Čempionų pusryčiai 0

Praėjo dar viena 2005/2006 m.LKL/BBL čempionato savaitė. O Kauno „Žalgiris“ per pastarasias septynias dienas krepšinio aikštelėse neklupčioja ir nepanašu, kad kažko panašaus iš Lietuvos čempionų varžovai galėtų tikėtis ir ateityje– kauniečiai parsivežė užtikrintą pergalę iš lietuviškojo pamario, o latvių žemėse nepasigailėjo vietinių herojų, daugkartinių šios šalies čempionų – Venspilio „Venspils“.

LKL turnyrinėje lentelėje, žalgiriečiai pirmąją vietą dalinasi su Šiaulių ir Sakalų ekipomis, kurios taip pat iškovojo pergales vienintelėse žaistose rungtynėse. „Atletas“, „Nevėžis“ ir „Neptūnas“, patyrę pirmuosis pralaimėjimus, dalinasi 6-8 vietas Lietuvos krepšinio lygoje. Uostamiesčio klubui sezono pradžia klostosi kone tragiškai. LKL/BBL čempionate klaipėdiškiai jau pralaimėjo keturis kartus iš eilės, šį savaitgalį uostamiesčio krepšininkai gavo antausį nuo Estijos Tartu „Rock“ komandos, kuri iki tol nebuvo laimėjusi nė vienerių rungtynių. „Neptūnas“ kol kas lenkia šešių pralaimėjimų paragavusią estų „Pirita BM“ , dar nė vienos pergalės neiškovojo ir latviai – Liepojos „Livu Alus“.

Tarp dešimties stipriausiųjų BBL čempionato klubų kol kas sugebėjo prasibrauti tik trys mūsų kaimyninės Latvijos komandos ir nė vienos iš Estijos. Aukščiausiai tarp lietuvių įsiterpė Rygos „Barons“ krepšininkai, kurie, penktadienį namie, pirmąją nesėkmę BBL čempionate padovanojo Vilniaus „Sakalams“.

Panašu, kad Estijos ir Latvijos ekipos, kalbėdamos apie pakilusią žaidimo kokybę, maitino(si) tik pažadais. Išskirti galima nebent Venspilio „Venspils“ ir Rygos „Barons“ komandas.

Mūsų kamynai ne tik nedemonstruoja kokybiško žaidimo krepšinio aikštelėse, tačiau rodo neprofesionalų ir nepagarbų požiūrį į BBL čempionatą (arba į save) dar prieš rungtynes. Pavyzdžiui, prieš dvikovą su „Šiauliais“, Dalkia/Nybit krepšininkai atvyko mažiau nei prieš valandą, kai tuo tarpu varžybų reglamentas reikalauja, kad komandos atvyktų, likus mažiausiai valandai iki mačo pradžios. Bet net ir tokia komanda kaip „Venspils“, po rungtynių su „Žalgiriu“, nesugebėjo suorganizuoti spaudos konferencijos, todėl ar galima tikėtis, kad solidžiau pradės elgtis BBL turnyro autsaideriai?

Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ dvikovą stebėjo pilnutėlė, naujoji Klaipėdos sporto arena, kurioje, tiesa, žiūrovų telpa nedaug, tik tūkstantis. Po pergalės, žalgiriečių vyriausiasis treneris A.Sireika sakė, kad šiame mače buvo dar daug žaidybinio broko, trūko tarpusavio supratimo. Lietuvos čempionai, galima sakyti, laimėjo savo meistriškumo dėka, tačiau svarbiausias uždavinys komandos strategui vis dar išlieka – suklijuoti komandą taip, kad ji būtų vieninga kaip kumštis.

Šiame mače kauniečiai gerokai taikliau nei varžovai atakavo nuo dviejų taškų zonos, tačiau tolimi metimai visai nekrito – vos 23.8%. Žalgirio krepšininkai atliko net devyniolika rezultatyvių perdavimų, kai tuo tarpu “neptūniečiai” – vos penkis. Ši statistika rodo, kad „Žalgiris“ pamažu pradeda „susišnekėti“ – kuo toliau, tuo šis pokalbis bus kokybiškesnis.

Antrame praėjusios savaitės mūšyje žalgiriečiai pagaliau įrodė, kad gali laimėti ne tik prieš silpnus oponentus. „Olympic Center“ areną „Venspils“ krepšininkai paliko nuleidę galvas – su devyniolikos taškų deficitu. „Per pirmuosius du kėlinukus mes praradome rungtynių kontrolę, metėme daug neparuoštų metimų, tačiau po didžiosios pertraukos agresyvi gynyba ir organizuotas puolimas atvedė mus į pergalę.“ – po mačo sakė A.Sireika. Žalgiriečiai ir šioje dvikovoje pagirtinai metė dvitaškius – 55.8%, tačiau tik 45.5% baudos metimų buvo taiklūs, kai tuo tarpu rungtynėse su „Neptūnu“ – 85.7%.

