurinė vonia bei sauna.

Renovuotoje salėje šį sezoną rungtyniaus ir Klaipėdos „Neptūnas“.

Kai kurie remonto darbai atlikti Vilniaus „Sakalų“ salėje, Panevėžio „Auštaitijos“ sporto rūmuose, kur namų rungtynes žaidžia „Panevėžio“ ekipa. Šiose arenose yra suremontuotos rūbinės, pakeistos žiūrovų kėdės.

Pasak T.Rimkaus, suremontuotos salės yra jaukesnės ir šiltesnės.

Iki Naujųjų metų visas rungtynes išvykose žais „Atletas“, dar svarstantis, kurią Kauno areną pasirinkti. „Nevėžio“ salė neturi reikalaujamo tūkstančio vietų, tačiau ji yra neseniai renovuota, todėl Kėdainių komandai bus leista joje rungtyniauti.

„Žalgiris“ suteiks šansą jaunimui

„Žalgiris“ po praėjusio sezono prarado Mindaugą Timinską, Dainių Šalengą, Martyną Andriuškevičių ir Robertą Packą. Tačiau į LKL čempionų komandą sugrįžo 186 cm ūgio Edas Cota. Realios paramos tikimasi iš naujoko Reggie Freemano (197 cm).

„Žalgirio“ svarbiausia smogiamąja jėga ir toliau bus vidurio puolėjas Tanoka Beardas. Komandoje liko Vidas Ginevičius, Paulius Jankūnas, Darjušas Lavrinovičius, Simonas Serapinas, sugrįžo Darius Šilinskis.

„Žalgirį“ papildė dublerių ekipos atstovas, pasaulio jaunimo čempionas Jonas Mačiulis (198) bei dar vienas jaunas 18-metis krepšininkas Žydrūnas Kelys (188), jau spėjęs išgarsėti ne tik dėl savo galimybių, bet ir dėl nelengvo charakterio. Panašus apibūdinimas tinka ir dar vienam 18 metų žaidėjui Vilmantui Diliui (205 cm), kuriam taip pat ketinama suteikti šansą pasirodyti LKL čempionate, nors šiuo metu jis yra įregistruotas dublerių komandoje.

Su žalgiriečiais kol kas treniruojasi buvęs šios ekipos puolėjas Martynas Andriukaitis (203 cm), tačiau vargu, ar jis liks Kauno klube.

LKL ir BBL čempionai sieks apginti abu titulus. Tačiau svarbiausios kovos “Žalgirio” lauks Eurolygoje.

„Atlete“ – du juodaodžiai

Antroji Kauno komanda „Atletas“ naująjį sezoną pradės sustiprėjusi, tačiau neturėdama sporto salės. Ekipos vyriausiasis treneris Ramūnas Cvirka teigė, jog šią problemą žada padėti išspręsti Kauno savivaldybė – svarstoma galimybė „Atletui“ rungtyniauti Sporto halėje. Tačiau kol kas kauniečiai visas LKL varžybas žais išvykose.

„Šį laiką išnaudosime žaidimo stygų derinimui, nes sezonui rengtis pradėjome truputį vėliau nei kiti“, – sakė R.Cvirka, tebeesantis jauniausiu LKL treneriu.

Komandoje liko Laurynas Pečiukaitis, Mindaugas Kalvelis, Julius Mykolaitis, Robertas Stankevičius, Mantas Bernatavičius, Martynas Gužauskis. Prie jų prisijungė buvęs R.Cvirkos auklėtinis, patyręs įžaidėjas Tomas Rinkevičius (180 cm), pastaruosius keletą metų žaidęs užsienio klubuose, taip pat – praėjusį sezoną Anykščių „Puntukui-Jarimpeksui“ A lygos čempionate atstovavęs juodaodis Lawalis Adewole (210 cm). Savaitgalį į Kauną turėjo atvykti ir gynėjas Briaanas Woodwardas (191 cm).

