T.Beard’as: “Kapitonas turi visuomet elgtis profesionaliai 0

 Arijus Žakas, Krepsinis.net ir „Sportas“

 Pasibaigus praėjusiam sezonui ir dar nežinodami, kas kitą sezoną atstovaus Kauno „Žalgirio“ komandai, kauniečiai buvo ramesni ir klubo naujienas sutikdavo ne taip emocionaliai. Kodėl? Gal dėl to, jog žinojo, kad ir kitą sezoną Kauno klubo garbę gins vienas naudingiausių Eurolygos žaidėjų Tanoka Beardas?

Šis legionierius – tai vienas sėkmingiausių klubo pirkinių. Jis į Lietuvą atvyko 2002 metais ir kartu su „Žalgiriu“ jau tris kartus tapo LKL čempionu. Be to, vidurio puolėjas praėjusiame sezone atkovodavo daugiausiai kamuolių LKL, buvo pripažintas naudingiausiu naudingiausiu reguliaraus ir geriausiu praėjusio LKL sezono žaidėju, tapo naudingiausiu „Žvaigždžių dienos“ ir BBL finalinių rungtynių žaidėju.

Praėjusį sezoną krepšininkas Eurolygos turnyre vidutiniškai pelnydavo 18 taškų (pirmas komandoje) ir atkovodavo 10,6 kamuolio (pirmas komandoje), o vidutinis efektyvumo rodiklis siekė 21,9 balo (pirmas komandoje). Po sėkmingo sezono T.Beardas buvo išrinktas į naudingiausių Eurolygos sezono žaidėjų dešimtuką, o tarpsezoniu sulaukė daug viliojančių pasiūlymų.

Tačiau jokiais pasiūlymais amerikietis nepasinaudojo ir nusprendė pratęsti sutartį su Kauno „Žalgiriu“. Pagal prieš sezoną pasirašytą kontraktą, T.Beardas Lietuvoje žais dar trejus sezonus, iki 2008 metų. Netrukus kauniečių lyderio laukė dar viena staigmena – vieningu komandos narių balsavimu amerikietis tapo ekipos kapitonu.

Nors naujasis sezonas dar tik prasideda, T.Beardas jau spėjo parodyti savo lyderiškas savybes – jam atiteko Prancūzijoje vykusio turnyro naudingiausio žaidėjo titulas. Prieš kelias savaites atšventęs savo 34-tąjį gimtadienį, legionierius turnyre vidutiniškai surinkdavo po 19,7 taško.

Prasidėjusiose SEB Baltijos krepšinio lygos pirmenybėse T.Beardas vidutiniškai pelno 18,5 taško bei atkovoja 9 kamuolius. Po vienos iš treniruočių Kauno komandos lyderis sutiko pakalbėti su „Sporto“ žurnalistu.

Trejų metų kontrakto nesitikėjo

– Ar tiesa, kad vasarą turėjote nemažai pasiūlymų?

– Taip, labai daug pasiūlymų. Kokie klubai siūlė kontraktus nėra taip svarbu, juk likau Kauno komandoje. Agentas sakė, kad manimi domėjosi labai geri klubai, tačiau kažin ar juose būtų tokia gera situacija kaip Kaune.

Nesitikėjau, jog man pasiūlys pratęsti kontraktą trejiems metais – tai buvo siurprizas. Tačiau norėčiau būti geriausioje situacijoje, o tampu vis senesnis. Tiek klubas, tiek aš žinome kokį darbą turiu dirbti. Nežinia kaip sektųsi pritapti kitoje komandoje. Sužinojęs apie kauniečių pasiūlymą jaučiausi iš tiesų gerai.

– Ar tikėjotės tapti komandos kapitonu?

– Nesitikėjau ir neprašiau, tačiau man buvo labai didelė garbė tapti savo komandos kapitonu. Noriu padėti kitiems krepšininkams atstovauti „Žalgirio“ klubą. Manau, kad kapitonas turi visuomet elgtis profesionaliai.

Ar kas nors pasikeitė? Pradžioje atrodė, kad kažkas kitaip, tačiau iš tiesų tai tas pats pasaulis, tas pats darbas. Nebandau daug šnekėti ir pasakoti koks esu geras žaidėjas, stengiuosi viską parodyti konkrečiais pavyzdžiais aikštelėje.

