Europos žemyne dominuoja Lietuva 0

Vakar Kauno „Žalgiris“ iškovojo 41 pergalę iš eilės LKL/BBL čempionate, skaičiuojant nuo praėjusio sezono. O pergales juk taip malonu skaičiuoti.

Ketvirtadienio Eurolygos pergalės džiaugsmas buvo ne tiek lauktas, kiek netikėtas ir tuo dar labiau glostantis širdį. Juk prieš mačą daugelis nebyliai ir patyliukais mąstė, kad Lietuvo čempionai be kapitono T.Beardo sugebės pasipriešinti baskams, tačiau laimėjimui gali neužtekti jėgų. Tačau Vitorijos krepšininkai suklupo. Suklupo ten, kur mums tai stebėti buvo tikrai smagu. Pilnutėlė Kauno sporto halė atsistojusi plojo žalgiriečiams ir garsiai dėkojo už tas akimirkas, kai kamolys elegantiškai skrodžia varžovų krepšį.

„Žalgiris“ šiose rungtynėse dar kartą įrodė, kad nėra tik talentingų individualybių komanda, o vientisas auksinis lydinys, kuriame yra net aštuoni A.Sabonio krepšinio mokyklos auklėtiniai. Tik gaila, kad paskutinis S.Erdogano taiklus tolimas metimas atėmė iš „Žalgirio“ pirmąją vietą A grupėje. Dabar ją teko užleisti Trevizo „Benetton“ krepšininkams.

Galime didžiuotis, kad „Žalgirio“ žaidimas yra vertinamas: „Nėra ką daug ir pasakyti, vakarykštis žalgiriečių žaidimas buvo įspūdingas. Šiose įtemptose ir įdomiose rungtynėse visi „Žalgirio“ krepšininkai kovėsi kaip liūtai. <…>Kauno klubas buvo stiprus noru laimėti: gera gynyba ir puolimas, pavykę deriniai, puikus žaidimas po krepšiais, kovingumas. <…>Viską apibendrinti galima labai trumpai – „Žalgiris“ žaidė tarsi iš natų.“ – sakė buvęs žalgirietis V.Jankauskas.

“Mūsų žaidėjai yra nusiminę, niekam nepatinka pralaimėti” – vienam didžiausių Ispanijos dienraščių “El Correo” sakė “Tau Ceramicos” strategas Pedro Martinezas. “Dabar reikia nebeatsigręžti atgal, o taisyti padarytas klaidas. Iki pastarųjų dviejų pralaimėjimų Malagoje ir Kaune, jei krepšininkams pavykdavo rezultatyviai atakuoti, tai daugiau ar mažiau dar sugebėdavome ir apsiginti. Su “Žalgiriu” krepšininkai viską darė prastai. Tai blogas signalas man kaip treneriui. Rungtynes su “Žalgiriu” pradėjome gerai, tačiau vėliau komandos naudingumo skalė krito žemyn ir žemyn. Tačiau dabar koreguosiu komandos žaidimą ne puolime, bet gynyboje” – teigė baskų klubo strategas.

Ispanijos žurnalistai pagrindines pralaimėjimo preižastis taip pat įvardino tokias pačias – skylės gynyboje ir alternatyvių sprendimų vakuumas. Vitorija kritikuojama, nes be jau patikrinto P.Prigioni ir L.Scola tendemo, neturi kitų pasirinkimų,. Tai vėlgi akmuo į P.Martinezo daržą. “TAU” vis dar tęsia nesėkmių seriją. Trys pralaimėjimas iš eilės – Malaga, Kaunas ir vakar, ACB čempionate, Gran Canarija.

Panašu, kad tituluotoji Ispanijos ekipa, praėjusiais metais Eurolygos finaliniame ketverte tik per plauką likusi antra, o šiemet iškovojusi Ispanijos Super taurę, susiduria su didelėmis problemomis. Kitas ispanų sporto dienraštis “Marca” gyrė žalgirietį R.Freeman’ą, kuris buvo rezultatyviausias ketvirtadienio mače ir laužė visą Vitorijos klubo gynybą. Tačiau apskritai, natūralu, kad Ispanijos spauda daugiau peikė “Tau Ceramicą”, nei gyrė “Žalgirį”.

Lietuviški klubai praėjusią savaitę įrodė, kad yra pajėgūs krepšinio paslapčių pamokyti ne tik latvius ir estus, bet ir Ispanijos bei Italijos grandus. Skirtingomis nuotaikomis pastaruoju metu gyvena tik „Siemens“ arenos šeimininkai.

Eurolygos A grupėje, kurioje rungtyniauja Lietuvos čempionai, staigmenas gali pateikti bet kas, nėra komandos, kuri butų lengvai įkandama. Su kiekvienu varžovu gali pasispardyti ir aiškiomis autsaiderėmis vadintos prancūzų „Strasbourg“ ir vokiečių „Bamberg“ ekipos. Prancūzijos klubas praėjusią savaitę tik po atkaklios kovos, vos 2 taškais, nusileido Trevizo „Benetton“, o „Bamberg“ krepšininkai nugalėjo Eurolygoje ne pirmus metus žaidžiančią Liublijanos „Olimpija“, kuriai tai buvo antrasis pralaimėjimas iš eilės.

Antradienį LKL prizininkai “Šiauliai” privertė kapituliuoti Kantu “Vertical Vision” klubą, šiauliečiai savo aikštėje sugebėjo italus pargriauti ant menčių. “Lietuvos telekomo” krepšininkės, super mergaičių stiliumi, 44 taškų skirtumu, susidorojo su makaronų šalies Neapolio „Phard Napoli“ žaidėjomis. Lietuva lyderiauja Europos žemyne.

BBL čempionate Lietuvos čempionai nutarė patampyti likimą už ūsų ir išbandyti savo aistruolių nervus. Kaip juokavo treneris G.Krapikas, reikia populiarinti šią lygą, išlaikant dėmesį prikaustančią intrigą iki pat dvikovos pabaigos. Tiesa, vakar Kauno „Žalgiris“ atsigriebė su kaupu, be didesnės legionierų pagalbos, nušlavę „Livu alus“.

Pergalės faktas yra svarbesnis už skirtumą, kuriuo tas laimėjimas yra pasiektas. Kauniečiai kaip brangakmenis vis dar šlifuojasi, todėl gerbėjai turėtų džiaugtis pasiektais rezultatais, o ne nuogąstauti dėl to, kad Lietuvos čempionai laimi vienu ar dešimčia taškų.

LKL/BBL čempionate vis dar iš duobės neišlipa Klaipėdos „Neptūnas“. Be didžiulių vyriausiojo trenerio D.Murey galvos skausmų, uostamiesčio komandos pasiekiamai naujajame sezone kolkas yra mikroskopiniai – septyni pralaimėjimai ir vienintelė pergalė prieš „Pirita BM“ iš Estijos. Visos kitos ekipos LKL/BBL čempionate išsidėstė taip, kaip buvo galima prognozuoti. Gal tik aukšta Kėdainių „Nevėžio“ penkta turnyrinės lentelės vieta BBL ir ketvirta LKL lygoje truputį stebina ir intriguoja.

Lauksime naujų kovų, kuriose galbūt pamatysime naujus išsišokėlius ir nelaimėlius bei vis kitokias pergalių šypsenas.

Komentarai