Su „Atletu“ treniruojasi gynėjas puolėjas Egidijus Mikalajūnas (201 cm), Andrius Lepinaitis (184 cm) ir vidurio puolėjas Rolandas Urkis (210 cm), tačiau jie dar tikisi sulaukti užsienio klubų pasiūlymų. Kauno ekipos peržiūroje šiuo metu dalyvauja keletas jaunų žaidėjų, savaitgalį buvo laukiama atvykstant dar vieno amerikiečio.

Užvakar „Atletas“ Kaune 85:78 nugalėjo „Panevėžį“. E.Mikalajūnas įmetė 23 taškus. Prieš tai kauniečiai 80:71 Kėdainiuose palaužė ir „Nevėžį“. Šioje dvikovoje pasižymėjo T.Rinkevičius, pelnęs 21 tašką, R.Stankevičius – 17, J.Mykolaitis – 14, M.Kalvelis – 12.

Pasirengimo sezonui pradžioje “Atletas” dukart įveikė Jonavos sporto klubą ir sykį šiai ekipai pralaimėjo. Po to kauniečiai 93:81 įveikė Ukrainos klubą “Krivbasket Liuks” (J.Mykolaitis – 26 taškai, R.Stankevičius – 14, M.Kalvelis ir L.Pečiukaitis – po 12, T.Rinkevičius – 11).

„Lietuvos rytas“ sustiprėjo

„Lietuvos rytas“ LKL sezoną pradės be didesnių žaidėjų nuostolių. Išskyrus Tyrone Nesby, komandą paliko tik atsarginių vaidmenis turėję Rolandas Jarutis, Gintaras Einikis ir Aaronas Lucasas.

Šiuo metu LKL vicečempionų sąraše – 14 krepšininkų, tad dar du žaidėjai nėra užtikrinti savo vieta komandoje.

Iš Lietuvos žaidėjų vilniečių gretas papildė pasaulio jaunimo čempionas Artūras Jomantas (200 cm). Sandis Buškevicas (190 cm) sustiprino latvių pozicijas „Lietuvos ryte“. Tarp naujokų – patyręs australas Matthew Nielsenas (208 cm) ir mažiau žinomas kroatas Ivanas Tomasas (193 cm).

Gerokai labiau pasitikintis savimi šį sezoną pradės Mindaugas Lukauskis (198), neblogai debiutavęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje.

„Lietuvos rytas“ stengsis paveržti iš „Žalgirio“ LKL ir BBL čempionų vardus. Nėra abejonių, kad tik tarp šių dviejų komandų ir vyks kova dėl nugalėtojų titulo. Tačiau „Lietuvos rytui“ šis sezonas bus svarbesnis kita prasme – komanda debiutuos Eurolygoje, kur jos lauks sunkūs išbandymai. Laimėti LKL čempionatą “Lietuvos rytui” bus tik prestižo reikalas, nes tolimesniam komandos dalyvavimui Eurolygoje 2005-2006 metų šalies pirmenybės neturės jokios įtakos.

N.Spahija savo ryšius su komanda turės gludinti jau varžybų metu, nes pasirengimo procesas vyko be jo. Kroatas į Vilnių atvyko tik rugsėjo 29 dieną.

Pasirengimas buvo komplikuotas

„Šiauliai“ liko ištikimi sau – praradę kelis krepšininkus, jie lengvai rado jiems lygiavertę pamainą. Ir kaip kasmet, be didesnių duobių, šiauliečiai vėl bus vieni pagrindinių pretendentų į trečiąją LKL čempionato vietą.

„Šiaulių“ ekipa prarado Artūrą Jomantą, snaiperį Arvydą Čepulį, kovingumu garsėjantį Žydrūną Urboną ir aukštaūgį Michailą Anisimovą.

Vietoje jų komandą papildė užsienyje pastaruoju metu rungtyniavę Augenijus Vaškys (196 cm), Tadas Klimavičius (204 cm) ir Artūras Masiulis (210 cm) bei iš “Neptūno” perėjęs Mantas Ruikis (194). Į komandą įtrauktas ir jaunas gynėjas Laimonas Lukoševičius.