 – Aikštelėje buvote agresyvus krepšininkus, ar kapitono pareigos nenuslopins agresijos?

– Negaliu ir nenoriu pakeisti savo žaidimo stiliaus, be to, jis yra sėkmingas komandai. Noriu padėti savo klubui ir žinau kaip tai padaryti.

– Kartais atrodo, jog esate lyg trečiasis komandos treneris. Ar taip nesijaučiate?

– Nemanau, kad tai kapitono darbas. Turiu palaikyti komandoje gerą dvasią, padrąsinti žaidėjus, paploti jiems ir paplekšnoti per petį. Jei jie turi problemų aikštelėje, stengiuosi jiems patarti.

– O kodėl visą laiką šypsotės?

– Aš grįžau į mėgiamą komandą, žinau savo vietą joje ir esu laimingas. Šypsojimasis parodo, kad man gerai. Be to, gerai sutariu su komandos draugais. Taip pat, šypsena palaiko gerą atmosferą tarp žaidėjų.

– Tad kokia komandoje atmosfera?

– Manau, kad gera. Jauni žaidėjai nori tobulėti, neturime savanaudiškų žaidėjų. Mūsų ekipoje daug jaunų ir talentingų krepšininkų, kurie klausosi patarimų, dirba ir nori siekti kuo aukštesnių rezultatų. Jie nori būti kiek įmanoma geresni ir naudingesni ekipai. Komandoje tikrai gera atmosfera.

 – Ar treneriai pasitaria dėl įvairių sprendimų?

– Jie nediskutuoja ir neklausia mano leidimo, tačiau mes kalbamės ir treneriai paaiškina tam tikras situacijas, pasako, ką mano kiti krepšininkai. Man patinka, kad gaunu tą informaciją.

Visi žaidėjai kelia pasitikėjimą

– Ką manote apie šių metų komandą?

– Šį sezoną kiekvienas turėsime ko pasimokyti. Kaip minėjau, komandoje daug jaunų žaidėjų ir mes privalėsime turėti daug kantrybės.

– Kalbama, kad komandą papildys dar vienas žaidėjas?

– Nieko konkretaus nežinau, tačiau esu kažką girdėjęs. Sprendimus priima klubo vadovybė, todėl jeigu jiems atrodys, kad ekipoje trūksta krepšininko, jie stengsis pasirašyti sutartį su dar vienu žaidėju. Ar mums jis reikalingas? Sunkus klausimas. Kiekvienas mūsų ekipos krepšininkas sulig kiekvienomis rungtynėmis žaidžia vis geriau, todėl net neįsivaizduoju kaip atrodysime ateityje. Tikriausiai kiekviena komanda taptų stipresnė jeigu ją papildytų pajėgus žaidėjas iš užsienio.

– Ką manote apie ekipos naujoką Reggie Freemaną?

– Žmogau, man jis patinka. Man patinka ne tik jis, bet ir visi komandos naujokai. Reggie žaidžia kaip didelis gynėjas. Aikštelėje krepšininkas gali padaryti iš tiesų daug, be to, jis geras metikas ir puikiai atiduoda perdavimus. Jis labai sustiprina komandą ir stabilizuoja žaidimą.

– Edas Cota minėjo, kad prieš atvykdamas skambino jums. Ar pamenate, ką šnekėjote?

– Be abejo. Prašiau jo, kas atvyktų į Kauną. Reggie jau buvo pasirašęs sutartį su „Žalgiriu“, o juk jie draugai, tai ir jis prašė Edo atvykti. Edas yra laimingas atvykęs į Lietuvą, tačiau prieš atvažiuojant jis dvejojo. Todėl šnekėjomės su juo ir įkalbinėjome atvykti. Džiaugiamės, kad jis prisijungė prie mūsų komandos.

– Ar jaučiate, kad Paulius Jankūnas žaidžia vis geriau?

– Jis geriau žaidžia sulig kiekviena savaite. Nors tai skamba neįtikėtinai, bet taip ir yra. Jis tobulėja nepavejamu greičiu. Paulius turi labai daug perspektyvų. Simonas Serapinas ir Vidas Ginevičius yra nacionalinės rinktinės žaidėjai, todėl iš jų tikimąsi daugiau. Be to, jie yra komandos senbuviai.

– „Žalgiryje“ – 5 jauni krepšininkai. Kuris palieka geriausią įspūdį?

