Pergalių formulės beieškant 0

Naujasis oranžinio kamuolio sezonas jau prasidėjo. Pastarąją savaitę buvo sužaisti pirmieji mačai LKL/BBL čempionate, kuris šiemet yra perpus trumpesnis, perpus kuklenis priziniu fondu ir jau tryliktas. Šis magiškas, „velniškas“ skaičius vieniems atneš pergales, kitiems – pralaimėjimo kartėlį.

Tik sirena, skelbianti rungtynių pradžią, visada nuveja prietaringas mintis, palieka jas už aikštelės ribų. Tuomet kiekvienas skaičius krepšinio scenoje tampa svarbus, svarbesnis arba svarbiausias.

Kauno „Žalgiris“ šį savaitgalį Vokietijoje atliko paskutinį reveransą ir jau trečiadienį Kauno sporto halėje oficialiai prisistatys savo gerbėjams ir krepšinio mylėtojams – sužais pirmąsias rungtynes LKL/BBL čempionate.

Berlyne vykusiame keturių komandų draugiškame turnyre žalgiriečiai liko antri, pralaimėję tik varžybų šeimininkams, tačiau demonstravo kur kas stabilesnį ir kur kas labiau komandinį žaidimą, nei turnyre Prancūzijoje. Kauno ekipoje ryškėja būsimieji lyderiai. Neabejotinas būsimų „Žalgirio“ pergalių kalvis bus amerikietis Tanoka Beard‘as, kuris šiemet išrinktas komandos kapitonu. Gerą įspūdį palieka universalus kito amerikiečio Reggie Freeman‘o žaidimas. D.Lavrinovičius – antrasis svarus argumentas ne tik baudos aikštelėje, bet ir už trijų taškų zonos. Teigiamą pažymį galima rašyti ir komandos naujokui Jonui Mačiuliui, kuris kartais lyginamas su buvusiu žalgiriečiu Mindaugu Timinsku. Pamažu savo sportinę formą ir ryšį su komanda atranda „easy“ pravardžiuojamas Ed‘as Cota. Vokietijoje efektyviai ir naudingai pasirodė Vidas Ginevičius. Panašu, kad šiemet “Žalgiryje” šis krepšininkas gali tapti gana stipriu antruoju įžaidėju. Komandos treneriai vis dar tikisi ir kokybiškesnio Simono Serapino žaidimo.

Žaidybinės praktikos ragauja ir Žydrūnas Kelys bei Vilmantas Dilys, tačiau jauniesiems krepšininkams dar reikia mokytis.

Blankiau kolkas atrodo tik Darius Šilinskis, mažai laiko aikštėje praleido Andrius Aleksandrovas. Tačiau pastarasis krepšininkas maloniai nustebino paskutinėse rungtynėse su Berlyno „Alba“. Tik mačo pabaigoje į aikštę išbėgęs žalgirietis, pelnė 8 taškus ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Paulius Jankūnas, dėl ligos pasilikęs namuose, savo komandai galėjo padėti nebent mintimis, tačiau jo sportinė forma, matyt, treneriams galvos skausmų nesukels.

„Turnyras buvo suorganizuotas tikrai gerai. Klubams buvo sudarytos puikios sąlygos treniruotis ir ilsėtis. Rungtyniavome prieš pajėgius varžovus. Visos trys rungtynės buvo labai skirtingos, tai padės mums geriau išanalizuoti komandos žaidimo pliusus ir minusus.“ – po paskutinių rungtynių sakė treneris Gintaras Krapikas.

Pirmasis Lietuvos čempionų testuotojas – latvių „Valmieros“ ekipa, nebus itin pavojinga. Bet galima drąsiai prognozuoti, kad žalgiriečiai bus pasiruošę ir rimtesnėms čempionato dvikovoms. Kaip sakoma: „step by step“ (žingnis po žingsnio – angl.) O didžiausios kovos, žinoma, laukia Eurolygos turnyre.

Kitoks, mažiau pastebimas žaidimas vyksta ir už aikštės ribų. Neseniai paaiškėjo, kad Vilniaus „Lietuvos rytas“ dar vieneriems metams Šiaulių klubui paskolino dvidešimtmetį gynėją Artūrą Jomantą. Panašu, kad toks sostinės klubo žingsnis buvo neakivaizdus „skolos grąžinimas“ Šiauliams – už lojalumą ir balsą LKL valdybos posėdyje, kuomet buvo sprendžiamas legionierių kvotos klausimas. Reikia tik plačiau atmerkti akis ir tokios mažos, slaptos „sutartys“ tampa nebe tokios slaptos ir nebe tokios mažos. Jas sunkiai paslėptų ir neseniai pristatyti rekordiniai, beveik septynių metrų ilgio ir penkių metrų pločio „Žalgirio“ marškinėliai.

Komentarai