“Žalgiris” – ieškojimų kelyje 0

Dovilė Kamarauskienė, „Kauno diena“

Lietuvos čempionų ekipos treneriai turnyre Vokietijoje stebės ir vertins naujų žaidėjų galimybes

Kauno “Žalgirio” krepšininkai šiandien išvyksta į tarptautinį turnyrą Vokietijoje. Tik prieš kelias dienas susirinkusi visa komanda turnyre dalyvaus be fizinio parengimo trenerio Aleksandro Kosausko – jis gavo kvietimą atvykti į NBA klubą “Cleveland Cavaliers”, kur savo patirtimi dalysis su šios NBA ekipos treneriais bei susipažins su šio darbo naujovėmis.

“Žalgiris” Berlyne išmėgins jėgas su Sopoto “Prokom Trefl” (Lenkija), Leverkuzeno “Bayer” ir Berlyno ALBA (abi – iš Vokietijos).

Įveikė Švedijos čempionus

“Žalgiris” antradienį Arvydo Sabonio krepšinio mokyklos salėje sužaidė treniruočių pobūdžio rungtynes su Švedijos čempionais Siodertaljės “Kings” ekipa. Rungtynes 84:63 (27:10, 18:10, 20:18, 19:25) laimėjo kauniečiai.

Rezultatyviausiai “Žalgirio” ekipoje žaidė Tanoka Berdas, pelnęs 19 taškų (5 rezultatyvūs perdavimai, 8 atkovoti kamuoliai), Jonas Mačiulis įmetė 13 taškų, Darjušas Lavrinovičius – 9 (10 atkovotų kamuolių), Vidas Ginevičius – 8 (3 rezultatyvūs perdavimai), Žydrūnas Kelys ir Redžis Frymenas (3 rezultatyvūs perdavimai) – po 7, Edas Kota – 6, Simonas Serapinas – 5 (5 atkovoti kamuoliai).

Žalgiriečiai nuo pat rungtynių pradžios turėjo iniciatyvą ir pranoko varžovus visais atžvilgiais. Šiose rungtynėse “Žalgirio” komandai jau vadovavo po Europos vyrų krepšinio čempionato keletą dienų poilsio turėjęs vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Treneris pasigenda snaiperio

– Treneri, kokį įspūdį Jums paliko komanda, kai pamatėte ją grįžęs po trumpų atostogų?“Kauno diena” pasiteiravo “Žalgirio” stratego A.Sireikos.

– Gerą. Tik vieni žaidėjai pažįstami, kiti – visai ne.

– Ar labai skiriasi žaidėjų pasirengimo lygis? Juk vieni visą vasarą sportavo, kiti – ilsėjosi.

– Pasirengimo lygis skiriasi. Bet labiausiai juntama tai, kad nebėra senbuvių – Mindaugo Timinsko, Dainiaus Šalengos, kurie neretai būdavo tarsi komandos variklis.

Esu sakęs, kad komandos lygis priklauso nuo įžaidėjo, “centro” ir atakuojančio gynėjo. Edas Kota – patikimas įžaidėjas, nors nežinia, kaip jam seksis mūsų komandoje po pertraukos. Priekinė “Žalgirio” linija šį sezoną tikrai nesusilpnėjo. Turime Tanoką Berdą, Darjušą Lavrinovičių, sparčiai tobulėja Paulius Jankūnas – dėl šių krepšininkų esu ramus.

Bet vadinamojo variklio – žaidėjo, galinčio prasiveržti ir pataikyti iš bet kokios padėties – pasigendu. Šioje “antrojo-trečiojo numerio” pozicijoje turime Redžį Frymeną, Joną Mačiulį ir Simoną Serapiną. Tačiau amerikietį dar menkai pažįstu, žiūrėsime, kaip geriau išnaudoti jo sugebėjimus. Ar jis bus tuo varikliu, kol kas negaliu pasakyti. Tad kol kas didžiausia problema man atrodo snaiperio trūkumas.

Naujoko galimybės dar neatskleistos

– Galbūt apie Redžio Frymeno galimybes Jums papasakojo kolega Gintaras Krapikas, daugiau matęs šį žaidėją?

Aš ir pats mačiau, ir kolega patvirtino, kad tai – protingas krepšininkas, matantis aikštę, sugebantis laiku perduoti kamuolį, galintis pataikyti. Tik negaliu pasakyti, kiek jis turi jėgos ir veržlumo, kol kas neteko įsitikinti ir jo snaiperio sugebėjimais. Todėl klubo vadovai dar ieško pajėgaus snaiperio.

