Parklupdyta nenugalimoji „OIimpija“ (papildyta) 0

Šiandien Kauno „Žalgiris“ sužaidė pirmąsias 2005/06 m. sezono Eurolygos rungtynes.

Lietuvos čempionai išvykoje, Tivoli arenoje, susitinko su geriausia Slovėnijos komanda – Liublijanos „Olimpija“.

Mačas prasidėjo nerezultatyviai, tiek vienos, tiek kitos komandos atakos dažnai baigdavosi netaikliais metimais. Pirmąjį kėlinuką žalgiriečiai pralaimėjo Liublijanos „Olimpijai“ vos vienu tašku – 17:18

Antroje šių rungtynių dalyje vaizdas nepasikeitė – dominavo „klampus“ ir akiai negražus krepšinis. Šeimininkai sėkmingai sužaidė šio kėlinio pabaigą ir padidino savo persvarą – 42:34.

Rezultatyviausias kauniečių gretose iki didžiosios pertraukos buvo P.Jankūnas, kuris pelnė 12 taškų ir atkovojo du kamuolius. 7 pridėjo ir 6 kamuolius atkovojo T.Beard’as, 6 į savo sąskaitą įsirašė S.Serapinas.

„Olimpijoje“ naudingiausiai žaidė amerikietis J.Oliver’is, kuris pelnė 16 taškų.

Trečiajame kėlinyje Lietuvos čempionai pamažu bandė vytis šeimininkų ekipą, tačiau „Olimpija“ sugebėjo išlaikyti pranašumą – po trečiojo kėlinio – 59:56.

Lemiamas ir svarbiausias buvo paskutinis kėlinys, kurio didvyriu tapo P.Jankūnas, žaidęs šaltakraujiškai ir naudingai bei svariai prisidėjęs prie „Žalgirio“ sėkmės. Kauniečiai šventė sunkią, bet pelnytą pergalę, rezultatu 75:78.

Rezultatyviausias nugalėtojų gretose buvo P.Jankūnas, kuris pelnė 21 tašką ir atkovojo 5 kamuolius, 16 taškų pridėjo R.Freeman’as, 11 į savo sąskaitą įsirašė S.Serapinas, jis atliko 3 rezult. perdavimus. 9 taškais ir 4 rezult, perd. prie žalgiriečių pergalės prisidėjo E.Cota. „Olimpijos“ gretose naudingiausiai žaidė amerikietis J.Oliver’is, kuris pelnė 26 taškus ir atkovojo tris kamuolius. Po 11 įmetė T.Rannikko ir V.Evtimov’as.

„Rungtynės nebuvo gražios, nes tai yra sezono pradžia. Komandos daug klydo, prarado daug kamuolių. Manau, jog ekipos neparodė ko yra vertos. Turiu prisipažinti, kad esu laimingas dėl to, jog pagaliau įveikėme „Olimpiją“.“ – spaudos konferencijoje sakė „Žalgirio“ vyr. treneris A.Sireika.

„Šiose rungtynėse gražaus žaidimo nebuvo, bet pergalės jau niekas iš mūsų neatims. Išvyka, pirmasis naujojo sezono Eurolygos mačas – viskas susidėjo, todėl didžiąją dalį atsilikinėjom. Bet mūsų žaidėjai įveikė startinį jaudulį – laimėjo ne pavieniai krepšininkai, pergalę iškovojom kaip komanda. Nors ketvirtajame kėlinyje sublizgėjo P.Jankūnas, E.Cota, R.Freeman’as, tačiau aišku, kad ateityje turime visi žaisti daug geriau. “ – iškart po rungtynių pripažino „Žalgirio“ treneris G.Krapikas.

Anot amerikiečio Reggie Freeman’o, pirmoji pergalė visada yra svarbi, ypač jei sugebi laimėti, žaisdamas išvykoje. „“Union Olimpija“ žaidė gerai, netgi nepaisant to, jog turėjo daug traumuotų žaidėjų. Vis tiek manau, jog jie gali žaisti daug geriau.“

Edas Cota po rungtynių sakė: „Kovėmės iki rungtynių pabaigos ir pergalė mums buvo tarsi atlygis. Esu laimingas nes pergalė turnyro pradžioje suteikia papildomų jėgų dirbti toliau. Visada yra sunku žaisti prieš „Olimpiją“, todėl ši pergalė yra dar svarbesnė.“

„Gali skambėti keistai, tačiau esu patenkintas rungtynėmis. Pademonstravome viską, ką šiuo metu komanda gali parodyti. Pastaruoju metu turėjome daug problemų dėl žaidėjų sveikatos, todėl T.Rannikko ir S.Szewczykas rungtyniavo tik 50%. Rungtynių pabaigoje matėsi, jog „Žalgiris“ yra patyrusi komanda ir, kad komanda, sužaidusi Eurolygoje tiek daug rungtynių, neturi ko prarasti iki pat mačo pabaigos.“ – teigė „Olimpijos“ vyr. treneris Pino Grdovičius.