Kauniečiai aštuoniais kamuoliais „pralošė lentą“. Būtent šie žaidimo elementai labiausiai nepatiko Kauno klubo strategams.

Lapkričios trečiąją Kauno „Žalgiris“ priims pirmąjį Eurolygos turnyro iššūkį, todėl susipažinkime su pirmuoju žalgiriečių varžovu – Liublijanos „Olimpija“ – stipriausia Slovėnijos ekipa.

Liublijanos klubas – vis dar neįveiktas ir tarsi užkeiktas barjeras. Tarpusavio mačų statistika pasako daugiau nei žodžiai – 8:0 slovėnų naudai. „Olimpija“ Eurolygos turnyre niekad nebūna priskiriama prie favoritų, savo sudėtyje neturi didelių žvaigdžių, tačiau savo žaidimu yra nenuspėjama. Verta prisiminti, kad „olimpiečiai“, praėjusio sezono Eurolygoje, B grupėje užėmė tik septintą vietą ir nepateko net į atkrintamąsias varžybas, tačiau sugebėjo abu kartus nugalėti Kauno „Žalgirį“, kuris, tarp B grupės komandų, buvo trečias.

Gana silpnai „Olimpija“ pradėjo Adrijos čempionatą – per ketverias rungtynes Slovėnijos čempionai iškovojo tik dvi pergales ir patyrė tiek pat pralaimėjimų. Dabar „Olimpija“ dalinasi 5-11 vietas su dar šešiais slovėnų klubais.

Paskutinėse varžybose Liublijanos „Olimpija“ 80:74 nusileido KK „Pivovarna Laško“ krepšininkams. Rezultatyviausias Slovėnijos klube yra amerikietis, gynėjo pozicijoje žaidžiantis J.Oliver, kuris praėjusiame sezone atstovavo kroatų KK „Split“ ekipai. Ten jis vidutiniškai pelnydavo po 21 tašką ir buvo antras pagal rezultatyvumą Kroatijos čempionate.“Olimpijoje“ naujokas per kiekvienas rungtynes vidutiniškai pelno po 18.75 taško, pataiko 58.6% dvitaškių ir 56.5% tritaškių metimų, atlieka po du rezultatyvius perdavimus. Antrasis pagal rezultatyvumą yra suomis T. Rannikko, atėjęs iš Italijos Pezaro „Scavolini“ klubo. Pastarasis įžaidėjas per kiekvieną dvikovą pelno po 16.5 taško ir 4.25 karto rezultatyviai perduoda kamuolį komandos draugams. 16 taškų Liublijanos klubui pelno dar vienas naujas veidas – Y.Halperin‘as, buvęs Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjas. Jis taip pat atlieka po tris rezultatyvius perdavimus.

„Olimpija, lyginant su praėjusiu sezonu, yra visiškai pasikeitusi.“ – sako Pino Grdovičius, vyriausiasis slovėnų treneris. „Mes neturime žvaigdžių, tačiau sieksime aukščiausių rezultatų. Pirmosios rungtynės parodys, ką mes galime iš tikrųjų.“ Liublijanos „Olimpijoje“ liko tik trys senosios sudėties žaidėjai – gynėjai Saso Ozbolt‘as ir M. Markoishvilis, puolėjas Dragisa Drobnjak’as. Eurolygoje, Slovėnijos klubo gretose, šiemet matysime naujus centro puolėjus – olandą Remon’ą Van de Hare iš “Barcelonos” bei S.Szewczyk’ą , J.Poljaką ir V.Evtimov’ą. Szewczyk’as atvyko iš Berlyno “Alba” komandos, Poljak’as- iš Zagrebo “Cibonos”, V.Evtimovas – iš Romos „Virtus“ “Olimpiją” tai pat papildė iš “Zadar” atvykęs lengvasis krašto puolėjas Toni Dijan’as bei V.Morovičius, buvęs “Cibona VIP” gynėjas, puolėjas H.Rizvičius, kuris “Olimpijos” gretas papildė iš Slovėnijos “Pivovarna Laško”klubo.

Nemažai Liublijanos “Olimpijos” krepšininkų dar tik debiutuos Eurolygos turnyre, todėl “Žalgirio” akistata su šia Slovėnijos komanda bus ypač įdomi.

2005/2006 Eurolygos turnyro A grupės lyderėmis Liublijanos vyriausiasis treneris P.Grdovičius įvardino Bolonijos “Climamio”, Vitorijos “TAU” ir Trevizo “Benetton” ekipas, tačiau ir Lietuvos čempionams jau laikas įrodyti, kad galima atrasti ginklų prieš šią Slovėnijos ekipą.

Komentarai