Naujasis ekipos strategas Aloyzas Rudys teigė, kad komandos pajėgumą parodys rezultatai, o ne pavardės: „Naujų žaidėjų pavardės ne Europos lygio, tačiau Lietuvoje yra žinomos. Sunkiausia bus sulipdyti iš jų komandą“.

Treneris pripažino su nerimu laukiąs starto: „Vėlavo mūsų pasirengimas, nes vieni žaidėjai atstovavo antrajai šalies rinktinei, kiti dalyvavo pasaulio studentų universiadoje. Per mėnesį sužaidėme devynerias rungtynes. Nutarėme, kad formuoti tarpusavio ryšius bus naudingiau rungtyniaujant, nei vien treniruojantis, nes komandoje atsirado penki nauji žaidėjai. Tačiau kol kas mums sekasi sunkiai“.

Iš devynerių rungtynių šiauliečiai laimėjo tik ketverias, nors iš stipresnių varžovų buvo tik Latvijos čempionai „Ventspils“. Komandai keliamas uždavinys išsaugoti turėtas pozicijas, nes kiekviena žemesnė vieta, pasak A.Rudžio, būtų vertinama kaip žingsnis atgal. Praėjusį sezoną šiauliečiai buvo treti ir LKL, ir BBL pirmenybėse.

Pasikeitimai – visose komandose

„Sakalus“ būtų galima vadinti mažiausiai pasikeitusia komanda, tačiau ši Vilniaus komanda prarado talentingąjį Renaldą Seibutį, kuris buvo pripažintas naudingiausiu pasaulio jaunimo čempionato žaidėju.

„Sakalus“ papildė „Nevėžyje“ rungtyniavęs kaunietis Tomas Rakauskas, taip pat „Panevėžiui“ atstovavęs Nerijus Strazdauskas ir iš Kauno „Buratinos“ atvykęs Arnas Labuckas. Į komandos paraišką įtrauktas 17-metis 208 cm ūgio vidurio puolėjas Pranas Skurdauskas.

Gerokai pasikeitusios 13-ąjį čempionatą pradės „Neptūno“, „Nevėžio“ ir „Panevėžio“ komandos. Šios ekipos pastaruoju metu dažniausiai kovodavo dėl pozicijų LKL lentelės viduryje.

„Neptūne“ neliko aštuonių praėjusį sezoną komandoje žaidusių krepšininkų. Liko tik Vaidotas Pridotkas, Petras Šalvis ir Jonas Elvikis. Komandą papildė jauni žaidėjai bei užsieniečiai – Jerome Colemanas (185 cm), Chambersas Shannonas (201 cm) ir Marcas Mazuras (210 cm). Tarp naujokų bus ir buvęs „Žalgirio“ dublerių atstovas Vitalijus Stanevičius (200 cm).

Pasikeitimų neišvengė ir „Nevėžis“. Komandą paliko septyni žaidėjai, tiek pat jų atėjo. Tai – Marius Janišius (201 cm), Žydrūnas Stankus (197 cm), Rytis Adomavičius (199), Juozas Ramanauskas (207), Gytis Sirutavičius (195), Dalius Lubys (188) ir Arūnas Pranevičius (194).

Šešių žaidėjų atsisakė arba prarado „Panevėžys“. Tačiau išsaugojo vieną lyderių Tomą Gaidamavičių (191), sugrįžo Paulius Staškūnas (200 cm), Žydrūnas Valuckis (193 cm). Iš „Žalgirio“ dublerių ekipos į Panevėžį atvyko Paulius Abramavičius (202 cm).

Kitą sezoną Panevėžio komanda pasitiks pristatydama ne tik pasikeitimus žaidėjų gretose, bet ir daugybę kitų naujovių. Keičiasi ir komandos įvaizdis: klubo atributiką puoš naujas logotipas, o krepšininkai vilkės naujų klubo spalvų marškinėlius – nuo šiol panevėžiečius reprezentuos oranžinė ir balta spalvos.

Komentarai