Dragiša Drobnjakas: „Žaidėme gerai, ypač rungtynių pradžioje, tačiau laikui bėgant „Žalgiris“ tapo pavojingas. Paskutinėmis minutėmis atsiskleidė gynybos ir patirties privalumai. Tai tik Eurolygos pradžia, ateityje laukia daug rungtynių ir, nepaisant to, kad šiuo metu jaučiamės blogai dėl pralaimėjimo, mes jį greitai pamiršime, nes jau kitą savaitę turėsime dar vieną galimybę laimėti.“

Jimmy Oliveris: „Esu nusiminęs, nes viso mačo metu mes buvome geresni ir nusipelnėme pergalės. Kita vertus, esu patenkintas, nes komanda progresuoja kiekvienose rungtynėse. Jei taip žaisime ateityje, esu įsitikinęs, jog pasieksime Top 16 varžybas.”


Liublijanos klubas, iki šio mačo, buvo dar neįveiktas ir tarsi užkeiktas barjeras. Tarpusavio mačų statistika Eurolugos turnyre pasako daugiau nei žodžiai – 8:0 slovėnų naudai. „Olimpija“ Eurolygoje niekad nebūna priskiriama prie favoritų, savo sudėtyje neturi didelių žvaigdžių, tačiau savo žaidimu yra nenuspėjama. Liublijanos “Olimpija” kolkas ne itin sėkmingai rungtyniauja Adrijos čempionate.

Slovėnijos čempionai turnyrinėje lentelėje, tarp 14 ekipų, užima dešimtąją poziciją. Per penkerias rungtynes Liublijanos miesto klubas iškovojo dvi pergales ir patyrė tris pralaimėjimus. Paskutiniame mače “Olimpija” 84:85 nusileido Belgrado “Crvena zvezda”

Rezultatyviausias Slovėnijos klube yra amerikietis, gynėjo pozicijoje žaidžiantis J.Oliver’is, kuris praėjusiame sezone atstovavo kroatų KK „Split“ ekipai. Ten jis vidutiniškai pelnydavo po 21 tašką ir buvo antras pagal rezultatyvumą Kroatijos čempionate. “Olimpijoje“ šis patyręs, NBA duonos ragavęs, naujokas kolkas tai pat yra naudingiausias – per kiekvienas rungtynes jis vidutiniškai pelno po 19 taškų, pataiko 60.6% dvitaškių ir 48.6% tritaškių metimų, atlieka po du rezultatyvius perdavimus.

Sėkmingai slovėnų klubo gretose žaidžia dar vienas naujas „Olimpijos“ – Yotam‘as Halperin‘as, buvęs Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjas. Jis per kievienas rungtynes vidutiniškai pelno po 18.4 taško, atlieka 2.8 rezultatyvaus perdavimo. Šis gynėjas dvitaškius meta 45.7% taiklumu, tritaškius – 54.5%.

Būtent šiuos du žaidėjus Kauno „Žalgirio“ treneris G.Krapikas išskyrė kaip pavojingiausius Liublijanos „Olimpijos“ klubo žaidėjus.

Kauno „Žalgirio“ gretose LKL/BBL čempionate sėkmingai rungtyniauja komandos kapitonas T.Beard‘as ir D.Lavrinovičius. Pastarasis buvo pripažintas absoliučiai naudingiausiu spalio mėnesio BBL žaidėju. Solidžiu žaidimu išsiskiria ir P.Jankūnas, neblogai prie naujos komandos pritapo amerikietis R.Freeman‘as, Eurolygos skonio dar nepamiršo ir E.Cota. Anot G.Krapiko, šie krepšininkai bus pagrindiniai Kauno „Žalgirio“ ramsčiai Liublijanoje.

Nuotraukos: euroleague.net

Komentarai