– Kokia sportinė forma krepšininkų, kurie visą vasarą praleido su Lietuvos rinktine?

– Nors nesu pesimistas, bet nesu patenkintas Simono Serapino ir Vido Ginevičiaus sportine forma. Jie nelabai imasi iniciatyvos, nors turėtų tai daryti.

– Ar Darjušas Lavrinovičius nelabai išgyvena dėl to, kad nepavyko išvykti į Kazanės “Uniks”?

– Ne. Jis nori žaisti, stengiasi, yra labai darbštus. Darjušui neturiu jokių priekaištų.

“Žalgirį” papildė pajėgus jaunimas

– Ką galite pasakyti apie “Žalgirį” papildžiusį jaunimą?

– Manau, Jonas Mačiulis tikrai pritaps “Žalgiryje”. Tai – tvirtas vaikinas, kovotojas. Sakyčiau – jau ne jauniklis, nes yra pasaulio čempionas, nemažai prisidėjęs prie šios pergalės. Tik mes dar ieškome, kokioje pozicijoje jis galėtų geriausiai atsiskleisti. Žydrūnas Kelys – jaunas, drąsus, gana greitas ir įdomus žaidėjas. Norint įsitikinti, ar jis sugebės vadovauti žaidimui, reikia laiko.

Šis gynėjas dar krepšinio mokykloje garsėjo savo sunkiai valdomu charakteriu. Tikriausiai girdėjote apie tai?

– Girdėjau, bet dar neteko to patirti. Manau, tokius dalykus galima sutvarkyti. Jeigu žaidėjas supras, kas gyvenime svarbiausia, bus viskas gerai. Tikiu, kad vaikino nereikės su pagaliu varyti į treniruotes. Bet jeigu jis kryps į šoną, nieko gero nebus. Viskas priklausys nuo jo paties.

Taktiką teks keisti

– Ar, sugrįžus Edui Kotai, reikės keisti komandos žaidimo taktiką?

– Taip. Su Robertu Peku žaidėme vienaip, su Edu – visai kitaip. Šie įžaidėjai labai skirtingi. Pekas pats daugiau atakuodavo, be to, dar buvo Mindaugas Timinskas, Dainius Šalenga, Ainaras Bagatskis, galėjęs įmesti iš bet kokios padėties. Dabar šių žmonių nėra, todėl taktika turės keistis.

– Kokias svarbiausias užduotis spręsite turnyre Vokietijoje?

– Pirmiausiai dar žiūrėsime žaidėjų galimybes, norime įsitikinti, ką jie iš tikrųjų sugeba. Pagal tai ir lipdysime taktiką. Žiūrėsime, kaip kai kurie krepšininkai sugebės įvykdyti tai, ką esame jiems numatę ir panašiai. Šiuo metu dar esame ieškojimų kelyje.

– Ar užteks mėnesio pasirengti Eurolygai?

– Turi užtekti. Juk kasmet turime tiek laiko ir Eurolygai rengiamės rungtyniaudami LKL bei BBL čempionatuose. Tai mums ne naujiena.

Į JAV vyks “Cavaliers” kvietimu

Aleksandrą Kosauską atvykti į “Cleveland Cavaliers” asmeniškai pakvietė klubo generalinis vadybininkas Denis Feris. “Cavaliers” šiuo metu turi du Lietuvos aukštaūgius – 221 cm ūgio Žydrūną Ilgauską ir 218 cm ūgio Martyną Andriuškevičių, kuriuos yra treniravęs A.Kosauskas.

“Žalgirio” treneris turės progą stebėti, kaip NBA klubas rengiasi naujajam sezonui.

“Kvietimas buvo netikėtas. Važiuosiu stebėtojo teisėmis ir galėsiu palyginti, kaip dirbama šiame NBA klube ir kaip dirbame mes, – sakė A.Kosauskas, kuriam tai bus antroji galimybė savo akimis pamatyti NBA klubo treniruočių procesą.

1998 metais A.Kosauskas yra buvęs Portlende, kai “Trail Blazers” ekipoje žaidė Arvydas Sabonis.

“Tačiau tuomet buvo vasara, o dabar matysiu, kaip pagrindiniai žaidėjai rengiasi sezonui. Bus proga pasisemti naujų žinių ir pasidalyti savosiomis”, – teigė 10 dienų JAV viešėsiantis fizinio parengimo treneris.

Komentarai