– Negalėčiau pasakyti, kuris krepšininkas geriausias. Kiekvienas yra skirtingas, bet visi koncentruojasi ties vienu tikslu – pergale. Kiekvienas moka daryti kažką geriausiai.

– O kokia jūsų sportinė forma?

– Nemanau, kad jau pasiekiau geriausią sportinę formą. Po mėnesio turėčiau atrodyti kur kas geriau. Nors vasarą ilsėjausi nuo krepšinio, apsilankydavau treniruoklių salėje, bėgiodavau. Krepšinį žaisdavau tik savo malonumui. Todėl dabar žaidimas yra labiau instinktyvus, po truputį grįžtu į ritmą.

Trūksta susižaidimo

– Kokių rezultatų galima tikėtis iš komandos?

– Manau, kas turime išties gerą komandą. Kol kas dar anksti spręsti apie tai, kokių turime galimybių, nes nežaidėme aukščiausio lygio rungtynių. Dar turime treniruotis ir pasiekti geresnę sportinę formą, susižaisti, suprasti vienas kitą ir panašiai.

– Ką manote apie Eurolygos grupę?

– Manau, kad patekome į gerą Eurolygos grupę. Negalėčiau nuspėti kokį rezultatą pasieksime grupės varžybose, tačiau tikiu, kad galime daug. Kas liečia Baltijos krepšinio lygą, jos lygis išaugo ir rungtynės tapo daug įdomesnėmis, atsiranda intriga. Lyginant su praėjusiu sezonu, sulaukėme geresnio pasipriešinimo iš silpnesnių komandų.

– „Lietuvos rytas“ teigia, kad sustiprėjo.

– Tikriausiai taip ir yra. Negalvoju apie tai ir nesu matęs kaip jie žaidžia. Girdėjau, kad įsigijo gerų žaidėjų. Niekada nebuvo lengva žaisti prieš Vilniaus komandą, žiūrėsime, kaip seksis šį sezoną.

– Ką galima pasakyti apie komandą po pirmųjų oficialių rungtynių?

– Sulig kiekvienomis rungtynėmis žaidžiame geriau. Priešsezoninėse rungtynėse labiau treniravomės ir tiesiog žaidėme krepšinį, bandėme pažinti vienas kitą, suprasti kaip kuris žaidžia, kovojome labiau individualiai. Dabar jau pažįstame komandos draugus geriau ir turime kuo daugiau treniruotis, kad sugebėtume pasiekti aukščiausią lygį.

Tapti dainininku nesiruošia

– Ar prisimenate, kaip atšventėte 34 gimtadienį?

– Taip… Nebuvo gimtadienio vakarėlio, tądien žaidėme draugiškas rungtynes (juokiasi). Komanda padovanojo man tortą, o per vakarienę aš pavaišinau juo krepšininkus. Visuomet smagu kai prisimena tavo gimtadienį (juokiasi).

– Kaune jau nebe pirmus metus. Kaip jaučiatės?

– Pažįstu miestą, žinau save ir ko man labiausiai reikia. Stengiuosi laisvą laiką skirti poilsiui ir nesivarginti. Kartais su draugais išeiname į centrą, kažką veikiame, tačiau didžiąją dalį laisvalaikio ilsiuosi. Labai patinka gulėti lovoje ir žiūrėti televizorių.

– Kaip praleidote vasarą?

– Ši vasara nebuvo labai gera. Labai džiaugiausi galėdamas pabūti su savo vaikais, tačiau vasara nebuvo gera. Buvau laimingas sugrįžti į Lietuvą ir vėl žaisti krepšinį. Kodėl vasara nenusisekė? Na tai asmeninio gyvenimo problemos.

– Ar dainavimas su Linu ir Simona reiškia, jog Tanoka Beardas pradėjo dainininko karjera?

– (juokiasi) Nemanau. Man visada patiko muzika. Jie paklausė manęs, ar nenorėčiau kartu padainuoti, o aš sutikau. Kartais norėtųsi daugiau gyvenimo susieti su muzika, tačiau ne visada pavyksta. Šiuo metu koncentruojuosi ties krepšiniu ir stengiuosi kuo įmanoma labiau padėti komandai. Ar neturiu kitų pasiūlymų dainuoti? Mes kartais pašnekame, tačiau nieko konkretaus nesutarėme.

Komentarai