Eisim nesustodami 0

Dar vakar atvėrėme savo širdis visiems mirusiesiems, tyliai uždegdami po mažą žvakutę – išdalinome po truputį šilumos neseniai išėjusiems, šviesaus atminimo, krepšinio pasaulio žmonėms –A.Pakulai, T.Stumbriui, G.Obelevičiui…

O dabar vėl kibsime į darbą – rytoj teks sugniaužti kumščius ir garsiai skanduoti už žalgiriečių pergalę pirmame Eurolygos mūšyje.

Krepšinio ruduo jau įsibėgėja – lapkritis atvėrė „Žalgirio“ duris Eurolygoje – naujajame sezone žalgiriečiai vėl bandys išlikti tokie patys – stengsis į Kauną parvežti kuo daugiau pergalių.

Pirmasis mūšis Liublianoje su „Olimpija“ bus svarbus, juk geras startas svarbus psichologiškai – fortūną reikia nuo pat pradžių atsivilioti. O ir paskutinė žalgiriečių repeticija su „Atletu“ nuteikė smagiai ir optimistiškai.

„Į Slovėnijos sostinę išvykstame kovingomis nuotaikomis, norime pabaigti tą nesėkmių seriją, kuri tarsi prakeiksmas lydi mus tarpusavio mačuose su „Olimpija“. Esame stiprūs ir galime įveikti Slovėnijos čempionus jų pačių aikštelėje. Pirmoji Eurolygos dvikova parodys mūsų stipriąsias ir silpnąsias, tobulintinas puses, nes LKL/BBL čempionato rungtynės nėra aukšto lygio – jos dar neparodė, ką šiemet gali ar ko negali Kauno „Žalgiris“.

Liublijanoje komandos ramščiais bus senbuviai, laiko patikrinti žaidėjai – stabilų žaidimą demonstruojantis, kapitonas T.Beard‘as, patikimai ir solidžiai atrodantis D.Lavrinovičius ir P.Jankūnas, Eurolygos skonio nepamiršęs E.Cota ir naujokas R.Freeman‘as. Dar anksti tikėtis, kad komandą į priekį „trauks“ jaunimas – tačiau ir iš jų, jei prireiks, mes tikimės pagalbos.“ – sakė Kauno „Žalgirio“ treneris G.Krapikas Anot trenerio, Liublijanoje „Žalgirio“ laukia taip pat kovingumu išsiskirianti „Olimpija“, kuri šiemet yra gerokai pasikeitusi, atjaunėjusi. Ši Slovėnijos ekipa, neturinti krepšininkų su skambiomis pavardėmis, demonstruoja kokybišką komandinį žaidimą.

Kolkas naudingiausiai „Olimpijos“ klubo gretose rungtyniauja naujasis legionierių desantas – puolėjai Yotam‘as Halperinas iš čempioniškojo Tel Avivo „Maccabi“ ir 195 cm ūgio, 36- erių metų, šilto ir šalto ragavęs amerikietis Jimmy Oliveris. “Pirmosios rungtynės nubrėžia lengvą kryptį, parodo, ar galėsime būti tarp lyderių, todėl geras startas yra reikšmingas tiek treneriams, tiek žaidėjams, tiek mūsų gerbėjams.” – pripažino G.Krapikas.

Lipsim ir eisim: visaip – ir pavėjui, ir svilinančiam vėjui atstatę veidus, tačiau drąsiai ir nesustodami.

Kauno „Žalgirio“ jaunimo komandoje labai sėkmingai debiutavo legionierius iš Serbijos ir Juodkalnijos – jaunasis talentasVladimiras Štimacas. Lietuvos čempionai į savo gretas stengiasi suburti ne tik gabiausius lietuvius, bet ir perspektyviausius visos Europos krepšininkus. Tai nėra „naujai išrastas dviratis“ – šiuo keliu žengia tokie klubai kaip Italijos Trevizo „Benneton“ ar ta pati Liublijanos „Olimpija“.

O LKL/BBL fronte – nieko naujo. Lietuvos klubai išlaiko dominuojančias pozicijas ir santykius aiškinasi tarpusavyje. Praėjusį šeštadienį, mače su “Lietuvos rytu” pirmąjį pralaimėjimą patyrė Šiaulių “Šiauliai”. Išvykoje rungtyniavę šiauliečiai, pergalę pamiršo nuo pat pirmojo kėlinuko ir neleido vilniečiams suabejoti, kokia bus šio mačo baigtis.

“Šiauliai” – namų aikštės komanda. Taip galima reziumuoti, stebint LKL prizininkų pasirodymus krepšinio aikštėse. Europos taurės varžybose šiauliečiai taip pat yra ištikimi šiai tendencijai – namuose „Šiauliai“ nors tik vargais negalais, bet įveikė Belgijos „Dexia“, bet vakar, Prancūzijoje, mače su“SLUC Basket Nancy” atrodė visai bejėgiškai, palikę aikštę su beveik 40 taškų deficitu – tokia nesėkmė gali jiems užkirsti kelią patekti į antrąjį šio turnyro etapą.

O “Lietuvos rytas” jau šiandien debiutuoja Eurolygos turnyre – pamatysime, ar gali ULEB taurės laimėtojai konkuruoti ( ne tik kalbomis) su stipriausiais Europos klubais – tokiais kaip ispanų “Barcelona”, turkų “Efes Pilsen” ar žydų “Maccabi”.

Ką tik prasidėjusi Eurolyga atnešė nemažai sąmyšio – pastarosiomis dienomis pokštavo euroleague.net interneto svetainė, kurioje buvo įsivėlusi klaida. Tarsi per sugedusį radiją nuskambėjo žinia, kad Eurolygos trejų metų licenzija Lietuvai suteikiama ne klubui, o krepšinio lygai. Tokiu atveju elitiniame Europos klubinių komandų turnyre galėtų žaisti nebūtinai LKL čempionai, nebūtinai geriausi. Beveik nekyla abejonių, kurio Lietuvos klubo gerbėjai džiaugėsi labiausiai (nors ir neilgai) šia, ir kaip paaiškėjo vėliau, klaidinga informacija, sprogusia taip greit, tarsi muilo burbulas. Viskas liko kaip ir anksčiau – Lietuvai suteikiamos licenzijos statusas nepasikeitė – trejų metų leidimą žaisti pajėgiausių Europos komandų turnyre gaus klubas, su kuriuo sutartį tiesiogiai pasirašys Eurolyga.

Juk yra ir paprasta gyvenimiška taisyklė – viską reikia užsitarnauti – štai ir viskas. Viską lemia didieji, visų matomi dalykai, o ne laidelis, prilituotas prie kairės ar dešinės lempos kojelės…

Komentarai